szakvizsga - "B" rész (büntető)

nbetty # 2011.09.02. 22:08

... sorry, bv bíróhoz... a fáradtság...

nbetty # 2011.09.02. 22:05

Ma vizsgáztam, Fővárosi Bíróság, Vaskuti bíró úr bizottsága. Tündériek voltak! Nyilván tudni kell, de nagyon emberségesek. Legjobb vizsgaélményem büntetőjogból.

Anyagi: dobókockával kellett dobni és úgy tételsort választani, amit ő állított össze. Így amit kérdezett: tettesek, hogy lesz a bűnsegédből felbujtó, próbára bocsátás felnőtteknél és fiataloknál, rongálás.

Eljárásjog: mindenféle kérdés arra vonatkozóan, hogy keveredhet büntetőügybe (nem terheltként) egy polgári jogos ügyvéd, magánfél, sértett képviselete, polgári jogi igény, ezzel kapcsolatos perújítás lehetősége, próbára bocsátás eljárásjogi oldala.

BV: Fenyítésekkel szembeni fellebbezés nyomozási bíróhoz, ennek eljárása, szab sértésből pedig kézbesítés, kézbesítési vélelem megdöntése.

És hogy ki mennyit tanul erre: én nem tennék olyan kijelentést, hogy mennyi a sok, mennyi a kevés, a hatékonyság lehet, hogy sokkal magasabb annál, aki kevesebb időt szán rá, mint aki hetekig ezen ül.
Én tisztán két hetet tanultam, ebből BV és szab. sért cca. 5 óra volt (azaz még napokban sem mérhető) és 4-est kaptam. Be-re pedig 4 napot, erre is 4est kaptam. Úgyhogy szerintem nincs tuti recept, tanulni kell mindenkinek magához mérten.

Kalappal mindenkinek!

hunfrakk # 2011.09.02. 18:41

ma vizsgáztál?
helyileg hol volt?

etyidr # 2011.09.02. 13:18

szándékosság, gondatlanság, maradékbűncselekmény, eredménybűncselekményre is, és kísérlet szempontjából, példával
megrovás, mivan ha újra elkövet?
rablás

kitiltás

tanú vallomás felhasználása, ha nincs ott a tanú /esetek felsorolni/
gyermekkorú kihallgatása
nyomozási bíró
előzetes/07.15-től változott!!!
ügyvédi irodába házkutatás, lefoglalás

bv bíró feladata, jogorvoslatok
előzetesben jogok,
elítélt jutalmazás, fenyítés
szabs őrizet, bünt, intézkedés

Kell az ált szakvizsga könyv, a különöshöz kommnetár bh-val bje-vel, a be és bv tv.

etyidr # 2011.09.02. 13:09

Attika!
Ha az első elutasítás után nem vehemensebb kicsit a fiú 2. alkalommal, akkor élet is kevés.

Ezekkel a napokkal 554 lett ítélőtáblán

Ba.Rebeka # 2011.08.30. 18:09

Sziasztok!

Októberben megyek bünti anyagiból írásbelire, ha van valakinek, kérlek küldjetek az írásbelin használható "BH gyűjtemény"t, vagy infót arról, h miből célszerű összeszedni azokat.

ba.rebeka@freemail.hu

Kalappal mindenkinek!

Köszi: Rebeka

Dr.Attika # 2011.08.30. 09:51

Persze, hogy viszonylagos. van aki 1 óra udvarlás után ágyba viszi a lányt, van akinek egy élet is kevés.

Egyjogász # 2011.08.30. 08:58

Viszonylagos. Nyugalmazott (vagy nem nyugalmazott) rendőröknek, akik előtte 20-25 évig a gyakorlatban alkalmazták, és a kisujjukban van, sok. (Ezt tőlük tudom, sok rendőr évfolyamtársam volt:) )

Egy vállalati, vagy egy közigazgatásban dolgozó jogásznak, akik büntetőjoggal, büntetőeljárással egyetemi tanulmányaikon kívül érintőlegesen sem találkoztak, kevés.

