orsi81!
www.jogiszaki.hu-n találsz eseteket.
orsi81!
www.jogiszaki.hu-n találsz eseteket.
Sziasztok! Bv-ből megyek irni és érdeklődnék, hogy milyen fórumon találnék eseteket, mintákat? Mire számithatok? Köszi!
Sziasztok, többen irjátok, hogy van olyan jogszabályotok, amiben vannak minták. Én bv-b?l megyek irásbelizni, de sehol nem találok mintákat. Légyszi s
Üdvözlök minden szakvizsgára készülőt!
Én néhány nappal ezelőtt,lettem túl az utolsó részvizsgán. Az OIT-ban voltam, azelőtt még sosem osztottak be oda.
Mivel én közigazgatásban dolgozom, a bv-szabs-ból a nálam is előforduló estekből kérdeztek (ez egyébként a többi vizsgára is igaz volt): pénzbüntetés, pénzbírság végrehajtása.
Büntetőből mindenkinek egy jogesettel kezdték, fel kellett ismerni a tényállást, majd azt kiveséztük:
Pl. emberölés, garázdaság, stb. gyakori tényállások. Pénzbüntetés részletesen.
Aki pl. Apeh-nál dolgozott, annak voltak adós bcs-ek.
Be-ből tárgyalás távollevő terhelttel szemben, mikor rendlenek ki szakértőt.
Ennyi jutott eszembe, 6 fő volt beosztva a bizottsághoz, ebből egyiknek nem sikerült a be. és a bünt.,ezért ismétel, és volt egy valaki, akinek a bv nem lett meg, úgyhogy arra is fordítsatok figyelmet.
Sok sikert mindenkinek aki még előtte van.
http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…ndo-joganyag
Na, itt van. Félreértettem a dolgot, tehát a most hatályos tételsor már az új, 2011. január 15-től - én ezt olvastam "félre" és azt hittem jövőre megint új lesz a tételsor. Mondjuk, ez sem kizárt, regnáló kormányunk buzgó jogalkotását tekintetbe véve... Még egyszer elnézést a vaklármáért. Sziasztok.
Sziasztok, most már én sem találtam meg a KIM honlapján azt, ahol a januártól bevezetendő új szakvizsga tételsorról regéltek, pedig esküdni mernék, ott volt, magamtól ilyeneket nem szoktam kitalálni. Bocs!
Pandaaa: Köszi! Mondjuk tegnap 13.00-kor eléggé élőnek tűnt a szakvizsga... ;-)
Oké, a szakvizsga.hu-t néztem én is, csak elbizonytalanodtam, hogy az ott teljesen aktuális-e, mert egy sráctól kérdezték alkotmányból a rendőrségi tv-t és ez nem része annak tételsornak, amit a szakvizsga.hu-ról szedtem le...
Kösz még egyszer!
Darky69, azért mert eltörölték a szakvizsgát. :)
Na jó: szakvizsga.hu tudnivalók rovatban megleled
Sziasztok!
Picit az előző kérdéshez csatlakozva...azt tudja valaki, hogy hol találhatóak azok a BH hivatkozások (szám szerint) amiket kérnek a szakvizsgán, és amik előfordulhatnak az írásbelin? A tételsorban csak Kollégiumi vélemény hivatkozásokat találtam, de abból is csak egy-kettőt.
Köszi
Sziasztok!
Valaki be tudná másolni ide azt a linket, ahol a "hatályos" bünti-tételsor megtalálható? Mert a KIM honlapján nemhogy a tételsort nem találtam meg, de még csak utalást sem arra, hogy van ilyen, hogy "szakvizsga". (www.kim.gov.hu-n néztem)
Köszönöm!
darky69
Június óta nem változott a tételsor, viszont most szólnék mindenkinek, a KIM honlapján azt olvastam, hogy 2012. január 15-től új szakvizsga tételsorok lesznek! Egyelőre ott is a régi van fenn. Sziasztok!
Sziasztok! Érdeklődni szeretnék,hogy június óta változott e tételsor Büntetőből? Esetleg tudnátok abban segíteni, hogy honnan lehet letölteni a tételsorokat? köszönöm
SZia Dóri!!!
Örülök Neked!!! :-)
Húúú, akkor Neked még rengeteg időd van! Nekem már nem annyira. :-(
800 oldal a Be? Így elsőre nagyon soknak hangzik. A Dialógos könyv azért jóval rövidebb - iratminták meg a kérdések nélkül kb 300 oldal. Azért ezt is sok ám átrágni. Nemhogy a 800 oldalt... ÉN annak biztos nem tudnék nekiállni.
Btk-ból szerintem biztos jó a kommentáros törvény is. Én is gondolkoztam azon, de inkább a könyv mellett döntöttem.
