szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


Missosa # 2011.04.29. 10:34

Dorka, te mikor mész vizsgázni? Én ma kezdek tanulni, így alakult, és alig 2 hetem van az egészre (igaz, nem jó ez a módszer, mert totál ki vagy a végére). A többiből is így voltam, azok meg lettek, de ezzel az EU-val nekem is teljes a káosz! A ki-miből tanul(t) engem is erősen érdekelne! Köszi

Dorka0629 # 2011.04.29. 12:15

Szia Missosa! Én kb 6 hét múlva megyek, júniusra jelentkeztem, úgyhogy elvileg még van időm, viszont az előző szakvizsga felkészülésemkor (B rész) csak 3 hetet tanultam, úgy, hogy előtte bele sem néztem az anyagba (majd megpusztultam, bár sikerült, de lehetett volna jobb is) így ezt a hibát nem akarom még egyszer elkövetni, nem akarom végigidegeskedni a felkészülést, így előre tájékozódom, összeszedegetem az anyagokat, ilyesmi...
Soknak tűnhet a három hét, de szerintem előtte legalább olvasgatnom kellett volna, nem pedig tök szűzen elkezdeni. Így erre most hagyok időt, informálódok...bár még sokkal okosabb nem lettem. Közig-alkotmányból megvettem a dialog-campus felkészítő könyveket, jónak tűnnek. Eu-ból viszont teljesen paff vagyok...
Munka-Tb-t jogszabályból fogom tanulni. Szóval háromból kettő körvonalazódik...

Missosa # 2011.04.29. 15:13

Szia Dorka,

akkor te jóval utánam mész. Én ugyan így vagyok, ahogy írtad, nekem 2-2 és fél hetem volt az A-ra és a B-re is és én is szűzen kezdtem hozzá és hogy is mondjam, totál leamortizáltam magam a végére. A C-re én is többet akartam hagyni, de nem jött össze és sajna ez nem olyan mint a másik kettő, hogy fogom a törvényt és tanulom, legalább is az EU nem olyan. A másik kettőnél csak törvényt tanultam és az bőven elég volt. Amúgy nekem az a fő problémám, hogy van tételsor szerinti dialog-campus (?) könyv az EU-hoz is, de kb. 2 hét múlva jön ki, naz nekem már késő. Alk+közighez én is megvettem a könyvet és nagyon jónak tűnik.

Azért tippeket továbbra is várok (várunk), hogy miből lehetne abszolválni az EU részt a vizsgán (részemről beérném egy 2-sel is)...

Köszi, jó tanulást mindenkinek!

hunfrakk # 2011.04.30. 10:32

http://www.168ora.hu/…k-74183.html

Zlinszky prof. az új alaptötvényről

pukkandúr82 # 2011.04.30. 10:42

Eladnám 2010-es Várnay-féle EU-s könyvemet!
Ki van benne húzva a lényeg sárga szövegkiemelővel, így ha kevés időd van, kincset ér.
Amúgy szép állapotban van, 5 napot volt forgatva.
Minden tétel, sőt a jogesetek is megtalálhatóak benne.
Ára 3500Ft + Postaköltség. (Eredeti ára 6300Ft volt.)

Missosa # 2011.04.30. 19:30

Szia pukkandúr!

Írtam imélt!

Üdv

bojtarlany # 2011.05.01. 07:32

Sziasztok!

nem szeretnék senkit ijeszgetni, nekünk - a viszgatársaimmal - nem volt szerncsénk az eu viszgáztatóval. Őszintén bármiből tanulhattam volna, akkor is bukok/bukunk.
Viszont én az egészre 2 hetet tanultam (a másik kettő meglett)és annyi elég. Ami fontos volt és nézzétek meg az új jogalkotásról szóló törvény (tételsorban a régi volt)mert azt mindenkitől megkérdezték.

Más: nem tudja vki, hogy ha hétfőn jelentkezek akkor május végére kapok még időpontot eu pótviszgára?

simi99 # 2011.05.01. 10:08

Szia Bojtárlány!

Szerintem kaphatsz még időpontot május végére, vagy junius elejéra, de az a legjobb, ha ügyfél fogadási időben bemész személyesen az időpont miatt. Én is voltam benn, és igen rendesek, segitőkészek voltak.

