Jogi szaknyelvi vizsga

mosómedve84 # 2014.02.21. 12:49

Köszönöm Gerbera a kimerítő tájékoztatást!!

bona fides # 2014.01.27. 20:17

Sziasztok!

Jelenleg az egyetemen francia jogi szaknyelvet is tanulok, az lenne a kérdésem hogy később mennyire tudnám majd hasznosítani ezt a tudást, illetve hogy érdemes e komolyabb energiát fordítanom rá? Később szeretnék nemzetközi ügyvédi irodában elhelyezkedni.

gerbera317 # 2014.01.25. 10:21

De hát miért nem keresed elő magad a BGB-t? Itt a Google a barátod. Beírod: "Bürgerliches Gesetzbuch Deutschland" (vagy Österreich), Svájcban a "Zivilgesetzbuch" + enter, és máris kedvedre válogatsz. Azon belül az ingó dolgok keresőszava a "beweglich" (a.m. mozdítható), az ingatlané "unbeweglich" (a.m. nem mozdítható).

Ne feledd, hogy a németek, osztrákok, svájciak nem ugyanazt a hivatalos német nyelvet használják: eltérő lehet a szóhasználatuk, de a külfödieknek leginkább a helyesírásbeli eltérések tűnnek fel. A németek a binngermanisches Standarddeutsch-ot (= belgermán szabványnémet) használják, nyelvészeti akadémiájuk Mannheimben székel, míg az osztrákok az Österreichisches Standardeutsch-ot (= ausztriai szabványnémet) használják, akadémiájuk Bécsben van. Ezen kívül van még a Schsweizerisches Hochdeutsch (= svájci felnémet, nem azonos a Schwitzerdütsch-csel), helyesírásukban az a legfeltűnőbb, hogy a ß-betűt (Eszet (ejtsd: 'eszcet') használatát kiiktatták. Szóhasználatában az osztrák és a svájci hajlik a latinra, míg a német kevésbé.

Az ügyfél hazájának megfelelő "ptk"-t kell nézegetni, és képbe jönni a nyelvhasználattal.

mosómedve84 # 2014.01.24. 10:17

Köszönöm, ha ezt tegnap tudom, már előbbre lettem volna! (pedig tényleg Ersitzung..)
És ingatlanoknál hogy van a BGB szövege? Mert arról volt szó tegnap az ügyfelekkel.

gerbera317 # 2014.01.23. 12:40

BGB § 937 (1) Wer eine bewegliche Sache zehn Jahre im Eigenbesitz hat, erwirbt das Eigentum (Ersitzung) (= akinek egy ingó dolog 10 évig saját birtokában volt, megszerzi a tulajdonjogot (elbirtoklás).

Ha a német nem érti, az ne a magyar jogász problémája legyen! Talán a fenti szövegkörnyezetből megérti a parasztja...

mosómedve84 # 2014.01.23. 12:00

Sziasztok!

Hogy mondják németül, hogy elbirtoklás? Az Ersitzung-ra tekerték a fejüket az ügyfelek, hogy nem értik...

Köszönöm.

hunfrakk # 2009.09.25. 17:32

http://www.novamov.com/…c3gvkcladbb4

12 dühös ember című film 1957-ből

aki még nem látta, nézze meg

hunfrakk # 2009.09.25. 17:20

1.) Ennek örülök, hogy Jules bácsi jól van,
és megtartja jó szokását.

2.) Igen, mennék. Ha van rá lehetőség, ne gondolkozz rajta.

Impossible # 2009.09.25. 16:35

Ja egyébként beszéltem G. Gy.-val, még nem tudni, lesz-e találkozó, azt mondta, hogy októberrel bezárólag, vagy tavasszal, de nem akarja abbahagyni, az biztos. :)

Impossible # 2009.09.25. 16:34

Köszi, de ezt nem én találtam ki, hanem japánék. Egyébként mi újság van? Te a helyemben mennél ORFK-ra?

hunfrakk # 2009.09.25. 16:12

egyetértek!
jól szólottál Impi!

Nem a daganatot kell eltávolítani, mert az visszajöhet, az eltávolításával a kiváltó ok nem szűnik meg, mert a kiváltó ok a szervezet felborult egyensúlya.

