szakvizsga - "B" rész (büntető)

Rafina67 # 2011.04.16. 17:34

Az én gondolataim:

vérfertőzés:
Aki egyenesági rokonával közösül...

megrontás:
Aki 14. életévét be nem töltött személlyel közösül...

• minősítő körülmény, ha a nevelése, felügyelete alatt áll..

erőszakos közösülés:
Aki mást erőszakkal .....
minősítő:

• nevelése felügyelete....
  • 12 életévét meg nem haladott sértettet erőszakkal, avagy ......kényszerít közösülésre

I.

• ha nincs erőszak csupán csak a sértett még nincs 12 éves és a szülő közösül vele

akkor erőszakos közösülés védekezésre, akaratnyilvánításra képtelen sértett sérelmére, amit minősít, hogy a nevelése alatt áll a sértett.

• itt ha erőszak is van akkor duplán minősített.

ezt valószínűleg többször rövid időközönként ismételgeti az elkövető ezért folytatólagos.

II.

• azután betölti a sértett 12 életévét és még mindig nincs erőszak akkor megrontás, amit minősít

a nevelése alatt álló sérelmére, ugye itt ha van erőszak akkor nem megrontás
ezt is ismételgeti, ezért ez is folytatólagos

• a vérfertőzés is megvalósul ugyan de az egyikkel sem kerülhet halmazatba az összefoglalás, vagy valami más elv miatt de az mindegy

folytatólagosság ennek a két bűncselekménynek a tekintetében az "ugyanolyan" kitételen bukik, tehát szerintem ez halmazat.

folytatólagosan elkövetett erőszakos közösülés és folytatólagosan elkövetett megrontás halmazata

remélem van ilyen, mert a szakvizsgán még innen vagyok és sosem dolgoztam ilyesmivel

ha nem úgy van, ahogy gondolom, akkor abba is hagyom a tanulást

Vladislav # 2011.04.16. 15:53

Sziasztok!

Az alábbi könyveket eladásra felajánlom:

Balogh Ágnes, Kőhalmi László: Büntetőjog I.
A könyv kiváló állapotban van, természetesen egy tollvonás sincs benne. Kézirat lezárásának időpontja: 2010. február 28. 3000 Ft

Herke Csongor: Büntető eljárásjog
Szintén kiváló állapotban van, természetesen aláhúzás, kiemelés mentes. Kézirat lezárásának időpontja: 2010. április 15. 3000 Ft

Postázás megoldható

Érdeklődni: emailen

Vladislav

etyidr # 2011.04.16. 12:17

Én most áprilisban írásbeliztem, eltettették a telókat, a táskán cipzár behúzva, és könyvet nem lehet használni.
A nyomtatott cucc, és a jogszabállyal gyárilag bekötött bh, ilyesmi mehet. Volt aki a kommentárját becsomagolta mint a kisiskolások, borítóval, és így használta..
Volt aki sporttáskával ment, de szerintem felesleges. A melletted ülők, sőt még a messzebb ülők jogszabályait is elkérheted.
Nálunk volt egy csaj, aki munkából írt, de ítéletet kellett írnia, és pp nem volt. Kiment a kisasszonyokhoz, és közölte, h az kell, és kérne egyet. Megkérdezték ki tudja kölcsön adni neki.

Én csak a normál irattáskával mentem, és 6 törvénnyel.És jól sikerült..
Bízz a sikerben, és a tapasztalataidban...
És mondták, hogy utánunk egy héttel már a táskákat a falhoz kell majd kitenni. De halk suttogás volt. Hát egy nyelvvizsgán nagyobb a szigor

kondidori # 2011.04.14. 09:28

Azért mondjuk a telefonálásra nem biztatnálak, bár amikor én vizsgáztam is volt olyan, akinek az irodából emailen küldték az ipohnejára a komplett bh-t, mert egyrészt harapnak érte, talán ez az egyetlen amit néznek, másrészt kurva idegesítő, ha a melletted/veled szemben ülő végig a telefonba dumál, miközben gondolkodnál. Én sokszor közel voltam hozzá, hogy pofán ba..om a velem szemben ülő csajt, aki konferenciahívást bonyolított a headsetjén a vizsga alatt. (Ja és persze megbukott a szóbelin, mert sikerült akkora fa..ságot lesúgni neki a telefonon, hogy nem engedték szóbelizni, hiába mondta neki az írásbelin mindenki, hogy az tuti hülyeség, amit ír)

Dorka0629 # 2011.04.14. 09:00

Nenikő!

