szakvizsga - "B" rész (büntető)


Gyheni # 2013.01.22. 22:22

Sziasztok, BE-ből bőven elég a törvény és alig marad ki pár § belőle, én örültem hogy azt betoltam a fejembe, ahol nagy volt a homály annak utána néztem könyvből.

Edina: bv tényleg egy katyvasz, szerintem azt a végére kell hagyni, mert kellenek hozzá Btk és Be. alapok, az IM rendelet és társai nem olyan lényeg, ha van időd olvasd hozzá, aztán persze vizsgáztató válogatja, hogy az amúgy is részletszabályokból álló Bv-ből a lényegesebb részleteket kérdezi vagy a lényegtelenebbeket...

sok sikert nektek, én a polgárt kezdtem épp tanulni :(

m.edina # 2013.01.22. 17:28

Sziasztok!

Mivel csak döcögök a Btk.-val, gondoltam, hogy „könnyedebb” vizekre evezek. Hátha ott lelkesebben tűnnek el az ismeretlen tételek és a mindenki által favorizált Bv. felé eveztem. Ekkor szembesültem azzal, hogy minden tételhez van Bv. tvr, Bv szabályzat, egyik IM rendelet, másik IM rendelet…
Tényleg vagy csak az ellenség megtévesztése???
Szóval ezek tényleg kellenek vagy olyan, mint a vegyesnél, hogy mindegyik tételhez volt 21 AB határozat is, de azokat azért át lehetett ugrani elegánsan? Itt ezeket komolyan vegyem és mind a négy jogszabályt nyüstöljem egy-egy tételhez vagy kevesebb anyag átnézésvel is le lehet küzdeni egy-egy kérdést?

kondidori # 2013.01.22. 15:30

Szia Miki!

Elég a törvény, és sajna nincs olyan része, ami ne kellene.

Berényi Miki # 2013.01.22. 13:41

Sziasztok!

Már biztos volt kérdés de felteszem újra: Be. részből esélyes csak jogszabályból felkészülni vagy elengedhetetlen a könyv is? A Be. terjedelme eléggé elbizonytalanít - főleg úgy, hogy nem ezzel foglalkozok - vannak benne esetleg összefüggő részek amiket nem kérdeznek, nem része a tételsornak?

Richárd82 # 2013.01.21. 20:54

Kondidorit kiegészítve, és egyben megköszönve:

Tv. 20. § (1) Az e törvényben, valamint külön jogszabályban és közösségi jogi aktusban

  1. a közúti közlekedési szabályok közül

kd) a járművezető szervezetében a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol tilalmára ("ittas vezetés") vonatkozó rendelkezések megsértői bírság fizetésére kötelezhetők.

(4) Az (1) bekezdés a)-j) és l) pontjában foglalt valamely rendelkezés megsértőjével szemben - ide nem értve a regisztrációs adóról szóló törvény szerinti gépjárműflotta-üzemeltetőtől bérbe vett személygépkocsi bérlőjét, vezetőjét, ha a személygépkocsi után a regisztrációs adót megfizették, s ezt a személygépkocsi vezetője a vámhatóság által kiállított igazolás bemutatásával bizonyítja - 10 000 forinttól 800 000 forintig, a k) pontban foglalt esetben 10 000 forinttól 300 000 forintig terjedő bírság szabható ki. Az egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabandó bírságok, valamint a több jogsértő cselekmény vagy mulasztás esetén az ugyanabban az eljárásban kiszabható bírság maximális összegét külön jogszabály állapítja meg. Nincs helye bírság kiszabásának, ha a jogsértő cselekmény elkövetése óta két év eltelt (elévülés).
(4a) A közúti forgalomban történő ellenőrzés során, ha a 20. § (1) bekezdés k) pontjában meghatározott szabályszegést elkövető személye a helyszínen megállapítást nyer, a hatóság eljáró tagja határozathozatal nélkül szabja ki a bírságot és döntését közli az elkövetővel. Ha az elkövető a jogsértés tényét nem vitatja, a döntéssel szemben fellebbezésnek nincs helye, amelyről az ügyfelet a helyszínen tájékoztatni kell.
(2a) Amennyiben a 20. § (1) bekezdés k) pontjában foglalt szabályszegést elkövető kiléte a helyszíni intézkedés, vagy a közigazgatási hatósági eljárásban ismertté válik, a (2) bekezdésben meghatározott bírság helyett a jármű vezetőjével szemben a 20. § (4) bekezdés szerinti bírságot kell kiszabni.

Richárd82 # 2013.01.21. 10:53

Kedves jogcsikorgató!

