szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


drszo # 2014.06.14. 18:16

Sziasztok!

Helyesbítés a rendszer rossz helyen hozta ezért leírom mégegyszer az aláhúzás mentesség és az új állapot a Novissimás könyvekre vonatkozik.

drszo # 2014.06.14. 18:14

Sziasztok!

Sikeres és rendkívül pozitív tapasztalatot adó vizsga után megvételre felajánlom az alábbi szakvizsga könyveket a Novissima kiadótól:

  • közigazgatási jog 2900,-ft. (eredeti ár:. 3900,-ft.)
  • munkajog 3200,-ft (eredeti ár: 4.200,-ft)
  • európai közösségi jog 2.500,-ft (eredeti ár: 3.500,-ft)
  • alkotmányjog 2.500,-ft. (eredeti ár: 3.500,-ft)

A Dialog Campustól az alábbi könyveket értékesíteném:

  • alkotmányjog 2.500,-ft (eredeti ár 4980,-ft) megjegyzés: ez a könyv viszont áláhúzott és szövegkiemelővel színezett
  • munka és társadalombiztosítási jog 2.000,-ft. halványan aláhuzások vannak benne.
  • közigazgatási jog 2.000,-ft. megjegyzés: aláhúzva, kiemelve
  • európai jog és Ates jegyzet jogesetekkel kiegészítve plusz néhány hasznos infóval: 3.000,-ft.

Az árak esetenként alkuképesek. Érdeklődni lehet: drszo@freemail.hu címen.
Valamennyi könyv a legfrissebb kiadás és teljesen új állapotban van nincs benne aláhúzás.

kingadr # 2014.06.09. 09:58

Sziasztok! Keresek max.ceruzával aláhúzott Novissima, Közigjog 2013-as könyvet. Üdv, bkinga7@gmail.com

orvos orvosovics orvosov # 2014.06.05. 11:18

sziasztok
sikerrel vett C-akadályt követően jó szívvel megszabadulok a könyvektől, tapasztalat alapján elegendőek voltak a készüléshez.
a novissima öt könyvéről van szó

  • alkotmányjog
  • közigazgatási jog
  • EK jog
  • munkajog
  • tb-jog

együtt 8000,-, alkuképes.
mindfoglaltvolt@gmail.com

mindenkinek kalappal!

szilen # 2014.06.03. 12:06

Sziasztok!
Múlt héten hétfőn írásbeliztem TB jogból: a munkavállaló gyermeke 20 hónapos, mikor megszületik második gyermeke. Az első gyermek után GYED-et kap, a második gyerek után pedig a munkáltatójától (kifizetőhely)igénylné a TGYÁS-t, de az elutasítja. Mint ügyvéd adjak neki jogi tanácsot. Természetesen jár neki a TGYÁS is a GYED mellett. A Bírónő szerint jó volt amit leírtam, inkább a feladadtot kritizálta, ugyanis rettenetesen kevés infót írtak le, így nagyon nem is lehetett túlbonyolítani a megoldást.

Pénteken szóbeliztem a Szalay utcában. Nagyon rendes bizottság volt.
Munkajog: felmondás, felmondási tilalmak, korlátok, jogellenes felmondás következményei, tanulmányi szerződés - szerződésszegés következményei.
TB jog: jogellenesen felvett nyugdíj visszafizetése, korkedvezményes nyugdíj.
Alkotmány, közig: egészséges környezethez való jog az Alaptörvényben, eljáró hatóság ezen a területen, melyik minisztériumhoz tartozik (na ezt speciel nem tudtam), Miniszterlenök, miniszterek felelőssége (itt a bizalmazlansági indítványt, bizalmi szavazást, interpellációt mondtam). Önkormányzati törvényből nem kaptam kérdést. Ket: illetékességi okok, ügyintézési határidő.
EU: Bizottság, kötelezettségszegési eljárás, kölcsönös elismerés elve.
Alkotmányból nem kérdeztek AB határozatot, EU-ból sem került szóba jogeset.
Kb 30 percet voltam bent. Nagyon kedves és jóindulatú bizottság volt.

Munkajogból csak a törvényeket tanultam, TB-ből az ATES jegyzet és törvény (ahol már nem volt használható a jegyzet : GYED, TGYÁS, táppénz)
Alkotmány: dialóg campusos könyvek, MÖTV, KET
EU: ATES + dialóg campusos könyvek (ahol nem volt elég a jegyzet).
Versenyjog kapcsán szerintem az EUMSZ 101-109. cikk elég (neten megtalálható).
Nagy kalappal mindenkinek!

majerka # 2014.05.30. 17:20

Sziasztok!

KIM, Szalay utca vizsga:

Egy nagyon rendes elnök úrral rendelkező bizottságnál voltam. Kb. 20 perces volt a vizsga.

