szakvizsga - "B" rész (büntető)


DDD. # 2012.09.20. 12:04

Sajnos van olyan bizottság, akit ez nem hat meg :-)
Amikor büntiből voltam, volt egy 6 hónapos ikerterhes kismama. A bizottságban 3 ffi volt. Azt gondoltuk, a jóindulat itt mindenképpen meglesz... Ehhez képest igencsak megkínozták.
Ezért Inkább a logikában bízom: min kettőt meg lehet tanulni :-)

Borsopanna # 2012.09.20. 13:23

DDD: Ugyanmár, terhes kismamát megkínozni... Főleg 6 hónapos ikerterhest?! Mennének szülni ők!!! :D

Más: kb. hány nap telik el aközött, hogy 1) leellenőrzik a webes bejelentkezési felületen az adataimat, majd 2) megengedi a rendszer, hogy bejelentkezzek?

És jól látom, hogy egy napon lehet írásbelizni és szóbelizni is? Úgy örülnék, ha csak egyszer kéne felbumliznom Bp-re.

Vannak szombati vizsganapok is, lehet, hogy én akkor mennék a gyerekek miatt, úgy jobban megoldható az egész napos felügyeletük.

Ipacs: ha gondolod, szívesen küldök át ezt-azt büntetőből, kaptam is, találtam is jó anyagokat!

Mindenkinek szép napot, jó tanulást, gyerekezést! :)

capisca # 2012.09.21. 06:32

Kedves Borsopanna

Az adatok leellenőrzése pár napot (7 napnál nem vesz többet igénybe )(ha hétfőn teszed akkor szerda-csütörtökre meg van)
Az írásbeli és a szóbeli sajnos két külön napon van.

Mókusok # 2012.09.21. 08:55

Baromi jó, hogy a vizsgával kapcsolatos kérdések akár több napi moderálásba is belekerülhetnek, de, hogy kinek hány gyereke van és épp hol tart a terhességgel meg a felügyelettel és neveléssel abból már büfék lehetünk....ehhez nyissatok másik topicot lszi!!!Amúgy fent vannak úgynevezett gyakori kérdések a szóbeli vizsgákról, valakinek megvannak azokra a kigyűjtött válaszok a B részből????Ha valakinek igen kérem jelentkezzen..köszi

Borsopanna # 2012.09.21. 09:07

Kedves Capisca,

köszönöm szépen az információt! :)

Mókusok: Bal lábbal keltél? :) Van anyagi jogi kidolgozottam, ha segít (és jobb kedvre derít :)), szívesen átküldöm.

Mindenkinek hasznos napot mára!

Mókusok # 2012.09.21. 09:43

Köszönöm elfogadom az anyagi kidolgozottat, hátha segít... mindenkinek megvannak a problémái....október elején jön valaki B részből??? Az ismétlővizsgások mennek be először??A kutya elkövetőnek számít ha betanították a lopásra??Stádiumok???Valóságos és látszólagos bűnhalmazat esteinek elhatárolása?konszumpció,specialitás...stb???

Danina # 2012.09.21. 09:50

Mókusokkal abszolút egyetértek. és nem keltem bal lábbal, egyszerűen csak reggeltől estig tanulok, mint egy hülye. nem siránkozni kell (illetőleg az nem erre a fórumra tartozik), hanem tanulni vagy nem kell jelentkezni vizsgára!

eszembe jutott még, hogy az ismerősömtől kérdezték az elzárást és annak végrehajtását, valamint azt is, h a szabs. tv. szerint mi a katona fogalma. (ez utóbbit persze nem tudta, a tételsorban nincs benne, csak ha végigolvasod a tv-t. de azt mondta, h a btk. szerintit viszont tudja, amire a vizsgáztató mondta, h oké, majdnem ugyanaz :D)

Danina # 2012.09.21. 09:57

Mókusok, te írsz is vagy csak szóbelizel? én október legelején megyek! :)

asszem először azok mennek, akik írtak is, utána talán az ismétlők és végül a "csak" szóbelizők.

a kutya jó kérdés, én már a fától nem látom az erdőt, de szerintem a kutya nem fér bele az "aki" kategóriába, a Btk. "dologként" kezeli az állatot (habár most már van tényállás az állatkínzásra...).