Csatlakozom kondidori hozzászólásához! Mindent vigyél, amit tudsz. Nálunk volt olyan, aki kisbőrönddel és volt olyan, aki sporttáskával érkezett. Egyesek még telefonálni, sms-ezni is tudtak! Tényleg nem nézi a kutya sem, hogy mit viszel be, a beszélgetésért szoktak szólni, ha többször észreveszik...de nálunk emiatt senkit nem zavartak ki.
Egy kalappal!!!

kondidori # 2011.04.14. 07:45

Nenikő!

Mindent vigyél, amit elbírsz. A kutya nem nézi, hogy mit viszel be. Amiről úgy érzed, hogy segíthet, azt vidd. Nálunk többen kis börönddel vagy hatalmas sporttáskákkal érkeztek - könyv, kommentár, feladatok, iratminták, bh-k stb.

Nenikő # 2011.04.14. 07:13

Sziasztok!

Abban kérném a segítségeteket, aki volt már írsbelizni, hogy miket vitt be magával.
Törvényeim iratmintáim vannak, ezen kívül bh-bkv-k, tankönyv, amiben szintén van iratminta bevihető?

guba # 2011.04.11. 04:52

Erőszakos közösülés akkor lehet halmazatban a vérfertőzéssel, ha a sértett nem áll az elkövető nevelése alatt.

pollesz # 2011.04.10. 17:20

A konszumpciót mondtam én is a vizsgán egy alternatívaként, és akkor az erőszakos közösülés halmazatban állt volna vérfertőzéssel, de arra azt mondta a vizsgáztató, hogy az teljesen rossz. Ahogy nézegettem pedig lehet így is mert más a jogi tárgy. Igazán nem kaptam választ a vizsgán arra, hogy milyen megoldást vártak, de ez nem is egy olyan vizsga volt ahol válaszokat kaptam volna, azokat tőlem várták. Azt mondta nekem egy ismerősöm, hogy a bírói gyakorlat más a különböző megyékben így ha jól indokolom elfogadják a választ.

guba # 2011.04.09. 09:16

Szerintem, ha követjük a bíróság azon logikáját, hogy 12 év alatti közösülést követően 12 év után is közösül,akkor erőszakos nemi köszörülés és megrontás halmazatban áll, akkor a vérfertőzés is állhat szerintem halmazatban, ha 14 éves kor után is dugja a lányát.

Igen, ez bírósági gyakorlat, csak a dolog logikája, szerintem ott bicsaklik meg -mint ahogy írtam tegnap - hogy a fiatalabb sértett sérelmére elkövetett többszörös cselekmények a folytatólagosság egységébe olvadnak, míg az idősebb sérelmére ugyanazon elkövetési magatartások halmazatot alkotnak.
Vegyünk egy példát: Sértett 12. születésnapja előtt egy hónappal kétszer közösül az elkövetővel, akkor erőszakos közösülést kell megállapítani, míg, ha egyszer a születésnapja előtt, másodjára meg egy héttel utána teszi ugyanezt, akkor már erőszakos közösülés és megrontás halmazatát. A BTK. 210.§ pontosan azért emelte ki a 12. év alattiak sérelmére elkövetett közösüléseket a megrontásból és helyezte át az erőszakos közösülésbe, mert súlyosabban kívánta szankcionálni. Ezek után már teljesen irracionális még pluszban valódi halmazatban megállapítani a két bűncselekményt. Nyilván a súlyosabbnak el kellene nyelnie az enyhébbet, mert ezt így kétszeresen értékeljük. Ugyanez a példa szólhatna a megrontásról és vérfertőzésről is.

kondidori # 2011.04.08. 22:28

Guba!

