szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


kurta # 2011.02.09. 07:25

Üdv mindenkinek!

Hál' Istennek, én is túlvagyok rajta. Már másfél hete. Eddig tartott az eufória.

Kérdések, amire emlékszem:
Alk: OGY hatáskörei és szervezete,
Munka: Esélyegyenlőségi terv, rokkantsági nyugdíj,
Eu: tanácsadó szervek, meg a rizscsempészős jogeset.

Ha kevésnek tűnik, nem véletlen. Kb 10 percet volt benn mindenki, és borzasztóan alapdolgokat kérdeztek.

A cenzorok teljesen jó fejek voltak, arra voltak kíváncsiak, hogy mit tudsz, és nem arra, amit nem.

(Visszatekintve IQ-ból is le lehetett volna nyomni.)

Netti: én az 52 oldalas EU-t tanultam, bőven elég, de az még a Lisszaboni szerződés előtti, arra azért figyelj.

Ez volt nekem az utolsó, és visszatekintve ez a rész volt a legpitébb, és egyértelműen a büntető a legnehezebb, ott tényleg tudni kell, bár a bizottság ott is méltányos, de ott nincs mellébeszélés.

kondidori # 2011.02.09. 07:39

Béla!

Nekem valami olyan rémlik így a múlt ködéből, hogy aut. megszűnik, de a megszűnéshez a felmentés jogkövetkezményei kapcsolódnak.

De lehet hogy baromira rosszul emlékszem....

dr. Juci # 2011.02.09. 10:05

Kurta, gratula! Rögtön lenn is két kérdésem:

  1. melyik a rizscsempészős jogeset???
  2. hol vizsgáztál?
Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.09. 11:50

Az úgy jó lenne, kondidori, akkor nem szóltam volna egy szót se. Még az is lehet, hogy jól emlékszel, és korábban úgy volt. De most nem úgy van. El lett b... szabva. Ez is.
A másik szépségdíjat annak adnám, amikor az (1) bekezdés kategorikusan kimondja, hogy a köztisztviselői jogviszonyt a munkáltató felmentéssel indoklás nélkül, bármikor megszüntetheti, majd a (2) bekezdés listázza, hogy mikor kötelező felmentéssel megszüntetni a jogviszonyt. És a végén ott maradt, hogy a (2) bekezdésben sorolt okból történő felmentést indokolni kell, és vita esetén a munkáltatónak kell bizonyítania az indoklás okszerűségét és valóságosságát!

dr. Juci # 2011.02.09. 12:47

Már látom, hogy élvezni fogom a munkajogot...

Janka83 # 2011.02.10. 11:23

Sziasztok!

Már régóta olvasgatom a hozzászólásaitokat, és ha nem baj, én is csatlakoznék hozzátok! :)
Kezdetnek már lenne is egy kérdésem/kérésem.
Le tudná nekem írni valaki, hogy akkor jelenleg pontosan milyen jogorvoslati lehetőségek, milyen feltételekkel vannak az Ebtv. alapján? :)
Köszönöm!

kurta # 2011.02.10. 18:10

Kösz, dr Juci!
1.
Lyckeskog ügy
Lyckeskog úr ellen eljárást indítottak csempészet kísérlete miatt, miután az anélkül kísérelte meg 500 kg rizs Svédországba történő behozatalát norvég területről, hogy bevallotta volna az importot. A problémát az okozta, hogy svéd fellebbviteli bíróság határozatait a magánszemélyek csak akkor tudják a svéd Legfelsőbb Bíróság előtt fellebbezéssel megtámadni, ha azt a Legfelsőbb Bíróság előzetesen elfogadhatónak nyilvánítja, mivel csak ekkor lesz érdemi elbírálása az ügynek.

A Bíróság megállapította, hogy egy nemzeti fellebbviteli bíróság határozatainak – amelyeket a felek megtámadhatnak a legfelsőbb bíróság előtt – kibocsátója nem az EK 234. cikk harmadik bekezdésének értelmében vett „olyan bíróság, amelynek határozatai ellen a nemzeti jog értelmében nincs jogorvoslati lehetőség”. Az a körülmény, hogy az ilyen kifogások érdemi elbírálásának feltétele a legfelsőbb bíróság részéről annak előzetes elfogadhatóvá nyilvánítása, nem fosztja meg a feleket a jogorvoslat lehetőségétől.
Összességében a nemzeti fellebbviteli bíróságot nem tekintette olyan bíróságnak, amely határozata ellen nincs jogorvoslati lehetőség (ezért nem lett volna köteles a kérdést a Bírósághoz felterjeszteni.)