Alk.j-közig: emberi jogok nk.i védelme, fórumok, ki fordulhat hozzájuk, van-e fellebbezés a EJEB-nak ítétele ellen, automatikus-e?, hasonlítsam össze a Ket bizonyítási rendszerét például a be bizonyítási rsz-ével (pl: hiv-ból áll. meg a tényállást a közig. hat.), kötött v szabad a bizonyítási rsz? még a biz. eszközökből pár apróbb kérdés
Munkaj: munkaszerződés megszűnése, itt belementünk a "tv által meghatározott esetkben" fordulatra, jogalap nélkül felvett munkabér, fizetési felszólítás joghatásai, tanulmányi szerződés részletesen
Euj: mihez kötődik "főtanácsnok", ehhez kapcsolódóan milyen értelmezési módszereket alkalmaz a EU Bírósága (pl: rendszertani, szószerinti stb. ez egyébként a Közösségi jog című tk-be van benne), szubszidiaritás elve
Felkészüléshez használt anyagok:
Alk.j-köziget: dialóg campusos könyvekből+tv
Munkaj, közszféra: tv+néhol tk
Tb: tv
Euj: dialóg campusos tk,+az egyes intézmények hivatalos honlapján lévő anyagok (pl: versenyjog)

Ciska # 2014.05.30. 08:03

Sziasztok!

Munkajog írásbeli feladat:
A 200 főt foglalkoztató munkáltató működési területén két szakszervezet működik, az egyik taglétszáma az adott munkáltatónál 20 fő.
A szakszervezeti tagok folyton elégedetlenek, sok velük a probléma.
A munkáltató nyilatkoztatja a munkavállalókat szakszervezeti tagságukról. A szakszervezet képviselője - aki nem áll munkaviszonyban a munkáltatónál - telefonon jelzi, hogy másnap fel fogja keresni munkáltatót.
A munkáltató csoportos létszámcsökkentést tervez, a szakszervezeti tagoktól szeretne megválni. Közben megérkezik a székhelyre a szakszervezeti képviselő, akit munkáltató nem akar beengedni.
Ön a cég jogtanácsosa, mit tanácsolna a munkáltatónak a csoportos létszámcsökkentés végrehajtása előtt az Mt. szakszervezetekre vonatkozó szabályai alapján?

Megoldás: a munkavállalók védelme: 271. § (1)-(2) bek., 71. § (1) bek. b) pont, 12. § (1) bek., 82-84. §, a szakszervezet jogai: 270. § (1) bek., 275. §, 272. § (5) bek., 233. § (2) bek.

Szóbeli kérdések:
Munkajog: felmondási tilalmak + azok az esetek, amikor a felmondási idő nem kezdődik el a felmondás közlésével, AB friss döntése az Mt. 65. § (5) bekezdésével kapcsolatban, Kttv. fegyelmi eljárás
Tb: Mi a különbség aközött ha ön csúszik el a Kúria folyósóján vagy ha én? (üzemi baleset-baleset, megtérítés szabályai)
Alkotmányjog: gyülekezési jog, jogalkotás szakmai követelményei
Közigazgatás: eljárás megszüntetésének esetei, szakhatósági eljárás esetén mikor melyik hatóság szünteti meg az eljárást
Eu: Európai Parlamenti választások, EP működése, hány tagja van, Mo.-nak hány képviselője van, döntéshozatali eljárások, versenyjog, Bizottság szerepe a versenyjog területén (vállalkozásokkal, tagállamokkal kapcsolatban).

Mt-t, tb-t könyvből, alapjogokat, közigazgatást könyvből, Ket-et jogszabályból tanultam, az eu-t az Ates jegyzetből, az europa.eu-val valamint egyéb netes tartalmakkal kiegészítve.
Tb-hez a könyv életmentő, versenyjoghoz az Ates biztosan kevés, a Bizottság szerepe abban nem volt benne, egyébként jó az, csak aktualizálni kell.

Az írásbelim ötös lett, a nem a szakszervezeti szabályoknál lévő részeket nem is lett volna muszáj beleírni. A szóbelin mindenre hármast kaptam, nagyon jóindulatúak voltak szerintem, mert egy kérdésre sem tudtam teljes választ adni, volt amikor nem tudtam, h mire gondol a kérdező, de segítettek. Viszont mindent kellett volna tudni részletesen, a fegyelmi eljárást pl. határidőkkel együtt (de hozzáteszem, h Kttv-ből én azért kaptam kérdést, mert közszolgálati jogviszonyban állok).

paniko5 # 2014.05.26. 18:02

Sziasztok!

Tudna esetleg valaki kidolgozott tételt küldeni az Európai Uniós rész alábbi témáiból:

  • versenyjog
  • Bizottság szerepe a versenyjogban
  • monetáris unió fogalma és jelentősége

E-mail címem: pinter.aniko78@gmail.com

Sajnos nagyon sürgősen lenne rá szükségem.

