szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.09.27. 06:44

Sziasztok! Én okt 18án megyek majd büntiből, és most kaptam meg a behívómat...nem kellene benne tételsornak lenni? tudja valaki, hogy ez most teljesen természetes vagy nálam megint hibádzik valami????

vizsgázólány # 2010.09.27. 09:26

Szerintem nem küldenek tételsort, eddig ismerőseim közül senkit nem "tiszteltek" meg azzal, hogy tételsort küldtek volna. Nekem sem küldtek.

Jó felkészülést kívánok!!!!

Bubu2 # 2010.09.27. 11:06

A vizsgatapasztalatokkal elmaradtam, júniusban voltam még, sikerült. Érintett témák a teljesség igénye nélkül:
EU: esélyegyenlőség a fő kérdéskör, európai ombudsman. Kérdeztek egy bírósági döntést. A lényege az volt, hogy az a munkáltatói magatartás is diszkriminációt valósíthat meg, ami alkalmas arra, hogy bizonyos munkavállalókat távol tartson, vagyis ne is merjenek jelentkezni az adott munkáltatóhoz. (Nekem kellett kitalálni az ítéletet, de ezt az esetet nem ismertem.)
Munka: munkavállalói felelősség, tanulmányi szerződés jogeseten keresztül, és táppénz részletesen, nagyon részletesen.
Közig: szakhatósági rendszer, tulajdonhoz való jog.

Másra nem emlékszem. A mi bizottságunknál mindenkitől kérdeztek tébét, de ez szerintem a vizsgáztató bírónőn múlt, úgy tűnt, ez neki fontos téma.

Csak ügyesen. üdv B.

hajni1982 # 2010.09.27. 18:20

Köszi az infót! Akkor a complexes Mt. kommentárt fogom kinyomtatni. Remélem az írásbelin is elég lesz!
Jó készülést annak aki most megy és várom azok jelentkezését akik novemberben fognak menni írásbelire munkajogból. :)

vizsgázólány # 2010.09.28. 07:48

Kb mennyi idő kell erre a munkajogos részre? Átlagos "felfogással" rendelkező embernek?

Én is novemberben megyek...... mennék :-)

Funnygirl # 2010.09.29. 16:12

Sziasztok!

Ma voltam az LB-n vizsgázni, a kérdések:
Munkajog: munkabér és illetmény meghatározásának szempontjai, jogalap nélkül kiutalt munkabér visszakövetelésének feltételei
TB: táppénz és baleseti táppénz elhatárolása
EU: előzetes döntéshozatali eljárás igen részletesen
Alkotmány: gyülekezési jogról minden
Közig: másodfokú szerv határozatai

Nálam inkább egy témára voltak mélységében kíváncsiak, ahhoz kérdeztek jogesetet, csűrték-csavarták, de nem volt vészes.
Én kb. 2 hetet tanultam rá.
Mindenkinek sok sikert!

évicsibe # 2010.09.30. 09:46

drKTK:

senkinek nem küldenek tételsor, - ez annyit jelent, hogy nem esküdött össze ellened az egész világ - azt le kell/le lehet tölteni az IRM honlapjáról...

egyszakvizsgázó # 2010.09.30. 14:37

Sziasztok!

A héten voltam C-ből vizsgázni.

Írásbeli (ezt még nem olvastam korábban a fórumon):
Lényege, hogy a munkavállaló 58 éves, 9 év munkaviszonya van. A munkáltató megrendelései csökkentek, a korábbi 5 szerelő közül 3-nak feleslegessé vált a munkája. Eddig kifogástalanul végezte a munkáját. Szövegezze meg a szükségessé vált intézkedést.
Rendes felmondás, arra kell figyelni, hogy 5 évvel van az öregségi nyugdíj előtt, tehát +3 havi végkielégítés stb. Én kb. 5 mondatban indokoltam, mivel ugye az ilyen munkavállalónak különösen indokolt esetben lehet felmondani, a cenzor azt mondta, hogy egy mondat is elég lett volna.

Szóbelin az OIT 1/c-ben voltam, nagyon-nagyon rendes bizottságnál.Kérdéseim (amikre most emlékszem):

Munka: munkavállaló hogyan szüntetheti meg a mv-t, rendkívülinél a határidők, példák a rendkívülinél indokokra, szabadság, annak kiadása, TGYÁS+GYED (csak a lényeget kérte).

