szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


kurtocska # 2014.10.15. 13:29

Sziasztok!

Hétfőn írtam munkajogból. A következő kérdést húztam:

X.Y. munkavállaló és egy Kft. között munkaviszony áll fenn. Ennek keretében X.Y. akadálymentesítő környezet kialakításáról szóló kiadványokat készít. Egy ebéd közben említi a főnökének és kollégáinak, hogy ajánlatot kapott egy kiadótól valamilyen munkára. Később megbízási szerződést köt az adott céggel kiadványok szerkesztésére, méghozzá akadálymentesítő környezet kialakítására vonatkozó kiadványok készítésére. A szerződés olyan kikötést tartalmaz, hogy X.Y. csak a kiadó előzetes tájékoztatásával végezhet olyan tevékenységet, amely hasonló témájú kiadványok szerkesztésére irányul. A munkáltató X.Y. egyik kollégájától megtudja, hogy X.Y. megbízási szerződést kötött a kiadóval. Felmond neki, X.Y. bírósághoz fordul. Hozzon döntést bíróként!
Az írásbelire jelest kaptam.

A mai napon vizsgáztam a Szalay utcában. Annak ellenére, hogy az EU nem sikerült csak jót tudok mondani a bizottságról. Kedvesek voltak és segítőkészek. Kb. fél órát tartott a vizsgám.
Kérdések:

Munkajog: munkavállaló kártérítése felelőssége, üzemi baleset, táppénz. (közepes lett)
Közigazgatási jog/alkotmányjog: ügyfél fogalma, szakértő-szakhatóság közötti különbség, gyülekezési jog. (jó lett)
EU: könnyű kérdéseket kaptam, de teljesen leblokkoltam sajnos. EU alapszerződései, az uniós jog autonómiája, előzetes döntéshozatali eljárás.

Jó felkészülést mindenkinek!

verocs30 # 2014.10.11. 18:52

Sziasztok!

Csütörtökön voltam vizsgázni a Kúrián, nagyon jóindulatú, segítőkész bizottságnál.

A kérdéseim az alábbiak voltak:

  • Munkajog, TB: érvénytelenség a munkaviszonyban, semmisség, megtámadhatóság, jogi tévedés, megtámadási határidők. Munkavállaló kártérítési felelőssége, általános és speciális felelősségi alakzatok: megőrzési felelősség, leltárfelelősség, pénztárfelelősség. Besorolási fokozatok a közszolgálati és közalkalmazotti jogviszonyban. Fizetési fokozat és fizetési osztály. Táppénz szabályai (nem részletesen csak néhány alapfogalom).
  • Alkotmányjog, közigazgatási jog: önkormányzat és egyéb szervek közötti kapcsolat: országgyűlés, köztársasági elnök, kormány, alkotmánybíróság, kúria. Milyen jogköreik, intézkedési jogosultságaik vannak az önkormányzatok felett. Esélyegyenlőség: diszkrimináció fogalma, fajai, Egyenlő Bánásmód Hatóság jogkörei. Szakhatóság a közigazgatási eljárásban: mi a célja, mi a jelentősége, lehet-e szakértőt kirendelni mellette (nem).
  • EU: polgári együttműködés eszközei, büntetőjogi együttműködés eszközei, milyen bűncselekményeket kell közösségi szinten üldözni. Bizottság összetétele, választási mechanizmusa, feladatai. Milyen jogalkotási funkciói vannak a Bizottságnak. Hatáskörmegosztás fogalma, mit jelent a kizárólagos hatáskör, mely területek tartoznak ide.

Nekem ez volt az utolsó vizsgám, és nagyon pozitív élményem volt. A mi csoportunkban és a mellettünk lévő csoportban is mindenki átment. Csak azt tudom mondani, hogy nem szabad izgulni, mindenből csak a lényeget kérdezik, ha nem tudsz egyből válaszolni rögtön segítenek, szóval abszolút teljesíthető a vizsga.

Mindenkinek kitartást, és nagyon sok sikert kívánok!!!

Dinarena # 2014.10.11. 15:52

Sziasztok!
Valaki át tudná küldeni az Ates jegyzetet nekem a dinarena@gmail.com email címre. Köszönöm előre is ha valaki segít nekem.

B242 # 2014.10.10. 16:09

sziasztok,

ma voltam a Szalay utcában vizsgázni, korrekt bizottság volt, 3 ffi, bíróság elnöke, tanszékvezető, AB tanácsos.