Én is ismerem azt a bh-t, ami szerint a megrontás mindig beolvasztja a vérfertőzést (1987.426), de a bh-k csak azt az esetet vizsgálták, amikor 14 éven aluli hozzátartozóval közösült, erre az esetre mondják ki, hogy ilyenkor a megrontás beolvasztja a vérfertőzés bűntettét vagy vétségét.
Szerintem, ha követjük a bíróság azon logikáját, hogy 12 év alatti közösülést követően 12 év után is közösül,akkor erőszakos nemi köszörülés és megrontás halmazatban áll, akkor a vérfertőzés is állhat szerintem halmazatban, ha 14 éves kor után is dugja a lányát.

kondidori # 2011.04.08. 22:15

Itt van egy egész jó cikk a bírósági gyakorlat aggályos voltáról:
http://jema.hu/article.php?c=72

guba # 2011.04.08. 18:12

És ahogy a megrontás és az erőszakos közösülés elnyeli adott esetben a vérfertőzést, pusztán az idősebb életkor miatt a halmazat megállapítása, szerintem ugyanúgy aggályos.

guba # 2011.04.08. 17:58

Erőszakos nemi közösülés és a megrontás minősített esete és a vérfertőzés bűntette halmazatban (legalábbis a Belovics féle könyv szerint).

A vérfertőzés nem alkot valódi halmazatot sem a megrontással, sem az erőszakos közösüléssel, amennyiben a második esetben az elkövető nem alkalmaz erőszakot és a sértett 12 év alatti. Ezekben az esetekben az erőszakos közösülés, vagy a megrontás (életkortól függően) minősített esetét kell megállapítani, ha a sértett az elkövető nevelése alatt áll.

Az erőszakos közösülés a megrontással viszont az alábbi BH szerint valódi halmazatot alkot:

BH1983. 1.
Ha az elkövető a gyermekkel először a sértett 12. életévének betöltésének előtt, másodszor pedig azt követően közösül: az erőszakos közösülés és a megrontás bűnhalmazatban megállapításának van helye [Btk. 12. §(1) bek., 197. § (1) bek., (2) bek. a) pont, 201. § (1) és (3) bek.].

Érdemes elolvasni a BH-t, én mondjuk nem értek egyet ezzel az indoklással, a következők miatt: Folytatólagosan elkövetett erőszakos közösülés megállapításának van helye, ha az elkövető 12 év alatti sértettel több alkalommal közösül. Ehhez képest nyilván kisebb a bűncselekmény súlya, ha ugyanezt 12 év feletti sértettel szemben teszi. Tehát nem logikus, hogy súlyosabban (halmazatban) minősítjük annak a cselekményét, aki idősebb sértett sérelmére követi el többször ugyanazt a cselekményt.

pollesz # 2011.04.07. 18:29

Köszi a választ Tullup.
Gratulálok a vizsgához. Átnézem a te kérdéseidet is.

Tullup # 2011.04.07. 18:02

Pollesz!
Ha a 3 közül 2 -ből átmész, akkor csak azt kell megismételned amiből buktál, viszont ha a 3 közül 2 -ből nem mész át, akkor ismétled mindhármat.

Egyébként:
ma voltam vizsgázni:
anyagi: tettesek, pszichikai bűnsegéd kontra felbújtó, , terrorcselekmény.
Be: védő szerepe, kártalanítás, szereplők a büntetőeljárásban, III. fokú eljárás, különeljárások.
Vh: EVSZ, feltételes szabadságról minden, jutalmak, javító intézet (csak a btk -t kérdezték ezzel kapsolatban).
Szs: pénzbírság, helyszíni bírság, házi őrizet.

