szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


dini4 # 2014.01.30. 21:07

Sziasztok!

Már első este éltek a felajánlással, így a jegyzetek "elkeltek".

Virág0427 # 2014.01.30. 10:12

Kedves Dini4!

Én éppen most kezdtem el felkészülni a C részre. Ha eddig nem volt jelentkező, megköszönném ha át tudnád adni a kinyomtatott anyagokat.
Elérhetőségem: koanvi@yahoo.co.uk

drTamas # 2014.01.29. 21:44

sziasztok,
Lenne kedves valaki elüldeni nekem az ates jegyzetet ( trendsoftkft@gmail.com) nagyon köszönöm.

más: Ha csak egy tárgy nem sikerül a szóbelin, abból hányszor lehet pótvizsgát tenni, egyszer vagy kétszer?


dr. bertalan tamás ügyvéd
www.drbertalan.hu

dini4 # 2014.01.28. 17:54

Nagyon szívesen átadnám a C részhez decemberben kinyomtatott jogszabályokat, és egyéb segédanyagokat. A jogszabályok közül mindegyikből van egy érintetlen példány az írásbelire, illetve olyan is, amiből tanultam. Emellett kinyomtatott és használt Ates jegyzet, valamint 2 db közig. szakvizsgás lefűzött könyv a közighez, ami szerintem nagyon jól használható, de utolsó pillanatban láttam, hogy ajánlották, így legtöbb helyen érintetlen. Sajnálom kidobni őket, így postaköltség ellenében bárkinek elküldeném. Akit érdekel esetleg jelezze 1-2 napon belül, mert utána helyhiány miatt megválok tőlük :)

dini4 # 2014.01.28. 17:35

Sziasztok!

Én még a decemberi utolsó vizsgahéten voltam C-ből, de adós maradtam a kérdések megosztásával.

Munka írásbeli:
XY számítógépes cégnél helyezkedik el, de a próbaidő 3-4 hetén beteg lesz. Korábban soha nem volt beteg, az aktuális évben még egy nap betegszabadságot sem vett igénybe az előző munkahelyén sem. Pont ez idő alatt zajlik egy nagy projekt az új helyen, amiből ő betegsége miatt kimarad. Mikor visszamegy a munkáltató közli vele, hogy szerette volna őt kipróbálni ebben a projektben, de mivel nem sikerült, így a próbaidejét 1 hónappal meghosszabbítja, valamint betegsége idejére nem kap fizetést, mivel itt ez próbaidő alatt így szokás :)

Hozzám, mint ügyvédhez fordul tanácsért. Röviden ennyi volt a feladat. Szerintem viszonylag egyszerű.

Amivel még másoknál találkoztam: tanulmányi szerződés nélkül, főnökével szóbeli megállapodást kötve kezdi meg xy a tanulmányait, de aztán mikor vizsgára kerülne sor nem kap szabadságot, ő viszont úgy gondolja megállapodtak, így nem megy be dolgozni.... (vagy valami ilyesmi)

Gyedről visszatérő kismama fizetésével kapcsolatos feladat is volt,nem rendezték a fizetését, sőt más beosztásba, kevesebb pénzért akarták továbbfoglalkoztatni (nem tudom pontosan, csak a feladattípus miatt írtam le)

Szóbeliről szinte semmire nem emlékszem már, munkából a vezető munkavállaló, üzemi tanács, táppénz biztosan, közigből a szakértő és a szakhatóság, kettő között a különbség, hatósági ügy, adatkezelés (alkotmányból nem volt kérdés)EU: hát ez érdekes és emlékezetes volt, mindösszesen 3 kérdést kaptam: mitől függ ki lehet egy állami cégnél munkavállaló, 2. részletesen ismertessem hogy néz ki egy EU Bírósági Ítélet. Gondoltam, csak kellene mondani valamit, tekintve én nem nézegettem egyet sem, de nem lehetett mellébeszélni, pontosan a lap tetejéről haladva mondjam, mi hol van :) Az előzetes döntéshozatal mentett meg, de az is csak példán keresztül volt. Utólag erre szinte felkészülni sem lehetett, mert ha elkezdtem volna a témához kapcsolódóan tanultakról beszélni, az nem felet meg, mert konkrétan egy-egy mondatra volt kíváncsi a vizsgáztató, amire ő gondolt. A lényeg, hogy megvan, akkor is, ha az EU necces volt. Összességében nem volt rosszindulatú a bizottság, a köziget kérdező hölgy, aki az elnök is volt, kifejezetten kedves és segítőkész volt.

