szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


Dr. Szabi # 2011.02.24. 07:10

Kedves dr. Juci!

Köszönöm az infót, persze lehetett volna annyi eszem, hogy jó helyen keresgéljek... de nem vót...
Az anyagot nagyjából össze is szedtem, nagyon sokat tanultam tőletek, fórumozóktól.
Még egy kérdés: ami az elsajátítandó tananyagban szerepel a tételeknél, az elégséges? (Tudom, mindenhol figyelmeztetnek rá, hogy legyünk képben az aktuális folyamatokkal, meg egyéb kedvességek, de mégis.)

Szabi

dr. Juci # 2011.02.24. 10:17

Szívesen, egyébként pedig nem volt teljesen kretén a kérdés, elég mostanában követni a szervezeti és jogszabályi változásokat, a fene egye meg.
Hm, a mostani kérdésre a válasz szerintem csak a vizsgán derül ki...
Alapjáraton rengeteg az anyag, én speciel nem terveztem továbbiakkal tuningolni hobbiból, max. itt a főoldalon olvasgatom a híreket médiatv., alkotmányozás stb. tárgyában.

Dr. Szabi # 2011.02.25. 12:59

Ól rájt, köszönöm szépen! :)

peppa # 2011.02.25. 13:04

Sziasztok!

A tegnapi nappal túl vagyok a jogi szakvizsgámon.
Kérdéseim:
Alkotmány, közig: Mivel igazolom a magyar állampolgárságomat? (érvényes szem. ig., útlevél, állampolgársági bizonyítvány) Ezen okiratok közül melyik meddig érvényes? Melyik milyen okiratnak minősül? (hatósági igazolvány illetve bizonyítvány). Egy polgármester megkeresi önt, hogy készítse el az szmsz-üket. Milyen kérdéseket tesz fel neki? (válasz kapcsán szóba kerültek az önk-i feladatok, hatáskörök, szervek) Miért számít, hogy 2000 alatti vagy feletti a lakosok száma? Milyen önkormányzatnak minősülnek a megyei, kerületi és a fővárosi önkormányzat? A végrehajtás előfeltételei a Ket-ben?
Munkajog: jogeseteken keresztül a határidők számítása, elévülés, a határozott időtartalmú munkaviszony megszüntetése és a tanulmányi szerződés. Végül tb-ből minden a tgyás-ról.
Eu: Bíróságok felépítése, szerződésszegési eljárások uniós állampolgár jogai, letelepedés és szolgáltatásnyújtás szabadsága közötti különbség. Ausztriában ügyvédi irodát akarok nyitni, mit kell tennem?
Hosszú vizsga volt, mindenki közel egy órát volt bent. Már nagyon fáradt voltam és izgultam mire 6-ként bekerültem, főleg azért is mert az előttem lévők nagyon negatívan nyilatkoztak a bizottságról. Ami szerintem igazságtalan volt, főleg ha polgáris és a büntetős bizottságaimat nézem.
Kitartás és azt javaslom, hogy ne vesszetek el a részletekben.

Dr. Szabi # 2011.02.26. 12:20

Peppa! Gratulálok, nagyon kemény majdnem egy órán át vizsgázni!
A TB-s 50 oldalas összefoglaló anyaggal kapcsolatban kérdeznék még egyet, közelebbről azt, hogy mennyire hatályos még. Csak egy aprócska javaslat (a nagy-nagy köszönet mellett), hogy az ilyen feltöltött anyagoknál érdemes volna jelölni, hogy pontosan mikor készültek, hogy tanulás közben gyorsan aktualizálni lehessen.
Szép hétvégét mindenkinek!

Szabi

kondidori # 2011.02.28. 11:40

Dr. Szabi!

Sajnos csak ott tudjuk jelezni, hogy mikori a jegyzet, ahol azt vagy a készítője vagy a feltöltője jelezte vagy egyértelműen kiderül a szövegből. Egyet-egyet végig bogarásztunk, de azért valljuk be elég pepecs meló ez.

packers # 2011.03.01. 08:45

Sziasztok!

Először is: nagyon hasznos ez az oldal, köszönet érte!
Régóta (és sajnos mostanság ritkábban) olvastam a fórum szakvizsgás részeit, sok hasznos információt, tanácsot, segítséget találtam. Köszönet ezekért is!

Nem vagyok már mai gyermek, 7 év közigazgatás után el kívánom kezdeni a szakvizsgát, a C résszel.