(De ez máshol kompenzálódik, a rendőrök ismerősöknek meg más jogterület e fehér folt..:) )

Dr.Attika # 2011.08.30. 08:44
hunfrakk # 2011.08.30. 07:27

Be.-re 5 nap szerintem kevés

etyidr # 2011.08.30. 07:08

napokban alaposan ismétlés nélkül

etyidr # 2011.08.30. 07:08

6,10,5,3

hunfrakk # 2011.08.30. 05:53

nem

ez tényleg csak egyszerű kíváncsiság

Dr.Attika # 2011.08.30. 05:08

Ha KBS dupla vagy fele napi ráfordítást javasol, akkor annak megfelelően készülsz?

hunfrakk # 2011.08.29. 21:37

mondjuk KBS véleményére kíváncsi lennék

hunfrakk # 2011.08.29. 21:19

ki hány napot készül / készült a "B" részvizsgára?

ehhez mit szóltok:

1.) büntetőjog anyagi jog: 4 nap
2.) büntetőjog különös rész: 4 nap
3.) büntetőeljárásjog: 6 nap
4.) büntetés-végrehajtási és szabálysértési jog: 3 nap

előzetes olvasgatás nélkül értendőek fenti napok

etyidr # 2011.08.27. 12:56

Érdekelne a be 50 oldalas, vagy bármilyen átlátható segítség!
Ha van valakinek,legyen szíves ossza meg.

mamhaaa # 2011.08.18. 07:18

Büntetőjog 2. szakvizsga könyvet vennék.
Dialog Campus kiadótól!

hunfrakk # 2011.08.15. 09:03

köszönöm

a 820 oldal két kötetben biztosan túlzás (Novissima)
fele kihúzható lenne...

fent van neten az a bizonyos 50 oldalas kivonat?

(azt viszont kevésnek érzem)

Szodő # 2011.08.15. 08:55

Kedves hunfrakk!

Szerény véleményem szerint felesleges Be-ből könyvet (is) tanulnod! Én 1x olvastam el a törvényt (abban is el lehet veszni rendesen)+egy közel 50 oldalas kidolgozást tanultam amiben benne van átláthatóan a lényeg! (a kevésbé részletezett dolgokhoz néztem meg még a törvényt) 3-4 napot szántam a Be-re (nem tudtam többet munka mellett), 4-t kaptam.

Bv-ből majdnem az egész tételsort kidolgoztam (kézzel írt), ha valakit érdekel. Könnyebb átvenni szerintem így összeszedve, mint a törvényt olvasni 20x :(

dr.hege@gmail.com

hunfrakk # 2011.08.15. 07:58

megjelent Be.-ből az új Novissimás szakvizsga könyv

820 oldal

érdemes valaki szerint ebből tanulni

vagy elég a tv. + a bje-k

http://www.szakvizsga.hu/…rasjog.shtml

mamhaaa # 2011.08.13. 16:18

Megvenném olcsóbban a Büntetőjog 1-2 szakvizsga könyveket, illetve a Bv jogot, ha valakinek megvan.
Dialog Campus-os könyvek érdekelnek, és olyan amibe nincs belefirkálva!!!
Kitartás a tanuláshoz!

Szodő # 2011.08.13. 12:05

Sziasztok!

Büntetőjogból vizsgáztam június végén, sikerrel. Minden anyagot (van másolt büntető könyvem, Novissimás Dr.Vaskúti-Diós szerzőktől, 2011-es, vannak saját kidolgozott anyagaim stb. ) Ha valakit érdekel, eladnám-vagy elcserélném "C" részhez szükséges jegyzetekre (nov-ben megyek "C" részből)

érdeklődni: dr.hege@gmail.com

Ja és büntetőjogból a kérdéseim (június 30-án vizsgáztam, Hálistennek egy normális bizottsághoz osztottak be,senki nem bukott nálunk):

Büntető anyagi jogból:

1. bűncselekmény fogalma
  2. szándékosság, gondatlanság (minek nehéz az elhatárolása-eshetőleges szándéké+luxuriáé)
  3. szándékos, gondatlan emberölés elhatárolása a halált(életveszélyt) okozó testi sértéstől, itt jogesetet is kérdezett a vizsgáztató

Eljárásjogból:

1. kézbesítés szabályai,
  2. idézés, értesítés
  3. felülvizsgálat
  4. lakhelyelhagyási tilalom, házi őrizet

Bv-ből:

1. evsz szabályai(kizáró okok, mi a célja, kiknél stb.)
  2. befogadás szabályai

Szabálysértésből:

1. helyszíni bírság
  2. elzárással is sújtható szabálysértések
Libertin (törölt felhasználó) # 2011.07.24. 10:03

Sziasztok!

Eladnám az alábbi könyveket:

• dr. Tóth Mihály Az Ószövetségtől a Pink Floydig
  • dr. Tóth Mihály A Mitológiától a Beatlesig

Mindkettő hibátlan, egyszer olvasott, rendhagyó jogesettár megoldásokkal. Nekem nagyon sokat segített a szakvizsgán, sőt, a gyakorlatban, a minősítések esetében. Akit érdekel, írjon privátban

fdori # 2011.07.05. 07:58

Sziasztok!

Mit javasoltok a bünti tanulásához? Melyik részt miből érdemes???