Előre is köszönöm a segítséget.

Üdvözlettel:

Pintér Anikó

Kolett8 # 2014.05.26. 11:30

Sziasztok!

A sikeres vizsga után megválnék az alábbi szakvizsga jegyzetektől:
Európai közösségi jog, Novissima, 2011
Közigazgatási jog, Novissima, 2013
Alkotmányjog, Novissima, 2012

Szerintem nagyon jó könyvek, nekem sokat segítettek.
A 3 együtt 9000,- Ft-ért elvihető. Érdeklődni a kolett8@hotmail.de email címen tudtok.

Üdv.

Kolett

xteena # 2014.05.22. 11:38

Sziasztok!

Az én kérdéseim:

Alk.jog/közig: Ogy. megalakulása, miniszterelnök megválasztása/megbízás megszűnése, miniszterek kinevezése és pár apróbb kérdés még a kormány megalakulása tekintetében, amire már pontosan nem emlékszem; mivel lehet igazolni a magyar állampolgárságot (szig, útlevél, állampolgársági bizonyítvány, honosítási okirat - ez utóbbit nem tudtam), ügyintéző kizárása a Ket-ből - de ez jogesettel, mi van ha valaki a "Navracsics Tibor" nevet akarja felvenni, ki jár el a névváltoztatási ügyben (tehát mi van ha nincs másik kijelölhető hatóság)

EU: Maastrichti és Lisszaboni Szerződésről beszéljek, melyik milyen újdonságot vezetett be ilyesmi, mi a két szerződés neve (EuSZ és EuMSZ), rendes jogalkotási eljárás, európai elogatóparancs

Munka: Próbaidő Mt-ből, Katv-ből és Ktv-ből, szabályos -e ha próbaidő utolsó napján hazamegy a munkavállaló és a munkáltató még gyorsan elszalad a postára és feladja a felmondást postán, mi van ha személyesen akarja átadni, de a munkavállaló megtagadja az átvételt, hogyan bizonyítom én mint munkáltató, hogy át akartam adni, de nem vette át, ha a munkavállaló azt állítja, hogy nem történt ilyen - állítólag jegyzőkönyvet szoktak felvenni, én ezt nem tudtam. Lehet-e GYED mellett dolgozni, ilyenkor hogyan lehet felmondani a munkavállalónak - nem tudtam, de aztán azt mondta a vizsgáztató, hogy gondoljak a védett korra és a felmondási korlátokra.

Nagyjából ezekre emlékszem. Én a dialogos könyvekből tanultam mindent-de azokból is sok minden nem hatályos már, EU-ból néhány tételt Atesból, de nekem nem volt könnyebb abból tanulni, mint a könyvből.

Egyébként teljes mértékben egyetértek az előttem szólókkal, nem szabad a részletekben elveszni.

Pepe26 # 2014.05.21. 21:26

Sziasztok!

A "hagyományoknak" megfelelően az utolsó szakvizsgám kérdéseit is közzéteszem. :)

Május 8. Kúria 1. emelet, korrekt bizottság. Jegyek: 555

munka-tb: leltárfelelősség kimerítően, képviselet kimerítően, felmondás kimerítően, tb nyugellátások felsorolása
alk-közig: jogalkotás menete részletesen, önkormányzatok bevételei részletesen (3 helyi típusú adó felsorolása), NAIH milyen típusú szerv
eu: másodlagos jogforrások , 1-2 ügy részletesen, irányelv részletesen, versenyjogi eljárás lényege, jogkövetkezményei, kártérítés üggyel együtt (irányelv és szerződés esetén)

Nagyjából ennyi jutott eszembe. Remélem segítettem.

Jó tanács: a lényegre koncentrálni (szervezeti jog, önkormányzatok, Ket; Mt, nyugdíj és eb, eu ates)

Én mindenből könyvet használtam a felkészüléshez, kivéve az Eu-t, ami majdnem, hogy tökéletes volt az Ates jegyzetből, úgyhogy azt bátran ajánlom mindenkinek.

Sok sikert és kitartást mindenkinek!

petee # 2014.05.21. 17:41

Sziasztok! Keresnék kidolgozott tételsort. Ha van valakinek ingyen, de akár fizetnék is érte, mert nagyon sürgős lenne.
Illetve közig jogból mennék írásbelizni, ha van valakinek ehhez anyaga, példákkal stb, azt is megköszönném.

kingadr # 2014.05.20. 11:26

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ha munka-, és tbjogból megyek írásbelizni, akkor a húzott vizsgafeladatsor alapján dől el ott a vizsgán, hogy melyikből írok? TB írásbeli kérdések mik lehetnek? Köszi a választ.

vizsgázó2013 # 2014.05.18. 21:16

Sziasztok!