Alkjog-Közig: mi jut eszembe a megtorlásról (egyenlő bánásmód), állampolgárság: vélelmezett esetek, ha valaki itt születik, nyilatkozattal szerzi meg 19 éves koráig, alkotmányjogi panasz, mi van ha ez közig határozatot érint, mikor lesz jogerős a közig hatóság döntése, közig hivatallal mi van most (szó szerint így hangzott a kérdés!), szeptember 1-től visszállt, ellenőrzést gyakorol az önkorik felett, önkori választások (ami ugye most lesz).

EU: Mi jut eszembe Van Gend en Loos ügyről, Cassis de Dijon ügyről, Defrenne ügyről. Ezeket egyenként végigbeszéltük, de csak elnagyoltan. Mást nem is kérdezett.

Mindenből 5-öst kaptam. Abszolút igaz, hogy a bizottságon múlik. Itt senki sem bukott. 1/b.-ben is vegyes vizsga volt, azt hiszem ott sem buktattak, de ott az EU-ba jobban belekérdeztek.

Mindenkinek sok sikert!

egyszakvizsgázó # 2010.09.30. 14:49

+Eladó az alkjog könyvem, 2010-es Novissima, bolti ára 2490,- Ft, ki van húzva, de jó állapotú.
Ár: 2000,- Ft

Érd.: sandor_timea@freemail.hu

János11 # 2010.10.01. 20:16

Sziasztok!
Nekem tegnap volt a „B“, (5–5–5) szeretném, ha lenne valaki, aki a korrektül összeszedett, teljes kommentárokkal kinyomtatott (kb. 2000 oldalas BE, BTK stb.), minden tételhez hozzárendelt BH-kért, joganyagokért cserébe hasonló, a felkészülést segítő alkotmány-közig anyagot tudna adni. Kölcsönbe aránylag új tankönyvek is vannak. 30 5447960 János

vizsgázólány # 2010.10.10. 13:52

Üdv.

Remélem vki(k) válaszolnak.:-)
Miből érdemes tanulni C-re? Én igazából, első körben a törvényeket nyomtattam ki, és azoknak ugrottam neki, de sztem túl részletes. (egyetemen sem kellett némelyik ilyen részletesen)

Hatályos könyvek nincsenek, ezért nem vettem meg őket, de most nagyon bizonytalan vagyok, mert elvesztem a részletekben. Vagyis még annyira nem volt mibe elveszni, de ha vki tud jó tanácsot adni azt megköszönöm.

kondidori # 2010.10.10. 14:26

Kedves vlány!

Hát én anno a Novissimás alk.könyvből tanultam, már akkor sem volt hatályos, de csak imitt-amott kell belejavítani.
Ket, Ötv: törvény
Eu-t a szegedi kéthasábosból, meg még kerestem hozzá az aktuális szaroknál a netről anyagot.
Muj, TB: törvény

vizsgázólány # 2010.10.11. 10:10

Kösz Kondidori!!!

Hallottam már arról a bizonyos szegedi kéthasábosról, de azt honnan is lehet letölteni, vagy megszerezni?

kondidori # 2010.10.11. 10:54

Hát a legegyszerűbb úton az itt már sokat emlegetett www.jog.webatu.com oldalról. De a Szegedi Ügyvédi Kamara oldalán is megtalálod.

vizsgázólány # 2010.10.11. 11:57

Köszönöm!!!!

kondidori # 2010.10.11. 12:33

Ja még annyi, hogy a Novissimás könyvből van teljesen hatályos verzió is már, mert most jelent meg.

dr. Juci # 2010.10.12. 13:43

http://www.kim.gov.hu/…0100930.html

"Új" tételsorokat ld. a fenti linken, de józan ésszel kezelendő, a polgári eljárásjogot pl. szerintem eltolták, mert az fmh-ról szóló 2009. évi L. tv-t elvileg csak 2011.jan.1-től kellene tudni, szerintem ez némileg ellentmond "a vizsga napján hatályos törvényszöveget kell tudni" c. dumának... Legalább a büntető anyagiból kiszedték a pénzmellékbüntetést, ha jól láttam...

vizsgázólány # 2010.10.13. 12:10

Megrendeltem az alkotmány könyvet. Jónak tűnik, de a törvényekhez képest sokkal sokkal rövidebb, talán éppen ezért jó?!

hajni1982 # 2010.10.19. 12:54

sziasztok!

jön valaki ebből a részből nov. 22-én írásbelizni????
Köszi!

vizsgázólány # 2010.10.19. 15:29

Kedves HAjni!

