Utólag már rendes szabit se.
SOS Fizetés nélküli szabadság!!!
Nem. Rendes szabadságot írhatnak ki legfeljebb, de inkább állásidő.
Szép napot
A fiam egy kft-nél dolgozik jan 1-től 10-ig nem kellett menni dolgozni.Nem mondták meg hogy miért.
Most 12-én közölték velük,hohy erre a párnapra fizetésnélküli szabit irnak ki.
Megtehetik ezt?
Zsu
Ha a munkáltató a saját érdekkörében felmerülő ok miatt nem tud munkát adni (ilyen lehet pl. ha nincs megrendelés), akkor az állásidőre bért kell fizetnie. Vagy elküldi az alkalmazottakat.
Egy Kft-nél dolgozom, s jelenleg nincs a cégnek munkája.
Főnököm telefonon közölte velem -előtte üzent a titkárnővel, hogy hívjam fel-, hogy december 1.óta nincs bevétel, ezért december hónapra bérem egy részét utalta el, illetve, ha ebben a hónapban sem lesz munka, úgy erre a hónapra egyáltalán nem fizet. Arról, hogy ez szabadság, v. fizetés nélküli szabadság, szó nem volt. Miután más városban lakom, mint ahol dolgozom, így nem kell bejárnom nap, mint nap, csak ha megrendelés van. (ez így működött az elmúlt 20 évben is).
Mit tehetek?
Kedves Hozzáértők!
Év közben váltottam munkahelyet, így 4 nap időarányos rendes szabadságom van, viszont a munkáltatónál év végi leállás van december 20-tól januárig, az 9 nap. Ilyen esetben mi a megoldás? A maradék 5 napra fizetés nélküli szabadságot kell kivennem mindenképpen ( ezt ajánlotta fel a munkáltató), vagy van valami más megoldás is, amely számomra kedvezőbb?
Köszönettel
Anett
semmi papírt nem írattak alá vele. Ő folyamatosan akart menni dolgozni. Vagyis ő mint munkavállaló folyamatosan készen állt a munkára csak éppen munkát nem tudtak neki adni. Az elmúlt 10héten át. De csak azt a választ kapta hogy majd jövőhéten esetleg lehet jönni dolgozni. És a munkaadó a kényszerszabadsággal akar védekezni, ami mint tudjuk nem létezik...
Messze nem egyértelmű az eset. Ha aláírt valami olyat a munkavállaló, hogy ő kéri a fizetés nélküli szabadságot, akkor nagyon rosszul áll. Ha nem is írt ilyet alá, de úgy nem ment dolgozni, hogy nincs írásbeli felmentése a munkavégzési kötelezettség alól, akkor is.
Kicsit korábban kellett volna kérdezni.
Szép estét!
A történet röviden a következő lenne:
10hetes kényszerszabadság után a munkaadó közös megegyezéssel meg akar válni a munkavállalótól.
A 10hét alatt a munkavállaló munkát nem kapott és egy forintot sem. Hétről hétre hitegették, hogy jövőhéten tud jönni és dolgozhat. Megelégeltük ezt.
A mai napig be van jelentve 6órás munkavégzésre 2010 február hótól (24éves start kártyás munkavállaló - bolti eladó) és a munkaadó fizeti is a járulékokat utána.csak éppen az alkalmazott nem kapott egy vasat sem. Ma bent voltunk nála és megkérdeztük hogy tehet e ilyet. Állítása szerint igen mert nincs forgalma.
Én úgy olvastam nem jogos ez és ki kell fizetnie erre az időre is a munkaszerződésben rögzített munkabért.Nagyon úgy néz ki,hogy nem tudjuk aláírni a közös megegyezést. munkaadó: "Pereljen be nyugodtan úgy sem tudok fizetni". Kérdésem, jól látom-e a helyzetet és hogy érdemes e ezt bíróságra vinni. (a vállalkozás idén indult és kapott az év elején rögtön 2 büntetést is fekete munka miatt) Abba már nem is megyek bele, hogy természetesen a 6óra helyett 12órát dolgozott,de szerintem ez most nem is vág élesen a témába. A kérdésem lényege, támadható-e a dolog és ha igen milyen eséllyel?