2. OIT

netti0707 # 2011.02.10. 20:53

helló Mindenkinek! tegnap befejeződött a vesszőfutás, szupercuki és korrekt bizottságnál, az OIT-ban. alap, egyszerű és rövid kérdések voltak, amire szintén ilyen válaszokat is vártak. segítőkész és kedves a bizottság, mindenki 20 percet volt bent. pl-k: lelkiismereti és vallásszabadság, egyház alapítása - mit terveznek ezzel kapcsolatban manapság (100 helyett 10e fős megalakulás), polgm., jegyző, közt.e. ki lehet, munkáltatói jogkörök (Ktv.), esélyegyenlőségi terv, tgys, határidők számítása az Mt-ben, Ket-ben, EU Bizottság hatáskörei, vámúnió, szab.ker. övezet, rendelet alkalmazása... hajráááááá és kitartás, menni fog tutira! üdv: Netti

dr. Juci # 2011.02.12. 16:42

Kurta, köszi a válaszokat! A "ratio decidendi" megvolt a Lyckeskog-ügyből, csak maga a sztori nem, ezért kezdtem parázni, hogy vmi elkerülte a figyelmemet. Szóval ilyen kis huncut bácsi volt ez a Lyckeskog :)

Zsezse26 # 2011.02.12. 18:00

Sziasztok!

Hétfőn megyek írni munkajogból...
Jön esetleg valaki akkor? Csütörtökön lesz a szóbeli...
Ez a Lyckeskog-ügy egy kicsit "lefagyasztott" engem is...valahogy ez a rizses cucc nem volt benne a jegyzetemben...

dr. Juci # 2011.02.15. 16:14

Az Alkotmánybíróság nem lógatja a lábát, láttátok ezt?:

http://www.jogiforum.hu/hirek/24755#…

Ugyan csak májusi hatállyal, de hátha rácuppannak az aktualitás miatt.

Zsezse26 # 2011.02.21. 10:16

Sziasztok!
Nekem nagyon sok segítséget adott ez a fórum, úgyhogy az a minimum, hogy megosztom én is a vizsgatapasztalataimat!Múlt csütörtökön voltam szóbelizni. A Legfelsőbb Bíróságra osztottak be, de a helyszínen kiderült, mehetek fel a Legfőbb Ügyészségre...
Nagyon kedves, aranyos bizottság volt. Nagyon nagyon izgultam- de minden rendben volt, jó jegyeket kaptam (4-es) Kérdéseim:
Munkajog:érvénytelenség, rendkívüli munka, készenlét, ügyelet, táppénz
Közig, alkjog: Tulajdonvédelem az alkotmányjogban, önkormányzati vagyon-törzsvagyon stb...,tanú,idézés, hatósági bizonyítvány
Eu:Parlament, Bíróság felépítése, előzetes döntéshozatal, illetve, hogy milyen ügyfajtákat tárgyal a Bíróság...cassis de dijonos jogeset, áruk szabad mozgása-fogalma,kifejtése...
ennyire emlékszem.
Ami viszont egy kicsit sokkolt, hogy az előttem vizsgázó lánytól kérdezték EU-ból a Számvevőszéket, ami egyértelműen a régi tételsorban van csak benne, az újban nincsen...Nem egy hosszú tétel, na de akkor is...
Mindenkinek kitartást, és egy nagy kalappal...

dr. Juci # 2011.02.21. 11:15

Zsezse, grat és irigykedem, ezt a bizottságot ezekkel a kérdésekkel én is elfogadnám!
És komolyan gondolkodom, hogy előkapom a hatályos tételsort, ha olyan kérdést kapok, ami nincs benne - polgárin velem is megesett, de akkor parancsoltam a nagy pofámnak, és utólag jó döntésnek bizonyult -, mert ez nagyon nem korrekt. Így is akkora katyvasz ez a C-rész, nekem egyáltalán nincs hiányérzetem, hogy kihagytak volna belőle vmit...

kisbolygó # 2011.02.22. 09:12

Sziasztok!

Hamarosan el kell kezdenem készülni a C-re (ápr. 13, ha minden igaz...) Érdeklődnék, hogy miből érdemes tanulni (pl. a tételsorok elején megjelölt könyvek, vagy ide-oda feltöltött jegyzetek, esetleg más)?

Kb. hány nap? Büntin meg Polgáron már túl vagyok, de legutóbb már teljesen kikészültem a sok otthonmaradástól, és most nem tervezek kivenni annyi szabit... Szerintetek jó ötlet?

Előre is köszi mindent!

dr.beata.beres # 2011.02.22. 10:15

Szia!

