szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

simi99 # 2011.10.21. 12:02

Szia Rafina67!

Azt hiszem Neked van igazad, hogy nyugiban kell lenni.
Amúgy nekem már többen is mondták, hogy 10-12 napot szántak az egész anyag tanulására, és sikeresen átmentek. Mások meg hetekig, hónapokig nyuzzák magukat, és sajnos buknak,mert a bizottság olyan volt.

Amit irtál, hogy még nem vetted a kezedbe az anyagot, az az ismétlésre vonatkozik, vagy az egész tanulásra?
mert ha 2.-án mész, akkor még van pont 12 napod, tehát elég kell, hogy legyen, ha igaz amit mások mondtak, hogy ennyi idő alatt meg voltak a vizsgával.
szia

MrsBean # 2011.10.21. 12:48

Rafina67!

Igazat kell adjak Neked. én is annyira eltérő dolgokat hallok, hogy szerintem sem azon múlik, hány napot szántál rá. hallottunk már olyat, hogy valaki 4 nap tanulással átment, valaki meg hónapok után sem.

Bizottságfüggő és bármennyire elkeserítő is, erre nincsen befolyásunk.

Megtesszük, amit lehet, a többi meg a szerencse függvénye!!

Hajrá mindenkinek

Timililla # 2011.10.21. 12:52

Sziasztok!

Én is rég jelentkeztem, de kezdek kicsit pánikolni, úgyhogy jól esnek a nyugtató szavak. Az Eu-tól kivagyok!!!!

Szóval megerősítem, hogy a legtöbb vizsga bizottságfüggő!Én voltam polgárból már, és örültem, hogy átmentem, pedig hónapokat tanultam rá.Ugyanis olyan gyakorlati kérdéseket kérdeztek, amire csak szerintem egy bírói gyakornok tud válaszolni, ha éveket tanulok, akkor sem tudtam volna helyes választ.Erről ennyit!

ludmilla-00 # 2011.10.21. 16:19

Sziasztok!

Én is hétfőn megyek írásbelizni munkából. Szerintetek mit érdemes bevinni a vizsgára? Kihúzott törvény játszik vagy nyomtassak újat? BH, kommentár, iratminták, stb?

Pippa # 2011.10.21. 19:25

ludmilla-00:

A kihúzott törvénybe csak nem kötnek bele. A többit elméletileg nem lehet bevinni, de az ellenőrzésről mindenki mást mond. Talán érdemes bevinni és csak akkor használni ha lehet.

netusufloro # 2011.10.22. 12:35

Úgy látom, EU-t most senki nem tanul... pedig az érdekelne, talált-e valaki határidőket az előzetes döntéshozatali eljárásnál, hogy értelmezni lehessen a sűrgősségi változat "sebességét". Én nem találtam ilyet, pedig a 20-24 tételek erről szólnak.

Írásbelihez: én ugyan bv-ből írtam, de nagyon mellé trafáltam. A szóbelin első kérdés az volt: szeretne-e módosítani azon, amit írt? Igen, kezdtem nagy levegővétellel és a cenzor hölgy sűrűn bólogatva hallgatott... még jobb is volt így, mert az írásbelihez kapcsolódóan kérdezgetett....

MrsBean # 2011.10.22. 12:58

Netusufloro en sem tudok hataridoket, szerintem annyi, hogy azokat az ugyeket egyreszt eloreveszik, masreszt meg lehet mellozni bizonyos szakaszokat amelyek lassitjak a sima eljarast....

Textilhal # 2011.10.22. 13:11

Netusufloro:

Én sem tudok konkrét határidőket. Ami esetleg irányadó lehet, hogy az ominózus 76 oldalas jegyzet szerint a sima 2 évet is igénybe vehet, a sürgősségi pedig 2-3 hónap alatt is lecsenghet akár. Írja még, hogy korlátozott részvételi jogok érvényesülnek: az írásbeli szakaszban csak az alapügy felei, annak tagállama, az intézmények vehetnek részt, a többi tagállam csak a tárgyalási szakban kapcsolódhat be.

