Off - topic

Kacsa1111 # 2012.05.15. 15:08

Kedves Berényi Miki,

azért mert változott, még nem biztos, hogy nem idejét múlt...:)

Kedves Legislator,

Én nem gondolom, hogy ez olyasmi, amiről néhány jogtörténet előadás hallgatása után alappal lehet véleményt nyilvánítani.

akkor itt most senki se nyílvánítson véleményt?:)
azért mert itt nincs senki sem, aki tudományosan beleásta volna magát a témában (viccet félretéve: egyébként nem is lehetne, mert ilyen ember nincs is talán sem kishazánkban, sem azon kívül), attól még értelmes véleményt lehet nyílvánítani...görgess lefelé, jó pár embernek sikerült (néhánynak nem)!:)

Amúgy ott van az Alaptörvény, csak el kellene olvasni.

ezt hogy érted?

Kacsa11

Legislator # 2012.05.15. 11:59

Kedves Kacsa1111!

Én nem gondolom, hogy ez olyasmi, amiről néhány jogtörténet előadás hallgatása után alappal lehet véleményt nyilvánítani. Az a baj, hogy akik 1945 előtt oktattak közjogot, már nem élnek, ezek a mostaniak meg... (beleértve a jogtörténészeket is). Amúgy ott van az Alaptörvény, csak el kellene olvasni.

Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.15. 11:49

Naaaa. Kéretik a mondandómat egészében értékelni.

Berényi Miki # 2012.05.15. 11:15

"folyamatosan és jelentősen változott"

Végre, hogy valaki kimondta azt, ami megdönti a "Szent Korona tan idejétmúlt dolog" tévhitet!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.15. 11:06

Továbbá maga a tan sem egy eleve kész, állandó valami volt, hanem folyamatosan és jelentősen változott. De a demokratikus és köztársasági berendezkedéssel a legkésőbbi tartalmában sem egyeztethető össze.

Kacsa1111 # 2012.05.15. 11:00

Kedves wers,

Én azt olvastam

aha, szóval olvastad...ennél egy erösebb érv lenne: ha a TV-ben láttad volna!:)))

csatlakozva Rexorhoz: én is kiváncsi lennék a forrásodra...esetleg nem Dan Brown?:)))

Kedves Legislator,

én még nem találkoztam két emberrel, aki egyetértett volna abban, hogy a tan szerint mit is testésít meg pontosan a szent korona...ez nem is csoda, hisz' valójában nincs is kimunkálva kellöképpen.

Ennek fényében a szent korona nevében hozni az ítéleteket nem több, mint egy szimbolikus lózung.

arról nem is beszélve, hogy a tan tele van olyan elemekkel, amiknek semmi keresnivalója nem volt már a XX. században sem, nemhogy a XXI.-ben.

Kacsa11

wers # 2012.05.15. 09:12

Én azt olvastam, bebizonyosodott, hogy azonos az anyaga, és a festék is, amivel az ábrákat festették. Ez megdönti azt a legendát, miszerint nem egyszerre készült.

Legislator # 2012.05.15. 09:02

Azt tudjátok, hogy mi jelent meg a Fizikai Szemlében a magyar Szent Koronáról? Mellesleg van számos olyan elmélet, amely itt fel sem merült... A jogi tanon azonban ezek mit sem változtatnak.

Sunshine after the rain.

Sz.Márton # 2012.05.15. 08:39

Nehogy még a végén az V.-VI. századi vitás kérdésből, a köznyelvben a "VV István" - mint név maradjon meg, a Való Világ királyaként....

Rexor # 2012.05.15. 08:34

Kedves Wers,

A forrásodra azért kiváncsi lennék, mivel a koronán felismerhető pl. II. Géza és Dukasz Mihály képmása is, akik nem igazán az V.-VI. században éltek...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.15. 08:32

Kedves Hölgy! Minden tiszteletem mellett mondom, hogy ez légből kapott badarság. Az igaz, hogy az általunk ismert korona nem Istváné, mert hogy az összes komolyan vehető forrás szerint később illesztették össze a két részt; valamikor III. Béla idején. (A keresztet még később, az 1500-as években applikálták rá.)

wers # 2012.05.15. 08:30

hiszen ez utóbbit mindig is tanították például jogtörténetből
Ahol én tanultam, ott nem.

egyáltalán nem állítja, hogy Szent Istvánt is a bazilikában koronázták meg.
Hát, ahogy olvassuk, az én olvasatomban igen.

pazs # 2012.05.15. 08:26

Szerény szövegértésem szerint az általad idézett badarság egyáltalán nem állítja, hogy Szent Istvánt is a bazilikában koronázták meg.