A 2 hét tanulás kapcsán kérdezném, hogy megosztanád-e velünk, hogy milyen módszerrel tanultál? (többször elolvastad, vagy visszamondtad stb...)

szia

mamhaaa # 2011.05.01. 14:06

Megkérdezhetem, hogy miket kérdeztek, hogy megbuktatok?
Kár... h azt hiszik, hogy minden terület szakjogászának kell lennünk!!

Missosa # 2011.05.01. 16:02

Szia, Bojtárlány!

Sajnálom az EU-dat, tényleg ez a baj, hogy sok vizsgáztató nem veszi figyelembe, hogy melyik területen mozgunk és ott is csak pár éve, meg egyszerűen képtelenség 100%-ban felkészülni egy olyan vizsgára, aminek a témaköréhez esetleg nincs is közöd! Még ha van akkor is, 3-4 évnyi gyakorlat úgy 30 évnyivel szemben...

Amúgy hol volt ez a bizottság? Csak a mihez tartás végett. OIT? FB?

bojtarlany # 2011.05.01. 16:35

Szisztok!
Próbálok mindenre válaszolni:)
OIT-ban voltam, nem lenne szép ha leírnám kinél, meg igazából mindegy, mert ugye a vizsganapján derül csak ki h ki kihez kerül:)
Szóval uniós jogból minket csak jogesetekből faggatak, de nem azokból amik a tételsorban voltak, hanem pl. nálam egy nem létező irányelvet, amit nem ültetett át Magyarországon egy önkori, arról kellett nyilatkoznom, h én magánszemélyként mi tehetek ilyenkor. Mondtam én mindent vertikális közvetlen hatályt, bíróság felépítését stb. semmi nem volt jó.:(azért próbáltam mindent mondani h lássa a cenzor h én igenis tanultam, de tudjátok 20 perc ilyen faggatás, és az előtte lévő alk-közig-munka után csöppent le voltam már fáradva. Küzdöttem, bár azt nem értem egy kirúgásért miért kellett 20 percig kérdezni.
Tanulásról:miután nekem ez lett volna az utcsó vizsgám, tudtam h képtelenség ennyit belepakolni a fejembe ezért igyekeztem nem elveszni a részletekben, felosztottam az anyagot h egy nap hány tétel utolsó 2 nap meg ismétlés ezerrel (bár közben is folymatosan ment az ismétlés).
Azt is megtanultam itt a végére, h a kardinálsi trveket (itt pl ket) az egészet meg kell tanulni, mert megint belefutottam, hogy egy olyat kérdeztek, ami elméletileg nem volt megadva.
Egyébként én megmondtam a cenzornak - miután az új jatból próbált kérdezni - h a régi van megadva, szerintem az ember igenis kinyithatja a száját, természtesen udvarisan, de a szakvizsgára igenis sokat készül az emeber és egy leblokklás miatt ne kelljen már attól tartania h kivágják.
Sok sikert mkinek!!! meg persze kitartást!

fdori # 2011.05.02. 09:45

én EU-ból a 70 oldalasat veszem alapul a tanulásánál, ill. mint már korábban írtam, a www.nemzetkozijog.hu-n is sok, hatályos diasor van Ide az Eltes tanárok teszik fel az előadásanyagaikat, szerintem használható, az egyetemen is már jó volt.
Vana jogiszaki eu eleje, eu vége doksi, én innen nézegettem azokat, amik a 70oldalasban nem voltak benne.

"zanzás" jogesetes is nagyon jó, szerintem ha épp olyat kérdeznek ami ebben nincs benne, így jártunk. Ennyi kockázat belefér, ez is nagyon sok, mindet megjegyezni, hogy mihez mi kapcsolódik, mit mondott a bíróság...

Alk: novisimmas könyvből, közigből ket, munkajog tv., Tb-hez van 15oldala kidolgozott-ez nem rossz, amit hallok a hírekben h változott (tb) azt megnézem a jogszabályban.

dr.beata.beres # 2011.05.02. 10:42

úristen bojtorlány, utolsó vizsgád volt és kirúgtak eu-ból, ezt nem hiszem el,

nekem is utolsó lesz, a polgári ,büntető megvan jó eredménnyel, ezt nem nézik??

