szakvizsga - "B" rész (büntető)


darky69 # 2011.09.22. 17:31

Pandaaa: Köszi! Mondjuk tegnap 13.00-kor eléggé élőnek tűnt a szakvizsga... ;-)

Oké, a szakvizsga.hu-t néztem én is, csak elbizonytalanodtam, hogy az ott teljesen aktuális-e, mert egy sráctól kérdezték alkotmányból a rendőrségi tv-t és ez nem része annak tételsornak, amit a szakvizsga.hu-ról szedtem le...

Kösz még egyszer!

kismancsi # 2011.09.22. 19:23

Sziasztok, most már én sem találtam meg a KIM honlapján azt, ahol a januártól bevezetendő új szakvizsga tételsorról regéltek, pedig esküdni mernék, ott volt, magamtól ilyeneket nem szoktam kitalálni. Bocs!

kismancsi # 2011.09.22. 19:34

http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…ndo-joganyag

Na, itt van. Félreértettem a dolgot, tehát a most hatályos tételsor már az új, 2011. január 15-től - én ezt olvastam "félre" és azt hittem jövőre megint új lesz a tételsor. Mondjuk, ez sem kizárt, regnáló kormányunk buzgó jogalkotását tekintetbe véve... Még egyszer elnézést a vaklármáért. Sziasztok.

ennee # 2011.09.25. 08:54

Üdvözlök minden szakvizsgára készülőt!

Én néhány nappal ezelőtt,lettem túl az utolsó részvizsgán. Az OIT-ban voltam, azelőtt még sosem osztottak be oda.
Mivel én közigazgatásban dolgozom, a bv-szabs-ból a nálam is előforduló estekből kérdeztek (ez egyébként a többi vizsgára is igaz volt): pénzbüntetés, pénzbírság végrehajtása.
Büntetőből mindenkinek egy jogesettel kezdték, fel kellett ismerni a tényállást, majd azt kiveséztük:
Pl. emberölés, garázdaság, stb. gyakori tényállások. Pénzbüntetés részletesen.
Aki pl. Apeh-nál dolgozott, annak voltak adós bcs-ek.
Be-ből tárgyalás távollevő terhelttel szemben, mikor rendlenek ki szakértőt.
Ennyi jutott eszembe, 6 fő volt beosztva a bizottsághoz, ebből egyiknek nem sikerült a be. és a bünt.,ezért ismétel, és volt egy valaki, akinek a bv nem lett meg, úgyhogy arra is fordítsatok figyelmet.
Sok sikert mindenkinek aki még előtte van.

orsi81 # 2011.09.25. 19:19

Sziasztok! Bv-ből megyek irni és érdeklődnék, hogy milyen fórumon találnék eseteket, mintákat? Mire számithatok? Köszi!


Sziasztok, többen irjátok, hogy van olyan jogszabályotok, amiben vannak minták. Én bv-b?l megyek irásbelizni, de sehol nem találok mintákat. Légyszi s

kondidori # 2011.09.26. 08:36

orsi81!

www.jogiszaki.hu-n találsz eseteket.

Tig. Évi # 2011.10.03. 08:46

Sziasztok!

Pénteken sikeresen túljutottam a b részen is.
Mivel segítség volt nekem a fórum, ezért gondoltam, h megosztom Veletek a tapasztalataimat.

A KIM-ben voltam a 2. emelet 8. irodában. Az előző vizsgám is a KIM-ben volt. Úgyhogy nekem csak jó tapasztalataim vannak.

Kérdéseim:
Anyagi jog: kóros elmeállapot (nem kellett kifejetni az 5 esetet, csak felsorolás szinten). Tartás elmulasztása, gyakorlati oldalról. Mi van, ha azt mondja, h bármennyire is szeretne nem tud elhelyezkedni és ezért nem tudja fizetni. Majd a kettő összekapcsolva: mi van, ha arra hivatkozik, h a kóros elmeállapota miatt nem tudta fizetni a tartásdíjat? Mivel a törvényi tényállás úgy szól, hogy önhibájából nem tesz eleget a tartási kötelezettségnek ezért nem lényeg, mert a kóros elmeállapot nem minősülhet önhibának.

Eljárásjog: A vádemelésről kérdezett elég sokat, ezzel kapcsolatban az ügyész feladatai. Mi van, ha hiányos? Nyomozást elrendelhet-e, magához vonhatja-e? Mi a különbség a vád módosítása és a vád mellőzése között?
Ennyire emlékszem.

