... sorry, bv bíróhoz... a fáradtság...
szakvizsga - "B" rész (büntető)
Ma vizsgáztam, Fővárosi Bíróság, Vaskuti bíró úr bizottsága. Tündériek voltak! Nyilván tudni kell, de nagyon emberségesek. Legjobb vizsgaélményem büntetőjogból.
Anyagi: dobókockával kellett dobni és úgy tételsort választani, amit ő állított össze. Így amit kérdezett: tettesek, hogy lesz a bűnsegédből felbujtó, próbára bocsátás felnőtteknél és fiataloknál, rongálás.
Eljárásjog: mindenféle kérdés arra vonatkozóan, hogy keveredhet büntetőügybe (nem terheltként) egy polgári jogos ügyvéd, magánfél, sértett képviselete, polgári jogi igény, ezzel kapcsolatos perújítás lehetősége, próbára bocsátás eljárásjogi oldala.
BV: Fenyítésekkel szembeni fellebbezés nyomozási bíróhoz, ennek eljárása, szab sértésből pedig kézbesítés, kézbesítési vélelem megdöntése.
És hogy ki mennyit tanul erre: én nem tennék olyan kijelentést, hogy mennyi a sok, mennyi a kevés, a hatékonyság lehet, hogy sokkal magasabb annál, aki kevesebb időt szán rá, mint aki hetekig ezen ül.
Én tisztán két hetet tanultam, ebből BV és szab. sért cca. 5 óra volt (azaz még napokban sem mérhető) és 4-est kaptam. Be-re pedig 4 napot, erre is 4est kaptam. Úgyhogy szerintem nincs tuti recept, tanulni kell mindenkinek magához mérten.
Kalappal mindenkinek!
ma vizsgáztál?
helyileg hol volt?
szándékosság, gondatlanság, maradékbűncselekmény, eredménybűncselekményre is, és kísérlet szempontjából, példával
megrovás, mivan ha újra elkövet?
rablás
kitiltás
tanú vallomás felhasználása, ha nincs ott a tanú /esetek felsorolni/
gyermekkorú kihallgatása
nyomozási bíró
előzetes/07.15-től változott!!!
ügyvédi irodába házkutatás, lefoglalás
bv bíró feladata, jogorvoslatok
előzetesben jogok,
elítélt jutalmazás, fenyítés
szabs őrizet, bünt, intézkedés
Kell az ált szakvizsga könyv, a különöshöz kommnetár bh-val bje-vel, a be és bv tv.
Attika!
Ha az első elutasítás után nem vehemensebb kicsit a fiú 2. alkalommal, akkor élet is kevés.
Ezekkel a napokkal 554 lett ítélőtáblán
Sziasztok!
Októberben megyek bünti anyagiból írásbelire, ha van valakinek, kérlek küldjetek az írásbelin használható "BH gyűjtemény"t, vagy infót arról, h miből célszerű összeszedni azokat.
Kalappal mindenkinek!
Köszi: Rebeka
Persze, hogy viszonylagos. van aki 1 óra udvarlás után ágyba viszi a lányt, van akinek egy élet is kevés.
Viszonylagos. Nyugalmazott (vagy nem nyugalmazott) rendőröknek, akik előtte 20-25 évig a gyakorlatban alkalmazták, és a kisujjukban van, sok. (Ezt tőlük tudom, sok rendőr évfolyamtársam volt:) )
Egy vállalati, vagy egy közigazgatásban dolgozó jogásznak, akik büntetőjoggal, büntetőeljárással egyetemi tanulmányaikon kívül érintőlegesen sem találkoztak, kevés.
(De ez máshol kompenzálódik, a rendőrök ismerősöknek meg más jogterület e fehér folt..:) )
Szerintem meg sok.