Kérdések:

MJ/TB: sztrájktörvény (mikor lehet, nem lehet, még elégséges szolgáltatás), szabadságok kiadása, tanulmányi szerződés részletesen (mire nem lehet kötni), kormánytisztviselői döntőbizottság eljárása, nyugdíj (öregségi + özvegyi feltételrendszer)

KIG/ALK: csak közigből volt kérdés, és abból is nagyon érintőlegesen a Ket, viszont szervezetrendszer komolyan, kp-i állig szervek, hogy épül fel a magyar közigazgatás, ki-kit ellenőriz, utasít, stb., hatósági bizonyítvány - ehhez kapcsolódóan ppből közokirat fogalma, vélelem fogalma, fikció fogalma, közigazgatási perben a keresetlevél tartalmi elemei, miben tér el a pp-s simától (határozat csatolása + meghatalmazás kiterjedjen a bírósági eljárásra)

EU: jogforrások rendszere, irányelv részletesen, közvetlen, közvetett hatály jogesetekkel, kötelezettségszegési eljárás jogesetekkel

Sikerült a vizsga, a KIG-es rész fogott meg legjobban, mert ott azért belementünk a szervezetrendszerbe, amit őszintén nem néztem meg eléggé, én Ket-et + alaptörvényt tanultam, abból szinte semmi nem volt.

Sok sikert mindenkinek!

La primavera # 2014.10.06. 20:54

Kedves C vizsgázók!

Eladnám az alábbi, legutóbbi kiadású könyveket:

Alkotmányjog (Dialóg Campus; lezárva 2013.jún.1.)
Munkajog és társadalombiztosítási jog (Dialóg Campus; lezárva:2013.09.01.)
Európai Közösségi Jog (Novissima; lezárva:2011.03.31.)

Érdeklődhettek itt, vagy a 06/70/594-1246 számon.

kurtocska # 2014.09.29. 08:31

Nagyon hálás lennék ha valaki megküldené az ATES jegyzetet a kurtocska@gmail.com címre.

kurtocska # 2014.09.29. 08:23

Kedves Felhasználók! Nagyon nagy segítséget jelentene, ha valaki megírná a közös e-mail cím jelszavát. Előre is nagyon köszönöm.

C.Lívia # 2014.09.25. 18:30

Sziasztok!
Novissima 2011-es kiadású teljesen új Közigazgatási jog könyvem eladnám (1.700 Ft)
Érdeklődni a clover.livia@gmail.com címen lehet.

gyekeny # 2014.09.23. 13:35

szaboedit köszönöm szépen!

Hjohi # 2014.09.22. 07:37

Sziasztok! Elküldené nekem valaki az ATES- féle jegyzeteket? Köszi
hohmann.johanna@gmail.com

szaboedit # 2014.09.22. 03:22

Sziasztok! Az új e-mail cím, amin fenn vannak az anyagok: jogiszakvizsga.c@gmail.com jelszó: vegyes2014
Az elküldött e-mailek között keressétek. Jó tanulást!

pincsis # 2014.09.20. 21:06

Sziasztok! Én is közkinccsé teszem a tapasztalataimat, nekem is sokat segített a felkészülésben a többieké :)

Munkajogból írtam, nagyon egyszerű feladat volt, felmondás védett korban - tanácsot kellett adni a munkáltatónak és elkészíteni a felmondást.

Szóbelizni a Kúrián voltam, nagyon rendes bizottságnál.
Munkajog és tb kérdések: azonnali hatályú felmondás, munkavállaló és munkáltató kártérítési felelőssége, leltár felelősség mikor jön létre, köztisztviselők munkaügyi vitája, egy szabadon választott TB jogszabály alapelvei és a szolgálati idő bizonyítása

EU: Európai Tanács - Európa Tanács - Európai Unió Tanácsa, főtanácsnokok hol múködnek és mi a feladatuk, Szerződések alapelvei (tőmondatokban válaszoltam nagyon röviden, bőven elég volt)

Közig: nemzetiségek jogai és képviseletük, jegyző feladatai, Alkotmánybíróság feladatkörei.

Én is csak megerősíteni tudom, hogy a lényeget kérdezik, az sem gond, ha valami pont nem ugrik be (legalábbis az én bizottságomnál nem volt az), rávezetnek.

Az EU-t Ates jegyzetéből tanultam, a többit Dialóg könyvekből és a lényegesebb jogszabáyokból (Mt, Ket, Mötv, Alaptörvény, a többi törvényt én speciel nem olvastam végig), nekem elég volt 11 nap intenzív tanulás.

Sok sikert kívánok mindenkinek!

dandyke # 2014.09.18. 12:03

sziasztok!
Tényleg az új jelszót valaki tegye már közzé, mert nem lehet belépni a közös levelező listára.Üdv.

joan-waider # 2014.09.16. 18:52

Sziasztok. Valaki legyen olyan kedves és küldje el nekem az ATES-féle jó kis jegyzetet, vagy legalább adja meg a jó gmailes jelszót mert én sem tudok belépni sajnos és nagyon nagy szükségem lenne rá. :( Előre is nagyon köszönöm!