A kemoterápiával viszont az egészséges sejtek is kárt szenvednek

Impossible # 2009.09.25. 15:51

mackó,

durván fog hangzani, de lényegesnek tartom: csak akkor szabad eltemetni az embert, ha meghalt. Amíg él, mindenre van esély, és egy pillanatig sem lehet arra gondolni, mi lesz, ha meghal! Most még él, ez a lényeg, most bármit megtehettek, most még van esély! Most nem lehet feladni semmit. Ha esetleg meghal, ráérsz szomorkodni, de nem halt meg, most ne szomorkodj, hanem segítsd! Ha csak pár hónapja betegedett meg, valószínűleg nagyon jó esélyei vannak arra, hogy meggyógyuljon. Ez a módszer, mait ajánlottam egy táplálkozáson alapuló módszer. Olyan ételeket kell enni (japán ételek, de nem drágák), amik visszaállítják a szervezet felborult egyensúlyát. Ez a felborult egyensúly vezet a daganat kialakulásához az elmélet szerint, tehát a daganat nem maga a betegség, hanem csak a betegség tünete. Ebben különbözik ez a módszer lényegében a hagyományos nyugati orvoslástól. Nem a daganatot kell eltávolítani, mert az visszajöhet, az eltávolításával a kiváltó ok nem szűnik meg, mert a kiváltó ok a szervezet felborult egyensúlya. A módszer segítségével olyan anyagokat visznek be a szervezetbe, amelyek a rákos sejteket nem táplálják, viszont az egészséges sejteket igen, így a rákos sejtek nem tudnak tovább osztódni, de az egészségesek nem roncsolódnak. A kemoterápiával viszont az egészséges sejtek is kárt szenvednek, ezért a módszer szerint a kemoterápia és más módszerek nem lehetnek hatásosak a rák leküzdésében. A módszer teljesen egyénre szabott, és nagyon pontosan be kell tartani, nagyon szigorú előírás, amely mellett semmilyen más módszer alkalmazása nem lehetséges. Bővebben Bakács Viktória könyvében olvashatsz erről, igyekeztem összefoglalni a leglényegesebbeket. A legfontosabb, hogy ne hagyd, hogy a negatív érzések a hatalmukba keríthessenek, van kiút, most még van, és most ezzel kell törődni, semmi mással!

mackoo # 2009.09.25. 15:40

Nagyon köszönöm az ajánlásod!!! Nagyon nehéz mindennap úgy kelni és tenni a dolgunkat, hogy a tudatom alatt mindíg ott motoszkál a kitörölhetetlen kérdés, vajon meddig lesz még velem édesapám? jövő hétig? jövő hónapig? mi lesz karácsonykor? hányan leszünk, itt lesz még közöttünk......
néha elviselhetetlen teher

Impossible # 2009.09.25. 15:35

mackó,

dr. Bakács Viktória: Életutam a makrobiotika (könyv)

Keress rá google-on!
Bakács Viktória Fertődön fogorvos, a rák egyik lehetséges gyógymódjának oktatója és terjesztője Magyarországon, ő is ennek a módszernek a segítségével gyógyult meg (korábban mindent kipróbált, semmi sem jött be neki, de ez igen, aztán elvégezte az oktatói tanfolyamot Amerikában). Ezt a módszert Michio Kushi japán orvos találta ki, Amerikában a Kushi Intézetben ezzel a módszerrel rákos betegeket gyógyítanak. Nagyon kedves, segítőkész nő, érdemes vele beszélned a problémáról. Én mindenképpen ajánlom!

mackoo # 2009.09.25. 15:23

:O) Köszi a bíztatást!

Sajnos most (és azt hiszem a diplomáig ) nem tehetem meg hogy elmenjek külföldre, (erről csak annyit, hogy édesapám néhány hónapja megbetegedett, két daganatot is diagnosztizáltak nála sajnos egyik rosszindulatú volt, most műtik két hét múlva harmadjára, utána pedig majd kezelésekre kell járnia és én tudom csak elvinni őt od
  • az egézsége mindennél fontosabb most) így közel kell maradnom... úgyhogy marad az itthon tanulás...
Impossible # 2009.09.25. 15:15

