szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


kófic # 2013.10.21. 16:30

Szia! Én http://www.euvonal.hu/index.php?… ezt olvastam el a rendeletekhez.

Az 50-es tételt (közszolgálati jogviszonyban állókra vonatkozó fontosabb eltérő rendelkezések, azt honnan tanultátok? Én nem találtam meg az ATES jegyzetben, de lehet, hogy béna vagyok, mert sok helyen ahelyett törvényt olvastam.

Plííz segítsetek!

zsófic # 2013.10.16. 16:49

Kedves Társak!

Most értem a TB végére az ATES-jegyzetben, és látom ám, hogy az 57. tétel (A szociális rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek társadalombiztosítási jelentősége) nincs kidolgozva!
Letöltöttem a két EK rendeletet, de iszonyat hosszúak, esélyem sincs elolvasni őket...:(
Nincs valakinek valami kivonata róluk, netán a tétel lényege pontokba szedve, vagy ilyesmi? nagyon nagy segítség lenne!

Most kezdek kicsit (nagyon) kétségbe esni, mert nov. 4-én írok és 7-én szóbelizek, de EU-nak, Alkotmánynak (1 tétel kivételével), közignek még neki se álltam, a Tb-t most tanulom, de az elég távol áll tőlem, ezért kicsit nehezen megy, az Önkorikat meg a Munkát már úgy ahogy megtanultam (egyszer...), szóval eléggé rosszul állok. Persze eddig munka mellett tanultam, és holnaputántól szabin leszek, de akkor is.:((
De nem adom fel, küzdök az utolsó leheletemig!

Köszi a segítséget EK Rendeletek-tétel ügyben!
Zs

legalservice # 2013.10.07. 13:31

Köszi!
Micsoda véletlen, nagyon hasonló feladatot húztam ma. :)
X. a T. Kft. munkavállalója, laboratóriumban dolgozik, vegyi anyagokkal. Közli a főnökével, hogy várandós, és bemutat egy orvosi szakvéleményt is, mely szerint jelenlegi állapotában nem dolgozhat vegyi anyagokkal.
Előzetesen tájékoztatják, hogy a laboratóriumban a munkavégzés feltételeit nem tudják megváltoztatni, ezért főnöke irodai munkakört ajánl fel neki, de ott a fizetése kevesebb lesz.
X. erre azt válaszolja, hogy nem szeret irodában dolgozni és főleg nem kevesebb pénzért. Ekkor a főnök a Kft. jogi előadójához fordul tanácsért.
Mint a Kft. jogi előadója, adjon tanácsot, és készítse el a munkáltatói intézkedés tervezetét.

A megoldásomat az Mt. 60-ra alapoztam és kétféle megoldást is kidolgoztam: egyrészt, hogy ismét tájékoztatni kell X-et, mert a főnök téves információt adott, az alapbére az új munkakörben nem csökkenhet, s ha így elfogadja az új munkakört, akkor munkaszerződés módosítás. Másrészt, ha ekkor sem fogadja el, akkor fel kell menteni a munkavégzés alól, de a felmentés idejére alapbért csak akkor kap, ha az új munkakört alapos okkal nem fogadja el. A "nem szeretek irodában dolgozni" nem tekinthető alapos oknak, ezért nem jár a felmentés idejére munkabér. Ha időközben mégis találna egy alapos okot, akkor erre az esetre fenntartottam a változtatás jogát. :)

Mókus1985 # 2013.10.07. 06:09

Irom a kért munkajog jogesetet:
Egy X:Y. nevű munkavállaló egy pékségben dolgozik 22-6 h között. 15% bérpótlékot kap. X.Y. bejelenti főnökének, hogy terhes. A főnöke felajánl neki egy adminisztratív munkakört. A munkáltató az üzemorvos véleményét is kikéri. x.Y. nem fogadja el a felajánlott munkakört, mert az neki túl unalmas és azonnali hatállyal felmond és kéri járandóságai kifizetését. Jogi tanácsot kellett adni a munkáltatónak! Röviden ennyi.

A szóbelin mindenből kérdezgetnek, sok "kis" kérdés.

legalservice # 2013.10.04. 09:40

Mókus 1985!
Leírhatnád a jogesetet, én hétfőn megyek munkajog írásbelire. :)
S a szóbeli milyen volt, miket kérdeztek, hogyan működik egyáltalán a gyakorlatban? Ki kell húzni minden vizsgatárgyból a tételeket és sorban elmondani, vagy hogyan megy? Lszi. világosíts fel! Köszi.