Bocsánat, ha már elhangzott a kérdés, de nem tudok minden bejegyzést visszaolvasni: mi a tapasztalat, szervezett előkészítő képzésen történő részvétel nélkül is teljesíthető a vizsga, 2-3 hónapos felkészüléssel?

Üdv,

pack

Zsezse26 # 2011.03.01. 12:59

Kedves pakers!

Igen, teljesíthető...nagy az anyag, sok...
3-4 hét nyugodt tanulás szerintem kell rá, de ez egyéni vélemény. Nyilván, ha készülsz rá, és nem "szűz" az anyag, akkor talán kevesebb is elég, bár nekem kellett a 4 hét, de én biztosra akartam menni...

packers # 2011.03.01. 15:12

Kedves Zsezse26!

Köszi a hsz-ed, én még simán több időre gondoltam, már egyszerűen azért is, mert nagyon berozsdásodik az ember 7 év alatt :) De talán le fog kopni. Ahogy írod és látom, tényleg nagyon nagy és szerteágazó anyag...
Feltételezem a 3-4 hét nyugodt felkészülés szabival valósult meg.

Kösz még egyszer!

Dr. Szabi # 2011.03.01. 16:27

Kedves kondidori!

Köszi a választ, természetesen a javaslat leginkább a feltöltőknek íródott. Persze a "details"-nél látom, hogy van egy dátum, de azt gondolom a weboldal generálja a feltöltés időpontjában.

Szabi

mamhaaa # 2011.03.02. 11:05

Küldtem a gmail címre pár jó anyagot!

csaba26 # 2011.03.02. 15:37

Sziasztok!

Múlt héten voltam vegyesből. LB.

Alkotmányjog-közig:

  • Alkotmánybíróság hatáskörei oda-vissza.
  • Milyen alkotmánymódosítás történt ezzel kapcsolatban mostanában?
  • Kormányhivatalok feladatai (itt elég volt az Ötv végén levő részt elmondani).

Munkajog:

  • Milyen jelentősége van a 70. életévnek?
  • Ehhez kapcsolódott, hogy mi az a lex szapáry? Na ezt nem tudtam, de a lényeg hogy a miniszterelnök felmentést adhat a 70. életév betöltése esetén is, tehát nem szűnik meg a jogviszony a törvény erejénél fogva.
  • Próbaidő az MT-ben, Kjt-ben, Ktv-ben. Mi van, ha felveszek valakit és a próbaidő második hetében kamuból elmegy betegszabira? Mondhatom-e neki, hogy nem kell többet bejönni? Mondhatom.
  • Baleseti táppénzről mindent. Mikor nem jár 100%?

EU:

  • Történeti részből volt pár kérdés
  • Parlament felépítése, működése
  • Milyen elnökséget lát el Magyarország most? Ennek mi a lényege, milyen feladatokkal jár ez stb.
  • Letelepedés szabadsága. Mikor mit lehet korlátozni? Mi van a családtagokkal, főleg a 21 év feletti gyerekekkel?

Rendesek voltak, nem volt nehéz (így utólag persze, előtte szénné idegeskedtem magam...) Sok sikert mindenkinek!

Dr.Borsika # 2011.03.03. 11:08

Sziasztok!

Nem tud valaki esetleg arról, hogy mi történt a jogiszaki.hu oldallal? Sehogy sem tudok "odatalálni" a "jogbyethehost "-link sem jó már, mi lehet ennek az oka?

kondidori # 2011.03.03. 13:56

Valami jóindulatú hackerbácsi/néni megtámadt bennünket, estére megpróbáljuk helyreállítani az oldalt.
Addig türelmeteket kérjük.

Dr.Borsika # 2011.03.04. 09:47

Kedves Kondidori!
Köszönöm a választ, szorítok, hogy mielőbb helyre
lehessen hozni az oldalt! (Májusban megyek C-ből és most töltögetném, szedegetném össze az anyagot)

drada # 2011.03.05. 08:42

Sziasztok! és segítség!

Eu tételsor 3-4. tételéhez nem tudna valaki segítséget, kidolgozott tételt vagy bármit?
Előre is köszönöm, az a baj, hogy minél többfelé olvasok annál bizonytalanabb vagyok.

dr. Juci # 2011.03.05. 14:32

Kedves drada!