Továbbá a Novissima könyv szerint:
"Az ún. sürgősségi eljárás részletszabályait a Bíróság Eljárási Szabályzatának 104b. cikke határozza meg, a beadványok vagy az írásbeli észrevételek benyújtására az alapokmányban meghatározottnál rövidebb határidőt ír elő és a főtanácsnoki indítvány mellőzését lehet előírni. A sürgősségi eljárás vonatkozásában ezenkívül a beadványok vagy írásbeli észrevételek benyújtására jogosult felek és egyéb érdekeltek körének korlátozását, és - kivételesen sürgős esetben - az eljárás írásbeli szakaszának mellőzését lehet előírni."

Kiami # 2011.10.22. 16:56

Netusufloro:

Blutman féle könyvben is csak annyi van határidővel kapcsolatosan, hogy szorosabb határidők vannak az észrevételek benyújtására. Valamint hogy az iratváltás tipikusan faxon és emailben folyik, az eredeti iratot utólag is be lehet nyújtani. De a szorosabb határidő ebben sincs konkrétan leírva.

MrsBean # 2011.10.22. 17:08

Na skacok!:) aki a heten jon, hogy alltok???basszus egyre inkabb erzem h ez mekkora HATALMAS szazalekban szerencsefuggo...hogy vannak olyan anyagreszek, akiket tok jol el lehet sajatitani, es van amibe ugy erzem huszadszor is beletorik a bicskam:)

Pippa # 2011.10.22. 17:21

Mrs Bean!

Most álltam neki a munkajogot ismételni, eddig azt hittem tudom, de... A TB-t olyan régen tanultam, hogy már egyáltalán nem emlékszem rá, az alkotmányjogot mindig is utáltam, a közig még csak-csak, az EU-ból meg valamit tök jól tudok, de van olyan tétel amit még el sem olvastam.. Most éppen elvagyok, a kiborulás délben volt, meg majd még egypárszor előfordul szerdáig. Szóbelizni mikor mész?

Szerintem a sürgősségi előzetes döntéshozatalban nincsenek határidők, csak mindent haladéktalanul csinálnak meg faxolnak és kihagynak pár dolgot az eljárásból :)

Tinl # 2011.10.22. 17:32

Sziasztok!

Sikeres C vizsga után úgy döntöttem megválnék a felkészüléshez használt anyagoktól. Rengeteg munkám van benne így nem dobnám ki. Az összes tételhez összegyűjtöttem minden törvényt, AB-t és ami kell. Sorba van rendezve. Nem kevés anyag. Csak a nyomtatási költség több, mint 14.000 Ft volt. Ha valakit érdekel, akkor 5.000 Ft-ért szívesen továbbadom. Könyvek nincsenek.

Üdv, Tinl

MrsBean # 2011.10.22. 17:49

Pippa! Csutortokon megyek szobelizni, szoval lesz plusz egy idegtepo napom:) nagyon orulok, hogy az alkotmanyjogot nem csak en utalom... En most ezt probalom ismetelni de kiakaszto:) amugy mujnal en is ateltem a nemtoksemmit erzest! De olvasd el Textilhal uzijet, amikor kiakadsz. Mellesleg nalam is egymast valtjak a melypontok es a leszaromezcsakegyvizsganemfogokbekattannimiatta allapotok;)

Textilhal # 2011.10.23. 08:48

Kedves MrsBean, Pippa, Ludmilla és Mindenki más, aki érdekelt a C-vizsgázásban mostanság:

Kilencszázhuszonnyolc kalappal Nektek (/fő), remélem minden rendben lesz, szorítok nagyon mindenkinek!

Nem akarok olyan közhelyekkel jönni, hogy már ne tanuljatok, hagyni kell ülepedni a tudást, jobbat tesz a pihenés ilyenkor, stb... Én magam 4 órát aludtam a C-vizsga előtti éjjel, pedig tudtam jól, hogy baromságot teszek. Pánikszerűen kapkodtam ide-oda, még ezt átnézem, még abba belenézek, jajj ez hogy is volt...

Nézzetek át, amit még tudtok, holnap/jövőhéten pedig HAJRÁ (mert ez a legfőbb jelszó) és próbáljátok arra a hangulatra hangolni magatokat, hogy "ez csak egy vizsga, ha nem sikerül, próba-cseresznye újra". Tudom, nem könnyű ez és azért nem ilyen egyszerű, csalódás-idő-anyagi vonzatai is vannak, de ha sikerül erre ráállni, akkor könnyebb lesz a vizsga előtti várakozás. Nálam legalábbis így volt, amíg oda nem értem a KIM-be, hóthalál ideg voltam, de aztán megszállt ez a "nem tragédia, ha nem sikerül" érzés és mellé egy nyugalom is jött.

Kitartás, ügyesek vagytok és okosak, a szerencse is odapártol majd (mert nem vitatható, hogy abból is sok kell) és fenséges érzés lesz túl lenni rajta!

Nagyon várom majd a beszámolókat!

MrsBean # 2011.10.23. 10:26

Kedves Textilhal! Koszonjuk a kedves biztato szavakat:) en is abban bizom, hogy a vizsga elott "pofon tudom vagni" magamat es belatni h semmi ertelme rinyalni, mert az nem segit!!

Minden kedves sorstarsamnak kitartast es szerencset!! Ugorjuk meg ezt az akadalyt:)

Pippa # 2011.10.23. 13:30

Kedves Textilhal!

Jólesik a biztatás (megköszönni még nem szabad, majd utána:)
A többi sorstársnak meg hajrá-hajrá!

drkriszti # 2011.10.23. 14:42

Textilhal, tényleg megnyugtató a soraidat olvasni. Bár én még messze vagyok az ismétléstől, de már így látatlanba is nagyon tartok tőle. Az alkotmányjogot szeptemberben tanultam, reménytelennek látszik, hogy előjöjjön...:(

Egyenlőre ma értem a tb-jog végére, és persze van kérdésem:

1. A tb-minimum anyagban igen, de a tételekben nem szerepel a GYES, és a GYET. Ugye ezeket nem kell tudni?
  2. Az EK rendeletes tételnél elég annyiról tudni, hogy mikor jött ki a rendelet, meg a végrehajtási rendelete, és milyen újításaik, változtatásaik voltak?
Textilhal # 2011.10.24. 06:04

DrKriszti, a GYES és GYET (elvileg, tételsor szerint) nem kell, ne tanuld meg.

netusufloro # 2011.10.24. 08:03

Mrs Bean, Textilhal, Pippa!
Köszönöm a sűrgősségi előzetes döntéshozatalhoz kapcsolódó válaszokat!
drKriszti!
Sajna a TB tételsor egészségbiztosítási részében szerepel a GYES (70. tétel) és a GYED (71. tétel), de nyilván elég a lényeg.

Textilhal # 2011.10.24. 08:22

DrKriszti a GYES és a GYET ellátásokra kérdezett és szerintem:

• TGYÁS (terhességi gyermekágyi segély, 70. tétel) nem azonos a GYES-sel (gyermekgondozási segély), a tételsor szerint a TGYÁS kell, a GYES nem.
  • GYED (gyermekgondozási díj, 71. tétel) nem egyenlő a GYET-tel (gyermekgondozási támogatás), a tételsor szerint a GYED kell, a GYET nem.

Ha rosszul látom, javítsatok ki bátran!:-)

netusufloro # 2011.10.24. 08:45

drKrisztinek és Textilhalnak!
Így van, helyesen írtátok, fejben a régi nevekre kereszteltem át őket! Köszi, hogy most nálam is tisztázódott!

netusufloro # 2011.10.24. 08:52

valamelyest....

Libertin (törölt felhasználó) # 2011.10.24. 10:47

A tételsorban szerepel a Sajtóról szóló 1986.évi II. tv ismerete, de azt időközben hatályon kívül helyezték.

Szerintetek kell-e vagy milyen mélységben kell az új "médiaalkotmány"? Mert azt hiszem, arra már végképp nincs kapacitásom:(

netusufloro # 2011.10.24. 11:03

Az üzemi tanácsnál és megbízottnál van minimális létszámkorlát, de mi a helyzet a szakszervezetekkel?

netusufloro # 2011.10.24. 11:25

Társadalmi szervezetre vonatkozó (1989. évi II. tv-ben az egyesülési jogról) itt egyebek között a min. 10 fővel alapítható előírás? Itt is szakszervezetekről és jogaikról van szó, holott jogszabály csak az üzemi megbízottat vagy üzemi tanácsot írja elő...