Mókus1985 # 2013.10.04. 07:17

Sziasztok!

2013. október 03-án voltam vizsgázni a Szalay u. 16. szám alatt. Ez volt az első vizsgám. Boldogságos nap volt:-) Sikerült 4es-re! Munkajogból írásbeliztem, az elnök Úr megdicsérte az írásbeli vizsgám. Kitartást kívánok mindenkinek. Nekem nagyon szimpatikus volt a bizottság összes tagja!! Aki munkából ír és igényt tart rá és kéri leírom ide a jogesetet a későbbiekben. Jó tanulást mindenkinek!!

csinovnyik # 2013.09.30. 20:51

Sziasztok Okt.21.én megyek Munka írásbelire és 25.-én szóbelizni! Miből érdemes tanulni "C"-re és milyen ütemezésben? Kinek milyen tapasztalatai vannak?

help0422 # 2013.09.25. 11:27

Az Atesz-féle jegyzetre vadászóknak:

www.gmail.com

felhasználó név:szakvizsga.vegyes
jelszó:vegyes2013
(ide minden fel van töltve)

mrgumby # 2013.09.23. 14:53

szintén ezt az Ates-jegyzetet vadászom, úgyhogy ha valakinek megvan, akkor légyszi nekem is dobja át, köszi:

gjuhaszdr@gmail.com

EditVígh # 2013.09.23. 11:00

Csatlakozom azok táborához, akik az Ates-jegyzetet vadásszák. Szeretném, ha nekem is elküldené, akinek megvan: dr.vigh.edit@gmail.com. Köszönet és hála érte!

Bacardi1 # 2013.09.21. 08:13

Sziasztok!

Alkotmányjog és közigazgatási jog I. és II. (Dialóg Campus Kiadó, 2011-es kiadások és

Bevezetés az alkotmányjogba (Hvgorac Kiadó, 2012-es kiadás), valamint

Az Európai Unió joga (Dialóg Campus Kiadó, 2011-es kiadás)szakvizsga könyveimet eladnám.

Email: bacardi1@freemail.hu

Judit5 # 2013.09.18. 06:30

Sziasztok!
Nekem is az Ates jegyzetre lenne szükségem, kérlek küldjétek el a baktijudit@freemail.hu e-mail címre, előre is köszönöm!
Az írásbeli kérdéseket hol találom, közig., alkotmányból megyek.

Montsy # 2013.09.15. 21:12

Kedves Fórumozók, Szakvizsgára készülők!

Akinek rendelkezésre áll az ATES - féle jegyzet a C részhez, legyen kedves és segítőkész és küldje meg a szilagyimonika85@gmail.com címre. Köszönöm nagyon előre is!!

Anzsus # 2013.09.14. 06:03

Sann, nagyon gratulálok, miénk a megérdemelt pihenés, sok sikert a jövőben!

sann # 2013.09.13. 18:27

Anzsus, sikerült nekem is ma :)))!

Aki még készül, a KIM-ben voltam, a következő kérdések voltak (amire emlékszem):

EU: bíróságról minden, összetétel, Törvényszék, melyik mikor jár el, mi a bírák megválasztásának kritériumai, főtanácsnokok stb. és a Cartesio ügy részletesen

ALK: jsz-ok hatályosulása, visszaható hatály, AB tagok megválasztása, ki lehet AB, önkormányzati önként vállalt feladat feltételei, önk. társulás, ket-ben bizonyítás eszközei, ált. eljárási határidő mennyi, lehet-e hosszabb, rövidebb, hatósági ellenőrzésnél mi a bizonyítás eszköze (jegyzőkönyv)

Munka: határidők a törvényben, szabadság kiadása, megváltása, elévülés a törvényben, felmondási tilalmak, hogy lehet igazolni a szolgálati időt.

Ennyi jut most eszembe. Ates jegyzetből tanultam nagyrészt + Mt., Alaptörvény, és próbáltam a változásokat a tövényekből követni. Ates-nek ezúton is köszönöm.

3-an voltunk, mindenkinek sikerült, uh van remény, tartsatok ki, menni fog!