Borsopanna # 2012.09.21. 10:07

Én még csak a legelején tartok, de véleményem szerint:

kutya: szerintem az az elkövető, aki kiadja a lopj vezényszót, vagy a jelet, amire a kutya "működik", kvázi eszközként felhasználva az állatot.

stádiumok: előkészület (ha a tv. külön büntetni rendeli), kísérlet (elkezdi a tényállásszerű magatartást, de nem fejezi be) és a befejezett bűncselekmény.

Elmondanám mindkettőhöz a jogszabályszöveget.

Kísérlet elhatárolás az előkészülettől: kísérlettel megvalósított magatartás illeszkedik Btk kül. részi tényállásba, és az előkészülethez képest többlet-magatartás. Előkészületi magatartások pedig ezek a biztosítja, felhív, ajánlkozik, ...

Nézd meg, mikor kizárt fogalmilag a kísérlet (gondatlan és vegyes bűnösségű bcs-k, tiszta mulasztásosak, részességnél, verbális bcs-knél, stb.)

Bűnhalmazat: amiket írsz, azok a látszólagos alaki halmazat esetei, én négyről tudok: 1) specialitás (általános-speciális viszonylatában állnak, lásd ha megvalósult az adócsalás, azt állapítanak meg, nem sima csalást), 2) konszumpció (több-kevesebb, azaz pl. az erőszakos közösülés elnyeli a könnyű testi sértést), 3) szubszidiaritás ("ha súlyosabb bcs. nem valósul meg"), 4) alternativitás ("ha más bcs. nem valósul meg").
Aztán itt még elmondanám a látszólagos anyagi halmazatot is (önállótlan részcsel., összeolvadás, büntetlen eszküz-, utó-, mellékcsel.).
A valódi halmazat meg egyszerű, alaki (ha 1 csel. több bcs-t valósít meg), anyagi (ha több csel. valósít meg több bcs-t), mindkettő tovább osztható heterogén és homogén csoportokra.

Mindjárt küldöm a cuccot.

DDD. # 2012.09.21. 10:32

Mókusok, Danina:
köszi az építő hozzászólásokat.
A gyakori kérdések fent vannak a neten, ha rákeresnél minimum egy google-lal ahelyett, hogy itt kedveskedsz, akkor jobban haladnál.
De azt hiszem igazad van - osszuk meg a fórumot, csináljunk egyet külön arra, ahol lehet beszélgetni is. Csak akkor azt hiszem, nem kell erre a fórumra jönni, így viszont Te nem fogsz olyan emberekre találni, akik már esetleg levizsgáztak, vagy tanácsokkal látnának el, esetleg merő segítségnyújtási szándékkal jegyzetet adnak.
A kutyára vonatkozó kérdésnél pedig javaslom, hogy nézd meg bármelyik 5 évnél fiatalabb könyvben a közvetlen és közvetett tettesség elhatárolását. Itt ugyanis arra kiváncsi a vizsgáztató, hogy a kutya annyira eszköz, hogy az azzal való bcs elkövetője még közvetett tettesnek sem tekintendő. Arra a kérdésre pedig, hogy ezt honnan tudod, azt kell mondani, hogy a jogtudomány szépen kidolgozta és kb 5 éve betették a Btk-ba is a közvetett tettes fogalmát, amiben nincs ott a kutya! A kutyával való bcs elkövetője tehát közvetlen tettes.

kepton # 2012.09.21. 12:51

Kedves Sorstársak, a héten voltam büntiből a Kúrián, és mivel sok hasznos infót szereztem itt, ezért én is leírom, amire emlékszem a vizsgából.

A bizottság 2 bíróból és egy ügyészből állt, teljesen normálisak-átlagosak voltak, nem volt könnyű vizsga, de nem is akartak a véremből inni. Nem csak alapdolgokat kérdeztek, de ha nem ment kapásból, mindig segítettek, próbáltak rávezetni és gondolkodásra késztetni.

Anyagi: kísérlet, előkészület (tv. szöveg + gyakorlati példán keresztül is), részesi alakzatok, visszaélés kábítószerrel, csődbűncselekmény.

Eljárás: jelölt hol nem járhat el, kötelező védelem esetei, kényszerintézkedések (ezen belül is a szabadságelvonással járók, E.L. részletesebben), óvadék (extra kérdés: ki teheti le az óvadékot? Válasz: bárki.)

Bv.: nemzetközi bűnügyi jogsegély (az a általános tapasztalat, hogy az aktualitásokra MINDIG figyelni kell!!!), Bv. bíró feladata általában, járművezetéstől eltiltás végrehajtása. Szabálysértésből semmi.

Mókusok # 2012.09.21. 12:58

Danina: okt. elején megyek én is.
DDD: kioktatásából pedig köszi, de nem kérek, se hely, se idő nem megfelelő erre, és ne kezdjünk személyeskedni sztem...
A többi hasznos választ pedig köszönöm a többieknek is. A tiszta szubszidiaritás illetve a bélyeg fogalmát is tudja még valaki??:)

kepton # 2012.09.21. 13:00

A bélyeg benn van a Btké.-ben.

Mókusok # 2012.09.21. 13:02

Keptonnak gratula és bárcsak más is kikapna ilyen kérdéseket meg bizottságot!

Borsopanna # 2012.09.21. 13:22

Keves Kepton: szívből gratulálok! :) És köszönöm, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat.

Mókusok: tiszta szubszidiaritás -> az előbbi kilométeres hsz-emben írtam le. "Ha súlyosabb bcs. nem valósul meg" esete, látszólagos alaki halmazat. Példája pedig a kényszerítés. És hiába küldtem át az anyagot, még mindig olyan vagy, mint a szegedi csípős piros paprika! :)

DDD: :) :) :)

Más: megkaptam az értesítést, hogy bejelentkezhetek vizsgára. Rákattintok az időpontra, megadja, hogy mikor lenne az írásbelije, és látom is mellette a műveletek c. mezőt, ami üres. Hogy kell jelentkezni? A rendszer vacakol, vagy én rontok el valamit?

Köszi előre is!

Mókusok # 2012.09.21. 13:42

Az anyagot megköszöntem és írtam, hogy sajnos ezek már megvoltak. Másnak is van családja meg munkája ez nem csípősség, lásd Danina hozzászólását is! Szubszidiaritást olvastam, köszi! nem emlékszem pontosan mit nyomtam meg de egyértelmű volt a dolog, ha neked ott valami üres, akkor lehet, h arra már nem tudsz jelentkezni. Ha nem jössz rá más megoldásra esetleg írj e-mailt az oldal alján valahol volt egy mail cím és volt aki ott kérdezett a titkárságtól vagy hívd őket telefonon, nagyon készségesek voltak!

Zozka # 2012.09.21. 14:21

Kepton,
gratulálok! El nem tudod képzelni, mennyire irigyellek most. :-) Hozzád is intézem a szokásos kérdésemet: melyik nap sikerült kifognod ezt a rendes bizottságot, akik "nem akartak inni a véredből"?

Borsopanna,
az elektronikus jelentkezés oldalon van egy felhasználói füzet. Érdemes megnyitni, mert segíthet. ha az adott vizsganap már betelt, vagy a jelentkezésedtől számított 30 napon belülre esik a kiszemelt vizsganap, akkor arra nem fogja felkínálni a jelentkezést a rendszer.

z

Borsopanna # 2012.09.21. 15:02

Köszi, Zozka!
Az a gyanúm, hogy minden betelt idénre (!), azért nem tudok jelentkezni.
Írtam az oktatási titkárságos hölgynek, válaszolt is gyorsan és kedvesen, hogy decemberig minden tele, januárra jelentkezni jövő héttől lehet.
Mondjuk én úgy látom a rendszerben, hogy jó néhány szabad hely van még novemberre is, de biztos a hölgy tudja jól.
Nem gondoltam volna, hogy ha szeptember 19-én jelentkezek fel a rendszerre, akkor januárra fogok időpontot kapni...
Ez nálatok is ennyi időt vett igénybe? 3 hónapot?

szakvizsgázó1217 # 2012.09.21. 15:54

Sziasztok!

Azért nem tudtok jelentkezni, mert azokat a helyeket a szolgálati úton jelentkezőknek tartják fenn.

