szakvizsga - "B" rész (büntető)

Textilhal # 2012.02.19. 16:42

Kedves Doktornő, az van, hogy azt anno én sem találtam így meg, de a törökszultán által is említett vaskuti-féle anyagban rábukkantam a felkészülés alatt én is, ott ezt írják róla:

A hivatalos személy elleni erőszak akkor minősül felfegyverkezve elkövetettként, ha az elkövető az élet kioltására alkalmas eszközt a bűncselekmény elkövetésekor magánál tartja annak érdekében, hogy azt szükség esetén felhasználja - függetlenül attól, hogy a hivatalos személynek az elkövető felfegyverkezett voltáról tudomása van-e vagy sem.

Ha ráguglizol megtalálod, egy egész szép kis táblázat, ezt a 24-es bkv-t ott 61. sorszám alatt találod meg.

Doktornő # 2012.02.19. 15:52

Köszönöm törökszultán! Köszönöm Textilhal!
Kedves Textilhal! Ha van egy kis időd, nem írnád le a 24-t is! Örök hála érte!

Cézé85 # 2012.02.19. 15:42

Hekate, bíróságon, ott jár ennyi szabadság. Minálunk legalábbis, nem tudom, máshol mennyit kapnak az emberek.
Én amilyen szerencsétlen voltam a bizottsággal a polgári résznél, olyan szerencsésnek kell lennem a büntetőnél. Annál rosszabb ugyanis nem történhet :)

Textilhal # 2012.02.19. 13:25

Doktornőnek:

26/2007. BK vélemény
a hatályon kívül helyezett BK 65. számú állásfoglalás felülvizsgálatáról
Ha az elkövető a sértettet az attól elvett vagy annak kezéből kiejtett - az élet kioltására alkalmas - eszközzel nyomban bántalmazza: a cselekmény felfegyverkezve elkövetettként minősül.
Az 1978. évi IV. törvény 137. §-ának 4. b) pontja szerint felfegyverkezve követi el a bűncselekményt az, aki az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt tart magánál.
A törvény helyes értelmezése szerint a súlyosabban minősülő, felfegyverkezve elkövetett cselekmény megvalósul már akkor, ha az elkövető a sértett ellenállásának leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt magánál tart anélkül, hogy azt használná. A súlyosabb minősítéshez tehát nem szükséges a megjelölt eszköznek használata is.
Ha az elkövető a cselekmény véghezvitelének megkezdése előtt az emberi élet kioltására alkalmas eszközt (pl. baltát, fejszét, gumibotot stb.) a meghatározott cél érdekében ugyan nem tartotta magánál, hanem azt a cselekmény véghezvitele közben a sértettől elveszi, vagy egyébként megszerzi, és azt a sértett ellenállásának leküzdése vagy megakadályozása érdekében ténylegesen fel is használja: ez olyan többletmagatartást jelent, amely magában foglalja a kevesebbet, vagyis az eszköznek a törvényben meghatározott cél érdekében csupán magánál tartását.
A használat a „magánál tartást” nyilvánvalóan felöleli. De egyébként is ilyen esetben az elkövető a sértettől elvett vagy az általa elejtett eszköz felvételével azt a sértett ellenállásának leküzdése vagy annak megakadályozása érdekében - habár rövid ideig is - „magánál tartja”.
Eszerint ha az elkövető a cselekmény véghezvitelének megkezdése előtt a törvényben meghatározott cél érdekében magánál még nem tartott, de a véghezvitel során a sértettől megszerzett - az élet kioltására alkalmas - eszközt az említett célból felhasználja: a felfegyverkezve elkövetett, súlyosabban minősülő bűncselekményt megvalósítja.
(Bírósági Határozatok 2008. évi 2. szám.)

Textilhal # 2012.02.19. 11:09

Hekate, nincs mit, örülök, hogy segíthettem...de ne túlozzunk, megnéztem a hátamat a tükörben, nincs szárnyam!:-)))

hekate # 2012.02.19. 09:52

Textilhal! Köszönöm, köszönöm, köszönöm, te egy angyal vagy :))))

Cézé85! Hol dolgozol, hogy ennyi tanulmányi szabit adnak, meg egyáltalán tanulmányi szabi...nálunk ez sajnos ismeretlen fogalom :(
Amúgy szerintem ha március 5-től április 11-ig napi 10-12 órát tanulsz, az bőven elég lesz a büntire, bár látom te sem vagy egy szerencsés típus a bizottságosztásban, mint én és tudjuk, hogy ez azért nagyon sokat számít...

törökszultán # 2012.02.18. 17:01

vaskuti.hu főoldalán van egy "Büntető Kollégiumi Vélemények Összefoglaló Táblázata" című anyag. ott le van írva a lényegük, illetve az is, hogy melyik lapszámban jelentek meg, és hogy mi volt a "régi" megjelölésük

Doktornő # 2012.02.18. 16:47

Sziasztok!