Megkérdezhetem, hogy te már megkaptad nov. 22-re a behívódat?

hajni1982 # 2010.10.20. 15:03

kedves Vizsgazolany!

Nem kaptam meg meg, csak beszeltem veluk telefonon, es ugy mondtak.

Hajni

vizsgázólány # 2010.10.20. 15:57

Kedves Hajni!

Köszi a választ!

Zafi* # 2010.10.20. 17:23

Sziasztok!

Eddig csak kukkoltam, de sok hasznos infót kaptam, így az a minimum, hogy megosztom Veletek a tapasztalatom.
Munkajog írásbeli:105/a K.G. öregségi nyugdíjasként dolgozik három éve a Tető zRt-nél. Rendes felmondással megszüntették jogviszonyát. Járandóságát az utolsó munkanap megkapta. Sérelmezi, hogy nem kapott végkielégítést és a felmondást nem indokolta a munkáltató, így szerinte jogellenes a felmondás, már csak azért is, mert helyére ugyancsak "nyugdíjas korút" vettek fel. Kéri, hogy a vezérigazgató vonja vissza a felmondást. Feladat: jogi képviselőként válaszolni.
Nyugdíjasnak nem jár végkielégítés, és indokolni sem kell a felmondást.

Munka/TB: rendes felmondás, végkielégítés, felmondási tilalom, felmondás kézbesítése, kézbesítési vélelem, pénzbeli eü. ellátások
Alk/közig: jogforrási rendszer, eutanátia, abortusz, halálbüntetés, szakhatóság, kormány-AB-Ogy feladata az önkormi ügyekben
EU: jogforrás, bíróság

A vizsgáztatók roppant segítőkészek.Ma csak egy srácot hívtak vissza munkajogból, a többieknek sikerült.

További jó tanulást!

vizsgazo12 # 2010.10.22. 11:46

Sziasztok!

OIT-ban egy "fura" bizottságnál voltam, leginkább a kérdések voltak furák, illetve a korábbi beszámolók alapján nem ilyenekre számítottam. Fagyos, hideg légkör, karótnyelt vizsgáztatókkal.

Közig:
Közigazgatási és önkormányzati eljárást kellett összehasonítanom, mivel csak törvényből készültem, nem volt egyszerű IQ-ból összeszedegetni a dolgokat.
Nem nagyon segített a vizsgáztató, de megjegyezte, hogy ez szerinte egy nehéz kérdés, de úgy látja rajtam, h ilyet nekem fel lehet tenni....
Nagy nehezen összehoztam pár dolgot, majd egy tetszőlegesen kiválasztott alapjogról kellett beszélnem, de nem nagyon érdekelte, amit mondtam, hanem általános alapjogi AB határozatokra volt kiváncsi (pl mikor korlátozható).

Munkajogot egy nő kérdezte, korrekt, egyértelmű kérdésekkel. A szabadság kiadásáról mindent kikérdezgetett, illetve mi van, ha vki nem veszi ki a szabit következő év június 30-ig, nem vész el, de nem is lehet kiadni, van erre talán egy BH, de nem tudtam, és ők sem árulták el a választ.
Tb-ből Üzemi baleset fogalma.

Az EU-s fickó volt a legfurább, azt játszottuk, hogy ő egy EB-i bíró és pedig egy tagállami bíróság bírója, húztunk jogesetet, és az előzetes döntéshozatali eljárás menetét kellett eljátszani...
A kérdéseit nehéz volt megérteni... egyszer le is cseszett mert visszakérdeztem lefordítva magamnak a kérdést.
Majd az európai parlamenti és az országgyűlési képviselőválasztás szabályait kellett összehasonlítanom pontról pontra...

A rossz légkörű vizsga, és a "pontatlanságaim" ellenére végül egész jó jegyeket kaptam, mindenből 4-est. Az egészben tényleg az a rossz, hogy ott kell azonnal vmit reagálni a kérdésekre, amik pedig kiszámíthatatlanok.

vizsgázólány # 2010.10.26. 09:09

Üdv. mindenkinek!

Megkaptam a behívómat november 25-re. Kérdésem, hogy az EU-s részt ki miből tanulja? Mert nagyon megváltozott. A szegedi "kéthasábosból"?

Elég rettenet!