mackó,

van, akit érdekel, hogy milyen a diplomád, de az hülye (ez még talán valamennyire Kacsa1111 véleményével is egyező, persze ő szebben fogalmazna és kicsit elvontabban, de a lényeg a lényeg :D ). Engem pl. újabban rengetegen becsmérelnek, de úgy vagyok vele, hogy rohadtul nem ismernek, így aztán szarhatok a véleményükre. Az én véleményem szerint (amire pedig mások szarnak :D ) sok baromi szorgalmas jogász viszi nagyon sokra, vagyis némi seggel némi agy is pótolható, de akinek van hozzá tehetsége (ezek kevesen vannak, és nincsenek kiválogatva, mert akik válogatnak, eszméletlen sötétek), az mindenképpen előre tud törni, ha nem adja fel. Na én ezek közé tratozom. Nem kell agyatlan ügyintéző-sorsa jutni, ha van egy kis gógyid. Ez rövid távon hátrány, mert rengeteg a hülye, de hosszú távon megéri, csak ne add fel! Na ennyi lelki fröccs, a szaknyelvi vizygának meg szerintem sincs sok értelme, ugyanis ha tudsz az adott nyelven dolgozni, felesleges róla a papír, ha pedig nem tudsz, akkor hiába van róla papírod. Én azt tanácsolom, hogy menj külföldre, Magyarországon ugyanis nem lehet C2-s papírral sem azt a nyelvet beszélni, ami valójában a nyelvtudást jelenti. Volt nálam nyáron 5 német lány, hát enyhénszólva másképp beszélnek (ötszörös sebesség, tök más intonáció) mint a magyarok szerinti német felsőfok. Ithhon nem lehet megtanulni a nyelvet! Nem lehet! Hajrá!

mackoo # 2009.09.25. 14:50

bocs szakvizsga = jogi szaknyelvi vizsga (csak elírtam)

mackoo # 2009.09.25. 14:50

No meg a szakvizsga mellett a felsőfokú nyelvismeretet, talán azzal sem rendelkeznek annyian . Egy év alatt lehet elérem a C2-es fokozatot, azért az már talán számít.....

Ha nem, akkor igazán nem tudom mit tudnék még tenni.

Amúgy a diplomám csak cum laude lesz, de azt hiszem az nem annyira nagy baj, ha nem summa...

mackoo # 2009.09.25. 14:47

Köszönöm a választ. Igen épp ez a probléma, hogy a papír kerül előtérbe. Amúgy az ügyészséghez igyekeznék, de úgy hallom elég nehéz bekerülni. Épp ezért próbálok valami olyat "megszerezni" valamivel kitűnni, ami a többieknek nincs, vagy legalábbis kevesen rendelkeznek vele. Ezért is gondoltam még a diploma előtt a jogi szakvizsga letételét.... Talán még annyira nem elterjedt a pályakezdők körében :)

Csipke # 2009.09.25. 08:04

Kedves Mackoo,

Kacsa már megelőzőtt a válasszal:

Attól függ, hol szeretnél elhelyezkedni... :)

Kedves hunfrakk,

tulajdonképpen a nyelvTUDÁS számít,
nem a vizsga milyensége

sajnos a felvételnél számít a papír is.

Üdv.:

Csipke

Kacsa1111 # 2009.09.25. 07:53

Kedves mackoo,

ha ügyvédjelöltként akarsz elhelyezkedni, akkor pont semmit nem érnek a papírok...

cégeknél dettó ez a helyzet...

közig, bíróság, ügyészég - ezeken a helyeken meg a nyelvtudásra nincs szükség...

miért akarsz szaknyelvből vizsgázni???

Kacsa11

hunfrakk # 2009.09.25. 06:17

tulajdonképpen a nyelvTUDÁS számít,
nem a vizsga milyensége

attól még, hogy nincsen ilyen-olyan vizsgád,
attól még bele lehet írni önéletrajzba,
hogy jogi szaknyelv középfokú ismeretével rendelkezel

mackoo # 2009.09.25. 04:35

Sziasztok!

A kérdésem: jogi szaknyelvi vizsgát szeretnék tenni angol nyelvből. Most fogok hozzá (jahh a tanuláshoz..) de nem tudom a szakmában melyik jogi szaknyelvi vizsgát fogadják el / azaz ismerik el leginkább. Kétfélét találtam eddig: a Profex-et amiből van felsőfokú is, illetőleg az ILEC -t.

A jobb elhelyezkedés miatt kérdezem, melyikkel van jobb esélyem, illetőleg ha ebben a rovatban megkérdezhető, akkor még annyi, hogy egy felsőfokú angol vizsgával egy felsőfokú jogi szaknyelvi vizsgával (szintén angol) illetőleg ha még belefér a diplomáig, akkor egy közép fokú (felsőt nem mertem ide írni, mert az lehet nem férne már bele az időmbe) német nyelvvizsgával mennyi az esély az elhelyezkedésre jogászként.

Előre is köszönöm a segítégeteket!!!!

mackoo