Amúgy meg szerintem nem az a választás, hogy szovjet himnusz vagy Szent Korona-tan (ami nem egyenlő I. István tanaival), hiszen ez utóbbit mindig is tanították például jogtörténetből.

Sz.Márton # 2012.05.15. 08:23

Kedves Leg,az igazság odaát van!

wers # 2012.05.15. 08:05

István előtt? Az elég érdekes

Nos, kedves Béla Sándor, meglepő, de ezt már a történészek javarésze elismeri, téves volt a feltételezés, hogy a korona 1000 körül készült, valamikor az V-VI. századra teszik megalkotását, így, egyben készült.
Mint ahogy az is téves, hogy István Székesfehérváron koronázták meg.

Eddig Fehérvár honlapján az állt, hogy itt koronázták, mostanra átírták, még nagyobb badarságot írnak:
"Tudta-e:
Szent Istvánt követően 43 királyt koronázták meg falai között, s még nyolc Árpád-házi- és hét vegyesházi király választotta végső nyughelyéül a székesfehérvári Bazilikát"

Már hogy a búbánatban koronázták volna meg Istvánt abban a bazilikában, amit kb. húsz évvel később építettek?

Legislator # 2012.05.15. 07:42

Elkezdtem írni egy választ, de rájöttem, az igazság senkit sem érdekel:-S.

Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.15. 07:01

a Magyarok nem csak úgy kalandozgattak, hanem az elrabolt szent koronát keresték.
István előtt? Az elég érdekes.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.15. 07:00

Nekünk még azt tanították, hogy a korona két részből áll, ezt számos vizsgálat cáfolja,

Öööö. Izé... Petőfi pedig Barguzinban halt meg - és nő volt.

wers # 2012.05.15. 05:53

pazs, semmi provokatívat nem kérdeztél, én csak arra gondoltam, a szovjet himnusz helyett én szívesebben tanultam vona I. István tanait, mint pl. nem az uralkodónak van népe, birodalma, hanem a nemzetnek, az országnak van királya, hazája.

Nekünk még azt tanították, hogy a korona két részből áll, ezt számos vizsgálat cáfolja, és hiszem azokat a kutatásokkal alátámasztott teoriákat, miszerint a Magyarok nem csak úgy kalandozgattak, hanem az elrabolt szent koronát keresték.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.14. 15:23

Ilyen a visszamenőleges hatályú jogalkotás
Nem minden az, amit valaki annak mond.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.14. 14:46

Ez kérdés? :)

pazs # 2012.05.14. 13:35

Hadd kérdezzek egy provokatívat: tulajdonképpen mi is a Szent Korona-tan üzenete egy magyar és egy nem magyar ember számára?

Luther szerint a katólikus egyház felett már 1500-ban "eljárt az idő" és reformok kellenek, ehhez képest elég stabil egyház a mai napig pápával, papokkal, gyónással, cölibátussal stb. együtt.
Attól még abban a formában (meg szerintem a mostaniban is) eléggé eljárt felette az idő.

wers # 2012.05.14. 13:08

Persze igazad van, de annyi feleslegesen megtanulandó mellett talán a Szent Korona tan üzenete nem a leghaszontalanabb lenne egy Magyar ember számára.

Kacsa1111 # 2012.05.14. 12:51

Kedves wers,

sajnos a világ nem ilyen egyszerü.:)
másrészt meg nézd meg az államformánkat (tudom: rántotthús alakú).:)

Kacsa11

wers # 2012.05.14. 11:58

Hát szerintem a Szent Korona tan felett eléggé eljárt az idő
Igaz.
Luther szerint a katólikus egyház felett már 1500-ban "eljárt az idő" és reformok kellenek, ehhez képest elég stabil egyház a mai napig pápával, papokkal, gyónással, cölibátussal stb. együtt.

a legtöbb szomszéd országban ki is verné a biztosítékot
Bennem pedig az veri ki a biztosítékot, hogy mi közük hozzá?