Be.-re 5 nap szerintem kevés
napokban alaposan ismétlés nélkül
6,10,5,3
nem
ez tényleg csak egyszerű kíváncsiság
Ha KBS dupla vagy fele napi ráfordítást javasol, akkor annak megfelelően készülsz?
mondjuk KBS véleményére kíváncsi lennék
ki hány napot készül / készült a "B" részvizsgára?
ehhez mit szóltok:
1.) büntetőjog anyagi jog: 4 nap
2.) büntetőjog különös rész: 4 nap
3.) büntetőeljárásjog: 6 nap
4.) büntetés-végrehajtási és szabálysértési jog: 3 nap
előzetes olvasgatás nélkül értendőek fenti napok
Érdekelne a be 50 oldalas, vagy bármilyen átlátható segítség!
Ha van valakinek,legyen szíves ossza meg.
Büntetőjog 2. szakvizsga könyvet vennék.
Dialog Campus kiadótól!
köszönöm
a 820 oldal két kötetben biztosan túlzás (Novissima)
fele kihúzható lenne...
fent van neten az a bizonyos 50 oldalas kivonat?
(azt viszont kevésnek érzem)
Kedves hunfrakk!
Szerény véleményem szerint felesleges Be-ből könyvet (is) tanulnod! Én 1x olvastam el a törvényt (abban is el lehet veszni rendesen)+egy közel 50 oldalas kidolgozást tanultam amiben benne van átláthatóan a lényeg! (a kevésbé részletezett dolgokhoz néztem meg még a törvényt) 3-4 napot szántam a Be-re (nem tudtam többet munka mellett), 4-t kaptam.
Bv-ből majdnem az egész tételsort kidolgoztam (kézzel írt), ha valakit érdekel. Könnyebb átvenni szerintem így összeszedve, mint a törvényt olvasni 20x :(
megjelent Be.-ből az új Novissimás szakvizsga könyv
820 oldal
érdemes valaki szerint ebből tanulni
vagy elég a tv. + a bje-k
Megvenném olcsóbban a Büntetőjog 1-2 szakvizsga könyveket, illetve a Bv jogot, ha valakinek megvan.
Dialog Campus-os könyvek érdekelnek, és olyan amibe nincs belefirkálva!!!
Kitartás a tanuláshoz!
Sziasztok!
Büntetőjogból vizsgáztam június végén, sikerrel. Minden anyagot (van másolt büntető könyvem, Novissimás Dr.Vaskúti-Diós szerzőktől, 2011-es, vannak saját kidolgozott anyagaim stb. ) Ha valakit érdekel, eladnám-vagy elcserélném "C" részhez szükséges jegyzetekre (nov-ben megyek "C" részből)
érdeklődni: dr.hege@gmail.com
Ja és büntetőjogból a kérdéseim (június 30-án vizsgáztam, Hálistennek egy normális bizottsághoz osztottak be,senki nem bukott nálunk):
Büntető anyagi jogból:
- bűncselekmény fogalma
- szándékosság, gondatlanság (minek nehéz az elhatárolása-eshetőleges szándéké+luxuriáé)
- szándékos, gondatlan emberölés elhatárolása a halált(életveszélyt) okozó testi sértéstől, itt jogesetet is kérdezett a vizsgáztató
Eljárásjogból:
- kézbesítés szabályai,
- idézés, értesítés
- felülvizsgálat
- lakhelyelhagyási tilalom, házi őrizet
Bv-ből:
- evsz szabályai(kizáró okok, mi a célja, kiknél stb.)
- befogadás szabályai
Szabálysértésből:
- helyszíni bírság
- elzárással is sújtható szabálysértések
Sziasztok!
Eladnám az alábbi könyveket:
- dr. Tóth Mihály Az Ószövetségtől a Pink Floydig
- dr. Tóth Mihály A Mitológiától a Beatlesig
Mindkettő hibátlan, egyszer olvasott, rendhagyó jogesettár megoldásokkal. Nekem nagyon sokat segített a szakvizsgán, sőt, a gyakorlatban, a minősítések esetében. Akit érdekel, írjon privátban
Sziasztok!
Mit javasoltok a bünti tanulásához? Melyik részt miből érdemes???
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02