Bv-vől, szab. sértésből én is csak jogszabályt tanulok. Bár nekem is megvan a Dialógos könyv, de már nincs rá időm. Így maradnak a jogszabályok.
Volt valaki mostanában vizsgázni??? Ha igen, kérem ossza meg az infókat.
Mostanában sajnos nem olyan aktív ez a fórum...
Szia Évi!
Végül én is itt újból:), de én csak év vége felé tervezem a vizsgát.
Ént btk-t csak tv-ből gondoltam, indokolásal együtt nyomtattam,ha vmit nem értenék. BV-t, szabs-t jogszabályból gondoltam, bár kaptam dialogos bv könyvet, de állítólag felesleges.
Be-ből viszont meg akarom venni a most megjelent könyvet, csak 9000.-, 800 oldal.
Ebből tanult már vki? Megéri megvenni???
Szia Tig.Évi, a jogszaki.hu-n van egy 147 oldalas "rövidített", egész friss kidolgozás a BV-Szabs részhez, szerintem nem rossz, legalább össze van szedve az anyag, bár én ezeket csak a törvényből tanulatom/olvasgatom továbbra is (Bv.tvr és Szabs.tv + Szabs. Korm.r., a többi rendeletbe csak beleolvastam).
Az eddigi hozzászólásokból azt szűrtem le, hogy a lényeg tényleg a két "nagy" törvény alapos(abb) ismerete. Kissé meg vagyok ijedve magam is, ez az érzés azóta tart, hogy a kezembe vettem az irgalmatlan hosszú tételsorokat... Be-ből a könyvet én már nem veszem meg, időm se lenne rendesen átnézni, de biztos jó, az tény, hogy főleg a másodfok és harmadfok körében a törvény elég bonyolultan fogalmaz. Ha netán visszatapsolnak, feltétlen beszerzem...
Nyilván szerencse kérdése is a vizsga, jobb indulatú vizsgáztató tán' nem fogja a Be. legbonyolultabb kérdéseit feszegetni, vagy pl. a természetkárosítás című remeket kérdezni anyagiból...
Köszi az írásbeli infót, remélem, nem fognak akkor sem kekeckedni a bevitt cuccokkal, mikor majd én megyek.
Kitartást és sikereket, mindenkinek!
Sziasztok!
Kismancsi! Kicsit megijesztettél ezzel a sok anyaggal. :-)
Én Btk-ból és Be-ből is megvettem a Dialógos szakvizsga könyveket. Korábbi vizsgázók a Be könyvet kifejezetten ajánlották. Szerintem jó is. Legalábbis érthetőbb, mintha csak a jogszabályt nézed.
Btk általános részhez sem rossz a könyv. AZ összefüggésekre jól rávilágít.
Bv-ből nem tudtok esetleg egy jó kis rövidített verziót valahol?
Én szeptember utolsó napján megyek...
Egyébként az írásbelire tényleg minden bevihatő. SEnki nem nézi, h mi van nálad. Nálunk egyszer járt körbe a felügyelő, de abszolút nem nézte, h ki mit használ. Kommentáros jogszabályt nyugodtan bevihetsz. Azt tök jól fogod tudni használni.
Egyébként ha nincs nálad valami, akkor még a szomszédtól is tudsz kérni. :-)
Kitartás mindannyiunknak!
Szia Pandaaa, sajna én még nem vagyok túl rajta, de az anyagokat már összeszedtem.
Szerintem ami lényeges, hogy legyen hatályos Btk. és Be., sok minden változott az utóbbi időben, én a Magyarország.hu-n elérhető hatályos jogszabályokat használtam (ez alapján hatályosítottam a nyomtatott novissimás Be-met, ami ugyan 2011-es, de csomó minden nem volt már jó benne, pl. kiemelt ügyek...)
Btk-ból beszereztem a Kadlót Erzsébet féle, 2011. májusi lezárású verziót, ez azért jó, mert hatályos + vannak benne BH-k, BJE-k is, talán írásbelinél is segítség lesz.
Általános részhez használom a tankönyvet is (2011-es Diós, Vaskúti féle szakvizsga könyv), különös részből szerintem elég a tényállásokat tudni (nagyjából, ugyanis némelyik megjegyezhetetlen), én igyekszem a lényeget és a minősítő körülményeket bevágni. Ehhez szerintem tankönyv nem fontos, ha már tudod a tényállást kb., tudsz róla beszélni.
Be-ből is csak a Be-t tanulom, ehhez nem venném meg a drága könyvet, viszont a jogszaki.hu-n vannak segédanyagok. BH-kat, BJE-ket, ABh-kat csak átolvasom (amiket a tételsor kér), ezek többnyire a netről elérhetők (mkab.hu, bírósági portál). A BV-t és Szabs-t törvényből, de csak a lényeget, részletkérdésekkel (pl. ki kinek milyen értesítőlapot küld) nem foglalkozom. Hát, ez az én taktikám, okt. első hetében majd kiderül, bevált-e....
Sok sikert Textilhal, majd a tanulással kapcsolatos tippeidet légyszi oszd meg itt a publikummal (sorrend, segédanyagok, egyéb hasznosságok). :D
Mondok én is egy megnyugtatót (még az írásbelihez): én A-ból írtam (eljárásjog), a végzésem az elnök szerint NEM volt jó, maga a döntés, én meg úgy voltam vele, hogy úgyis mindegy, nem szóbelizhetek (a kérdésre, mely szerint fenntartom-e, már közöltem, hogy persze), hát akkor megvédem én azt a végzést és levezetem, hogy miért s hogyan született a döntésem. Az elnök közölte, hogy tetszik neki a levezetés, valójában az is tetszett, amit írtam (csak éppen nem jó a vonatkozó BH szerint, erre azt is jeleztem, hogy a BH-t nem néztem, mert nekem a JOGSZABÁLYBÓL levezetve egyértelmű volt a dolog...), tehát szóbelizhettem és négyes lett az írásbelim.
Sok sikert és kitartást mindenkinek, én most gyűröm a C-t, október elején megyek...
Sziasztok, érdekelne olyanok véleménye, akik túl vannak rajta, hogy mit-miből-hogyan "B" részből. Milyen szuper jegyzeteket tudtok ajánlani, miből kell könyv, miből csak jogszabály. Hálás lennék azért is, ha valaki leírná, hogy milyen változások várhatóak a közeljövőben, amire rdemes majd figyelni az anyagok kinyomtatásánál. Előre is köszömöm.
Szia Kismancsi!
Igaza van a néhány éve szakvizsgázott kollégádnak! Azért nagyjából hasonlítson egy határozatra, amit írsz, de az első kérdés úgy fog hangzani: "Fenntartja, amit írt?" Hallottam olyanról, aki nem tartotta fenn, megmagyarázta, hogy miért nem, jó részletesen persze, és 4est kapott írásbelire. Szóval ne aggódj!
Szia Steini!
Köszi az infót, eddig én is így hallottam, de aztán jött a minisztérium "behívó" levele, gondoltam, bekeményítettek a bevihető cuccok ügyében.
A BH miatt azért görcsöltem, mert volt olyan korábbi fórumozó, akinek állítólag azért nem jött össze, mert nem találta meg az esetre épp passzoló BH-t(?).
Néhány éve szakvizsgázott kollégám viszont azt mondta, hogy tulajdonképpen mindegy az írásbeli (valamit azért persze kell alkotni), mert a szóbeli úgyis azzal kezdődik és ott lehet korrigálni, ha elszúrta az ember. No, október első hetében úgyis minden kiderül...
Szia Kismancsi!
Az írásbelire hivatalosan és elméletileg csak jogszabályszöveget vihetsz be, de gyakorlatilag az lehet nálad, amit csak be bírsz cipelni. Csupasz Btk-t nem kell venned! :) Az iratminták is mehetnek be veled, de ezeket azért diszkrétebben illik kezelni.. :)
"Másrészt így is paráztam, hogy mi van, ha épp nem találok rá arra a BH-ra, ami kell a megoldáshoz" ezt nem értem.. Az indokolásnál jogszabályi hivatkozás kell, nem BH szám. Meg sztem senki nem várhatja el, hogy azt a rengeteg BH-t, számmal együtt tudd! Rosszabb lenne, mint az országos telefonkönyvet megtanulni...
Kitartást a tanuláshoz!
Sziasztok!
Volt mostanában valaki B írásbelizni? Október 3-án megyek, az lenne a kérdésem, hogy iratmintákat és Bh-kat be lehet vinni? Korábbi vizsgázók szerint bármit, akár tankönyvet is, meg BH gyűjteményeket, de ma kaptam egy levelet, amiben az áll, hogy csak jogszabály vihető be.
Az én Btk-m BH-kat is tartalmaz, az bevihető, vagy vegyek új, "csupasz" Btk-t a vizsgára?
Másrészt így is paráztam, hogy mi van, ha épp nem találok rá arra a BH-ra, ami kell a megoldáshoz, ezek szerint emiatt már nem vághatnak meg? Vagy meg kellene tanulni az összes (anyagiból írok....) BH-t is? Olvasgattam ugyan ezeket (egy részüket), de megjegyezni mindet biztosan nem tudom. Köszi előre is az infót, mindenkinek eredményes készülést, vizsgázást!
Kedves Szodő!
Megosztanád, hogy Be-ből hol lelhető fel a közel 50 oldalas jegyzeted?
ítélőtáblán voltam
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |