szakvizsga - "B" rész (büntető)


évicsibe # 2009.11.16. 20:45

drpony

Hááát nem tudom, de én az anyagi ált részt olvasgattam és tényleg nagyon távoliak voltak a fogalmak...

Szóval szerinted érdemes a be-vel kezdeni?
nem jobb, ha az anyagit átveszem előtte, hogy tudjam egyáltalán, hogy miről is folyik az eljárás:)

fantasmagora # 2009.11.17. 09:13

hello Igamed.

én is 30-án megyek bv-ből írni...
Napról napra jobban parázok.

Pronyex # 2009.11.17. 22:24

Sziasztok!

Komplett kidolgozott „B“ tételsor eladó (10.000,– Ft)

Tel: 06–20–223–9240

igamed # 2009.11.17. 23:49

szia fantasmagora!

én még nem parázok még nem volt időm leülni, talán a héten...
te mivel kezdted a tanulást?

TNándi # 2009.11.18. 08:30

Sziasztok! Érdekelne, hogy a törvényen kívül a joggyakorlatot mennyire kérdezik, és főleg az érdekelne, hogy melyik JE határozatok, AB határozatok, stb. fontosak. Ezek ismerete nélkül hányasra lehet számítani?

Nagyon nem vagyok otthon a büntetőjogban, a záróvizsga óta nem foglalkoztam vele. Van 3 hetem, mivel most kaptam meg az értesítést dec 9-re.

fantasmagora # 2009.11.18. 10:08

Igamed,
én először a be-n próbáltam átjutni. csak a törvényen, a plusz cuccra nem tudom lesz-e időm valaha. főleg, hogy nekem már azt a lila tájékoztató könyvet sem küldték meg, és a neten található tételsor még plusz 150 oldalnyi bkv-t, ab határozatot meg bjh-t emleget.

Most délelőtt anyagi, du.bv, este be.

TNándi,
szerintem a különböző határozatokat olvasd hozz amikor tanulsz, de csak lazán, az egészet nem érdemes. én a legtöbbnek csak a rendelkező részét olvastam

drpony # 2009.11.18. 11:30

évicsibe!

szerintem nem sokat segít az anyagi jog ismerete a Be tanulásnál. Az általános ész még csak-csak, de a különös nem nagyon. Én azért kezdtem a Be-vel, mert attól féltem a legjobban. Az a baj vele, hogy rohadt hosszú és tömény, szerintem marha nehéz megtanulni, én nagyon szenvedtem vele. Szerintem a Be-nél kifejezetten kell, hogy ülepedjen az anyag. A másik ok, ami miatt érdemes a Be-vel kezdeni, hogy ha megszorulsz időben, szerintem a Btk-t és a BV-t is jobban lehet pörgetni, mint a Be-t.

TNándi!
tőlem egyáltalán nem kérdeztek BK-t, Bje-t. Én elolvastam mindet (na jó, általában csak a rendelkező részt), annyiból hasznosak, hogy rávilagitanak néhány dologra. Főleg akkor jók, ha az ember nem büntetőzik sokat, mert így lesz egy kis rálátása a gyakorlatra, ami hasznos, mivel a vizsga általában gyakorlatias jellegű. Azt javaslom viszont, hogy ezeket ne ömlesztve olvassátok, hanem akkor, amikor a kapcsolódo részt tanuljátok. Ömlesztve inkább árt, mint használ. AB határozatok viszont szerintem nem kellenek.

évicsibe # 2009.11.18. 12:16

drpony

Köszönöm a tanácsot. Lehet, hogy igazad van és a Be-n kéne átrágnom magam.

Most kezdem még csak az anyagok gyűjtését és előkészítését. Időm mint a tenger, mert csak februárban megyek, de elő kell készítenem, mert inkább most van időm és januárban már nem nagyon lesz.

szakvizsgázó # 2009.11.18. 17:06

évicsibe, én is a Be-vel kezdtem, szerintem is azon érdemes először átrágnod magadat. Utána Btk, a végén bv-szabs. A Be-t érdemes folyamatosan is isételni, mert tényleg nagy anyagmennyiség, és ülepednie kell.

