Álláskereső jogászok

Legislator # 2006.04.19. 14:13

Pacsi, Heo, mi a pálya Veled? Te is jöhetnél jogifórumos találkozóra (már ha lesz...), a PTE topikban szervezzük.

Sunshine after the rain.

HE0222 # 2006.04.19. 20:34

Hahó, Leg! Élek, dolgozom, sok a meló mostanság. Jó ötlet a találkozó, értesítsetek, ha van már konkrétum!

Mentaa # 2006.04.30. 21:14

Sziasztok!

Vanda24
Én, mint köziges, szintén azt tudom javasolni, hogy csináld meg a szakvizsgát és becsüld meg azt a köziges állást. Ha nem járom életfogytiglan ezt a nyűves egyetemet én is 2004-ben végzek. És tudod azt kell, hogy mondjam, van olyan akkor végzett volt évfolyamtársam aki a mai napig dr. védőnő, mert továbbra sincs az Isten adtának jogi állása. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy gubózz be ott, ha téged ez nem elégít ki, csak úgy megbecsülve szépen kacsingass más felé, és erősen vedd számításba Heo barátunk megjegyzését arra vonatkozóan, hogy más személyiségű embertípus kell az egyikhez, mint a másikhoz. Ez egyébként szerintem még a közig területén is fenn áll, mert én pl. szeretem a hatósági munkát, ahol egyedi ügyekkel foglalkozhatom, emberek sorsába nyerek betekintést, de pl. egy törvényességi felügyeleti melótól, ahol ÖK-i rendeletek sokasásgát kellene bújnom abba biztosan belepusztulnék. Na, de visszatérve az ügyvédség mentalitásához, hát az elmúlt hónapokban elég számomra elkeserítő és megbotránkoztató dolgot volt szerencsém megtapasztalni velük kapcsolatban a saját bőrömön. Ez pedig az volt, hogy az ügyvédséghez tömény csibészség is kell, ha meg akarsz élni a piacon. Lehet, hogy nem fogalmaztam elég erősen, de a kivételekre való tekintettel, akik becsülettel küzdenek a pályán, az igazságszolgáltatást és az ügyfél legkedvezőbb érdekeit szem előtt tartava, szóval rájuk való tekintettel tőlem nem megszokott módon most nem akartam élesebb kifejezéseket használni. A lényeg az, hogy nem sok esetben mennek be az utcáról emberek, úgy, hogy hopp, ott egy ügyvédi iroda. Ha valakinek baja van, akkor szét néz az ismerősei körében ki mit ajánl, stb. és általában a nevesebbeket ajánlják, akikről nem vagyok meggyőződve, hogy a legjobb ügyvédek, függetlenül attól, hogy úgy kezdik a mondókájukat, hogy kedves ügyfél hozzon 100E Ft-ot és meghallgatom. Aki pedig közülük nem helyezi töményen gazdasági alapokra az ügyet, az majd hogy nem megélhetési gondokkal küzd, mint bárki más, és örül, ha kirendelik. Na, itt egy kicsit túloztam, már ami a megélhetési gondokat illeti. Na, szóval csak azt akartam kihozni az egészből, hogy ahhoz, hogy akkorát álmodj, mint amire Heo gondolt és meg is valósítsd, nem biztos, hogy elegendő egy egyenes, az igazságszolgáltatás szentségét egekbe emelő jellem.

HE0222 # 2006.05.02. 18:59

Mentának igaza van, csak a kép teljesebbé tételéhez mondom, hogy azért az ügyvédnek sem kell feltétlenül végigcsibészkednie az életét, vannak jó kis nyugis havi átalánydíjas megbízások, hopp, itt egy társasházképviselet, ott egy cégképviselet, meg egy lakásszövetkezet, amott egy változásbejegyzés,cégalapítás, ha van pár ilyenje az embernek, összejöhet belőle egy csinos kis havi fix, és tényleg nem kell feltétlenül gazemberkedni. Persze ez nem a "nagyot álmodó" ügyvéd, ez csak kicsit álmodik:)

Initram5 # 2006.05.02. 19:20

És milyen a tapasztalat a "céges" jogászkodással kapcsolatban? Van -e ismerősötök, aki mondjuk bankban, biztosítónál dolgozik? Esetleg multinál? Milyenek a körülmények? Mennyit lehet nettó keresni?

Zummike # 2006.05.15. 14:47

Hali! Céges jogászkodás is eltérhet egyes cégeknél. Én egy cégcsoportnál dolgozom, vannak ügyvédeink, nekem kell kapcsolatot tartanom velük, valamint a hatóságokkal, stb. feladatok. Az én esetemben pl van továbblépési lehetőség, mind szakmailag, mind anyagilag. Az anyagi része cégtől függ, szerintem a jelölti fizu és a közig között van (eleinte, azutén, hogy mit hozol ki belőle az a te dolgod). a multinál meg ugyanolyan melós leszel, mint más, ugyanazokkal az előmeneteli, fizu, stb lehetőségekkel. persze az önéletrajzban jól mutat:-), viszont talán nehezebb komoly pozíciót fogni náluk, de ki tudja...

P.G.L. (törölt felhasználó) # 2006.06.09. 08:47

A hozzászólás (és a felhasználó) törölve.

gygy (törölt felhasználó) # 2006.08.18. 12:25

Kedves Vanda24!
Csak most bukkantam rá erre a topikra, de amit írok az most válik igazán aktuálissá.

A közigazgatás rettenetesen nagy változáson megy most keresztül. Sajnos nem biztos hogy előnyére változik. Én is önkormányzatnál dolgozom, de úgy érzem, évről évre nagyobb elvárásokat támasztanak az egyre zsugorodó apparátussal szemben.

Egy-egy leépítésnél nem lehet tudni, hogy ki jár jobban. Az aki 2-3 ember munkáját fogja ellátni ugyanazért a fizetésért (és esetleg belerokkan) vagy az aki a munkanélküliségbe rokkan bele.

A versenyszférában dolgozók azt hiszik, hogy a közigazgatás egy szanatórium. Én dolgoztam bankban, biztosítónál és multinál is. Sokkal több szabadidőm volt és kevesebb stressz.

Biztosan van olyan aki a lábát lógatja, de egyre kevesebb. És az a kevés aki húz egyre kevésbé bírja már a terheket.

Én javasolnám neked hogy próbálj szerencsét "ha szeretsz nagyot álmodni". És is azt teszem ha lesz rá lehetőségem.

Üdv
GyGy

Order (törölt felhasználó) # 2006.08.22. 07:22

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.22. 09:11

Pénteken?! Dolgozni?!

;)

Lhotse # 2006.08.22. 15:11

És a hét többi napján? ;)

HE0222 # 2006.08.22. 17:54

Sziasztok, az álláshirdetések közt bukkantam az alábbi gyöngyszemre:

"Speciális jogi feladatokról lévén szó, elsődleges elvárásunk az ügyvédi hivatás iránti maximális elkötelezettség, a rendszeretet és a lelkiismeretes munka, továbbá a kihívások elvárása és vállalása. A mindenáron való győzni akarás, ami napi 10-12 órai elfoglaltságot, a magánélet szinte teljes feladását és az Ügy iránti teljes elkötelezettséget jelent. Ha jelentkezik, vállalja (és akarja) hogy minden más héttérbe szorításával a vállalt feladatnak szenteli magát. "

Megjegyzés: valószínűleg nem munkajoggal foglalkozik a hirdető ügyvédi iroda, ha ilyen hirdetést fel mer tenni egy jogászok olvasta oldalra:) Persze, nem egyedülálló az ilyesmi, csak ezeket az elvárásokat nem leírni szokták, hanem szóban mondják csak el.

ico2 # 2006.08.22. 21:20

Ezt a hirdetést én is kiszúrtam, akkor nyitottam az álláshirdetések témát az egyéb témakörben:)
Még nem tanultam munkajogot, szóval még "laikus szemmel" is nevetséges...

_Lala_ # 2006.08.22. 21:44

Én mintha valami 'Viccek' rovatban olvastam volna... oda is való :))))

Dr.Attika # 2006.08.23. 09:42

Ez a hülye multis stílus. Valamelyik élelmiszer áruházlánc hirdetése volt: Szereted a mindennapi kihívást? Jelentkezz bevásárló kocsi visszatologatónak. Elképzeltem, hogy egy fiatalember megáll , előre tekint a jövőbe és megfogalmazza magában, ha törik, ha szakad én bevásárló kocsi visszatologató leszek, mert ott ám az igazi kihívás.

vanda24 # 2006.08.23. 12:06

Ez a topic régen nagyon népszerű volt.
Most ,hogy áll a helyzet.
Akik ide és hasonló álláskereső és elhelyezkedési nehézségeket taglaló topicokba írtak el tudtak valamerre helyezkedni?
gondolom az elhelyezkedés továbbra is nagyon nehéz.
Szept.1-től a tb.járulékalap duplára emelése nehezítheti még jobban az ügyvédjelöltek elhelyezkedését?

Ügyvédjelölti álláson kívül van egyáltalán valamire még reális esély?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.23. 14:36

Én például viszonylag kényelmesen elhelyezkedtem a széken itt a számítógép előtt.

HE0222 # 2006.08.25. 07:34

vanda24: eszkimóval lassan tengert lehet rekeszteni, a fókák száma pedig egyre fogy. Matematikailag nézve évről évre nehezebb, lásd a leépítéseket a közigben, ráadásul valami újabb 20 ezerrel tervezik csökkenteni a létszámot, ügyészi-bírói pályán sem nőtt az esély, az ügyvéddé válás feltételeit pedig most szigorítják. De gondolom a kapcsolatrendszerek továbbra is segíthetnek, illetve a kiválóság bizonyos területeken, a kiemelkedő tudás, kitartás, elhivatottság, ha kellő szerencsével párosul.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.25. 08:03

A bírósági fogalmazói állásokat a jövő évtől már nyílt pályázati rendszerben, központilag megrendezett és kiértékelt felvételi vizsgával hirdetik meg.

Zummike # 2006.08.25. 08:38

az jó! de a kapcsolatok akkor is megmaradnak, pl. "te Balázs, a lányom most jelentkezett a vizsgára, úgy nézzétek már át, köszi!" tehát max. többet kell dolgozni azon, hogy bekerüljön a gyerek, de érdemi változással kapcsolatosan szkeptikus vagyok.

üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.25. 08:44

Meglehet. Ha engem kérdeznek, akkor külön lezárt borítékokba teszik a felvételizők adatait; amelyeket csak az után lehet felbontani, ha a csak azonosítószámmal jelölt felvételi lapokat már kiértékelték.

HE0222 # 2006.08.25. 16:58

Még ha tisztán is zajlik a fogalmazók felvételiztetése, még akkor is ott van a nagy kérdés: vajon ki kerüljön fogalmazónak a PKKB-ra, és ki a Makói Városi Bíróságra? Mert ugye nem mindegy, ha valaki a fővárosban lakik, és lehelyezik déli végekre! Ha pedig pesti csak pestre mehet, xy városi meg csak oda, akkor az diszkrimináció, és nem egyenlőek a feltételek. Szóval nekem nagyon sántikál ez a központi felvételiztetés, sehogy se jó ez. Bíróság és bíróság közt is óriási a különbség, és nyilván nem objektív szempont dönt arról, ki hova kerül.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.25. 17:11

Azigaz, de mégis sokkal jobb a jelenlegi helyzetnél, amikor meg sem hirdetik az állásokat; vagy amikor a fővárosi bíróság nyíltan deklarálja, hogy előnyben részesíti azokat, akiknek közeli hozzátartozója ott ott dolgozik.

HE0222 # 2006.08.25. 17:16

Persze.

junior jogász # 2006.09.01. 08:48

Van olyan valaki aki normálisan el tudott már helyezkedni ügyvédjelöltként? No, nem úgy gondolom, hogy otthon a számítógépe előtt!
Olyan jó lenne sikereket olvasni!