Köszönöm szépen előre is az összes gondolatot, amit ezzel kapcsolatban megosztanak velem:
Szilárd
Üdvözlöm!:))
Sajnos pedagógus vagyok. A nyáron 1 hónapot töltöttem Svájcban. Ez az egy hónap az asztmámnak nagyon jót tett, s szeretnék visszamenni hosszabb időre, ami ugye a szorgalmi időszakra esne, s lehetőségem is lenne rá.
1.) Milyen címszó alatt kérhetek fizetésnélküli szabadságot erre az időszakra?
2.) S meg lehet-e úgy oldani, hogy 3 havonta kérelmezem, míg le nem telik ez az idő?
3.) Mivel nem gyógykezelés lenne, hanem magán célú kiutazás, vállalhatok-e munkát, hogy valamiből fenntartsam magam azidő alatt?
Vagy szeretnék segítséget kapni, hol van ez leírva, mire lehet ilyen célú fizetésnélküli szabadságot kérni.
Segítségét előre is köszönöm!
Gizus
Kedves Gergely!
Sajnos rossz hírem van, a cég nem küldhet senkit semmenyi időre semmilyen indokkal fizetés nélküli szabadságra.
A munkáltató két legfőbb kötelezettsége a munakszerződés alalpján a munka adása valamint a bér fizetése. Amennyiben nem képes a munkáltató munkát biztosítani, úgy az Mt. 151. § (4) bek. alapján személyi alapbért köteles fizetni.
Egyéb lehetőségei a rendes felmondás, amikor is a felmondási időre járó bért illetve a végkielégítéseket ki kell fieztni, vagy közös megygezés a dolgozókkal a munkavégzés alóli felmentésről, és az arra az időre járó díjazásról. Ezt azonban a munkavállaók nem kötelesek elfogadni.
Ha valaki idényjellegűen működik, akkor célszerű az idényre vonatkózóan inkább határozott idejű szerződéskete kötni, igaz ezzel kockáztatja, hogy a következő idényben nem kapja vissza össze munkását.
Cégünk idényjellegű tevékenységet végez. A munkatársakat szeretnénk fizetésnélküli szabadságra küldeni kb. 5 hónapra. Erre van e lehetőség és milyen feltételek mellett ?
Kérném aki tud segítsen.
Bárkit bármikor elküldhet a munkáltató a rendes szabadságra, ami fizetett szabadság. ha ez elfogyott, bárkit bármikor felmenthet a munkavégzés alól, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene fizetést adnia. A munkálatónak ugyanis a munakszerződésből következő kötelessége a foglalkoztatás, ha ezt bármi miatt nem tudja teljesíteni, akkor felmondhat, ha nem kíván felmondani, akkor viszont munkabért köteles fizetni, mégha az távolléti díj lesz is csak.
A kényszerszabadság fogalma ismeretlen a munkajogban.
Sziasztok,
Valaki tud segíteni abban, hogy egy vállalat milyen esetben küldhet valakit kényszer szabadságra és hogy annak idotartama jogilag szabályozva van-e?
Elore is köszi.
Niki
Nagyon szépen köszönöm a gyors és pontos választ. Ilona
Mentesül a munkavállaló a munkavégzési kötelezettség alól közeli hozzátartozója halálakor, esetenként legalább két munkanapon át [Mt. 107.§ b)].
Az após közeli hozzátartozónak minösül [Mt. 139.§ (2) bek.].
A munkavállaló részére távolléti díj jár a 107.§ b) pontjában meghatározott esetben két munkanapra [Mt. 151.§ (2) b)].
A sok hivatkozás mellett: a munkaügyesnek nem volt igaza, jár neked a két napra fizetés (távolléti díj).
Azt szeretném megtudni, hogy a rendkívüli szabadság idejére jár-e fizetés? Após halála alkalmával 2 nap rendkívüli szabadság után, a halotti bizonyítvány másolatának átadásakor közölte a munkaügyes, hogy erre a két napra fizetés nem jár. Én úgy tudom, hogy igen. Mi az igazság? Köszi
Tisztelt Nekényi Edvárd !
Nagyon köszönöm a hozzászólást, jól jön néha egy-egy jó tanács!