Én május végére tervezem a C részt, nekem is az utolsó lesz hál istennek!!!Bár a vizsgakérelmemet csak most fogom beadni,remélem lesz időpont.
Én mindkét vizsga előtt kb másfél hetet voltam otthon, egyébként munka után esténként, éjszaka tanultam.
most is már elkezdtem,mert ismerem magamat ha jön a jó idő egyre nehezebben tudom magam rávenni a tanulásra.

Munkajogból tv, tb a jog.webatus-s jegyzet
alkotmányból tv illetve megvettem a könyvet
közig tv
eu- egyenlőre csak szintén jegyzetem van az internetről

Üdv
Beáta

drzsu16 # 2011.02.22. 12:38

Éppen az alkotmányjogon küzdöm át magam és Halmai Gábor oldalán megtaláltam egy pár fontosabb abh-t rövidítve, érthető módon megfogalmazva.

http://www.halmaigabor.hu/oktat_mutat.php?…

EUn túlvagyok, és szerintem a webatus jegyzet nem hatályos, érdemes mellénézni a szerződéseket!!!

Jó készülést:)

drada # 2011.02.22. 12:42

Segítenétek?
Eu jegyzetet le tudom-e tölteni valahonnan a netről, ami használható is? gmail-es fiókban is volt a jogesetekről jegyzet,de hamar eltűnt. Azt esetleg valaki el tudná nekem küldeni?

dr. Juci # 2011.02.22. 13:20

Drada, jogesetes jegyzet fent van a jogiszaki.hu C-szekciójában EU-összes jogeset zanza címen, azt hiszem. Én a régi tételsorhoz készült Dialóg-Campusos könyvhöz nézegetem a Lisszaboni Szerződést, lentebb belinkeltem, honnan lehet letölteni. Használható EU jegyzetek vannak még a www.nemzetkozijog.hu Európai közjog és politika címe alatt a letöltéseknél.

dr. Juci # 2011.02.22. 13:22

Egyébként ki vizsgázik a közeljövőben? Én márc. 10., és úgy terveztem, hogy ez a harc lesz a végső...

kisbolygó # 2011.02.22. 15:11

Sziasztok! Köszi szépen a jótanácsokat mindenkinek!

drada # 2011.02.22. 15:11

dr. Juci köszönöm, akkor megnézem mindkét oldalt. Én április elején megyek, és ha minden jól alakul, nekem is ez az utolsó vizsga.

Wyatt # 2011.02.23. 09:11

Sziasztok!

A TBminimum doksit frissítettem. Megtaláljátok a TBminimum2011 név alatt.
Szuper az EU jogos anyag, dr.Juci. Köszönöm. Hálám jeléül én is dobni akartam valamit a közösbe.

Dr. Szabi # 2011.02.23. 14:38

Sziasztok!

Már most rühellem az egészet, és égnek áll a hátamon a szőr, ha a saját döntésemre gondolok, de nekiállok felkészülni a szakvizsgára. Kiválasztott kedvencem a C rész, ezzel kéne megbirkózni első körben.
Namármost. Megpróbálom összerángatni az anyagot, de már a legelején, értsd: a tételsornál leragadtam. Az EU-s tételeket próbálom összevadászni, és az volna a kérdésem (mert már belekeveredtem, mint vasorrú bába a mágneses mezőbe), hogy a 62 tételes tételsor, vagy a 83 tételes a hatályos??? Amiért a kérdés szöget ütött a fejembe, az az, hogy elvileg a hatályos tételsornak a www.irm.gov.hu-n kéne fent lennie, ezzel szemben a www.szakvizsga.hu-n az ÁTDOLGOZOTT tételsor szerepel... Az irm.gov.hu-n ezek szerint a régi tételsor szerepel továbbra is??? (Azt már meg sem merem kérdezni, hogy kinek a dolga lenne frissíteni, és miért nem csinálja meg...?)
Előre is köszi a választ. (Tudom, én vagyok a hülye, ha nem értem :) )

Dr. Szabi # 2011.02.23. 14:45

Bocs, a pontos tételszámok 61 és 82... Már ezt is elnéztem. :)))

dr. Juci # 2011.02.23. 17:23

Kedves Dr. Szabi!

A 61 tételes a hatályos, az alábbi linken éred el:

http://www.kim.gov.hu/…0100930.html

Az irm.gov.hu-t szerintem már egyáltalán nem frissítik a kormányváltás óta.

EU-s anyagok linkjeit néhány hozzászólással lejjebb megtalálod, közös "Bibliánk" pedig a www.jogiszaki.hu, üdv a csapatban :)