Perger # 2013.09.12. 21:45

Hatályos jogszabálygyűjtemények a szakvizsgához:

Alkotmányjog és közigazgatás
https://copy.com/lNXN9jpYSYoG

Munkajog és társadalombiztosítás
https://copy.com/nE1dver23koV

A jelenlegi tételsor alapján készültek. Érdemes elolvasni a technikai infókat a tárgy mezőben. Magángyűjtés, nem hivatalos.

Mattka30 # 2013.09.12. 10:25

Sziasztok!
Én is a híres ATES jegyzetre vadászom.:) Ha valakinek megvan, nagyon hálás lennék, ha elküldené nekem a kingjuci@gmail.com címre. Köszönöm szépen előre is és mindenkinek sok sikert!

rally # 2013.09.10. 19:35

Sziasztok, egy technikai kérdésem lenne a nagy tanulás közepette: szóbelinél ugye délre kell menni a Szalay u. 16-ba, ahol közlik a vizsga pontos helyszínét? Köszi az infót.

bereszter # 2013.09.10. 14:04

sziasztok,
akik már túl vagytok a c részen, milyen kérdésekkel találkoztatok a vizsgán? Nekem ez utolsó és bevallom az eddigi vizsgákhoz képest ez a rész a leginkább megfoghatatlan... főleg az alkotmány. Írjatok légyszi, hogy kérdések jöttek a bizottságtól, előre is köszi!

bereszter # 2013.09.10. 13:59

Sziasztok,
c részre készülők vagy aki már túl van rajta, szükségem lenne a Híres ATES jegyzetre. Küldjétek el légyszi bereszter@gmail.com- ra. Köszi szépen

lucakata85 # 2013.09.10. 07:41

Sziasztok!
Segitsegeteket kernem az Ates fele jegyzet kapcsan.
Legyszives kuldjetek el nekem is.
Nagyon szepen koszonom elore is.
Az e-mail cinem: omboli.orsolya@gmail.com

milly28 # 2013.09.07. 04:27

Sziasztok!
Én júniusban végeztem a szakvizsgával. A tanácsom:
Jogijogi: A szakvizsga felkészítő teljesen felesleges. Én nem voltam, és mindenből jelesre vizsgáztam. Szerintem pénz és időpazarlás.
Mindent meg kell tanulni, és ahhoz bőven elég a jogszabály, és C részből nagy segítség az ATES jegyzet, amiért ATESNEK millió hála, hogy közkincsé tette.
Hidd el annyi az anyag, hogy amit esetleg az előkészítőn hallanál, jegyzetelnél azt úgysem lenne időd mellé tanulni.

szkájvolker: Az ATES jegyzet nagyon jó, de azt Neked kell eldöntened miből készülsz. Vizsgabizottság függő, hogy kinek mi az elég. Én mellé olvasgattam a jogszabályokat, hogy az egészet átlássam. Mt, közig, TB ezekhez csak jogszabályokat tanultam, mert az amúgy sem olyan nagy terület, és így gyorsabban a végére jártam.
Az, hogy mennyi idő kell az egyéntől függ. Szerintem az arra elég, hogy a jegyzeteket jól megtanuld. Én 4 hetet tanultam rá, és az pont elég volt, de így is kellett rá fordítanom napi 16 órát minimum, és előtte azért átvettem már az EU-t egyszer a könyvből.

Mindenkinek sikeres felkészülést.

Perger # 2013.09.06. 13:41

Akinek hatályos alkotmány- és közigjog jogszabálygyűjteményre van szüksége, itt talál egyet:

https://copy.com/lNXN9jpYSYoG

A jelenlegi tételsor alapján készült, és érdemes elolvasni a technikai infókat a tárgy mezőben.

zsófic # 2013.09.05. 10:02

Sziasztok!

Én is belevágok a szakvizsgázásba, a C résszel tervezem kezdeni.
Láttam, hogy itt nagyon népszerű az Ates-féle jegyzet, ígyhát szeretném kérni, hogy küldjétek el nekem is!
Email-címem:
kapizsofia@gmail.com

Előre is köszönöm a segítséget!
Zsófi

jogijogi # 2013.09.04. 11:51

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy járt-e valaki szakvizsga előkészítőre esetleg? Ha van valakinek ezzel kapcsolatos véleménye, tapasztalata, hálás lennék, ha megosztaná :)
Előre is köszi!