Burcsi # 2014.09.15. 19:33

Sziasztok! Nekem is nagyon kéne a c vizsgarészhez vmi jó jegyzet! Akinek van legyen szíves segítsen és küldje el a burokb@gmail.com e-mail címre! köszönöm

gyekeny # 2014.09.15. 11:01

Sziasztok!

Meg tudná írni valaki a közös e-mail cím pontos felhasználó nevét,és jelszavát?Próbáltam a szakvizsga.vegyes@gmail-t, valamint jelszónak a vegyes201414,vegyes2014-et, de sajnos egyik sem nyert... :-(
Előre is köszi a segítséget....

olginca # 2014.09.11. 04:42

Sziasztok!

Tegnap sikerrel vizsgáztam a Kúrián, egy nagyon pozitív bizottság előtt.

Az írásbelim a következő volt:
20 hónapja gyeden lévő kismamának megszületik a második gyermeke. E gyermekre tekintettel a kismama tgyás iránti kérelmet nyújt be a tb kifizetőhely munkáltatóhoz, aki elutasítja a kérelmet. A feladat az volt, hogy adjak jogi tanácsot (indoklással) a kismamának.
A megoldás természetesen az, hogy a kismamát megilleti a tgyás, a szóbelin inkább abba mentünk bele, hogy a tb kifizetőhely munkáltató döntése ellen hova lehet fellebbezni.

A szóbelin munkajogból a várandós nőket megillető védelem volt a kérdés, itt ki kellett térnem az AB új határozatára a várandósság előzetes bejelentésével kapcsolatban. A többi kérdés: biztosítottak, társadalombiztosítási nyugellátások, rehabilitációs járadék fogalma.

Alkjog/közig: jogszabályok területi hatálya, kérelem elemei, eljárás felfüggesztése, bírósági felülvizsgálat, önkormányzat kötelezően ellátandó feladatai.

EU: nemzetközi szerződések - uniós normák hatályának elismerése, előzetes döntéshozatal, erre vonatkzó magyar gyakorlat, Cartesio-ügy.

Jegyeim 5-5-5

Csak megerősíteni tudom az előttem írottakat, nem szabad elveszni a részletekben, a vizsgán inkább a gyakorlati tudást mérik.

Kitartást mindenkinek!

Barbi1014 # 2014.09.10. 06:45

Sziasztok Kedves Sorstársak!

Sajnos én sem tudok belépni a közös email-be, és nekem is nagyon szükségek lenne a vegyes szakvizsga ATES jegyzetekre. El tudná nekem valaki küldeni? Eléggé szorít az idő.. :(

nagy.barbi@yahoo.com

Előre is nagyon köszönöm, és mindenkinek kitartást, és sikeres felkészülést!!!!

rossifan # 2014.09.09. 09:29

Kedves Sorstársak! Ezúton is köszönöm a kapott anyagokat, időközben megkaptam a közös email cím jelszavát: vegyes201414

soska # 2014.09.08. 06:59

Sziasztok, apró ténymegàllapítás, nagyon gyorsan repül az idő, nálam már eljött az "Ajaj, baj van" érzés...

Meszka84 # 2014.09.06. 17:23

Kedves Sorstársak,

csatlakoznék az előttem szólókhoz: nekem is szükségem a lenne a C részhez bármilyen használható (hatályos) anyagra, elsősorban alkotmányjogból.

Kérem, aki rendelkezik ilyennel - és megosztaná velem -, küldje át a meszarosistvandr@gmail.com emailcímre.

Előre is nagyon köszönöm,

Üdv,

rossifan # 2014.09.02. 09:53

Sziasztok! Valaki tudna C-hez ATES (vagy más) jegyzetet küldeni az arva.mariann@gmail.com e-mailemre? Sajnos én sem tudok belépni a jelszóváltás miatt... :( Előre is nagyon köszönöm! :)

egykettoharomnegy # 2014.08.30. 21:44

Sziasztok! A szakivzsga.vegyes@gmail.com jelszava 3 napja megváltozott. :((( Az új jelszót tudja valaki? C részhez kérném szépen a segítségeteket, ATES jegyzet is jöhet, e-mail cím: shopinaminute@gmail.com. Köszönöm mindenkinek előre is!

Barbi1029 # 2014.08.27. 10:18

Sziasztok! Szeretnék C részvizsgához kapcsolódó, elsősorban Novissimás könyveket vásárolni. Aki szívesen eladná könyveit, kérem jelentkezzen.
E-mail: barbi1029@gmail.com
Köszönöm! Üdv: Barbi

jogijogi # 2014.08.27. 07:30

éljenek a szuperbiztonságos levelezőrendszerek...valami másodlagos e-mail címet kér mindenáron...valaki esetleg nem tudja? :(