Én a 2012. II. törvényt tanulom szabálysértésből.

kondidori # 2013.01.20. 10:29

Az ittas vezetés úgy alakul jelenleg, hogy van a vízi, légi anyámkinja jármű= az a Szabs.tv.-ben szabályozott ittasvezetés és van a közúti jármű= az meg a 1988. évi I. tv (Kkt.) 20. § (1) bek. k) pontjában és a 21§-ban szabályozott un. közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegés.

jogcsikorgató # 2013.01.19. 20:04

Gratulálok Anett!
Tőled már az új 2012. évi II. szabs. törvényt kérdezték?
Illetve Richárd82 te is az újról beszélsz?

Richárd82 # 2013.01.19. 11:48

Sziasztok!

Jól gondolom, hogy a GYIK-ban többször is megjelenő kérdés: önállóan alkalmazható mellékbüntetéseknek nincs relevanciája tekintettel arra, hogy a kitiltás és a közügyektől eltiltás csak szabadságvesztés mellett szabható ki?

Még egy! Az elévülés nem nyugszik szerintem, ha az elkövető ismeretlen helyen tartózkodik, de körözést, elfogatóparancsot, európai elfogatóparancsot adnak ki ellene. Tekintettel arra, hogy ismeretlen helyen tartózkodik. Ezt nem írja felül a fenti büntetőeljárási cselekmények sem.

Ittas vezetéssel mi a pillanatnyi helyzet, tekintettel arra, hogy a szabs.sértésből eltűnt?

Szakvizsgazo2013 # 2013.01.19. 07:01

Kedves eanett! Hatalmas gratuláció! A "vonalkódot eltávolítás" a Btk. kommentárban a lopás minősített esetét követően található.

Kedves Többiek! Van valakinek Bv írásbeli feladatok gyűjtemény? Át tudnátok Nekem küldeni? Nagyon megköszönném!

Szép napot mindenkinek!

cimó # 2013.01.18. 18:43

Én megmondom őszintén mindig leragadtam a dolog ellen erőszaknál, de most továbbolvasva tényleg egyértelmű:)

d)dolog elleni erőszakkal - ideértve azt is, ha a dolog eltulajdonításának megakadályozására szolgáló eszközt állagsérelem okozása nélkül eltávolítják, vagy a dolog eltulajdonításának megakadályozására alkalmatlanná teszik -,

jogcsikorgató # 2013.01.18. 18:22

Sziasztok! Anett gratula ügyi voltál! :-)
Annyi minden történt alább, kérdeztem, de senki sem válaszolt, gondolom a negatív dolgok olvastán...ezért ismét kérdezném, tőled is Anett, hatályos az új szabálysértési tv? Azt kérdezték, illetve abból kérdeztek-e? Köszi a válaszokat!

Danina # 2013.01.18. 18:09

*áru

Danina # 2013.01.18. 18:08

Anett! Gratulálok és köszi a beszámolót, én vegyesből voltam, csak eu-ból pótoltam, nekem is sikerült!!!

örülök, h a bv-s pótvizsgázós srácnak is meglett végre, ott ültem vele, amíg várakoztunk. talán te ülhettél mellettem a kanapén...

(anyagi jogból: arra gondolt a ragacsos vonalkóddal, hogy az az árú megőrzését szolgáló készüléknek minősül, annak eltávolítása és a termék/ruha eltulajdonítása dolog elleni erőszakkal elkövetett lopásnak fog minősülni, szerintem.)

cimó # 2013.01.18. 17:41

Szia Anett,
köszi a beszámolót, gratulálok!
Jó pihenést :)

eanett # 2013.01.18. 15:52

sziasztok!
én ma voltam. kb egy óráig vizsgáztam a kimben.hosszú menet volt. nem jutott minden egyből az eszembe, de próbáltak rávezetni példákkal.

btk: büntető törvény hatályai részletesen, büntethetőség elévülése részletesen,(volt valami olyasmi, ami a btk közepén van és 5 év alatt évül el?), halmazati büntetés és az összbüntetés szabályai. példákkal is! különös részből a lopás mindenestől. kitértünk arra a minősítő esetre, amikor a boltban leveszi a vonalkódot az elkövető a termékről, és ez dolog elleni erőszakkal elkövetett lopásnak minősül. erről én még nem hallottam, pedig a joggyakorlatban állítólag nagyon vitatott volt, és már a btk-ban is benne van. én a mai hatályosban ilyet nem találtam. de lehet rosszul nyomtattam ki a btk-t (?).

ahol tudtam, említettem joggyakorlatot, de volt, amikor kérdeztek is. hallottam-e erről-arról a jogegységi döntésről, pl. az összbüntetés kiszabásánál annak mértékére vonatkozóan.

be: jogorvoslatok a nyomozás során: panasz, felülbírálati indítvány, pótmagánvád. a nyomozás megszüntetése után hogyan folytatódik tovább az eljárás: ki nyújthat be indítványt a nyomozási bíróhóz (ügyész) + a bíróság elé állítás feltételei, és hogy az ügyész hogyan adja elő a vádat (szóban).

