szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


Izaliza # 2014.04.10. 19:35

Sziasztok,

eladó a Dialóg Campus Közigazgatási jog című könyve. A könyvben aláhúzások, beleírások nincsenek. Segítségül ceruzával bele vannak írva az egyes fejezetek fölé, hogy melyik tételhez tartoznak.

Ugyanitt, eladó egy kiszínezett, aláhúzott munka-tb jog könyv, Dialóg Campusos szintén.

Mindekettőt tudom ajánlani a felkészüléshez.

Érdeklődni emailben.

Sikeres vizsgát mindenkinek!

Liza

Csupi77 # 2014.04.10. 18:40

Az Ates jegyzetet a közös e-mail címen találjátok feltöltve
szakvizsga.vegyes@gmail.com
jelszó: vegyes2013

Okosan, figyelemmel használva szerintem nagy segítség.

drTamas # 2014.04.09. 13:44

az Ates jegyzettel azért óvatosan. Megfelelően használva tökéletes, de nagyon veszélyes is. Vannak benne olyan hibák, amiket ha nem veszel észre és belógatsz egy vizsgán, tuti kivágnak. Csak egy példa : "minősített többséggel, azaz kétharmaddal".

Szóval figyelmesen tanuljatok belőle.


dr. bertalan tamás ügyvéd
www.drbertalan.hu

d.anes # 2014.04.09. 12:10

Sziasztok!

Tudna nekem valaki segíteni a C/3 tételsor (munkajog és tb)56-os tételénél (késedelem, mulasztás következménye), mert a törvény érthetetlen.

Daniel22 # 2014.04.08. 21:23

Sziasztok!

Én is hamarosan megyek a C részből szakvizsgázni...esetleg nekem is el tudja valaki küldeni e-mailben az említett Ates-jegyzetet?

daniel.gulyas@gmail.com

Nagy segítség lenne! Köszi szépen:

Dani

drterezia # 2014.04.07. 10:33

Sziasztok!

Május közepén kezdem a szakvizsgámat C résszel. Még abban a tanácstalan helyzetben vagyon - pedig már sürget az idő - hogyan is és miből álljak neki tanulni. Olvastam az Ates jegyzetről,melyet ugyan már frissíteni kell, de legalább egy összeszedett anyag. Nagyon megköszöném, ha valaki, akinek ez nem gond, elküldené nekem a dr.terezia@gmail.com-ra.
Amennyiben valaki tud hasznos módszert és egyéb anyagot, kérem, írja meg.
Üdv.

paha # 2014.04.06. 19:35

Sziasztok!

Eladnám az alábbi könyveket (első tulajdonos vagyok):
Dr. Csink Lóránt: Alkotmányjog - jogi szakvizsga jegyzet (Novissima Kiadó, 2012), 2000 Ft, azért vannak benne aláhúzások, de nem mindenhol.
Chronowski Nóra: Alkotmányjog, negyedik kiadás (2013), 3000 Ft, itt-ott vannak benne aláhúzások, de a könyv nagyrészt érintetlen.
Dr. Jeney Petra, Dr. Kende Tamás, Dr. Löveberg Viktória: Európai Közösségi jog (Novissima Kiadó, 2011) 2500 Ft, a könyv szinte érintetlen
Dr. Hoffmann István, Dr. Rixer Ádám, Dr. Szilvásy György Péter: Közigazgatási jog (Novissima Kiadó, 2013) 2000 Ft, kb. a fele aláhúzva.
Érdeklődni a paha85@citromail.hu email címen lehet.

Szöszi12 # 2014.04.05. 14:17

Sziasztok!

Keresek novissima-s eu jogos könyvet. Akinek van és értékesítené kérem jelezze! Sürgős lenne!
Köszi!

lita # 2014.04.02. 20:35

Kedves Sorstársak! :)

Áprilisban megyek "C" részből szakvizsgázni!
Az EU-s részhez viszont nincs hatályos anyagom!
Mindenféle anyag érdekel, főleg a JOGESETEK! :)
Aki tud nekem segíteni, annak a másik 2 tételsorhoz kidolgozott tételeket tudok felajánlani cserébe!

Kérlek Benneteket KÜLDJETEK jegyzeteket, ha tudtok! ;)

EMAIL: carmelitacska@gmail.com

Krinyóka # 2014.04.02. 07:25

Sziasztok!Hétfőn az írásbeli feladatom munkajogból ez volt: Általános iskolai matektanárnő fizetés nélküli szabadságon van otthon gyermekével. A gyermek 1 hónap múlva lesz 2 éves. A tanárnő a gyermek 2 éves korától éves korától 3 éves koráig szeretne visszamenni részmunkaidőben, 30 órában,egyenlőtlen beosztásban dolgozni. Az igazgató a kérelmet elutasítja azzal, hogy a pedagógusok órarendjét szinte lehetetlen évközben átalakítani. Tanácsot kellett adnom a Kjt. szerinti lehetőségeiről.

Én azt írtam, hogy a szorgalmi, illetve a tanév vége előtt 60 nappal korábban kell ezt jeleznie, és a Kjt. heti 20 órát ír, ha a munkavállaló kérelmére ezt kikötik a kinevezésben. Az órarend évközbeni átszervezése egyébként ok lehet az elutasításra, ezt az indokot írásba kell foglalni.

Szeretném tudni, hogy jó-e a megoldásom?
Köszönöm!

drWolfy # 2014.04.01. 17:32

Robi68, nem állítom, hogy bizonyosan tudom a választ, de azt viszont igen, hogy a Ptk. egy közönséges tv, tehát ahhoz képest bármely más törvény eszközölhet változtatást (és bizonyos esetekben nem csak tv., de akár rendelet is, pl. építési szerződések esetén egy rendelet az ami "felülírja" a tv.-t). A Ptk. ráadásul maga is diszpozitív. Alkotmányból írtál, így azon a vonalon kellene elindulni, ami nem feltételez más szakvizsgához tartozó tárgyi tudást. Nekem kissé kevésnek tűnik az az infó, amit megadtál, így nem biztos, hogy jó helyen tapogatózunk.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.01. 17:18

Az EU fogyasztóvédelmi szabályozás alá tartozunk,ezzel ellentétesen nem lehet törvényt alkotni.

vali777 # 2014.04.01. 15:39

Nem abból kell kiindulni, hogy az elállási jogot a Ptk. szabályozza, attól eltérő tv-t nem hozhat? De csak tipp, te mit írtál?

robi68 # 2014.04.01. 09:09

Sziasztok !

A tegnapi írásbeli kérdésem alkotmányjogból.

Az országgyűlés megalkot a fogyasztói joggal kapcsolatosan egy törvényt, amely alapján az eladót elállási jog illeti meg abban az esetben, ha a terméket a vevő kipróbálta.

Megfelel-e a törvény az alkotmányos szabályoknak ? Indokolja válaszát !

Valakinek van ötlete, hogy mi a helyes válasz ? A válaszokat köszönöm !

vali777 # 2014.03.31. 15:28

Jerry 44 köszönöm szépen.

Jerry44 # 2014.03.31. 15:03

Nem felel meg a jogbiztonságnak, mert ha egy alapfogalmat nyitva hagy, azzal az egyértelműség, világosság, stb. nem valósul meg, és egy alkalmazhatatlan jogszabály lesz belőle. Rendeleti úton részlet, végrehajtási, stb. szabályokat lehet alkotni a konkrét esetre nézve.
Különben a jogforrási hierarchia is sérülne, hiszen tulajdonképpen a törvényt a rendelet töltené ki teljes tartalommal. Sarkítva olyan, mintha arról hoznának tv-t, hogy rendelet szabályozhat mindent.

A fentieket csak szigorúan tippeltem.

vali777 # 2014.03.31. 14:37

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi feladathoz, mely egy kollégámnak volt írásbelin:

Az Országgyűlés megalkotja az ebadóról szóló törvényt. A kutya és a kutyatulajdonos fogalmát egy később megalkotott végrehajtási rendeletben kívánja szabályozni. A törvény a kihirdetése napján hatályba lépett.

Megfelel-e a törvény az alkotmányos szabályoknak? Indokolja válaszát.

Ha valakinek valami jó ötlete van a feladathoz, köszönettel várjuk.

Csupi77 # 2014.03.28. 20:02

Sziasztok!

Tegnap vizsgáztam a Kúrián.

Abszolút pozitív érzésekkel jöttem el a vizsgáról. Nagyon rendes bizottság volt, igazából alap dolgokat kérdeztek, jó hangulatban telt az egész, azt is mondhatnám, inkább beszélgetés volt :-)

A kérdéseim:

Munka-TB: jogviszony megszűnése és megszüntetése (felsorolás), próbaidő, cselekvőképtelen munkavállaló, versenytilalmi megállapodás, felmondási idő, szabadság kiadás szabályai, hozzátartozói nyugellátások felsorolása és egy szabadon választottról kellett beszélnem (kb. 5 mondatig hagyta)

Alk.-közig: Kormány, köztársasági elnök választása, tulajdonjog védelme, kisajátítás, önkormányzati alapjogok, alpolgármestert ki választja, Ket. bizonyítási eszközök felsorolása, határozat bírósági felülvizsgálata

EU: Európai Tanács, ne bis in idem jogesettel, áruk szabad mozgása jogesettel, előzetes döntéshozatali eljárás

35 percet voltam benn.

ATES jegyzetből és jogszabályokból készültem, ez elég volt.

Aki még előtte áll, annak sok sikert.

Ja, a feltett írásbeli jogesetem megoldása jó volt, jogos volt az azonnali hatályú felmondás, sőt a bírónő azt mondta, hogy minden egyéb következmény, károkozás nélkül is az igazolatlan távollét megalapozza a munkáltatói azonnali hatályú felmondást.

Izaliza # 2014.03.27. 17:13

Sziasztok,
nektek, akik még tanultok, kitartást!
Én ma éltem túl a vizsgát, sikeresen méghozzá.

Kérdéseim ezek voltak:
Munkajog: tanulmányi szerződéssel kapcsolatos jogeset, munkáltató, munkavállaló ki lehet, részletesen, munkaszerződés módosítása, tb-ből az üzemi baleset, foglalkozási megbetegedés.

Közjogból: személyes adat, közérdekű adat (mindent),
alkotmánybírák választása, Állami Számvevőszék elnökéről, önkormányzati rendeletalkotásról. Közigből nem volt kérdés.

EU: belső piac, bűnügyi együttműködés (részeletesen, jogesetekkel, kitértünk az ír gázoló ügyére is), áruk szabad mozgása jogesetekkel.

Saját tapasztalat: nem szabad elveszni a részletekben! Csak a lényeget. A lényeg EU-ból az Atesz jegyzet, munkajogból a törvény, max elolvasni hozzá a dialóg c.-os könyvet. TB-ből CSAK az alapdolgok, amelyek a gyakran feltett kérdésekben is szerepelnek. Közjogból a Ket, a két piros könyv (dialóg c-os) elegendő. Ha valakinek még ezen felül van energiája akkor olvassa el az alaptörvényt, választási törvényt, önkormányzati törvényeket. Mást tényleg felesleges.
Én nekiálltam az AB határozatoknak. Ne tegyétek. A könyvekben a lényeg benne van.

Mindenkinek mégegyszer kitartást, és sikeres vizsgát kívánok!

Üdv,

Liza

pedrow # 2014.03.27. 11:59

Üdv mindenkinek!

Vettem a fáradtságot, összeszedtem és rendszereztem a jogi fórumról az utóbbi időszak (2013. szeptember - 2014. március) gyakran ismételt szóbeli vizsgakérdéseit.

Elküldtem a közös e-mail címre, aki gondolja onnan letöltheti!

pedrow

Nyuszifull # 2014.03.26. 16:23

OTT a pont! Én is ezt írtam. A feladat szerint neki nincs hatásköre. Majd az értékeléskor meglátjuk mi volt a csavar, vagy volt -e benne egyáltalán.

Csupi77 # 2014.03.26. 14:19

Nyuszifull esetében épp azért kell az I.foknak a költségvetésbe befizetni az illetéknek megfelelő összeget, mert az ügyfél költségmentes volt. Ha fizetett volna illetéket, akkor a határidő-túllépés miatt neki kellene, hogy visszafizessék.

De hogyhogy a II.foknak nincs hatásköre?

Csupi77 # 2014.03.26. 11:48

drspices!

Igen, itt kerestem.
Lehet, hogy valamit nem jól csinálok, de nem találom :-(

drpisces # 2014.03.26. 10:15

Csupi77!

Itt próbáltad?
http://www.birosag.hu/…rozatok-tara

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.03.26. 06:53

Nyuszifüll

Fejtsd ki bővebben, nagyon nem érthető.

Ha egyszer illetékmentes, miért rótt le illetéket. Ha az I. f.-nak nem volt hatásköre miért döntött stb.