Még valami: Nekem nagyon sokat segítettek az itt megismert emberek, különösen Vukka és Borsopanna. Hatalmas pluszt tud adni a sorstársak bátorítása az utolsó napokban. Nem beszélve a rengeteg egyéb segítségről, amit Tőlük kaptam. Köszönöm, lányok!

Montsy # 2014.01.27. 18:54

Kedves Fórumozók!

A mai nap (2014. január 27.) voltam írásbelizni alkotmány - közigazgatási jogból, az alábbi feladatot húztam, ha nem is szó szerint idézem, de a lényeg benne lesz:

A Jobb Borokért Egyesület által vezetett havi szakmai lap V.B újságírója a Badacsonyörs önkormányzat tulajdonában lévő Badacsony Kft. által készített borát, a borértékelés rovatban "híg trágya" kifejezéssel illete, és szerinte veszélyezteti az önkormányzat vagyonát. Az önkormányzat beperelte az újságírót becsületsértésért. Az újságírót első fokon elmarasztalta a bíróság, majd az igénybe vehető összes jogorvoslati lehetőséget kimerítette. (Nagyjából ennyi)

Ehhez jött négy kérdés:

  1. Igénybe vehet - e a nemzetközi jog alapján az újságíró jogorvoslatot, ha a hazai jogot már kimerítették?
  2. Ha igen, akkor annak feltételei és határideje.
  3. Felléphet - e helyette a Jobb Borokért Egyesület?
  4. Mi a tagállam kötelezettsége, ha megállapítják a jogsértést?

Remélem jól emlékszem a feladatra. 30.-án szóbelizek a Kúrián, és már teljesen elbizonytalanodtam a feladatban. Legyetek már kedvesek és főleg okosak :), megosztani velem az általatok vélt megoldást.

e-mail: szilagyimonika85@gmail.com.

Köszönöm szépen!

Virág15 # 2014.01.24. 14:55

Sziasztok!

Közkinccsé teszem a kapott jogesetemet, tekintettel, hogy sikerült TB-be belehúzni:

X.Y. több éve mérnökként dolgozik egy cégnél. Hétfőn olyan rosszul van, hogy még dokihoz se tud bemenni, így kedden megy orvoshoz, de rosszabbodik az állapota, így később két hétig van kórházban aztán még 1 hétig otthon lábadozik. Az éves betegszabiját már felhasználta. Bruttó 400.000,- Ft-ot keres.
Megkapta utólag az elszámolást és több baja is van vele. Egyrészt hétfőre nem kapott se bért, se táppénzt, keddtől kapott táppénzt, de kevesebbet, mint amire számított, ő úgy tudta, hogy a keresete 60%-át kapja meg. Ezért a cég bérszámfejtő osztályához fordult tájékoztatásért.
A bárszámfejtő osztály lepasszolta az ügyet a cég jogászának, h segítsen a tájékoztatásban.

Adjon részletes tájékoztatást X.Y-nak a jogszabályi alapokról.

Kérdések:
EU: európai ombudsman, európai adatvédelmi biztos, európai polgári kezdeményezés
Alk: környezetvédelmi alapjog, kormány politikai felelőssége
Közig: hatáskör, igazolási kérelem
Munka: betegszabi, táppénz, baleseti táppénz összefüggései,felmondási tilalmak, jogeset jogellenes felmondásról

Rendes volt a bizottság. Kitartást mindenkinek!

gabesz8305 # 2014.01.22. 17:39

Megjött a sárgalap! Munka-TB: jeles, alkotmányjog-közig: jó, EU: közepes.

Írásbeli kérdés: X.Y. a Sok Munka Kft. munkavállalója, ahol rendszeresen rendelnek el rendkívüli munkát, tavaly 200 órát. X.Y. az év első felében már ledolgozott 140 óra rendkívüli munkát és a munkáltatója arra kötelezte, hogy a következő munkahéten két napon 4-4 órát túlórázzon. Munkajogászként Önhöz fordul, fogalmazza meg érveit az üggyel kapcsolatban!

Megoldásom: Nem lehet elrendelni neki túlórát, mivel az rendkívüli munkaidőnek minősül és az Mt. 113. § (1) bekezdés a) és b) pontjai, valamint (2) bekezdés c) pontjai alapján gyermekét egyedül nevelő munkavállalónak gyermeke hároméves koráig, illetve gyermekét nem egyedül nevelő munkavállalónak várandósságától gyermeke hároméves koráig nem rendelhető el rendkívüli munkaidő.

Attól függően, hogy X.Y. nő vagy férfi jogellenes volt minden olyan rendkívüli munkaidőt-elrendelés, amelyet azt követően rendeltek el neki, hogy bejelentette a munkáltatójának a várandósságát, illetve azt, hogy gyermekét egyedül neveli.