A jogegységiket, bkv-kat elolvastam, de csak a rendelkező rész tanultanm meg. Tőlem pl kérdeztek jogegységit, mondták, hogy ez egy új, a zár alá vétel-biztonsági intézkedés körében van egy új, de ez csak egy apró kérdés volt, nyilván jó pont volt, hogy ezt tudtam, de szerintem a részletekben ők sem vesznek el.

Az AB határozatokat el ekdztem elolvasni, de feladtam a végére és így nem olvastam el az összeset:)

Én márciusban készülök polgáriból, arra valami ötlet, jótanács?:)

évicsibe # 2009.11.19. 07:18

szakvizsgázó
az A rész-ben én leírtam a vizsgámat és azt, hogy engem gazdaságiból (amiben szintén nem vagyok egy nagy spíler) az mentett meg, hogy tudtam a kistörvényeket. (azt mondta ugyanis az elnök, hogy aki erre a kérdésre -OBA- tudja a választ, azt nincs értelme Kft-ből kérdeznie.)
a többit és a tanácsaimat is leírom oda, hogy a helyén legyen minden...:)

gyzsm # 2009.11.19. 08:23

Kedves Sorstársak!!

Én most talán véglegesen elhatároztam, hogy tavasszal leteszem a büntető részből is a vizsgát. Tavaly tavasszal voltam a C részből.

Tudnátok nekem abban segíteni, hogy miből készüljek?
Nézegettem különböző kiadványokat a neten, de sajna vagy készlethiány van belőle, vagy nagyon régen zárták le a kéziratot.

Találtam lehetőséget a Complex oldalán e-learning keretében. Valaki használta esetleg már azt? Használható? Érdemes megkockáztatni?

Előre is köszi az információkat.

A közeljövőben vizsgázóknak sok sikert, a sikeres vizsgázóknak gratulálok!

Zsuzsi

Tinuviel # 2009.11.19. 10:32

Hello!

A szakvizsga honlapon a büntetőjog gyakori kérdések között van két jogeset megoldás nélkül, ezért szeretném kikérni róluk a véleményeteket.

Határolja el egymástól az alábbi tényállásokat, hogyan minősítené az egyes eseteket:

  1. Barátjával mennek az úton, két részeg Önök elé áll, és pénzt kér. Ön megüti az egyik részeget, aki ettől elesik, és beüti a fejét a járdapadkába, amitől azonnal meghal. A barátja pedig a már menekülőben lévő másik részeg után fut, és ököllel behúz neki egyet. A sérült részeget kórházba viszik, ahol meghal, a halál az ütés következménye. Hogyan minősül az Ön által elkövetett cselekmény, és a barátja által elkövetett cselekmény?
  2. A barátjával a mezőn sétálnak, összevesznek, és veszekedés közben ellöki a barátját, aki elesik, és felrobban, ugyanis a mezőn egy - a háborúból visszamaradt - taposóakna volt elásva. Hogyan minősítené az Ön által elkövetett cselekményt?

Köszi a segítséget, mindenkinek jó tanulást, kitartást és sok szerencsét.

fantasmagora # 2009.11.19. 17:31

Sziasztok,

Nem ijesztgetés végett, de tegnap az egyik bizottság mindenkit kivágott be-ből...
ilyen kérdés volt pl:mi van ha a terhelt saját maga terhére fellebbez?
Mit írsz bíróként a jegyzőkönyvbe?
Na, erre keresse meg vki a válasz a be-ben!

igamed # 2009.11.21. 12:32

sziasztok!

A felkészítőn emlegetett lila/rózsaszín könyv nincs meg valakinek küldhető formában?
Előre is köszönöm és mindenkinek kitartást.

bözsi82 # 2009.11.26. 07:11

A bíró akkor készt jegyzőkönyvet, amikor zártcélú távközlő hálózat útján történik a kihallgatás Be. 244/D. De csak annyit ír még a magyarázat is, hogy fel kell tüntetni a jegyzőkönyvben a kihallgatás lefolytatásának körülményeit és fel kell tüntetni a jelen lévő személyeket. Ti tudtok még valamit?