Keptonnak gratula, azért nem minden kérdése volt olyan könnyű, ha pl. a tényállásokat szó szerint kérték...

Én hétfőn megyek írásbelizni, szerdán pedig szóbelizni, de már nagyon kész vagyok...

Mindenkinek kitartást és sikeres vizsgát kívánok!!

Szakvizsgazo2000 # 2012.09.21. 16:07

Sziasztok!

Gratula Keptonnak. Lehet, hogy érdekes kérdés lesz, de mi az, amit el kell mondani Bv-ből a nemzetközi bűnügyi jogsegélyhez?

Szakvizsgazo1217: A tényállásokat hallomás alapján MINDIG szó szerint kérdezik. Nem szeretnélek elkeseríteni, de ez az általános tapasztalat, nagyon kevés a kivétel.

Danina # 2012.09.21. 16:12

de jó, végre érdemi hozzászólások.

kepton, köszi és gratula. utálok tanulni, már nagyon szeretnék túl lenni rajta én is, így vagy úgy. a nemzetközi bűnügyi jogsegélybe mennyire kérdeztek bele? nekem sajna csak a vázára lesz energiám/időm, a részletekre nem nagyon. és miért pont bv-ből?! (ez csak költői)

szakvizsgázó1217, kitartás és hajrá! mindenképpen várjuk majd az "élmény"beszámolódat! :)

Borsopanna, te ugye most kezdenéd és írásbelizel is. úgy tudom, h nem minden szóbelihez tartozik írásbeli időpont, tehát a szabad helyek, amiket látsz, lehet, h "csak" szóbelik, illetőleg még írásban is lehet jelentkezni, nekik is szoktak helyeket fenntartani. az ügyintézőtől próbáld megtudakolni, h ha így jelentkezel, akkor van-e esélyed még idénre időpontot kapni.

kepton # 2012.09.21. 16:56

Zozka: mindhárom szakvizsgám szerdán volt, az első kettő véletlenül, a büntit már kabalából tettem erre a napra.

szakvizsgázó1217: én mindenkitől azt hallottam, hogy a Btk.-t mindenhol szó szerint kérik. Az általánost nagyon, de a különöst is eléggé. Viszont ha egy felsorolás sorrendjét az ember felcseréli (én pl. az előkészületnél se jó sorrendben mondtam a felhív, ajánlkozik, vállalkozik-ot), az még teljesen rendben van. Én a leggyakoribb tényállásokat tanultam meg pontosan (főleg a személy elleni, vagyon elleni, gazdasági, ig.szolg. elleni, nemi erkölcs elleni, okirattal kapcsolatos), de pl. a természetkárosításra meg a közérdekű adatokkal visszaélésre nem pazaroltam energiát, el se olvastam.

Danina: egyszer futottam át az Nbjt-t., vizsga előtti este, az azeri ügy miatt. A vizsgáztató kérdésére nem tudtam a választ (a kérdést se igazán értettem amúgy... :D), de benyögtem két értelmes mondatot, amiből kiderült, hogy legalább alapfogalmaim vannak arról, hogy miről szól az jogszabály, amit soha senki nem olvas el. Én se tettem volna, ha nem lett volna aktuális. Szerencsére gyorsan témát váltottunk. :)

boriska83 # 2012.09.21. 17:08

Sziasztok!

Csütörtökön voltam vizsgázni. A bizottság 1 ügyészből, 1 ügyvédből és 1 bíróból állt.

Anyagi: időbeli hatály, magánindítvány hiánya, állatkínzás.

Be: magánvádas eljárás, pótmagánvád, szakértő, kegyelmi eljárás

Bv: bv bíró hatásköre és a szabálysértési szankciórendszer.

Kitartást és kéz és lábtörést kívánok mindenkinek!

szakvizsgázó1217 # 2012.09.21. 17:18

Az igen. Az állatkínzás benne sincs a tételsorban.
Lehet, hogy viccnek szánták :)

boriska83 # 2012.09.21. 17:24

Lehet vicc volt, de én nem nevettem rajta, hanem igen meglepődtem.:)Ami eszembe jutott róla elmondtam.

Mondták, hogy elég a tételsorban levőket megtanulni, ne foglalkozzak a többivel. Úgy tűnik ez volt a legfontosabb.