A kötelezők egyáltalán nem rosszak, nyilván nem is azért lettek kötelezők :-)
Viszont az szomorú, hogy mostanában zanzásítják a kötelezőket :-(
Ide jutottunk, hogy a fiatalok nem képesek megérteni egy kicsit veretesebb szöveget.
Olvasni jó!
Musil, vagy a Katekizmus hozta rád a frászt?
Sunshine after the rain.
Kedves Legislator és Mohos doktor,
engem mindkét általatok méltatott könyvtől a frász kerülgetett...
Bulgakov remekművét viszont háromszor is olvastam.
Kacsa11
Igen, az csúcs volt. Előképként szokták olvastatni Robert Musil: Törless iskolaévei c. regényét, az sem volt rossz.
Sunshine after the rain.
Baromi jó Ottlik könyve!
Iwikó
Magyar regényt is ajánlok: Iskola a határon.
A Katekizmust pedig üdvösebb dolog olvasni, mint bármely világi művet. Ajánlom még Kempis Tamás Krisztus követése című munkáját. Néha olyan dolgok vannak benne, hogy majd' leesek a székről. És főként a Bibliát. Az a kiindulás... Majd ajánlok pár világi regényt is, a napokban szedtem össze fejben azt az öt-hat művet, amely hatással volt rám. A Mester és Margarétát (or. Masztyer i Margarita) Impnek is ajánlom, hozzám nagyon közel állt. (Ha nem olvastál kötelezőket, akkor a gimiben is deviáns arc lehettél, vagy csak simán antiszociális. Néha én is az vagyok.)
Sunshine after the rain.
Én olvastam a Zabhegyezőt, de semmi hatással nem volt rám. Úgy értem, hogy mostanra elfelejtettem a szüzsét.
Sunshine after the rain.
Kedves Impossible,
nekem a Zabhegyező többet nyújtott, pedig az sem nyújtott sokat, mint ahogy azt Avelinának már írtam...
egyébként mi is lenne pontosan az a cél, ami felé törtetsz?
Kacsa11
Kacsa,
a kötelezőket nem olvastam el, mert untam őket, nem bírtam annyit olvasni. Sosem bírtam sokat olvasni, ez most is így van. Én inkább csak írok. :)
És különben se mondják meg nekem, mi kötelező. Minél inkább kötelező, annál inkább tojok rá. :D
A Katekizmus nehéz olvasmány szerintem minden előismeret nélkül, de hasznos, az életben haszonnal alkalmazható infókat tartalmaz, csak tudni kell jól érteni (ehhez kell némi minimális előképzettség - szerintem).
Zabhegyezőhöz annyit, hogy ha céltalanságról szól, akkor mondom, én nem vagyok céltalan, sőt, határozottan törtetek előre, mint vaddisznó a bozótosban. :D
Kedves Impossible,
lehet, hogy többre mennél, ha a katekizmus helyett a Zabhegyezőt forgatnád!:)))
de hogy-hogy nem olvastad? nekem kötelező volt gimiben...
Kedves Avelina,
nehezemre esett azonosulni holden-nel...(ha jól emléxem ez volt a neve)
Kacsa11
Nagyon szerettem ezt a könyvet , mármint a Zabhegyezőt.
You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.
Egyébként, inkább arról szól amiről az "Undor", csak népszerűbb formában.
Imp. nyilván viccelt.
Egy elég rövid kis könyve Salingernek, tömören az emberek/fiatalok céltalanságról, útkereséséről szól.
Iwikó
Mi az a Zabhegyező, mondja már meg valaki! Dunsztom sincs - ja és nem szégyenlem! :D
ránéztem erre a 100as listára, és azt kellett megállapítanom, hogy van még mit elolvasnom...:)
bár talán majd' a felét olvastam, vagy máshonnan ismerem a történetet...
22-es csapdája és a Mester és Margarita alapművek.
az utóbbi nagyon kemény a júdeai szállal...
az előbbi meg zseniális:)
ajánlom minden jogásznak még a Bankembereket és a Zendülés a Caine hadihajón-t...
továbbá ajánlom mindenidők legbonyolultabb történetét: a Szilmarilok. (magyarul is elég nehéz követi, de angolul igazi kihívás!)
Impossible-nek tényleg el kellett volna olvasnia (kb.5-10 évvel ezelőtt) a Zabhegyezőt...:)))
Kacsa11
Fekete István műveit ajánlanám, mindegyiket. Az író - konzervatív szemlélete miatt - a szocializmus időszakában ifjúsági íróvá degradálódott, holott sok értékes műve van, ami elsősorban felnőtteknek szól. Aki szereti a természetet, a vadászatot, annak ajánlom az Öreg utakon című novellásgyűjteményét, hihetetlen képi és hangulati elemekkel dolgozik benne az író. Érdemes elolvasni a Ballagó idő című életrajzi regényét is az elsők között.
:-)))
Sunshine after the rain.
Itt is ajánlom Grád Andrásnak olvasásra a Katekizmust. lol
(Ezt nem lehetett kihagyni, ha már van ez a topic. :D)
Köszönöm, kedves Wasp, holnap elolvasom a hivatkozást.
Kedves Mohos doktor, Impi és a zabhegyező:-).
Sunshine after the rain.
Egy személyes kedvencem:
Joe R. Lansdale: Veszett világ
A krimik, társadalmi gúnyrajzok, Rejtő könyvek kedvelőinek feltétlenül ajánlott regény. Sznob barátok előtt ugyan nemigen lehet villogni a könyv elolvasásának tényével, viszont garantált a kitűnő szórakozás. ;)
A dolog érdekessége, hogy nem profi író írta, de ez mit sem ront a mű kiválóságán. (nem csak én gondolom így, a mű legjobb krimi kategóriában Bram Stoker díjat nyert 1990-ben.)
Cselekmény-történetszövés 7/10, karakterek 8/10, szórakozási faktor 10/10.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
itt találtam most rá:
http://www.wesselenyi.com/top100konyv.htm
bár ezt én mint "meghatározó könyvek" listája címmel olvastam valahol, és hivatkoztak is arra, hogy ezek a könyvek nem önmagukban voltak nagyszerűek, hanem irányzato(ka)t teremtettek.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Én meg J.D.Salinger: " Zabhegyező" című könyvét ajánlom, elsősorban Imp.-nek.
Szia, Wasp, szia, pazs!
Örülök, hogy van ez a topik. Én még gondolkodom, mit ajánljak.
Wasp,
Tudnál egy elérhetőséget adni a XX. század 100 legmeghatározóbb könyvének listájához?
Sunshine after the rain.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02