Csipke # 2009.11.26. 10:27

Fantasmagora,

A terhelt nem fellebbezhet a saját terhére, ergo semmi nincs, nyilván elutasítják a fellebbezést. Valahol benne a van a büntető jogszabályokban, csak arra már nem emlékszem, hogy miből lehet ezt kikövetkeztetni.

A mit ír a bíró a jegyzőkönyvbe pedig elég tág kört felölel kérdésileg, tehát szerintem el lehet kezdeni felsorolni, hogy minek kell bennelenni a jegyzőkönyvben. Az pedig, hogy ez mit takar szerény emlékeim szerint benne van a Be-be a bírósági eljárás általános szabályinál.

Gyzsm,

Jogszabály, jogszabály, jogszabály. egyedül anyagi jogból hozzá olvasni a könyvet + mindenhol a megadott BH-kat és ehhez hasonlókat olvasni, a nyilvánvalóan nagyon fontosakat megtanulni. Elég lesz.

Üdv.:


Csipke

Tinuviel # 2009.11.26. 14:20

Fantasmagora,

én annyiban pontosítanám Csipke válaszát, hogy a vádlott saját terhére bejelentett fellebbezése gyakran csak "látszólag" a terhére bejelentett. Így pl. ha a vádlottat 75.000,- forint pénzbüntetésre ítélik és 1 évre eltiltják a járművezetéstől, és ő azért fellebbez, mert inkább fizetne 150.000,- forintot csak ne tiltsák el a járművezetéstől, ez ugyan formailag valóban a terhére bejelentett fellebbezés, de ezzel együtt kifejezésre juttatja azt is, hogy elégedetlen az elsőfokú ítélettel. Töretlen a bírói gyakorlat abban, hogy amennyiben a vádlottnak a saját terhére bejelentett fellebbezés módjából, mikéntjéből arra lehet következtetni, hogy súlyosnak tartja az ítéletet, ebben az esetben azt a javára bejelentettnek kell tekinteni (vagyis a fellebbezést el kell bírálni még akkor is, ha szakszerűtlen). Ebből következik az is, hogy az esetek nagy többségében a saját terhére bejelentett fellebbezés csak látszólagos! (Ezt legfeljebb akkor tudom elképzelni, ha pl. 5 év helyett 10 év kiszabását kéri.) A saját terhére bejelentett fellebbezés korlátja pedig a Be. 8. §-ából (önvádra kötelezés tilalma) következik.

Tinuviel # 2009.11.26. 14:40

A párom tegnap volt büntető szakvizsgán (csak szóbelin). A vizsga OITH-ban, senki sem bukott meg!

A kérdések:

Büntetőjog:

  • jogos védelem, megelőző jogos védelem, túllépés fajtái (Btk. 29-29/A. §);
  • feltételes szabadságra helyezés szabályai (Btk. 47-48. §)
  • erőszakos többszörös visszaeső fogalma
  • az előző kérdéssel összefüggésben melyik az a tényállás, ahol még személy elleni erőszakos bűncselekmények felsorolása található (terrorcselekmény)
  • rövid jogeset: hamis gépjármű-adásvételi szerződést nyújtok be az okmányirodába, hogy bejegyezzenek a gépjármű-nyilvántartásba, ahova be is jegyeznek tulajként; minősítsd [intellektuális közokirat-hamisítás, Btk. 274. § (1) c) pont]
  • mi van, ha orvosi vényt hamisítok (magánokiratham., ezzel kapcsolatban egy BK véleménnyé nem alakított BK állásfoglalás ismertetése!)