Sajnos mi,a munkavállalók rendkívül kiszolgáltatott helyzetben vagyunk a sok kis vállalkozó és magán cégek miatt. Néha úgy tűnik, mindent megtehetnek velünk, és ha nem ismerjuk a jogainkat, félünk bármit is tenni ellene.
A munkaáltatóm mindig mindent megmagyaráz. Amióta nála dolgozom ( 5 éve), egyetlen nap szabit sem vettem ki azért mert én így akartam. Ha van munkánk, akkor orrvérzésig dolgozni kell ( akár 11-14 óra / nap), ha nincs munkánk, akkor otthon vagyunk akár két hétig.A túlórákat általában csúsztatni kell, ha évvégére marad túlóránk, akkor nem fizetik ki,hanem a következő évre átviszi, és szintén ha nem lesz munkánk, akkor felhasználjuk. Sajnos, évente van 2 kötelező leállás. Egy júniusban ( három hétig tart), a másik decemberben ( 2 hétig tart).Ilyenkor az egész üzem leáll, még a kereskedelmi központunk is.
Sajnos évről évre kevesebb a megrendelés, idén már annyi volt a minuszórám, hogy képtelen voltam ledolgozni, akár mennyit túlóráztam. Így, decemberi leállásra nem maradt sem szabadságom, sem pedig túlórám. Ezért kell mennem fizetés nélküli szabadságra.Viszont az a baj, hogy az ünnepek alatt is fizetés nélküli szabin leszek, így a főnök nem akarja kifizetni a fizetett ünnepet, mondván ilyenkor nem jár!Igazságtalannak tartom, hiszen nem az én hibám hogy évvégén már nem rendelkezek szabival...meg nem csak ezt, van egy csomó olyan dolog amiben nem értek egyet vele.
Nagyon sok hasznos tanácsot találtam ezen a jogi fórumon, köszönöm mindazoknak akik segítenek.
Dana
Jól értettelek-e?
1.) A munkáltatódnak nem volt elég megrendelése, ezért év közben, pihenöre küldött a rendes szabadságod terhére.
2.) A szabadságot így, s talán más okból is kifolyólag elfogyott, de az évvégi ünnepkavalkád idejére te szeretnél otthon maradni, ám már nincs rendes szabid, ezért rendkívüli szabadság kérését fontolgatod, de úgy, hogy dec. 25-26-ra nem csak elötte és utána kérsz fizetésnélkülit.
ad 1.) A munkáltatód ezen eljárását jogszerütlennek tartom.
Az Mt. 151.§ (4) bek. szerint a munkavállalót, ha a munkáltató müködési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiestt munkaidöre (állásidö) személyi alapbére illeti meg. Bár a szabadság kiadásának idöpontját a munkáltató határozza meg [Mt.134.§ (1) bek.], de ezt az idöpontot veled legkésöbb a szabadság kezdete elött egy hónappal közölnie kell [Mt.134.§ (5) bek.]. Ez az 1 hónapos szabály pont azért van, hogy a munkáltató dolgozóját ne küldhesse sipp-supp szabadságra, ha nincs megrendelés vagy eltört a gázvezeték.
ad 2.) Még egy kicsit az elözöekhez is kapcsolódva az alapszabadág egynegyedét (tehát minumum 5 munkanapot)a munkáltató akkor köteles kiadni, amikor kéred [Mt.134.§ (2) bek.], tehát lehetöséget van az igazán fontos napokra 'spórolni'.
Amit csinálni akarsz, vagy ahogy értettem az nem teljesen rendeltetésszerü joggyakorlás. A munkáltatód helyében nem is engedélyezném. Ha végig tudod vinni, akkor arra a két napra (dec. 25-26.), amikor nem szünetel a munkaviszonyod, tehát nem vagy fizetés nélküli szabadságon, akkor jár a távolléti díj (fizetett ünnep). Ám, ha megszakítás nélkül kéred a fiz.nélkülit, akkor nem jár, mert a munkavégzésed nem a munkaszüneti nap miatt szünetel.
Egy varrodában dolgozom.
Idén kevés volt a munka, és emiatt a rendes szabadságomon kívül, kéntelen vagyok évvégén fizetés nélküli szabadságot is kivenni.
Szeretném megtudni, ha karácsonyi ünnepek elött és után, fizetés nélküli szabadságon vagyok, jár-e a fizetett ünnep?
Dana
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02