Jogi Fórum - találkozó


Impossible # 2009.01.10. 16:47

Mai napot kb. teljes egészében a fórumon töltöttem...más elmegy a családjával kirándulni... de legalább szellemileg épültem (talán fel és nem le) :D

Legislator # 2009.01.10. 13:31

:-)


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.01.10. 12:40

szét ké' dikházni more á csájé

hunfrakk # 2009.01.10. 11:58

Impi!

a Magyar Gárda Egyesület nem egyenlő a Magyar Gárda Mozgalommal

az Egyesületet első fokon feloszlatták
tehát nem jogerős az ítélet

a Mozgalmat meg nem lehet feloszlatni

tehát elromásított hangon belejajgathatod a telefonba, hogy "biztos úr kérem, nyolc gárdista kínoz éppen, tessenek nékünk segítni, csak egy kevéskét szerettünk vóna lopogatni."

Impossible # 2009.01.10. 11:13

Ok, akkor írok a nagyfejnek. :D Nem vagyok beletörődős meg feldolgozós fajta, harcra születtem én, a dzsedilovag. :DDD

Legislator # 2009.01.10. 11:10

Néhány országban van még üzleti tisztesség, a "nagy fej" korrektebb, mint s kelet-európai kis végrehajtója, aki ki tudja, hol s min szocializálódott. Tehát "az úton végig kell menni" (bocs az idézetért), vagy el sem kell rajta indulni, ne tégy semmit, és dolgozd fel, ami történt veled.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.01.10. 09:56

Egyébként a külföldi nagy fej nem hiszem, hogy meghatódna attól a hírtől, hogy mi történt egy porbafingó országban egy porbafingó emberrel. :(

Impossible # 2009.01.10. 09:53

Leg,

köszi az ötletet! A rendőrség akkor jön ki, ha azt mondod, hogy "itt a magyar gárda!", de azokat meg feloszlatták...remény nuku.

Legislator # 2009.01.10. 09:48

Csipke!

A rendőrök úgysem mennek ki, még akkor sem, ha azt mondom hogy Mr. Kopaszkigyúrt biztonsági őr egy láncfűrésszel készül feldarabolni engem. Az esetnek marad nyoma, de a bizonyítás akkor is nehézkes. Viszont a hangfelvevős mobil nem rossz ötlet, de van egy olyan gyanúm, ha az üzlet nem megfelelően áll a dolgokhoz, a fene megette. A magyar csúcsvezetőn kívül (esetleg helyett) lehetne írni a külföldi menedzsment fejének.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.01.10. 09:41

Most még az jön, hogy írok az üzlethálózat vezetőjének, meg a security vezetőjének. Úgysem történik semmi, de valahogyan levezetem a feszültséget...többet nem tehetek bizonyíték hiányában. :P

Noémi85 # 2009.01.09. 22:24

Grat.
Ha a boltvezető így állt a dolgokhoz, nem biztos, hogy hosszú pályafutásuk lesz azon a munkahelyen....

hunfrakk # 2009.01.09. 21:10

Impi! - ez jó hír! -

Impossible # 2009.01.09. 17:39

Nagy előrelépés: a bolt vezetője elnézést kért, és állítólag továbbítja majd a főnökének, az meg majd a security-nak. Szerinte be sem vihettek volna a hátsó szobába, és szerinte "ilyen egyszerűen nincs". Hát teljesen egyetértettem vele, csakhogy ezek nem kapnak semmi büntetést, és vígan folytatják majd ezt tovább.

Noémi85 # 2009.01.09. 12:17

Nem feltétlenül csak a szabályozással van a probléma....az ismerősöm mesélt az ő ún. jogi képzéséről...hát az egy nulla!!!Ezek tényleg úgy tudják, hogy megtehetik ezt egy átlag emberrel, hiszen senki nem veszi arra a fáradságot, hogy felvilágosítsák őket arról, hogy mit tehetnek meg és mit nem...