Végrehajtás: az elején megkérdezték, h hol dolgozom. ÉS mivel mi egyetlen kérdésben kapcsolódunk a bv-hez, ezért ezt kérdezték: közérdekű munka végrehajtása. Ennek nagyon örültem.
Szabálysértés: kifogásról minden.

Alapvetően jó hangulatú vizsga volt, a vizsgáztatók is jóindulatúak voltak. Persze én sem voltam már annyira beszarva, mint a legelsőnél.

Mindenkinek kitartás!!!

Ja, és nálunk általában fél órát volt bent mindenki.
Ami nem olyan vészes. Legalábbis amikor bent vagy elég hamar elmegy. :-)

hunfrakk # 2011.10.03. 18:44

fdori # 2011.10.04. 10:27

Gratula Évi, nagyon ügyes vagy. Én ma utaltam csak a pénzt a decemberi vizsgára.

Most, hogy így túl vagy rajta, mit miből érdemes tanulni??

És polgár???:):):)

dóri

Tig. Évi # 2011.10.06. 16:03

Szia Dóri!

Köszi a gratulációt, aranyos vagy!!! :-)

Én a Btk-hoz hozzáolvastam az általános és a különös részből is a Dialóg Campusos szakvizsga felkészítő könyveket. A különös részi tényállások elhatárolásánál nagy segítség volt.

Be-ből a Herke CSongor-féle Dialóg Campus szakvizsga könyvet tanultam. Nekem bejött. Elég jól érthető. És nem is olyan vastag a könyv. :-)

Bv-ből a Bv törvény, a szabálysértési törvény és a Bv szabályzat. Bevallom, én a többit nem is olvastam.

És nekem is bejött az a módszer, amit itt már sokan javasoltak, hogy amikor valamelyik tantárgynál egy másik előkerült, akkor még egyszer megnéztem azt is. Sok idő, de szerintem jobb folyamatában tanulni.

Dóri! Sok kitartás!!! Te is büntiből mész decemberben?

Én a polgárt január végére tervezem. De majd még meglátjuk. Mindenesetre jó lenne már túl lenni rajta. :-)

kismancsi # 2011.10.07. 20:37

Sziasztok, sikerült a B vizsga :-) gondoltam, megosztok néhány tapasztalatot, mielőtt elkezdek az A-val vacakolni. Írásbelire mindent be lehet vinni.
A szóbelis bizottság alapvetően kedves és segítőkész volt, de tudni kellett, nálunk átlag 40 percet volt bent egy ember.
A harmadik részből kérdeztek bv-t és szabs-t is, érdemes mindkettőt áttanulmányozni valamelyest. Szerintem alapvetően a Btk, Be, Bvtvr. és Bv szabályzat + Szabs.tv., ami nagyon kell, akinek több ideje van, olvasgasson utána-közben tankönyveket, de a lényeg - legalábbis ennél a bizottságnál az volt - hogy maga a törvény menjen.
Kérdések, amire emlékszem: kísérlet, önkéntes elállás, eredményelhárítás, jogos védelem, közokirat-hamisítás, kényszergyógykezelés bírósági szakasza, eljárási szabályai, melyik bíróság jár el, ha a fiatalkorú elkövet több bcs-t, és van amit már felnőttkorúként és ezeket együtt bírálják el (felnőttkorúak bírósága jár el), sorolja fel a bv. intézetben alkalmazható kényszerítő eszközöket, sorolja fel a szabálysértési hatóságokat.
Sok sikert mindenkinek!

replika # 2011.10.10. 13:04

sziasztok, B-s kérdéseim, amik még rémlenek:
btk: közérdekű munka, fk-nál, rongálás (grafitti) - még volt vmi
be: itt rengeteg apró volt, bíróság összetétele, fk., mikor milyen tanácsban, tanúvédelem formái, tárgyalás megkezdése, tárgyalási időköz - milyen esetek vannak, rákérdezett a kiemelkedő jelentőségűekre is
bv: evsz-nél milyen időpontok vanank, mik a következményei. pártfogó felügyelőről kérdések, mik a feladatai, szabs-ból a bírság, mi van ha nem fizeti meg, és fk-nál? mi volt itt a változás

korrektek voltak, pedig későn du. kerültem be és igen lefáradtan, először le is blokkoltam, de kivárták
bv.-nél elég részletkérdései is voltak és a többihez képest le is húzott, ez meglepett az eddig kialakult kép alapján

fdori # 2011.10.10. 14:27

Szia Évi!

