szakvizsga - "B" rész (büntető)


Ba.Rebeka # 2011.08.30. 18:09

Sziasztok!

Októberben megyek bünti anyagiból írásbelire, ha van valakinek, kérlek küldjetek az írásbelin használható "BH gyűjtemény"t, vagy infót arról, h miből célszerű összeszedni azokat.

ba.rebeka@freemail.hu

Kalappal mindenkinek!

Köszi: Rebeka

etyidr # 2011.09.02. 13:09

Attika!
Ha az első elutasítás után nem vehemensebb kicsit a fiú 2. alkalommal, akkor élet is kevés.

Ezekkel a napokkal 554 lett ítélőtáblán

etyidr # 2011.09.02. 13:18

szándékosság, gondatlanság, maradékbűncselekmény, eredménybűncselekményre is, és kísérlet szempontjából, példával
megrovás, mivan ha újra elkövet?
rablás

kitiltás

tanú vallomás felhasználása, ha nincs ott a tanú /esetek felsorolni/
gyermekkorú kihallgatása
nyomozási bíró
előzetes/07.15-től változott!!!
ügyvédi irodába házkutatás, lefoglalás

bv bíró feladata, jogorvoslatok
előzetesben jogok,
elítélt jutalmazás, fenyítés
szabs őrizet, bünt, intézkedés

Kell az ált szakvizsga könyv, a különöshöz kommnetár bh-val bje-vel, a be és bv tv.

hunfrakk # 2011.09.02. 18:41

ma vizsgáztál?
helyileg hol volt?

nbetty # 2011.09.02. 22:05

Ma vizsgáztam, Fővárosi Bíróság, Vaskuti bíró úr bizottsága. Tündériek voltak! Nyilván tudni kell, de nagyon emberségesek. Legjobb vizsgaélményem büntetőjogból.

Anyagi: dobókockával kellett dobni és úgy tételsort választani, amit ő állított össze. Így amit kérdezett: tettesek, hogy lesz a bűnsegédből felbujtó, próbára bocsátás felnőtteknél és fiataloknál, rongálás.

Eljárásjog: mindenféle kérdés arra vonatkozóan, hogy keveredhet büntetőügybe (nem terheltként) egy polgári jogos ügyvéd, magánfél, sértett képviselete, polgári jogi igény, ezzel kapcsolatos perújítás lehetősége, próbára bocsátás eljárásjogi oldala.

BV: Fenyítésekkel szembeni fellebbezés nyomozási bíróhoz, ennek eljárása, szab sértésből pedig kézbesítés, kézbesítési vélelem megdöntése.

És hogy ki mennyit tanul erre: én nem tennék olyan kijelentést, hogy mennyi a sok, mennyi a kevés, a hatékonyság lehet, hogy sokkal magasabb annál, aki kevesebb időt szán rá, mint aki hetekig ezen ül.
Én tisztán két hetet tanultam, ebből BV és szab. sért cca. 5 óra volt (azaz még napokban sem mérhető) és 4-est kaptam. Be-re pedig 4 napot, erre is 4est kaptam. Úgyhogy szerintem nincs tuti recept, tanulni kell mindenkinek magához mérten.

Kalappal mindenkinek!

nbetty # 2011.09.02. 22:08

... sorry, bv bíróhoz... a fáradtság...

etyidr # 2011.09.03. 19:14

ítélőtáblán voltam

Janka15 # 2011.09.04. 10:41

Kedves Szodő!

Megosztanád, hogy Be-ből hol lelhető fel a közel 50 oldalas jegyzeted?

kismancsi # 2011.09.12. 15:51

Sziasztok!