Büntető-eljárásjog:

  • polgári jogi igény
  • milyen ítéletet hoznál, ha megállapítod, hogy a vád tárgyává tett cselekmény csak szabálysértés (felmentő ítélet, és a szabálysértést elbírálom + pénzbírsággal kell sújtani)
  • az előzővel összefüggésben: ha a pénzbírságot kiszabó határozat jogerőre emelkedik, kell-e kiállítani egységes értesítést (nem, mert nem a bírósági gazdasági hivatal hajtja végre, hanem a jegyző, csak ítéletkiadmányt kell küldeni a jegyzőnek!)
  • hol található a Be.-ben a "részleges feloldás" (lakhely-elhagyási tilalom)

Bv. jog:

  • elítéltek munkáltatásának szabályai (munkaidő, munkabér, tartalékképzés, saját fenntartásra fizetett összeg, túlmunka); kell-e munkaszerződést kötni az elítélttel (nem); ki dönt a munkáltatásról (befogadási bizottság); jogorvoslati rend
  • szabálysértési jogorvoslati rend (kifogás, óvás, panasz)

Mindenkinek egy jó nagy kalappal!

RB22 # 2009.11.26. 18:33

Sziasztok!
Fantasmagora: szerintem a kérdés, hogy "mit írsz bíróként a jegyzőkönyvbe" szakvizsga kérdés beugratós!! Olvassátok csak végig!!:)
Bíróként TE nem írhatsz bele semmi mást-te csak aláírod,azt ugyanis a jegyzőkönyvvezető írja!

Pronyex # 2009.11.27. 06:48

Sziasztok!

Komplett kidolgozott „B“ tételsor eladó (10.000,– Ft)
Kérésre küldök mintaoldalakat.

Tel: 06–20–223–9240

Csipke # 2009.11.27. 09:08

RB22,

Fizikálisan nem ő írja, de nem a jegyzőkönyvvezető találja ki, mi legyen a jegyzőkönyvben...

Pronyex,

hát nem túl népszerű a tételsorod, hiába írod le hetente kétszer, hogy van... :)

Üdv.:


Csipke

fantasmagora # 2009.11.29. 18:55

sziasztok!
Csipke, Tinuviel!

Nos, a vizsgáztató szerint azt kell a jegyzőkönyvbe írni, hogy javára fellebbezett. Más kérdés, hogy néhány (már szakvizsgázott) kolléga azt mondta, hogy ez szimpla közokirat hamisítás.

Értem a levezetést a látszólag terhére bejelentett fellebbezésről, egész logikus-de attól még szívatós kérdés.

Egyébként szerintem az önvádra kötelezés tilalmából csak rendkívül nyakatekerten lehet levezetni a saját terhére fellebbezés tilalmát, ami mellesleg így nincs benne a Be-ben a másodfokú eljárásnál. Attól, hogy nem kötelezhetjük önvádra, még engedhetnénk neki, hogy ha annyi esze van, akkor tegye, fellebbezzen saját terhére.

No, kitartást mindenkinek. én holnap írok bv-ből... :-(

Pronyex # 2009.12.01. 09:00

Sziasztok!

Komplett kidolgozott „B“ tételsor eladó (10.000,– Ft)

Kérésre küldök mintaoldalakat, de akkor is telefonon keressetek, NE mailben! :-) Köszi!

Tel: 06–20–223–9240

blizzard # 2009.12.04. 03:11

Sziasztok! A szakvizsgazok@gmail.com-ról valamelyik jóindulatú kolléga mindent, amit lehet, törölt. Jelenleg Bv-t kellene tanulnom, de nem kívánok rá 3-4 napnál többet szentelni. Valami hatékony jegyzetet szeretnék, amiből jól lehet tanulni.

Címem: djonas79@gmail.com

Valaki esetleg itt is segíthetne tipp adásával. Előr is köszönöm a segítséget.

Thalia # 2009.12.04. 05:39

blizzard, kondidori kedves kolléganő korábban erre az oldalra feltöltötte azokat az anygaokat, amik a gmailen megtalálhatók (voltak)...

http://jog.webatu.com/