bv-szabs: kik a szabs hatóságok, felsorolás. és a feltételes szabadság megszüntetése részletesen, a szabadságvesztés ideiglenes foganatbavételével együtt.ja, és mi van akkor, ha az ügyész nem hiszi el, hogy az elkövető megszegte a magatartási szabályokat (bizonyítékok beszerzésére utasíthatja a rendőrséget).

hát, remélem tudjátok hasznosítani.
4-en voltunk, egy csak be-ből, egy csak bv-ből vizsgázott, sikerrel! egy teljes ismétlő és én.

kitartást mindenkinek!
anett

Richárd82 # 2013.01.18. 10:03

Kedves Biztosítógondnok!

Én csak még egyszer gratulálni szeretnék, mert 1 hét tanulással így megcsinálni az én szemszögemből nagyon szép teljesítmény! A másik opció, hogy zseni vagy. Azért ezt sem zárnám ki! :) Ne légy szerény!

Hölgyek, srácok! Ez a könyvből tanulás kérdése nehéz. Én pl. amit elküldtema közös mail címre abból tanulok. Ezt azt hiszem bíróknak tették össze. Elolvasom, de a törvényt tanulom. Valami biztos ragad rám, így is (más nem piszok). Viszont én a bh-kat és társait is csak olvasom, mert nekem szám szerint nem fogadja be az agyam. ÉN EGY SÁNTA LOVAT AKAROK ELADNI, NEM EGY OVERDOSE-T. ABBAN MI LENNE A KIHÍVÁS? :)

A legnagyobb gondot a Bv széttagoltsága okozza. Viszont ebben Borsopanna véleményére fogok hagyatkozni. A Bv. törvényt tanulom, a 9/valahányas IM rendeletet meg még egyszer esténként hozzáolvasom.
Abból kell írnom és a legnagyobb kín az iratminta és a hogyan lehet erre készülni megoldása.

Borsopanna # 2013.01.18. 09:26

Kedves Biztosítógondnok,

én szeretném azt az érzést erősíteni benned, hogy 2 RÉSZ SIKERÜLT!!! :) Az anyagit pedig már tudod, megtanultad, még egyszer átnézed, "leülepíted", és meglátod, hogy sikerülni fog! Jelentkezz be minél hamarabbra. És tök jófejség, hogy önszorgalomból csinálod.

Senki nem több vagy kevesebb ember szakvizsgával vagy anélkül. Bármennyire is el vannak tévedve egyesek és ezt gondolják, akkor sem így van.

Jelentkezz be még1x, ismételd át az anyagit, és menni fog ez! :) És szívből gratulálok a sikeres Be. és Bv+Szabs részhez! :)))

biztosítógondok # 2013.01.18. 09:21

Egy hetet sikerült rá készülni, és bűnpártolás lett volna a kérdés (szóval ez sem valami nagyon extra és soha az életben elő nem kerülő dolog).
Egyébként én kvázi önszorgalomból csinálom, a vizsga anyagával kapcsolatosan pedig túl rövid a hely a véleményem kifejtéséhez, mert akkor több értelme lenne talán, ha pl a C részhez megtanult anyagnak több mint fele nem változott volna meg, mióta azt megcsináltam, vagy nem azért sietnék a B-vel, mert nem szeretném az új Btk-t megtanulni a következő alkalommal.

kondidori # 2013.01.18. 09:21

Szia szakvizsgazo2013!

Hát az iratmintatárat szerintem már x. éve nem hatályosították. Én is néztem, de eleve még Megyei Bíróságok és társaik vannak benne...
:-(

vicaszabo # 2013.01.18. 06:00

Jó reggelt :)

Zajlik itt az élet!

A szakvizsgával kapcsolatban az előttem kettő hozzászóló véleményét tudom osztani. (meg az észt, de azt nem szeretném!!!! :))) Talán még a tapasztalatomat: az én büntetőjog vizsgámon az anyagi kérdéshez mondtam egy olyan részletszabályt, amire egyébként tényleg penge ügyvéd úr ránézve bv-s kolegájára annyit mondott ezt momentán nem tudom.

Meg valószínűleg nagyon sok mindent még, amit mondjuk TB-ből az 5-höz kérdeztek tőlem (az is szakvizsga) és sorolhatnám. Annyira szerteágazó, részletes, hogy még egy egyébként polihisztor sem tudna jártasságot szerezni. De nem is ez a cél, még ha így is hívják.