Hát én most már rettegek az eu-tól

Üdv:
Beáta

bojtarlany # 2011.05.02. 12:44

Bea: igen utolsó volt, a bj pj megvan meg ebből a részből a másik kettő. De én nem azért írtam h itt paráztassam az embereket, mert ahogy írtam engem ez a bukás csak annyiban idegesít, hogy ma be kellett mennem újra jelentkezni, fizetni kellett és várnom kell minimum 30 napot h mehessek újra.
Nem tudom mit néznek, de sztem az eu érdekes tanulható szval ne idegeskedj készülj ahogy eddig tetted:)! a másik kettőt simán megcsináltam és amennyire vizsgadrukkos voltam még izgulni se izgultam!

simi99 # 2011.05.02. 14:25

Szia Bojtárlány!

Ird már meg légyszi, hogy a 2 hét tanulás alatt volt arra is időd, hogy visszamondjad az anyagot, és úgy tanultad a tételeket, vagy csak többször elolvastad alaposan, vagy lassan stb.. és úgy rögzült Neked, tehát,hogy milyen módszerrel tanultál??
Nagyon kiváncsi vagyok a különféle hatásos tanulási módszerekre, ezért kérdezném.

És előre is köszi a válaszodat !!!

hunfrakk # 2011.05.02. 15:38

kedves bojtarlany
pár szót tudnál mondani esetleg a polgári jogos vizsgádról (akár a másik topic-ban)
köszönöm!
(hogy és mennyit érdemes tanulni, miből, mi volt hangsúlyos)

dr.beata.beres # 2011.05.03. 14:36

Sziasztok

Az alkotmány résszel kapcsolatban lenne egy kérdésem:

A tételsorban ugye még a régi jat van, de elvileg már az újat kérdezik a 2010.évi CXXX tv?

JÓ lenne tudni, mondjuk én az újat tanulnám

és egyébként mi az amit nagyon kérdezhetnek belőle? vagy az egészet?

ezt azoktól kérdezném, akik mostanában vizsgáztak

Beáta

drvik # 2011.05.04. 05:29

Sziasztok!

Május végén megyek C-részből vizsgázni,és egy kis segítségre lenne szükségem.
Sokan írtátok, hogy a 70 oldalas kidolgozottból tanultatok, de egyszerűen sehonnan nem tudom letölteni. Ha valakinek megvan, legyen olyan kedves és küldje át nekem.
Nagy segítség lenne. Köszönöm!

kondidori # 2011.05.04. 10:30

A www.jogiszaki.hu-ról le tudod tölteni.

Zsezse26 # 2011.05.04. 11:05

Sziasztok! Én annyit szólnék hozzá (a C-n már túl vagyok), hogy függetlenül attól, mi szerepel a tételsoron, azt azért leírják, és szerintem logikus is, hogy mindíg a HATÁLYOS törvényt kell tanulni...Nos a régi JAT-ot hatályon kívül helyezték...Van helyette új törvény...ebből egyértelmű, hogy azt kell tanulni, ami hatályos...Anno februrában én is azt tanultam meg...

drvik # 2011.05.04. 14:00

Köszönöm a segítséget,kondidori, meg is találtam az anyagot.

Missosa # 2011.05.05. 07:53

Szid drvik!

Má' bocs, hogy ilyen pofátlan vagyok, de melyik oldalon találtad meg? Első, második, többedik? Nagyon szorít az idő, jövő héten megyek, de én nem találtam 70 oldalas anyagot a jogiszakin, pedig egyébként nagyon sokat segít(ett) az az oldal. Lécci írd meg melyikoldal, vagy hogy mi a címe.

Köszi

kondidori # 2011.05.05. 09:55

Ez a cime:

EU 2010-es kidolgozás

A C/3 mappában 1. oldal.

Missosa # 2011.05.05. 11:20

Köszi kondidori ezt is, meg az oldalt úgy önmagában, nagyon nagy segítség szerintem! :-)

Egyébkén ezt nyomtattam ki, csak nagyon szó szerint értelmeztem amit itt írtatok, hogy 70 oldal és ez zavart be. Remélem elég lesz ez az anyag meg a zanza (bár 2 vizsgával a hátam mögött, én meg merem kockáztatni, hogy nagyon bizottság függő a történet), elég pocsékul állok a többiből is, ahhoz képest hogy van 168 órám a vizsgáig :) de nem akarom elhalasztani utolsó vizsga, meg jó lenne már túl lenni ezen az egészen.

Köszi még1x!

mamhaaa # 2011.05.08. 12:10

Az alapszabadságok nagyon fontosak az Eujognál.... hiszen ezért jött létre az Unió... azt is tudni kell szerintem... és az nincs benne abban a 70 oldalban