Volt mostanában valaki B írásbelizni? Október 3-án megyek, az lenne a kérdésem, hogy iratmintákat és Bh-kat be lehet vinni? Korábbi vizsgázók szerint bármit, akár tankönyvet is, meg BH gyűjteményeket, de ma kaptam egy levelet, amiben az áll, hogy csak jogszabály vihető be.
Az én Btk-m BH-kat is tartalmaz, az bevihető, vagy vegyek új, "csupasz" Btk-t a vizsgára?
Másrészt így is paráztam, hogy mi van, ha épp nem találok rá arra a BH-ra, ami kell a megoldáshoz, ezek szerint emiatt már nem vághatnak meg? Vagy meg kellene tanulni az összes (anyagiból írok....) BH-t is? Olvasgattam ugyan ezeket (egy részüket), de megjegyezni mindet biztosan nem tudom. Köszi előre is az infót, mindenkinek eredményes készülést, vizsgázást!

steini # 2011.09.12. 19:27

Szia Kismancsi!

Az írásbelire hivatalosan és elméletileg csak jogszabályszöveget vihetsz be, de gyakorlatilag az lehet nálad, amit csak be bírsz cipelni. Csupasz Btk-t nem kell venned! :) Az iratminták is mehetnek be veled, de ezeket azért diszkrétebben illik kezelni.. :)
"Másrészt így is paráztam, hogy mi van, ha épp nem találok rá arra a BH-ra, ami kell a megoldáshoz" ezt nem értem.. Az indokolásnál jogszabályi hivatkozás kell, nem BH szám. Meg sztem senki nem várhatja el, hogy azt a rengeteg BH-t, számmal együtt tudd! Rosszabb lenne, mint az országos telefonkönyvet megtanulni...
Kitartást a tanuláshoz!

kismancsi # 2011.09.13. 09:22

Szia Steini!

Köszi az infót, eddig én is így hallottam, de aztán jött a minisztérium "behívó" levele, gondoltam, bekeményítettek a bevihető cuccok ügyében.
A BH miatt azért görcsöltem, mert volt olyan korábbi fórumozó, akinek állítólag azért nem jött össze, mert nem találta meg az esetre épp passzoló BH-t(?).
Néhány éve szakvizsgázott kollégám viszont azt mondta, hogy tulajdonképpen mindegy az írásbeli (valamit azért persze kell alkotni), mert a szóbeli úgyis azzal kezdődik és ott lehet korrigálni, ha elszúrta az ember. No, október első hetében úgyis minden kiderül...

steini # 2011.09.13. 12:03

Szia Kismancsi!

Igaza van a néhány éve szakvizsgázott kollégádnak! Azért nagyjából hasonlítson egy határozatra, amit írsz, de az első kérdés úgy fog hangzani: "Fenntartja, amit írt?" Hallottam olyanról, aki nem tartotta fenn, megmagyarázta, hogy miért nem, jó részletesen persze, és 4est kapott írásbelire. Szóval ne aggódj!

Pandaaa # 2011.09.15. 19:41

Sziasztok, érdekelne olyanok véleménye, akik túl vannak rajta, hogy mit-miből-hogyan "B" részből. Milyen szuper jegyzeteket tudtok ajánlani, miből kell könyv, miből csak jogszabály. Hálás lennék azért is, ha valaki leírná, hogy milyen változások várhatóak a közeljövőben, amire rdemes majd figyelni az anyagok kinyomtatásánál. Előre is köszömöm.

Textilhal # 2011.09.15. 20:08

Mondok én is egy megnyugtatót (még az írásbelihez): én A-ból írtam (eljárásjog), a végzésem az elnök szerint NEM volt jó, maga a döntés, én meg úgy voltam vele, hogy úgyis mindegy, nem szóbelizhetek (a kérdésre, mely szerint fenntartom-e, már közöltem, hogy persze), hát akkor megvédem én azt a végzést és levezetem, hogy miért s hogyan született a döntésem. Az elnök közölte, hogy tetszik neki a levezetés, valójában az is tetszett, amit írtam (csak éppen nem jó a vonatkozó BH szerint, erre azt is jeleztem, hogy a BH-t nem néztem, mert nekem a JOGSZABÁLYBÓL levezetve egyértelmű volt a dolog...), tehát szóbelizhettem és négyes lett az írásbelim.