Óriási kihívás, kezdve attól hogy itt már nincs iskola, nincs szamárvezető, évfolyam/csoporttársak, stb, csak egy szál tételsor (legalább az van!) és ebből kell mindent összerakni. Mit és hogyan tanulj, ott a bizottság előtt, aki 3 ember!!! ez azért fontos, mert nem egy az aki tudja ezeket mind, míg te egyedül kell, hogy tudd... szóval pillanatok alatt felvenni a ritmust és mozogni ebben az óriási anyagban: ezek a kihívások és a sikerek. Az egy mellékes dolog mit tudsz a gyakorlatban és mit nem. Megjegyzem, ha nem csinálod, két év alatt úgy elfelejted mint a pinty.

Ennek ellenére nagyon jó mikor az ember végez, és úgy is kell hozzáállni: ez egy megmérettetés, és sikerülni fog. A részvizsga siker is siker!! :)

Érdemben meg annyit szólnék hozzá, hogy kérdezitek a különös részi jogeseteket. Nekem az a tapasztalatom, hogy vannak a toplistások, és 95 %-ban ezeket kell kérdezik. Ezeket kell tudni, nagyon, és a hozzá kapcsolódó anyagokat (pl 15. irányelv az élet elleni bcs-nél).

Azért ez is sokat lefed, de nem kell szószerint tudni. A többiről meg elvi szinten: pl hogy a természetkárosítás keretdiszpozíció, vagy ahogy lentebb is szerepelt vegyes, tiszta, mulasztásos bcs-ek. De ezeknél magét a tényállást nem kell tudni. Az általánoshoz KELL a könyv, és szerintem a különöshöz is. Nekem megvan már mind a 3, könyvet csak ehhez a kettőhöz vettem a kezembe, de ezekhez kellett, nélküle nem lehet.

De a legfontosabb, hogy mindenki tegye meg a tőle telhetőt. Amennyi ideje, energiája, lehetősége van, azt tegye bele, és menjen el, hozza ki magából a legjobbat (adja el a lovat, igaz Borsopanna?! :)))) És még mindig elő lehet hívni a szülői bölcsességet: annyi másnak sikerült, pont neked nem sikerülne?!

Jó tanulást, mazsolázgatást, azért lazítsatok is, és legfőképpen derüljetek, ha máson nem hát magatokon :)

Vica

Szakvizsgazo2013 # 2013.01.18. 05:25

Sziasztok!

Van valakinek a korábban a jogiszakin előfordult BV-Szabs írásbeli feladatai?

És ki használ DVD iratmintát? Aktualizálták már ezen iratmintákat a járások bevezetésével?

Köszi a választ!

ÉS kitartást minden sorstársnak.

Borsopanna # 2013.01.17. 21:01

Te Attika,
gondoltál már arra, hogy valamiféle tanácsadó céget alapíts?
Csak a magunkfajta sügérek tudják, kit kérdezzünk, hova forduljunk jótanácsért.
Hihetetlen, hogy ezeket itt a fórumon te TELJESEN INGYEN osztogatod! Pazarlod a tehetségedet.

Richárd82 # 2013.01.17. 19:37

Kedves Dr. Attika!

Köszönjük a jó tanácsodat.
Azért ha nem haragszol meg és veszed túlságosan magadra, nekem más a véleményem a jogi szakvizsgával kapcsolatban. Az itt lévő kollégáid azért szeretnék lerakni ezt a vizsgát, mert a jelenleg hatályos jogszabályi környezetben bizonyos jogászi tevékenység elvégzéséhez elengedhetetlenül szükséges. Jelenleg nekem a munkám során semmi szükségem nincs erre a vizsgára, de tekintettel a folyamatosan ugráló célpontként viselkedő nyugdíjkorhatárra elég nagy bátorságra vallana kijelentenem azt, hogy valamikor nem lesz rá szükségem.
Amint továbbá a mai beszámoló alapján is láthattad, bizonyos vizsgáztatók esetében kifejezetten a pozitív jog ismerete jelentheti a sikeres vizsgázást. Ami álláspontom szerint sem korrekt és ésszerű a mai világban.
Azért ha már így kiosztottad az itt lévő kollégáidat, akkor azt is elmondhatnád nekünk, hogy milyen módszerrel lehet 3 év alatt mindhárom vizsga tekintetében szakmai gyakorlatot szerezni.
Én például már írtam állásfoglalást, határozatot, sőt az OGY. által elfogadott jogszabályt, de soha nem írtam evsz. határozatot és reményeim szerint nem is fogok. Sőt nyomozásban sem vettem részt és még sorolhatnám, de örülök, ha ez valakinek belefér a "3" évbe.

Dr.Attika # 2013.01.17. 17:36

Tisztelt Kollégák!
A szakvizsgát le kell tudni. Egy trükkje van és pedig az, hogy az egyetem elvégzése után legalább három évig az összes jogterületen jártasságot kell szerezni. Nem a pozitív jog ismerete szükséges, hanem annak alkalmazási képessége.