Arra nem tértem ki, hogy érvényesíthet-e kártérítési igényt (pl. nem vagyonit).

EU: sürgősségi előzetes döntéshozatali eljárás, nemzeti parlamentek szerepe a rendes jogalkotási eljárásban, munkavállalók szabad mozgásának szabadon választott bírósági esete, EiT tagjai, elsődleges és másodlagos joganyag különbsége

Alkjog-közig: hivatalbóli eljárás négy eleme a bevezető rendelkezések közül, milyen formában történik önkormányzati tulajdonú Kft. ügyvezetőjének kinevezése (határozattal), a munkahelyem miatt a miniszterelnök nagyon részletesen, gyülekezési jog szintén nagyon részletesen.

Munkajog: munkakörtől eltérő foglalkoztatás

gringabi # 2014.01.16. 08:10

Sziasztok! Alkotmány alapjogokból eladnám a 2013 júniusi lezárású könyvemet.3500 Ft (5000 Ft volt) akit érdekel írjon. pilla@tvn.hu címemre.

anize # 2014.01.15. 11:52

Kedves Hanna!
kitartást akkor még erre a két napra!
Meglátod, meglesz az pénteken, és egy életre le lesz tudva. Én jövő hét pénteken megyek majd.
Én minden vizsgámhoz úgy álltam hozzá, hogy nem igaz, hogy nincs egy elégséges szintű a tudásom.Az ember becsülettel készül, a gyakorlatban is használja (bár ezt a 3. témakört mondjuk pont nem)de akkor is, MEGLESZ!
Lényeg a pozitív hozzáállás. Más eshetőséggel ne is számolj, csak azzal hogy végezni fogsz.
Majd ha túl leszel rajta, számolj be róla légy szíves, hogy mik a tapasztalatok.
Kitartást és erőt kívánok!

Hanna007 # 2014.01.14. 19:47

Szia Ani!

Nekem is ez lesz az utolsó vizsgám most pénteken és hasonlóan érzek, mint te.

Én munkajogból és közig eljárásból csak a jogszabályokat tanultam. Az Ates-féle jegyzetet alapjogoknál, valamint a szervezeti rész egyes részeinél használtam általam frissítve. EU-ból csak a jegyzetet néztem, valamint egy diasorozatot, ami rövidítve tartalmazta a jogeseteket.

Nekem másra nem lesz/volt időm. Szerintem elégnek kell lennie.

Te mikor mégy?

Hanna

csipperke # 2014.01.14. 17:29

Szia Ani,
most épp alkotmányt kezdtem, Atesből, meg persze mellette a hatályos Alaptv. Eu-t szintén Atesből tervezem, a munkát tv-ből tanultam, a tb részt Atesből. Nagyon remélem, elég lesz. Szintén utolsó, csak görbülne! :)

Neked is kitartás!

_bogi_ # 2014.01.14. 15:03

Sziasztok!

Jön valaki még rajtam kívül munkajogból írni jövő hét hétfőn(jan. 20)? Ha munkajogból írok, milyen színű lapot kell majd húznom?

Hunited, ahogy néztem, a Munka tv-ből szoktak lenni a kérdések, de én mindent viszek, tb összeset is, hátha kell hozzá.
Ja, és viszem a korábbi mt-t és az átmeneti rendelkezéseket, meg persze a régi és új köztisztviselői tv-t (átmeneti rendelkezésekkel)és a közalkalmazottit.
Arra az esetre, ha ítéletet kellene írni, viszem a Pp-t is.

Aki még előtte áll, annak Alkjogból és Eu-ból a Dialog Campus könyveket tudom ajánlani (szerintem az alkjog törvényből halálos). A többit én tv-ből tanultam. Hogy elég-e, azt még nem tudom. :)

ja, és ne felejtsétek, hogy gyed extra is van, a közös gmail-es címen tök jó anyagot találtam rá.
drWolfy, köszi, h felraktad az emailcímet, én erről eddig nem tudtam (még csak nemrég nézegetem a fórumot)

üdv
és jó készülést mindenkinek, továbbá egy kalappal (illetve Kína egész éves termését)!

anize # 2014.01.14. 08:57

Sziasztok!

remélem lehet még életet lehelni ebbe a fórumba, és nem csak a csodás Ates-féle jegyzet elkérésére szolgál még.:)
Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy szerintetek mennyire lesz az elégséges a vizsgán? Ki mit tanul még mellé? Mert én pl. EU-ból semmit, googli barátommal frissítettem ugyan a dolgokat, de többet nem gondoltam rászánni. A másik két témakörből meg persze a hatályos jogszabályok.
Elmondom, hogy nekem ez már az utolsó lesz, unom már nagyom az egészet, nem is hajtok a jó jegyekre, csak görbüljön. szerintetek elég lesz?