Lejjebb már betettem egy linket ide a fórumba, ahonnan le tudod tölteni mindkét szerződést pdf-ben. A két tétel címe alapján szerintem arra kíváncsiak, hogy milyen területeket szabályoz a két szerződés, nézd meg a fejezetcímeket, meg nagyjából azt, hogy mi tartozik alájuk, akkor szerintem kapsz egy képet a dologról. Én sem csípem az ilyen tételeket, ahol kb. a tartalomjegyzéket kell elmondani, de sajna evvan... Mikor vizsgázol?

dottore_etti # 2011.03.06. 08:50

Kedves Dr Juci, drada és többiek!

Új fórumozóként írok, gratulálok mindenkinek az eddigi munkájához, szuper a fórum!
Nagyon tanulságos információkat osztotok meg, remélem, én is a köz segítségére lehetek. Azonban a linkekkel, valamint a gmailes címmel (szakvizsgazok) kapcsolatban bajban vagyok. Egyrészt a gmailből eltűnek az eddig elküldött anyagok. Köszönettel tartozom én is a jószándékú kollégának. Másrészt a fórumon említett linkek nem működnek (mindegyik errort jelez: www. jogiszaki.hu..., webatu, http://jog.byethost5.com/index.php… ) mi a módja, hogy hozzáférjek, feltöltsek a tárhelyre? Privátban vagy itt a fórumon jelezzük egymás felé a linket?

Április 4-én (írásbeli - munka) és ápr. 8-án mennék "C" szakvizsgát tenni. Kérlek, jelezzenek nekem vissza privátban, akiknek hasonló dátumok szerepelnek a naptárjában:)

Nagyon köszi mindenkinek.
Üdv,
etti

dr. Juci # 2011.03.06. 09:44

Kedves etti!

Feltölteni csak a gmail-es fiókba tudsz a jogiszaki.hu rendbehozataláig, onnan pedig kétféleképpen szoktak eltűnni az anyagok: a jogiszakira történő feltöltés után kondidori törli őket, ez a normál eset, a másik esetben viszont "jószándékú" látogató törölget "csak úgy"... Nekem eu-s és sajtószabadsággal kapcsolatos anyagok és egy alkotmány-közig GYIK kidolgozás van lementve a jogiszakiról, ha bármelyikre szükséged van, privátban jelezd és átküldöm, az oldal megjavulásáig nagyjából ezt tudjuk tenni. Eu-ból - figyelem, ez itt a reklám helye ;) - ajánlom saját kezem munkáját, a tételsoron szereplő valamennyi jogesetből készült rövid összefoglalót (cirka 30 oldal word-doksi).

etyidr # 2011.03.06. 14:43

Sziasztok!
Én is belépek soraitokba!
Légyszíves kedves dr. Juci, tedd elérhetővé számomra a letöltött anyagokat és a saját kezed munkája isnagy segítség lenne.Nem mentség, -de befolyásolja a tanulást - a 2 éves lányom. Amúgy a vizsgán kívül-ez is reklám-gyereket érdemes nevelni.:))
Ez lesz az első vizsga, és még azt sem tudom mire számítsak, bár benyomásaim vannak, hála a fórum aktív tagjainak.
dottore etti!
én akkor és abból megyek...
A hivatkozott linkeket én sem tudtam elérni.

Bocee # 2011.03.06. 16:47

Sziasztok!

Én április 1-jén megyek a vegyesből, és az lenne a kérdésem, hogy altományjogból a Csink Lóránt féle 2010-es lezárású 180 oldalas könyv szerintetek elegendő-e?

Üdv,

Bocee

Magdelene # 2011.03.06. 17:10

Sziasztok, gondoltam spórolok mindenkinek egy-két órát és leírom, hogy a kormányhivatalos tételhez (C/39) ezeket nézzétek:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

2011. jan. 1-től ez a hatályos, nem a 214/2010 Krendelet, amit a tételsor hivatkozik (és egyéként a címét is rosszul írja).Mire kibogoztam, hogy most mi van, elment a fél délutánom...grrr...

gajuma # 2011.03.06. 17:14

Bocee,

Én is abból tervezek készülni. Javaslom olvasd hozzá a 2010.-es lezárást követő jogszabályváltozást. pl.: Ütv. Abtv...

Bocee # 2011.03.06. 18:30

Hát reméjük ez a könyv is elegendő lesz.. van még egy dialog campus-os hasonló könyv is, csak nem hiszem, hogy kijön elsejéig annak a hatályosított kiadása...

drada # 2011.03.07. 07:25

Köszönöm szépen dr. Juci, akkor ezt fogom tenni, amit javasoltál. Én április 6-án megyek.