C/3 részből (munkajogból) hiányzik 3 tétel

56. Késedelem, mulasztás következményei

57. A szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek társadalombiztosítási jelentősége.

65. A törvény hatálya, alapelvei, fontosabb fogalmai, az egészségbiztosítási ellátásra jogosultak köre.

Valaki küldje már el vagy tegye fel a közös címre! Köszi előre is!

Feri888 # 2014.05.12. 11:03

Sziasztok!
Az Únió jogából kellene anyag sürgősen, mert a megrendelt könyv nem érkezett meg, rövidített is érdekel

Köszi

puli007 # 2014.05.06. 13:53

marmi, büntiből tőlem csak a jogszabályt kérdezték, de azt szóról szóra(kellett volna tudni)

Lujzinger # 2014.05.05. 12:44

Sziasztok,
eladóvá vált egy 2011. márciusában lezárt EU jog könyv, valamint egy 2013-ban lezárt TB jog könyv (mindkettő Novissima kiadó)összesen 5.000,- Ft-ért.
Odaadom melléjük az összes kinyomtatott törvényt is. Múlt héten voltam vizsgázni, úgyhogy friss minden. :-)
érd.: czegleszter@gmail.com

Isto # 2014.05.05. 10:06

Sziasztok!jön valaki pénteken?
eu jog 40-42.tételhez mi kell?

marmi # 2014.05.05. 09:57

Sziasztok!

Én már túl vagyok ezen a csodálatos C.) részen brrr…., így gondoltam a kinyomtatott anyagokat, jogszabályokat, Ket. jogi szakvizsga könyvet, amelyekből készültem aki igényli ingyen és bérmentve szívesen átadom, csak nem is lássam :-)). Én még április elején voltam,használtam a híres Ates jegyzetet, abból indultam ki és kis kezemmel aktualizáltam, nekem bevált 4-4-4, és még sokan pörgették ezt a jegyzetet a vizsga előtt. Én csak hálás vagyok az Atesnek.

Esetleg volt már valaki büntiből, most arra gyúrok, és kérdezem, hogy a jogszabályokon kívül kell még valami? Igaz nagyon távol áll tőlem ez a szakág de ezen is túl kell esni, és tanácstalan vagyok, hogy miből érdemes tanulni. Van valakinek esetleg használható anyaga?

Előre is köszönöm.

Jahony # 2014.05.04. 12:55

Írásbelin csak olyan jogszabály használható, amibe nincsen kézzel beleírva. Sorkihúzó lehet, ilyen alapon szerintem a ceruzával/tollal aláírás is elfogadható, de azokat biztosan nem lehetett használni, amibe kézzel bele volt írva.

Napocska84 # 2014.05.01. 10:59

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni munkajog írásbeli vizsgához. Tudnátok tippet adni, hogy hol találok irásbeli feladatokhoz mintát (iratmintára és jogesetpéldákra gondoltam). Eddig complexből gyűjtögettem munkaszerződést stb. de pl ítélet, keresetlevél nem volt a témánkban.

Segítségetek előre is nagyon köszönöm!
Kitartást minden sorstársnak :)

judit824 # 2014.04.28. 10:21

Hallottam, hogy írásbelin nem lehet olyan jogszabályt használni, amibe bele van firkálva. Az gond, ha alá van húzva és a tételszámok szerepelnek benne? Vagy nyomtassak újat? Alkotmányjog írásbelihez elég az alaptv., Mötv. és a Ket? Ti mit vittetek még?

kitlánka # 2014.04.28. 06:57

Sziasztok!

Tudnátok nekem küldeni Alkotmányjogból egy használható jegyzetet, ami igazodik a 2014-es tételsorhoz vagy legalábbis hatályos?

Nagyon köszönöm!!

email címem: bszaboeniko@hotmail.com

Üdv.

Enikő

kitlánka # 2014.04.26. 07:55

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni Tőletek. Alkotmányjogból esetleg tudnátok nekem küldeni egy használható és hatályos jegyzetet, ami lefedi a 2014-es tételsort?Nagyon hálás lennék!!

email címem: bszaboeniko@hotmail.com

Üdv.

Enikő

hoppla # 2014.04.17. 09:16

Sziasztok!
Eladóvá vált az alábbi szakvizsga felkészítő könyvem:
Novissima kiadó: Európai közösségi jog (szerzők: Jeney Petra stb.)
2011. március 31. lezárású (úgy tudom ez a legfrissebb)
Az elején néhány oldal alá van húzva.
2000 Ft (új ára 3500 Ft)
Átvehető Bp. VII. kerületében István utcában munkaidőben.
E-mail: hoppla1983@gmail.com
Mindenkinek kitartást és sok szerencsét kívánok!