Nekik miért nem jó a kollega?
OFF
Szívesen leírnám, hogy ki volt az, aki még 1980-ban is elvtársazta a joghallgatókat, de úgysem hinne nekem senki:-D.
ON
Rexor,
A mai napra én már boldog vagyok:-D.
Sunshine after the rain.
Nekik miért nem jó a kollega?
OFF
Szívesen leírnám, hogy ki volt az, aki még 1980-ban is elvtársazta a joghallgatókat, de úgysem hinne nekem senki:-D.
ON
Rexor,
A mai napra én már boldog vagyok:-D.
Sunshine after the rain.
Ez a kartársazás lehet hogy kicsit tényleg idejétmúlt, de bevallom nem igazán értem Kacsa az indulatodat. Én speciel kollégának szoktam szólítani mindenkit, az első éves hallgatókat is beleértve, ha úgy tetszik, megtisztelem őket is ezzel. De valahogy nem értem a dühödet a kartárssal szemben, azért ez mégsem elvtárs! Mellesleg nekem szerencsém volt, a régi időkben még bíróságon szolgáltam, ott meg szerencsére bíró úr voltam. Egyetlen egyszer fordult elő, hogy valamikor a nyolcvanas évek közepén egy idősebb felperes hölgy "bíró elvtársnak" próbált szólítani. Mondtam neki, hogy itt valami félreértés lesz, én soha nem voltam a párt tagja, úgyhogy aligha vagyunk egymásnak elvtársai, maradjunk a "bíró úrnál". Nagyon felháborodott, végigmért, majd azt mondta: "Most legalább már tudom, hogy kivel állok szemben!" Nem röhöghettem a pulpitusról, úgyhogy mondtam, hogy örülök, hogy sikerült tisztáznunk mindezt, de akkor talán folytassuk a tárgyalást! :-)
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Kedves Grád András,
asszem az idejét múlt kicsit enyhe kifejezés...
a kolléga teljesen rendben van, bár nem hiányozna, ha eltekintenének a használatától...
Kedves Rexor,
nyilvánvalóan nem tudom feldolgozni, különben nem ide önteném ki frusztráltságomat!:)
Kacsa11
Tisztelt Fórumozók!
Zöldfülűként kérdezek, a válaszokat előre is köszönöm!
Magamról röviden annyit, hogy az ELTE-re járok, másoddiplomás, levelező jogászképzésre (30-as éveim elején vagyok). Leendő negyedévesként szeretnék jog-közelben dolgozni, majdnem-főállásban. A motivációm maximális, nem elsősorban a pénzről szólna a dolog (csak amennyi nagyon kell), sokkal inkább arról hogy a jog az, ami igazán leköt és érdekel (ezért is kezdtem bele a képzésbe), bár saját szakterületemen rövid, de sikeres pályafutásom volt, amit szintén szerettem, de a jog még annál is jobban érdekel...
Elnézést, hogy ilyen hosszan írtam magamról, de szeretnék kérni olyan tanácsokat,véleményeket, amelyek nem csak általánosságok.
Kérdéseim:
Ha bárkinek bármilyen idevágó tanácsa, tapasztalata van, sokat segítene.
Calmus
Szia Calmus!
Jogi asszisztensként általában a titkárnőt szokták hivni a hirdetések. (Bár van ilyen oki-s képzés, de nem ér egy kalap sz.. -t se. Legalábbis egy ismerősöm szerint, aki elvégezte a 2 éves képzést)
A gyakornok meg értelemszerűen joghallgató.
Bár szerintem a feladataik nagyjából megegyeznek egy irodában. :)
Másoddiplomás jogászként szerintem ugyanúgy el lehet helyezkedni. Legalábbis nálunk simán felvett a fönököm jelöltnek egy átképzett óvónőt.
Köszönöm, kondidori!
A szokásos fizetésekről tudsz esetleg vmit?
engem mindig is zavart, amikor kollegának szólítottak az egyetemen. senkinek nem voltam kollegája, én hallgató voltam
a bíróságon sok jelöltet azért szólítanak tárgyaláson kollegának a tapasztaltabb rókák, hogy ha valamit elrontanak, nem jól mondanak, akkor eszükbe jusson, hogy ők is ügyvédek lesznek majd egyszer, és ilyenbe ne essenek máskor
szerintem
Sajnálom, ha az általam használt kolléga/kollegina megszólítás bárkinek is rosszul esik vagy bántó. Csakugyan jószándékkal használom, és bevallom, Lengyel József Kicsi mérges öregúr című elbeszéléséből vettem az ötletet, hogy a hallgatókat is így szólítsam. Azt gondoltam, hogy ez inkább megtisztelő nekik, ráadául szerintem már a "hallgató úr" is elég hülyén hangzik, a "hallgató úrnő" meg még inkább. Úgyhogy most olyat mondok, amit utoljára a seregben tettem: "Kérem a helyes megszólítást!"
A bíróságon meg nemigen szoktam bármit is elrontani, úgyhogy nem ezért szólítom a kollégákat kollégának, hanem azért, mert azok. :-) De kíváncsi lennék a többiek véleményére is.
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Szerintem a kollega használata szokásszerű. Érdekes lenne tudni, mi volt 1945 előtt a megszólítás. Tegnap beszéltem egy idős kollegával, aki még Marton Gézánál vizsgázott 1943-ban. Ha tudtam volna, megkérdezem ezt (is).