A B/1-es tételsor 33.tételénél van olyan, hogy BKv 24 és BKv 26. Valaki nem tudja, hol lehet megtalálni, mert hiába keresem. Köszi!

Cézé85 # 2012.02.17. 20:31

Egyébként én április 11 -én vizsgázom, ha sikerül véglegesíteni a jelentkezést. Március 5-től megyek tanulmányi szabadságra. A polgári részre is ennyit tanultam, talán pár nappal többet, rengeteget, napi 10-12 órát, és mégis, életem egyik legrosszabb élménye volt, azóta is álmodok azzal a három vén szemét ügyvéddel :) Büntetőből mi a tapasztalat, kevesebb idő kell a felkészülésre? Az anyag ránézésre kevesebb. Olvasom alább, hogy azért büntetőből is vannak negatív tapasztalatok...sajnos én már nagyon szkeptikusan állok neki a tanulásnak, amiről nyilván a negatív első tapasztalat tehet.

Cézé85 # 2012.02.17. 20:08

Sziasztok!
Két hete utaltam a 18.000,- forintot, és még mindig előjelentkezett vagyok. Valami baj van a rendszerrel? Írtam nekik ma egy mailt-t ezzel kapcsolatban. Látom más is járt már így. Nektek megoldódott az ilyen jellegű problémátok?

törökszultán # 2012.02.17. 17:11

A felkészülésből visszamaradt könyveimet nagyon méltányos áron eladnám.
Ha esetleg érdekel valakit, részletek az eladó könyvek topikban, azaz itt:

http://www.jogiforum.hu/forum/24/13735

fdori # 2012.02.17. 15:03

gratula Törökszultán!

Klikk!
Szerintem addig jó amig nem rögzítik be végleg a jelentkezésedet, mert addig ingyen tudsz időpontot módosítani. messze van még a május, bármi közbejöhet, bár ne így legyen, ha azt az időpontot tervezted. Én októberben fizettem be, és január elején sem véglegesítették az időpontot, a márciusi vizsgámra, aztán beszéltem velük, beszkenneltem az átutalást, és még aznap megvolt. De addig -sajnos -kétszer is tudtam időpontot módosítani, mindezt ingyen, m amúgy azt hiszem 10000.- lett volna!!

törökszultán # 2012.02.17. 12:27

köszönöm, meglett, igen, írásbeli 5, be. 4, bv. 4, anyagi 3.

a szalay u. 16. fsz. 7-es szobájában vizsgáztam, ha jól értettem, és jól emlékszem a nevekre:
elnök, anyagi bj: dr. Németh János (?)(de nem a volt AB elnök, hanem egy fiatal, 40 körüli úriember)

bv.: dr x.y-né dr Szabó Judit

a be.-ből kérdező úr nevét sajnos nem értettem, amikor a folyosón kihirdették a bizottság összetételét

Arról, hogy kik is ők, mivel foglalkoznak, nem kaptunk tájékoztatást, úgyhogy nem tudtam rájuk keresni

hekate # 2012.02.17. 08:54

Köszi törökszultán, hogy megosztottad velünk a kérdéseket. Hol vizsgáztál amúgy és kik voltak a bizottság tagjai? Jah és gratulálok, gondolom sikerült :)

törökszultán # 2012.02.17. 08:33

Sziasztok!