Egyjogász # 2009.01.09. 11:26

Én azért írnék az ügyben érintett cég csúcsvezetőjének, amiben leírnám a történteket, ill. megkérdezném (ha az adott cég külföldi tulajdonú, pl. TESCO, Auchan, Cora, stb.), hogy ilyet pl. Angliában vagy Franciaországban is megengedhetnek-e maguknak a biztonsági őrök a vevőkkel szemben.

Nekem a külföldi cégekkel ilyen téren jó tapasztalataim vannak pl. az Árkádban a LUSH-nál vásároltunk egy karácsonyi csomagot, amiből a tájékoztatóhoz képest egy fürdőgolyó hiányzott.
Ez elég kellemetlen volt, mert mi ugyan mondtuk a megajándékozottnak, hogy nem mi vettük ki, aztán vagy elhitte, vagy nem....

Írtam a cégvezetőnek, és nagyon korrekten napokon belül jött egy elnézést kérő levél, és három a hiányzó fürdőgolyóból.

Impossible # 2009.01.09. 10:44

Ja és ráadásul mi az, hogy KETTEN hátravisznek egy elzárt szobába, ahol senki más nincs rajtunk kívül? Hol van ilyenkor a védelem? (Ártatlanság vélelme? Emberi méltósághoz való jog? stb?) Ez így működik, állítólag jogszerűen...panaszt akartam tenni, és még én hallgathattam a kiselőadást arról, hogy ehhez is joguk van, és tök természetes ez így, mire pedig megpróbáltam kifejteni, hogy ez azért nem így van, odajött a felhízlalt IQ-zéró (értsd: az őr), és kitoloncolt az egész üzletből, "jöjjön már, mert felrúgom" kéréssel.
Szóval itt elsősorban szerintem nemis a konkrét őrökkel van baj, hanem a Security, mint intézmény félregondolt alapvonalaival; újra kellene fogalmazni a működésüket, de senki sem tesz ezirányba hatékony lépéseket.

Impossible # 2009.01.09. 10:35

Hát köszönöm a hozzászólásokat. Csak ugye az ember nem szeretne úgy járni, mint a biztonsági őr által fejbelőtt iskolaigazgató...az is mostanában történt. Másik oldalról viszont ott van a teljesen jogos elvárás: ez így nem mehet. Nyugodt lélekkel tovább dolgoznak, és ezért a működésükért felvehetik a fizetésüket is. Járjon az ember mindenhova diktafonnal, hogy legyen majd bizonyíték, vagy fenyegetőzzön a rendőr kihívásával, mire seimán lenyomhatnak neki egy sallert...hát valahogy nincsen kedvem megvárni. :D Még akkor sem, ha utána őt kirúgják. Egy 150kg-os 8 általánost sem végzett előző rendszerből ittmaradott "gondolkodású" elvetemülttől egy jó kis bemosás eléggé kellemetlen lehet adott esetben...

Noémi85 # 2009.01.09. 08:46

Azért nem szabad általánosítani sem! Van olyan biztonságiőr, aki tényleg mindenhatónak gondolja magát, de van olyan is, aki azért dolgozik egy szórakozóhelyen, hogy megelőzze a vendégeket érő esetleges attrocitásokat. Találkoztam már ilyennel is...totál normál emberke,sokat beszélgettem vele a témáról...

Csipke # 2009.01.09. 08:01

Akinek jobban működik a rendszer, a segítségét kérném:

Amióta hozzányúltak a rendszerhez, egy örökkévalóság, hogy az ember elnavigáljon egy oldalra a fórumon belül, már ha hajlandó felismerni azt a rendszer.