Én dec 14-re jelentkeztem be, de ma kiderült, h lesz vmi képzés, amin részt kell vannam, abból is van vizsga. Meglátom, milyen súlyú, aztá leht h át kell tennem.

Már elkezdtem belenézni, de nehezen megy:(:(

Be-ből megveszem az új könyvet, btk-ból megvan a régi egyetemi, az nagyon jól kommentált, elkülönített. De persze még nem tartok ott:(:(

Hajrá a polgárral!!

hekate # 2011.10.10. 16:12

fdori!

Ha lejelentkezel dec 14-én, előtte légyszi írj nekem priviben! Kéne a hely nagyon!

Köszönöm!

Habi2005 # 2011.10.10. 19:49

Sziasztok!

November elejére jelentkeztem be B-re. Azt szeretném megkérdezni,hogy Btk-ból érdemesnek tartjátok-e megvételre a felkészítő általános és különös részét, vagy elég a törvény, BH, tételeknél hivatkozott joganyagok és ennyi?

Be-ből és Bv-ből úgy hallom a jogszabályok ismerete elég.

Köszi a véleményeket előre is.

Malasz # 2011.10.11. 11:11

Sziasztok!

Én október 10-én, hétfőn voltam szakvizsgázni. Szeretném jelezni, hogy új rendszer van, belső ellenőrzés folyik, nem tudni meddig, ami annyit jelent, hogy ültetés van, tényleg ellenőrzik, hogy mi van nálad, és amint meglátják, hogy iratmintatárat, bh-t akármit nézel amit nem lehet, azonnal kivágnak. Nálunk is ez történt. Nem vicceltek. Csupasz Btk-t vigyetek, a Kadlót félét elrakatták! És azt is figyelik, hogy a kék fehér Btk végén lévő jogegységi határozatokhoz odalapozol-e vagy sem. Állítólag innentől kezdve ez lesz, de azért bizakodik mindenki, hogy rövid időn belül kiélik magukat a kedves kolléganők, akik felvigyáznak, és utána minden vissza áll a régi rend szerint. Sok szerencsét!

Habi2005 # 2011.10.11. 16:09

Kedves Malasz!
Megkérdezhetem, hogy milyen kérdést kaptál?

Köszi

Textilhal # 2011.10.11. 17:41

Ugrott a december...teljesen tele van már, egy darab szabad hely sincs!:-(((

Viszlát, Boldog Túlvagyokaszakvizsgákon Karácsonyi Ünnepeket... Ja, persze abból az optimista hozzáállásból kiindulva, hogy sikerül elsőre a B-vizsga.:-) De ez már úgyis mindegy, marad a január.

hunfrakk # 2011.10.11. 18:28

úgyis lehúzza magát valaki
mindig ez van
nézd naponta
sőt:
talán meg lehet kérni őket,
emeljék a limitet...

Juccc # 2011.10.12. 14:08

Kedves Textilhal!
ajánlom, személyesen vidd be a kérelmed, mivel az elektronikus rendszerben csak bizonyos számú vizsgázót engednek jelentkezni.
J

hunfrakk # 2011.10.12. 14:52

szakaszt
(és nem paragrafust, ugye?!)

hekate # 2011.10.12. 15:42

tehát akkor az elektronikus rendszerben az egy napra való limit, nem fedi le az összes jelentkezőt? Én azt hittem, hogy annyian jelentkezhetnek csak egy napra, amennyien az elektronikus rendszerben fel vannak tüntetve, akkor ez nem igaz?
Textilhal! Valahogy csak szerzünk helyet decemberre :) a sikeres C vizsga után, ezt is megoldjuk :)

hunfrakk # 2011.10.14. 06:43

Ha valakit a buszon halálos fenyegetéssel velem egy székre való leülésre, vagyis közös ülésre kényszerítek, akkor a Btk. 174.§ szerinti kényszerítést vagy a Btk.197.§ szerinti erőszakos közösülést valósítom meg?

Malasz # 2011.10.14. 09:21

Kedves Habi2005!

Miért kérded? Én Polgárjogból voltam október 10én vizsgázni, januárban megyek büntiből, de ha jól tudom az akit kitessékeltek nálunk, büntetőből ment.

Habi2005 # 2011.10.14. 12:08

Kedves Malasz!

Bocsi, tévedtem. Én büntiből megyek, az érdekelt volna.
Azért köszi.