Sunshine after the rain.
nekem nem bántó, nem sértő, csak egyszerűen nem voltam kollega egyetemen
jelölt korszakomban oké, elfogadtam, végülis ha a kamara mindkettőnk felett, akkor lehet kollega
a többségnek szerintem megtisztelő, talán én erősítem a szablyát
bajuszt kéretik tegezni a későbbiekben, esetleg mr moustasche, ez olyan jó franciás:)))
A kollégával azt is kifejezésre juttatjuk, hogy egyenrangú félként tekintünk a másikra.
http://www.barandypeter.hu/aktualis.php
Bárándy így fejezi be marketinganyagát:
„Kartársi tisztelettel”
"A kollégával azt is kifejezésre juttatjuk, hogy egyenrangú félként tekintünk a másikra."
Igen, nekem is ez a lényeg belőle, csak nem tudtam ilyen jól megfogalmazni. Köszönet érte!
"a kolléga teljesen rendben van, bár nem hiányozna, ha eltekintenének a használatától…"
Kedves Kacsa,
Akkor ha Te se kartársazást, se a kollégázást nem szereted, akkor érdekelne, hogy egy másik (nem ismerős) jogász részéről mit fogadnál el helyes megszólításként??
Ötleteim ( :))) ) (némelyik az életből merítve)
("Vastag" megbízó, aki ügyvédet is úgy "vesz" mint bármi mást.)
Kedves Egyjogász,
szerencsére módomban áll, hogy messzire elkerüljem a magyar királyi bíróságokat...ezért nem is találkozom az általad leírt, szociológiai tanulmánynak is beillő jelenségekkel.
A kartársazás - 30-06 véleménye ellenére - számomra negatív konnotációval bír.
a kollegázással meg az a bajom, hogy nekem csak azok a kollégáim, akikkel együtt dolgozom...végzettségre tekintet nélkül...
akikkel nem dolgozom együtt, mégha szintúgy jogászok is, nem kollégáim, hiszen sosem láttam őket még, nem is dolgozom velük együtt, szóval mire fel?!).
Kacsa11
És akkor megtudható, hogy akkor hogyan szabad szólítania egy másik ügyvédnek (jogásznak)?
Kedves Kacs!
A kollega megszólításban nem a logikát kell keresni, hanem a szokást kell folytatni, (avagy megtörni). Titeket az egyetemen sosem kollegázott le senki, vagy ez csak eltés szokás volna?
Egyébként szerintem simán lehet "ügyvéd urazni" (az ügyvédnő viszont nekem kurta), bár másfelől mondjuk pl. a "jogtanácsos úr/asszony" nekem furcsa. Mondjuk én ezekből egyet sem látok soha, így csak a pálya széléről kiabálok.
Sunshine after the rain.
A kolléga nagyjából ugyanazt jelenti deákul, mint a kartárs magyarul. Ugyanannak a testületnek, karnak, hivatásrendnek a tagja. Tehát minden jogász kolléga.
Ezen megsértődni nagyjából olyan, mint a fiatalember megszólítást azzal visszautasítani, hogy kikéred magadnak, mert te nem érzed magad fiatalnak.
Kedves kbs,
ki mondta, hogy meg szoktam sértődni?:)
én csak visszautasítom, hogy bárki kartársnak szólítson, és furcsállom, ha egy ismeretlen kollégának szólít...ennyi.
Kacsa11
urak és urinák...:)
Kacsa11
Egy kicsit had kanyarodjak vissza az eredeti témához!
Tudtátok, hogy a Magyarországon lévő kb. 10.000 ügyvédnek a fele Bp.-en van?
Ez azt jelenti, hogy 2 millió lakosra jut ugyan úgy 5.000 ügyvéd, mint ahogy szintén 5.000 jut Magyarország összes többi 8 millió lakosára, vagyis 4-szer nagyobb itt a népsűrűség!
Akármilyen furcsán is hangzik, lehet, hogy manapság jobban megéri vidéken kezdeni, ahogy Anetta is teszi. Arra felé talán nem jut minden sarokra egy ügyvéd. Én legalábbis Bp.-en ezt érzem. :(
Kedves Seres,
azért az ne hagyd ki a számításból, hogy jogi személyek is léteznek Magyarországon...
Kacsa11
Úgy örülök, hogy a KARTÁRS megszólítással sikerült felráznom az ellaposodott oldalt. (érdekes, én csak poénnak és retorikai szinezéknek szántam eme megszólítást)
Amúgy munkadíjjal kapcsolatban tegnap én is dobtam egy hátast. Kiderült, hogy Budapestten kb. 4 szer annyiért csinálnak egy egyszerű végrendeletet, mint nálunk. Lehet, hogy nagyon szoknom kell még a közszféra utáni díjakat.
ügyvéd ismerősöm Bp-en 80 ezer Ft-ért ír végrendeletet...(ill. segít megírni...)
És? Egy rossz végrendelettel milliókat veszít a reménybeli örökös. Ha viszont ügyvéd szúrja el, állja akárt a biztosító meg ő maga. Aki sokallja, az megírhatja egyedül - aztán vagy jó lesz, vagy nem.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |