továbbtanulás előtt - jog: egyetemek, lehetőségek

Eweol # 2010.01.26. 23:44

A nyelvek és külföldi ösztöndíjak, sőt még különösebb elhivatottság nélkül is kaphatsz zsíros állást - ha szerencséd van. Semmi nem garancia semmire és ez a következő években sajnos még inkább így lesz.

Ha egy kicsit kiszámíthatóbb, valamivel biztosabb jövőre vágysz, akkor nézelődj a "hiányszakmák" irányába is, van néhány, amivel biztos nem jársz rosszabbul.

Ha minden áron jogász akarsz lenni, (csak) akkor válassz a jogi karok közül.

Gabo24 # 2010.01.26. 22:24

Amúgy az, hogy melyik karra szeretnék menni érdekes kérdés. Ott a Pázmány jogi kara, azon összesen látok némi (jó kevés) információt 3 szakról meg továbbképzésekről. Mégis milyen kar jöhetne még szóba ha jogról van szó? Na meg konkrét kérdéseket akkor tudnék feltenni, ha látnék valami pontosabbat a szakok leírásában a tanterven kívül. Az egy dolog, hogy hallottam sok dolgot, de a levelező mégis más lehet, mint a nappali képzés. Nem tudom, hogy akik ezeket a bejegyzéseket olvassák hol végeztek/fognak végezni, de ha valaki levelezős és hajlandó valami infóval szolgálni örülnék ha reagálna!

Gabo24 # 2010.01.26. 22:17

Na aki bántani akar próbálkozhat állok elébe de csak kulturáltan :D

Legislator # 2010.01.26. 22:15

5 4 U.

Á, milyen kreatív vagyok wow!!!!

Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.01.26. 22:14

Igyekszünk. De mára lépek.

Five for all!
5 4 all!

Sunshine after the rain.

andi_01 # 2010.01.26. 22:10

Köszönöm szépen az eddigi hozzászólásokat, és segítséget, aki még tud írjon, mert minden vélemény jól jön :) Ha még lesz valami konkrét kérdésem, remélem számíthatok a segítségetekre :)

Legislator # 2010.01.26. 22:08

De még igazán nem is bántottunk:-D.

Sunshine after the rain.

Gabo24 # 2010.01.26. 22:07

Ja amúgy ezzel nem tud bántani senki... Ha valami nem tetszik max megmondom aztán nem foglalkozom vele ;)

Sz.Márton # 2010.01.26. 22:04

Írd le melyik karra mennél és máris érkeznek a tapasztalati válaszok..(..)Bőven még erről "elvileg" a gyakorlatban nincs fogalmad, de még lehet...

Legislator # 2010.01.26. 22:04

Is. De nem akartunk bántani.:-D Én pl. tegnap este 10-kor is azt kerestem, hogy miként kössek bele a saját szövegembe. Ma az alvást választom a tegnap 00:00 óra helyett 23:00 órától.

Sunshine after the rain.

Gabo24 # 2010.01.26. 21:56

Látom azt hiszitek, hogy fogalmam sincs mibe akarok kezdeni... Van róla bőven fogalmam, csak mások véleménye is érdekelt volna. De ha nem,hát nem! Majd eldöntöm magamtól, hogy mit akarok. Ráadásul nem az a része érdekel, hogy el tudnám-e végezni, mert tudom, hogy ha az ember akarja akkor leül és tanul.
A kiforgatásról meg annyit, hogy mások az elképzeléseink, de fogjuk rá, hogy szakmai ártalom a jogászoknál a pontatlan fogalmazás kiszúrása... Végülis ez a dolgotok...

Sz.Márton # 2010.01.26. 21:54

Gabo24!

Ha akárhanyadik dplomaként akarsz jogot, abban nem egy fórum kell megerősítsem, hanem az akarat, elhatározás és a kitartó szorgalom. A sikeresen végzettek nagyrésze sem innen nyerte az erőt.

Ha már a helyi karokon megtapasztalt állapotok érdekelnek, vagy egyéb anyag kell, arra viszont konkrétan rákérdezhetsz itt többiektől, nem "kiegészítésként" mert arra félreérthetően haraphatnak...

Legislator # 2010.01.26. 21:52

A gyorstalpaló varrótanfolyam lehet "kiegészítés". A jog meg egy szakma, mindegy, hogy hanyadik diplomaként szerzik. Olyan, mint orvoslást, teológiát, vagy kínai szakot tanulni. De nem bántani akarlak, vagy ilyesmi, csak jó az elején tisztázni dolgokat.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.01.26. 21:48

2010 01 26 16:01-nél van az "azon túl". Egyéb kérdéseidre szívesen válaszolok. Egyébként ez még semmi nem volt egy igazi vesézős kiforgatáshoz képest (bár ez nézetem szerint nem az). Ha Impiboy itt lenne, ő is mutatna ezt-azt, de Impiboy önkéntes száműzetésben van-mondjuk-Mandzsúriában. (China fan vagyok.)

Sunshine after the rain.

Gabo24 # 2010.01.26. 21:48

Nem igazán értem mi a problémátok azzal, ha valaki másoddiplomának szeretne jogi végzettséget... Ezt kifejtené nekem valaki? Tényleg érdekelne! Amúgy én eddig úgy tudtam, hogy a fórumon pláne ebben a témában szoktak kérdezni. Erre kb az ellenséges elutasítást látom pedig nem hiszem, hogy bármi rosszat kérdeztem.

morningstar # 2010.01.26. 21:47

Pont ezt akartam írni, hogy ezzel is csak segíteni akarnak a közeg megismerésében. :D

Sz.Márton # 2010.01.26. 21:44

Semmi gond, az adott helyszínen majd helyreteszik ezt a kis nyelvtani problémát...

Gabo24 # 2010.01.26. 21:40

Na és azon túl, hogy kiforgatjátok a "kiegészítés" kifejezést amit ne is úgy értettem, ahogy ti gondoljátok?

Legislator # 2010.01.26. 20:13

Mondjuk ez valóban furcsa volt. A jogász szak nem az, amit "kiegészítésre" használnak. De hát Te ne tudnád, jó (yo) Marcell, hogy minden devalválódik: a szavak, a színészek, a szakmák, a pénz...lassan magunk is. Régen egy (alapabb) súly az edzőteremben 20 kiló volt, ma csak 19 és egynegyed...:-D.

Sunshine after the rain.

Sz.Márton # 2010.01.26. 15:45

Gabo24

Kiegészítésként legfeljebb mást lehetne annak nevezni, ez amit tervezel az alap, majd rájössz ha vizsgázol és megismered a tananyagot és egyáltalán valaha el is végzed...- a Pannon Puma után kiegészítésnek nevezni a jogot(..?)- éber kóma állapot

Legislator # 2010.01.26. 15:01

Kedves Andi!

Nem tudom, hogy írták-e a többiek, de az elhivatottság nagyon fontos ezen a pályán. A szaktudás, a nyelvek... mind-mind fontos. De szakember úgyis csak egyetem után leszel. Viszont nem árt korán specializálódni (mondjuk 2-3 év "beleszagolás" után). És nem mindig a pénzt kell nézni. Sok hallgató csak azt nézi... Az is fontos, hogy szeresd azt a területet, mert ha elég soká élsz, 40 évig is elszórakozhatsz vele...nyugdíjig (bár akkorra ez csak szótári fogalom lesz, mint a Töltött káposzta Déryné módra). Az is benne van, hogy ezt a 40 évet sok helyen is el lehet tölteni, a Te választásod. Ekkor a változást kell tudni jól elviselni. Az egyetemeket illetően jól hangozhat egy-egy patinás név (sokszor nincs mögötte semmi), de megtanulni neked kell a szakmát, ez 85% önszorgalom, és 15% az intézményi segítség. Érdemes kó könyvtárat keresni, ez a jogászok esetében az Országgyűlési Könyvtár, az egyetemeké csak ritkán jó, és az Ogy. sem az az igazi "minden együtt van" könyvtár; vö.: Harvard Law School; BN de France; UFB BR Freiburg; vagy (további) általános könyvtárként a Library of Congress, vagy az Orosz Nemzeti Könyvtár, Szentpétervár.

Sunshine after the rain.

Gabo24 # 2010.01.26. 14:54

Sziasztok!

Végzős vagyok a Pannon Egyetemen és egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogy kiegészítésként elvégezzek egy jogi képzést. Mivel másoddiploma mindenképp levelezőről lenne szó, konkrétan a Pázmányra gondoltam első körben. Érdekelne, hogy van-e valami tapasztalatotok és hogy szerintetek mennyire lehet megoldani rugalmasan munka mellett. Tudom, hogy sokat kéne tanulni, épp ezért akarom átgondolni, mert ahogy elnéztem a tantervet sok csúszást nem enged meg, ha az ember szeretné befejezni 5 éven belül...

Előre is köszönöm a tapasztalatokat!

Üdv

Gabó

Legislator # 2010.01.26. 14:48

Azért karrier és karrier között is van különbség. Az a karrier, amely engem vonz, nem nagyon teszi lehetővé, hogy családja legyen az embernek...

Sunshine after the rain.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.01.26. 08:01

Szia Andi!

Csatlakoznék az előttem szólókhoz, és próbálok néhány újdonságot is írni neked :)
Én nő vagyok, jogász és a miskolci egyetem levelező karán végeztem néhány éve. Már az egyetem alatt is gyakornokként dolgoztam egy ügyvédi irodánál, és az államvizsga után főként a közigazgatásban voltam (Bevándorlási Hivatal, APEH, stb).

Azt mondod, hogy a jogon sokat kell tanulni. Valóban, baromi sokat és a túljelentkezések miatt (mi pl. 500an kezdtünk az első évben, amiből rögtön ki is estek 200an év végére...) hajtani is kell. DE ki lehet bírni. Bár mi levelezősök voltunk, de nagyon jó volt a kapcsolat a nappalis karral és remek kis közösségek alakultak ki. A miskolci egyetemet szívből tudom neked ajánlani, sőt a tanári kartól is van mit tanulni. De ugyanezt tudom neked mondani -baráti tapasztalatok alapján - Szegedről, Pécsről, Debrecenről. A vidéki karok egyre erősödnek. Ami a fővárosiakat illeti az ELTE nagy múltú kar, a Pázmányon sok a nagy múltú tanár...de ne feledkezz meg a Károli G. Reformátusról sem :) Ismerek onnan néhány csajt, akik nagyon jók és szerették is a helyet.
Bárhol végezhetsz, nem az a lényeg...hanem az, hogy mit sajátítottál el ott! A mi csapatunk azóta már 1000 helyen melózik, mindenki más területen és ha kell segítünk egymásnak.

Persze vannak akik csak arra kíváncsiak, hogy hol végeztél és milyen átlaggal. Erre lehet mondani, hogy van aki az ELTE-n végez 10 év alatt kiváló minősítéssel...biztos nagyon megtanulta, amit kellett...

Az egyetem után valóban ott van még a szakvizsga, annyian megcsinálták már, hogy biztosan nem lehet lehetetlen :) Ráadásul van néhány "kolléga"...na ha ők meg tudták csinálni...

Kacsával csupán annyiban nem értek egyet, hogy nem kell választani család és karrier között, csak jól kell időzíteni a dolgokat. Nekem nemrég volt az esküvőm, most szakvizsgázom és szeretnénk közben babázni :) Az a jó ebben a pályában, hogy sok mindent otthonról is lehet csinálni...

Ja igen! szakmai túltelítetség...az van...pl. bpen az egy cm2-re juttó jogászok száma szerintem kb 1000 fő...csak meg kell nézni 3 db V. keri lépcsőház névtábláit és ott a bizonyíték:)
De nemcsak ügyvédek, bírók, ügyészek vannak a szakmában. Rengeteg jogász van a közigazgatásban, a különböző állami hivataloknál, cégeknél pl. hatósági ügyintézőként, jogi előadóként stb. Ráadásul nem csak az általános jogterületek léteznek (büntető, polgár stb) hanem rengeteg olyan terület van aminek jövője van pl. gyerekjogokkal, vagy betegek jogaival foglalkozó kollégák, vagy azok amik egy kis plusz képessítést igényelnek, mint a gazdasági szakjogászok.
Én is ajánlom, hogy tanulj nyelvet és próbáld a külföldi ösztöndíjat is...

Szóval lehetőség rengeteg van. Ha érdekel is a pálya akkor néz körül és szerintem vágj bele :)

bajussz # 2010.01.26. 05:59

andi01: mindenképpen előny, hogy úgy érzed, hogy jó lenne a jogi pálya, hogy szeretnéd csinálni.

másik topikban többek között azt is ecsetelgettük, hogy milyen sok ember van, aki csak azért jelentkezik oda, mert megy neki a magyar és a történelem.

ajánlom az álláskereső jogászok topikot is itt a fórumon, olvasgasd, van benne hasznos infó. de ne csak ez alapján alkoss képet, mert szélsőséges esetek is vannak benne jócskán.

egyetem témájában nem tudok hozzászólni, főleg nem a fővárosiakkal kapcsolatban

üdv