Valamint nagy tisztelettel kérném a már vizsgázottakat, hogy legyenek szívesek megosztani a nekik feltett kérdéseket, amikre emlékeznek.

Köszönet és kitartás Mindannyiótoknak!, Ani

hunited85 # 2014.01.13. 18:39

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy C részből fogok írni munkajogból. Ez azt jelenti hogy írásbelin TB-ból is kaphatok írásbeli feladatot?

Válaszotokat élőre is köszönöm!

drWolfy # 2014.01.12. 18:10

Sziasztok,

Úgy látom, hogy sokaknak kellene az Ates jegyzet, mely a gmailes közös címen érhető el (több más anyaggal együtt):

név: szakvizsga.vegyes@gmail.com
jelszó: vegyes2013

A belépéskor a teljes címet írjátok be, a kukac bla bla részt is és működni fog

Szabolcs8 # 2014.01.12. 08:38

Köszönöm, de már tárgytalan az Ates-féle jegyzet iránti érdeklődésem.

borostyan.timea # 2014.01.11. 09:45

sziasztok!

tudna küldeni nekem valaki Ates jegyzetet a munkajogi részhez a borostyan.timea@gmail.com-ra ? nagyon köszi

drnyuszi # 2014.01.10. 12:15

Sziasztok! Nekem is el tudnà valski küldeni az Atees fêle jegyzetet??? Szüksêgem lenne rà! Ki milyen könyvböl tanul? Ki mikor megy a harcra?

Az email cimem: dr.karolyi.eva@gmail.com

Elôre is köszönöm

malefides # 2014.01.10. 10:56

Sziasztok, SEGÍTSEN VALAKI, legyen szíves:
Munkatv. 274. § (2).: pl. egy 500 fő szax taggal bíró munkáltatónál havonta és évente hány óra munkaidő kedvezményben részesül az 1 fő szaxis tisztségviselő? Ha 2 szax-tagonként havi 1 óra, akkor 500 × 0,5 óra = 250 óra/hó. De nincs is ennyi munkaidő egy hónapban...
Hogyan kell ezt a szakaszt értelmezni?
Előre is köszönöm.

marmi # 2014.01.08. 20:48

Sziasztok!

Köszönettel megkaptam az Ates jegyzetet, már csak erőt kell gyűjtenem annak tanulmányozására ....:-( 
Mindenkinek jó tanulást, erőt és kitartást kívánok. 

Akik már a rajtvonalnál vannak azoknak HAJRÁ,MINDENT BELE!!!!!! Nagy nagy kalappal:-))) 

Üdv
M

soska # 2014.01.08. 08:11

Sziasztok,

korábban Pp írásbelit valaki netalántán bevállalta?Ha igen, kérlek, legyél olyan kedves megírni, hogy miből készültél rá, és mi volt az eseted!
mentacska@freemail.hu

Előre is köszönöm!

marmi # 2014.01.06. 21:59

Sziasztok Sorstársak !!!

Nagyon szépen kérem, hogy valaki legyen olyan kedves és küldje el nekem a "reményt adó" Ates féle jegyzetet, nagyon de nagyon nagy szükségem lenne rá, mert csak átnéztem a tételsorokat és máris frászt kaptam, brrrrrrrrrrrr. Azt gondoltam, hogy az A.) résznél nincs rosszabb, de tévedtem….jó nagyot:-))))
email címem:dr.mmaria@gmail.com
Előre is hálásan köszönöm.
M

P.S.: ha valakinek az A.) rész még hátra van és szüksége van rá akkor nagyon szívesen ingyen és bérmentve átadom a novissima szakvizsga könyveket - igaz egy kicsit viseltesek- , illetve a kinyomtatott és spirálozott Pk,AB hat., PJE, stb anyagot.

malefides # 2014.01.06. 19:33

Kedves Elvtársak, Sorstársak, aki az Ates-féle jegyzetből tanul, legyen kedves írja meg nekem, hogy a közszféra munkajogáról szóló jegyzetrész elég, vagy nem a szakvizsgán? Mert a törvény alapján én nagyon "nagyvonalúnak" tartom...
Segítségeteket köszönöm!

Geri84 # 2014.01.02. 09:57

Sziasztok!

Az ATES féle jegyzetre volna nagyon nagy szükségem a készüléshez! Volna valaki olyan rendes és önzetlen, hogy egy e-mailben elküldi nekem?

Előre is nagyon köszönöm...

e-mail cím: denes.gergo@freemail.hu