Sok sikert és kitartást mindenkinek, én most gyűröm a C-t, október elején megyek...

Pandaaa # 2011.09.16. 00:54

Sok sikert Textilhal, majd a tanulással kapcsolatos tippeidet légyszi oszd meg itt a publikummal (sorrend, segédanyagok, egyéb hasznosságok). :D

kismancsi # 2011.09.16. 10:00

Szia Pandaaa, sajna én még nem vagyok túl rajta, de az anyagokat már összeszedtem.
Szerintem ami lényeges, hogy legyen hatályos Btk. és Be., sok minden változott az utóbbi időben, én a Magyarország.hu-n elérhető hatályos jogszabályokat használtam (ez alapján hatályosítottam a nyomtatott novissimás Be-met, ami ugyan 2011-es, de csomó minden nem volt már jó benne, pl. kiemelt ügyek...)
Btk-ból beszereztem a Kadlót Erzsébet féle, 2011. májusi lezárású verziót, ez azért jó, mert hatályos + vannak benne BH-k, BJE-k is, talán írásbelinél is segítség lesz.
Általános részhez használom a tankönyvet is (2011-es Diós, Vaskúti féle szakvizsga könyv), különös részből szerintem elég a tényállásokat tudni (nagyjából, ugyanis némelyik megjegyezhetetlen), én igyekszem a lényeget és a minősítő körülményeket bevágni. Ehhez szerintem tankönyv nem fontos, ha már tudod a tényállást kb., tudsz róla beszélni.
Be-ből is csak a Be-t tanulom, ehhez nem venném meg a drága könyvet, viszont a jogszaki.hu-n vannak segédanyagok. BH-kat, BJE-ket, ABh-kat csak átolvasom (amiket a tételsor kér), ezek többnyire a netről elérhetők (mkab.hu, bírósági portál). A BV-t és Szabs-t törvényből, de csak a lényeget, részletkérdésekkel (pl. ki kinek milyen értesítőlapot küld) nem foglalkozom. Hát, ez az én taktikám, okt. első hetében majd kiderül, bevált-e....

Tig. Évi # 2011.09.17. 15:47

Sziasztok!

Kismancsi! Kicsit megijesztettél ezzel a sok anyaggal. :-)

Én Btk-ból és Be-ből is megvettem a Dialógos szakvizsga könyveket. Korábbi vizsgázók a Be könyvet kifejezetten ajánlották. Szerintem jó is. Legalábbis érthetőbb, mintha csak a jogszabályt nézed.
Btk általános részhez sem rossz a könyv. AZ összefüggésekre jól rávilágít.
Bv-ből nem tudtok esetleg egy jó kis rövidített verziót valahol?

Én szeptember utolsó napján megyek...

Egyébként az írásbelire tényleg minden bevihatő. SEnki nem nézi, h mi van nálad. Nálunk egyszer járt körbe a felügyelő, de abszolút nem nézte, h ki mit használ. Kommentáros jogszabályt nyugodtan bevihetsz. Azt tök jól fogod tudni használni.
Egyébként ha nincs nálad valami, akkor még a szomszédtól is tudsz kérni. :-)

Kitartás mindannyiunknak!

kismancsi # 2011.09.17. 16:45

Szia Tig.Évi, a jogszaki.hu-n van egy 147 oldalas "rövidített", egész friss kidolgozás a BV-Szabs részhez, szerintem nem rossz, legalább össze van szedve az anyag, bár én ezeket csak a törvényből tanulatom/olvasgatom továbbra is (Bv.tvr és Szabs.tv + Szabs. Korm.r., a többi rendeletbe csak beleolvastam).
Az eddigi hozzászólásokból azt szűrtem le, hogy a lényeg tényleg a két "nagy" törvény alapos(abb) ismerete. Kissé meg vagyok ijedve magam is, ez az érzés azóta tart, hogy a kezembe vettem az irgalmatlan hosszú tételsorokat... Be-ből a könyvet én már nem veszem meg, időm se lenne rendesen átnézni, de biztos jó, az tény, hogy főleg a másodfok és harmadfok körében a törvény elég bonyolultan fogalmaz. Ha netán visszatapsolnak, feltétlen beszerzem...
Nyilván szerencse kérdése is a vizsga, jobb indulatú vizsgáztató tán' nem fogja a Be. legbonyolultabb kérdéseit feszegetni, vagy pl. a természetkárosítás című remeket kérdezni anyagiból...
Köszi az írásbeli infót, remélem, nem fognak akkor sem kekeckedni a bevitt cuccokkal, mikor majd én megyek.
Kitartást és sikereket, mindenkinek!

fdori # 2011.09.20. 07:51

Szia Évi!

Végül én is itt újból:), de én csak év vége felé tervezem a vizsgát.
Ént btk-t csak tv-ből gondoltam, indokolásal együtt nyomtattam,ha vmit nem értenék. BV-t, szabs-t jogszabályból gondoltam, bár kaptam dialogos bv könyvet, de állítólag felesleges.

Be-ből viszont meg akarom venni a most megjelent könyvet, csak 9000.-, 800 oldal.

Ebből tanult már vki? Megéri megvenni???

Tig. Évi # 2011.09.20. 09:44

SZia Dóri!!!

Örülök Neked!!! :-)
Húúú, akkor Neked még rengeteg időd van! Nekem már nem annyira. :-(

800 oldal a Be? Így elsőre nagyon soknak hangzik. A Dialógos könyv azért jóval rövidebb - iratminták meg a kérdések nélkül kb 300 oldal. Azért ezt is sok ám átrágni. Nemhogy a 800 oldalt... ÉN annak biztos nem tudnék nekiállni.

Btk-ból szerintem biztos jó a kommentáros törvény is. Én is gondolkoztam azon, de inkább a könyv mellett döntöttem.

Bv-vől, szab. sértésből én is csak jogszabályt tanulok. Bár nekem is megvan a Dialógos könyv, de már nincs rá időm. Így maradnak a jogszabályok.

Volt valaki mostanában vizsgázni??? Ha igen, kérem ossza meg az infókat.
Mostanában sajnos nem olyan aktív ez a fórum...

Juca03 # 2011.09.21. 09:37

Sziasztok! Érdeklődni szeretnék,hogy június óta változott e tételsor Büntetőből? Esetleg tudnátok abban segíteni, hogy honnan lehet letölteni a tételsorokat? köszönöm

kismancsi # 2011.09.21. 19:13

Június óta nem változott a tételsor, viszont most szólnék mindenkinek, a KIM honlapján azt olvastam, hogy 2012. január 15-től új szakvizsga tételsorok lesznek! Egyelőre ott is a régi van fenn. Sziasztok!

darky69 # 2011.09.22. 13:45

Sziasztok!

Valaki be tudná másolni ide azt a linket, ahol a "hatályos" bünti-tételsor megtalálható? Mert a KIM honlapján nemhogy a tételsort nem találtam meg, de még csak utalást sem arra, hogy van ilyen, hogy "szakvizsga". (www.kim.gov.hu-n néztem)

Köszönöm!

darky69

Malasz # 2011.09.22. 14:13

Sziasztok!

Picit az előző kérdéshez csatlakozva...azt tudja valaki, hogy hol találhatóak azok a BH hivatkozások (szám szerint) amiket kérnek a szakvizsgán, és amik előfordulhatnak az írásbelin? A tételsorban csak Kollégiumi vélemény hivatkozásokat találtam, de abból is csak egy-kettőt.

Köszi

Pandaaa # 2011.09.22. 17:25

Darky69, azért mert eltörölték a szakvizsgát. :)

Na jó: szakvizsga.hu tudnivalók rovatban megleled