Szerdán voltam szóbelizni, a következő kérdéseket kaptam:
anyagi:
közokirat fogalma
Btk. időbeli hatálya
pártfogó felügyelet kötelező esetei (fiatalkorúanál is)
büntetés végrehajtását kizáró okok
a büntetés elévülése
szabs. értékre elkövetett lopást bűncselekménnyé felminősítő körülmények
garázdaság tényállása (bcs.+szabs. alakzat)

Be.:
fiatalkorúak elleni eljárás sajátosságai, törvényes képviselő szerepe
harmadfokú eljárás feltételei, szabályai

Bv.:
mely hatóságok határozatait lehet végrehajtani
mi történik, ha a kiszabott büntetés fiatalkorúak börtönében/fogházában végrehjatandó szab.vesztés, és közben betölti a 21-et
elítélt munkáltatása

Összességében segítőkészséget és jóindulatú hozzáállást tapasztaltam a bizottsági tagok részéről.

kikk # 2012.02.16. 14:22

Doktornő, jót mosolyogtam, amikor olvastam, amit a gyerekről írtál. Olyan ismerős volt az életkép! :)
Én meg sem próbálok a gép közelébe ülni, ha nem alszik a lányom, mert teljesen esélytelen akár 2 sort is elolvasnom!
Köszi az infót a jelentkezéssel kapcsolatosan, akkor holnap ezt is intéznem kell. Még az a szerencse, hogy minden olyan gördülékenyen megy.....

hekate # 2012.02.16. 11:57

Doktornő! Milyen e-mail címre írtál? Mert nekem az oktatas@kim.gov-ra kedd óta nem válaszolnak és az időm meg telik, végül már márciusra se tudok bejelentkezni.
Amúgy szerintem is hívd őket fel kikk, mert anélkül nem fog semmi sem történni, én is így voltam az első vizsgámnál, mikor nem vezették fel a jegyeimet és nem tudtam jelentkezni a következőre, vártam, vártam és nem történt semmi, mire felhívtam őket és másnapra már fennt voltak a jegyek.

Doktornő # 2012.02.16. 11:41

Kedves kikk, nekem is így volt a státuszom. Fölhívtam őket és azt mondták, hogy elromlott a rendszer és nem regisztrálja automatikusan a befizetéseket. Tehát a befizetési bizonylatot be kell szkennelni vagy faxolni és mellékelni egy levelet, hogy mikorra van időpontod és, hogy írják át a státuszodat. Én az e-mail-es verziót választottam, másnapra átírták.
Egyébként én körjegyző voltam, de az se egy leányálom, főleg 2 ilyen polgármesterrel, meg egy múlt rendszerből bebetonozott brigáddal, katasztrófa.

Kedves Hekate!
A gyerekvállalást jól gondold meg, mert egy gyerek 24 órás. Az enyém konkrétan most itt ül az ölembe, folyamatosan belegépel, abba amit írok és közbe ordít, hogy a babának a szájába tegyük bele a cumit és 1,5 éves. Sok sikert!

hekate # 2012.02.16. 07:21

Köszi Kikk! Én is láttam a március 8-at, de az a rohadt 30 nap :( pedig nekem ez az időpont is jó lenne. Szívem szerint már ma elmennék :)

gavotte # 2012.02.16. 05:51

Kikk,

scanneld be az utalványt és küld el nekik e-mailen, különben még két hét múlva is csak előjelentkezett vagy..tapasztalatból mondom!

kikk # 2012.02.15. 20:01

Ja, most jöttem rá, hogy a márc.8. nem jó a 30 nap miatt.Bocsi a téves infóért! Csak úgy megörültem, amikor megláttam, hogy nincs tele az a nap.

kikk # 2012.02.15. 19:50

Hekate, most láttam, hogy márc.8.-án felszabadult egy hely. Gyorsan-gyorsan!

hekate # 2012.02.15. 19:19

Sajna nem, még van a polgár is :(

kikk # 2012.02.15. 17:58

Jogi előadóként dolgozom egy francia tulajdonú cégnél. Egyelőre csak 6 órában mentem vissza, de az nem jelenti sajnos azt, hogy több időm lesz tanulni, mivel ugye a munka után kezdődik a második műszak a lányommal. :) Nem lesz egyszerű az biztos, de erre szokták mondani, hogy innen szép nyerni. :)

doktornő, neked már visszaigazolták a jelentkezésedet május 18.-ra? Mert én már legalább 3 hete elutaltam a pénzt, de továbbra is "előjelentkezve" a státuszom.

Hekate, neked ez az utolsó vizsgád lesz?

hekate # 2012.02.15. 14:32

Köszi Textilhal, olyan rendes vagy, de tényleg, ha valamibe tudok segíteni akkor csak szólj, valahogy viszonozni akarom a sok segítséget, amit nekem adtál :)
Kikk, Doktornő én is így vagyok, hogy a szakvizsgától tettem függővé a gyerekvállalást, de lehet, hogy nem kéne addig várni :)