Jó tanulást!

pollesz # 2011.04.07. 08:42

Erősítsetek meg légyszíves abban, hogy jól értem e a szakvizsgatájékoztatót, hogy ha valaki csak pl. bv-ből ment át a vizsgán annak mind a bv-t mind a másik 2 tárgyat ismételnie kell. Nem mintha a bv megtanulása lenne gond, csak az időtényező miatt kérdezem. Köszi.

pollesz # 2011.04.07. 08:38

Köszi a válaszokat. Én is halmazatot gondoltam, csak a vizsgán úgy tették fel a kérdést, hogy "hogyan illesztené bele azon cselekményt amikor az apa blalbal cselekményt a folytatólagosságba." Kicsit bekavart és akkor már gondoltam mindenre, csak jóra nem. Meg is buktam.:)

kondidori # 2011.04.07. 08:07

Erőszakos nemi közösülés és a megrontás minősített esete és a vérfertőzés bűntette halmazatban (legalábbis a Belovics féle könyv szerint).

12-éves korig - nemi köszörülés
12év-14 között - megrontás
14 felett -vérfertőzés

Nem teljesen ez, de ráhúzható a 2000.477bh.
Viszont a Bh1983.1 nagyjából ez, csak ott nem folytatódott 14 éves kora után is a dolog.

guba # 2011.04.07. 07:06

Erőszakos nemi közösülés minősített esete, szerintem.

pollesz # 2011.04.06. 19:59

Sziasztok!
Kérdésem az lenne, hogy mi arra a megoldás, hogy az apa a 11 éves lányát "használja" és mindezt a lánya 15 éves koráig teszi. Minősítés? Én nem tudok rájönni hogyan minősül. Ez volt a szakvizsga kérdésem és nem igazán volt határozott válaszom. Több verziót is kitaláltunk rá a kollégákkal, de valahogy egyik sem volt meggyőző.Ötlet?

Köszi

legeri # 2011.04.04. 15:17

Sziasztok!

Ma voltam bv-ből írásbelizni. A feladatom az alábbi volt.

Az elítélt a városi önkormányzatnál tölti 40 nap közérdekű munka büntetését, de családi okok miatt Budapest IX. kerületbe kíván költözni.
Az ügyész indítványozza más munkahely kijelölését.

Melyek a bv. bíró feladatai, hozzon bv. bírói határozatot!

Én az indítványnak helyt adva új munkahelyet jelöltem ki (Bv. tvr. 10 §)a IX. kerületi önkormányzatnál az elítélt személyi körülményeiben történt változás miatt. A végzésben hivatkoztam arra, hogy az elítéltet és a pártfogó felügyelőt is meghallgatta a bíróság.

Egyet nem tudok. Ugyebár a közérdekű munkát nem napokban, hanem órákban kell meghatározni. Na erre a kérdésre nem tértem ki a végzésben és nem írtam le azt sem, hogy mikor és hogy kell a munkát végezni (hetente egy nap pihenőnapon vagy szabadidőben díjazás nélkül és hogy 6 óra közérdekű munka 1 napi szabadságvesztésnek felel meg).

Szerintetek?

Szóbeli beosztásom az OIT fszt. 1/c-be szól. Erről mit tudtok?

Nenikő # 2011.04.04. 10:39

Tullup!

Köszi az infot, a gyors választ.

Tullup # 2011.04.04. 10:06

Nenikő!
Ez minden esetben így van. Aki nem első szakvizsgára megy, annak oda kell mennie a Szalay utcába, felolvassák a névsort és megmondják, hogy hol lesz a vizsga. Ez vonatkozik a levélben/személyesen, illetve az online jelentkezőkre is.
Ha most lesz az első szakvizsgád, akkor az írásbelinél közlik, hogy hova kell menned, illetve a behívóban.

Nenikő # 2011.04.04. 09:38

Sziasztok!

A szakvizsgára neten jelentkezőktől kérdezném, hogy a rendzser tényleg úgy működik, hogy a Szalay utcában a vizsga előtt egy órával hirdetik ki a tényleges helyszínt? Onnan kell átmenni abban az egy órában?

Köszi a választ