Ha valaki jobban boldogul, kérem, tegye meg, hogy a technikai problémáknál (a rendszer szerint ez a fórum nem létezik akár rákattintok, akár keresőn keresem, szóval, kérem a nevemben írja meg a következőket (ez az egy fórumtéma hajlandó bejönni, azért írom ide):

"T. Jogiforum! A rendszer karbantartását követően a fórumon található témák elérése majdhogynem lehetetlen. A rendszer nem ismeri fel a fórumtémákat ("Sajnos a keresett fórum nem létezik" - ezt írja), illetve a témák mellett feltüntetésre került utolsó hozzászólók sem frissülnek. Fenti problémák jelentősen megnehezítik a fórumon bármely témához való navigálást, eképpen a kommunikácót is. Kérem, ezt mielőbb orvosolni. Köszönöm, Csipke"

Köszi


Csipke

Csipke # 2009.01.09. 07:52

Sziasztok!

Olvastam Impossible mizériáját, ez tényleg felháborító. Nekem szilveszter napján volt egy elég komoly afférom egy taxissal, mondjuk a taxis azóta nem dolgozik... :)

Impossible,

bár ez már a megtörténteken nem segít, de esetleg egy ilyen attrocitás esetén hívj rendőrt. Akkor biztosan lesz nyoma is a történéseknek. Én személy szerint a taxishoz azért nem hívtam rendőrt, mert 10 ember várt rám, de ha nem ismerem a taxitársaság egyik tulajdonosát - ezt nyilván "jótékonyan" nem fedtem fel a taxis előtt - fix, hogy rendőrt hívok. Így elég volt a főnökének jeleznem az esetet, hogy egy életre elmenjen a kedve a taxisnak.

Szomorú ezt mondani, de elég hatásos a rendőrség kihívásával való fenyegetőzés. Ha meg nem, akkor tényleg ki kell hívni őket.


Csipke

Egyjogász # 2009.01.09. 01:57

Kiszi-nél a pont.

Pont az a lényeg, hogy egy cég biztonsági őrének semmivel több joga nincs mint pl. a cég takarítójának, ill. bármely egyszerű állampolgárnak.

Az más kérdés, hogy némelyik "Kopaszerős" ezt nem így hiszi, ill. próbál olyan határozottan fellépni, hogy mások is azt higgyék, hogy hatósági jellegű jogai vannak.

Ha az ember tudja, hogy nem csinált semmit (de talán akkor is, ha igen), nem szabad velük bemenni elzárt helyiségbe, követelni kell, hogy mutassák meg az igazolványukat, hívják oda az áruházigazgatót, ill. rendőrt, ill. közölni kell, hogy bármilyen hatósági jellegű cselekménynek (csomagátvizsgálás, motozás) csak rendőri intézkedés esetén hajlandó alávetni magát.

Közölni kell, hogy bekapcsoltad a mobilodon a hangrögzítőt, ill. ha bármilyen tettlegességet, vagy akár verbális bűncselekményt elkövetnek veled szemben, haladéktalanul feljelented őket.

Ha meg még nagy határozottsággal felmutatod az ügyvédi/jelölti vagy jogtanácsosi igazolványokat, az is elég hatásos...

Kiszi # 2009.01.08. 23:38

Csak azért szólok hozzá, mert ha valakiket nagyon útálok, azok a biztonsági őrök. Direkt keresik a lehetőséget, hogy mikor lehetne valakibe belekötni és játszani a "keményfiút". Hihetetlen taplók és azt hiszik, hogy ők valakik (akárcsak a BKV ellenőrök). Nem mintha a rendőröktől el lennék ájulva, de ezekhez képest a zsaruk törvénytisztelő úriemberek. Ráadásul egy biztonsági őrnek az ég egy adta világon semmivel több joga sincs, mint neked, vagy bárki másnak. Pont egy nagy áruház péztáránál olvasgattam a biztonsági ellenőrzéssel kapcsolatos kiírást. (Ott legalább ilyen is volt.) A megfogalmazás nagyon hatásos volt, de ha figyelmesen olvassa az ember, rájön, hogy semmit sem tehetnek. Pl. a legkeményebb az volt, hogy felszólíthat arra, hogy mutasd meg a cuccodat. Felszólítani én is felszólíthatok bárkit bármire, de ez semmire sem kötelezi az illetőt. Ha megfog és nem enged el, az már a személyi szabadság korlátozása, ami pedig bűncselekmény! Nem tarthat vissza, ő egy senki. Hívhat rendőrt, az meg mire kiér, árkon, bokron túl vagy. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a Be.-ben van egy olyan bekezdés, hogy a bűncselekmény elkövetőjét a hatóság kiérkezéséig bárki visszatarthatja, de ehhez nyilvánvalóan bűncselekményt kellene elkövetni. Ami csak nyilvánvaló tettenérésnél lehet, vagy ha pl. látta a kamerában, hogy elteszel valamit. Az meg már csak hab a tortán, hogy az ilyen kisebb lopások, amiket ilyen helyeken elkövetnek, nem érik el a bűncselekményi értéhatárt, szabálysértésnél pedig még ez a joga sincs meg!)

Lehet, hogy hülye ötlet, de legközelebb, ha ne adj Isten ilyesmi előfordul, rendezz jelenetet, ne menj el vele egy lépést se, kezdj el segítségért kiabálni, még ott az eladótérben, így aztán tanúnak ott a komplett bolt. Szerintem ő is megrökönyödne és nem lenne olyan nagy fiú.

Ez még egy boltban elmegy, persze egy szórakozóhelyen más a helyzet. Többek közt ezért se megyek diszkóba, vagy olyan helyre, ahol biztonsági őr van, maradok inkább a kocsmáknál. Ezerszer biztonságosabb hely! :)

bajussz # 2009.01.08. 22:56

ilyenkor vagy bemegy velük az ember, vagy ellenáll, és azt mondja, hogy nem megy be semmiképp. ilyenkor vagy otthagyják, vagy kap egy sallert, aztán majd lesz valami

sajnos a szekusoknál nem mindig lehet kitalálni, hogy mit lépnek

és ez csak egy bev.központ, képzeljetek el egy szórakozóhelyet.

szomorú, hogy ez van

pedig ez van. sprite :)

Noémi85 # 2009.01.08. 21:04

Az említett "eljárásnak" sajnos semmi nyoma nincsen. Így nehéz bármit is tenni, hiszen bármit is állítasz, azt bizonyítanod kell. Talán a legjobb megoldás tényleg az, hogy írsz a boltvezetőnek, stb...de szerintem azzal sem mész semmire.
A legnagyobb baj az, hogy akik úgymond "megérdemelnék" (persze nem jogi értelemben, csak általános felfogás szerint), azok sosem kerülnek hasonló helyzetbe...sok biztonsági gondolja magát mindenhatónak, én is belefutottam már ilyenbe...felháborító, de bizonyíték nélkül nincs mit tenni.
Mellesleg az üzlet szabályzata semmiféleképpen nem írhat elő ilyen eljárást, max. ha becsipogsz. Ilyen joga csak a rendőröknek van, de azoknak sem ebben a formában.
Jogállam? Ez tényleg csak fikció. Sokáig elkeserített az, hogy megtanulom a szabályokat, és látom, hogy semmi nem úgy van, ahogy annak lenni kéne....

Impossible # 2009.01.08. 19:30

Köszi, jól kifejtetted, csak itt a rosszallás kifejezésével nem megyek semmire. Ezek nem viselkedhetnek úgy, mint valami kihallgatótisztek. Szerintem kb. annak képzelik magukat. "Itt én kérdezek!" Egyáltalán a zsebeimet ki sem pakoltathatta volna. A bűnözővel sem lehet így beszélni, nemhogy egy békés, ártatlan vásárlóval. Ezeket ki kellene rúgni a francba, csizmával tapossák az emberi jogokat a "JOGÁLLAM"-ban, simán tehetik, mert a jogállam leginkább képzet, legkevésbé valóság - az én meglátásom szerint. Nem "panasz"-nak lenne itt helye, hanem feljelentésnek. Szerintem kifejezetten durva, megengedhetetlen az efféle viselkedés a mai rendszarben.