Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Bandi4 # 2011.10.09. 18:26

Ok, köszi, erre tippeltem én is, mert ez az oldal mindig befrissíti a változásokat.

kicsiviky # 2011.10.11. 12:15

Sziasztok,
Jól látom, hogy a végelszámolás/egyszerűsített végelszámolás kimaradt az új, 2011-es A/2-es tételsorból? Vagy csak én nem látom meg valamit?

Textilhal # 2011.10.11. 15:21

Kicsiviky, jól látod, a tételsorban valóban nem szerepelnek, de a vizsgán kérdezik, szóval nem árt, ha azt is tanulod.:-(

Textilhal # 2011.10.12. 06:34

Sziasztok Mindenki!

Eszem ágában sincs senkit ijesztgetni, de ezt a B-fórumon olvastam és szerintem nem árt, ha tudtok róla:

"Sziasztok!

Én október 10-én, hétfőn voltam szakvizsgázni. Szeretném jelezni, hogy új rendszer van, belső ellenőrzés folyik, nem tudni meddig, ami annyit jelent, hogy ültetés van, tényleg ellenőrzik, hogy mi van nálad, és amint meglátják, hogy iratmintatárat, bh-t akármit nézel amit nem lehet, azonnal kivágnak. Nálunk is ez történt. Nem vicceltek. Csupasz Btk-t vigyetek, a Kadlót félét elrakatták! És azt is figyelik, hogy a kék fehér Btk végén lévő jogegységi határozatokhoz odalapozol-e vagy sem. Állítólag innentől kezdve ez lesz, de azért bizakodik mindenki, hogy rövid időn belül kiélik magukat a kedves kolléganők, akik felvigyáznak, és utána minden vissza áll a régi rend szerint. Sok szerencsét!"

Bocs, hogy rossz hírt hoztam...

kicsiviky # 2011.10.12. 12:39

Köszi! Reménykedtem azért, hogy nem is kérdezik, persze tudom, naiv elgondolás volt :)

Hú nem irigylem a most írásbelizőket, ha ez tényleg így van..

Bandi4 # 2011.10.12. 21:18

Jövőre már nem lesz ilyen probléma se:

17. §
(1) Az írásbeli vizsgán a jelölt a minisztérium honlapján közzétett tájékoztatóban meghatározott joganyag gyakorlati alkalmazására irányuló példákból – vizsgatárgyankénti bontásban – összeállított írásbeli feladatlapot (a továbbiakban: feladatlap) tölt ki.
(2) A feladatlap kitöltésére három óra áll rendelkezésre.
18. §
(1) A jelölt az írásbeli vizsgán jogszabályszöveget és egyéb segédanyagot nem használhat, más segítséget nem vehet igénybe.
(2) Az írásbeli vizsga érvényesen úgy fejezhető be, hogy a jelölt a kitöltött feladatlapot – aláírásával az első és kézjegyével minden további oldalon ellátva – a vizsgabiztosnak átadja.

Bandi4 # 2011.10.12. 21:23

A mostani rendszerben is van ez a szabály?

(2) Az egyes vizsgák között – ideértve a halasztott és ismételt vizsgát is – legalább hatvan napnak el kell telnie.

Tehát aki halaszt, az csak 60 nappal későbbre teheti?

Bandi4 # 2011.10.13. 13:40

Készülni akarok, de kinyomtatni meg nincs értelme a cuccot, mert csak novemberben szavaznak:

A bírósági rendszer négyszintű lesz: Kúria–ítélőtábla–törvényszék–járás-bíróság. A bírósági szervezeten belül a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság különbíróságként működik, és alapjogi jogsérelem esetén az Alkotmánybíróság is elbírál majd bírósági ítéletek elleni alkotmányjogi panaszokat.

http://www.magyarhirlap.hu/…t_kuria.html

Bandi4 # 2011.10.13. 16:34

Itt a tervezet:

http://www.kormany.hu/…javaslat.pdf!DocumentBrowse

gavotte # 2011.10.13. 16:56

November 21., 23. valaki jön A-BÓL?

bartaruga # 2011.10.16. 22:16

Sziasztok!
Múlt héten voltam az 'A' részvizsgán, sikeresen túl vagyok rajta. Közigazgatásban dolgozom, és erre tekintettel volt a bizottság. Nagyon rendesek voltak, abszolút korrekt kérdéseket tettek fel.
Kérdéseim (már amire emlékszem):
1.PP
Eljárás félbeszakadása
Perújítás, milyen határozatokkal szemben lehet (ítéleten kívül pl. a bírósági meghagyás,egyezséget jóváhagyó végzés is), perújítás szakaszai, milyen határozatokat hozhat a bíróság a perújítás eredményeként.
Bontópereknél meddig állhat el a felperes, mi van akkor ha akkor áll el, amikor már van ítélet , de nem emelkedett jogerőre.

2.PJ Közvégrendele
  • írásbeli magánvégrendelet
Ptk. 339 és biztatási kár közötti különbség (jogellenesség és felróhatóság) Veszélyes üzemi felelősséggel kapcsolatos jogeset (majdnem lekésem a vonatot a pályaudvaron, felugrok a vonatra és leesek, megsérülök, perelhetem-e a vasutat? Válasz: igen, kármegosztás azonban lehetséges, mert felróhatóan jártam el.)

3. Gazdasági jog
Részvényfajták, elsőbbségi részvényosztályok
Zrt. alaptőke-felemelés új részvények zártkörű kibocsátásával

Mind3 jegy 5-ös lett.

Mindenkinek kitartást a tanuláshoz!

gt2011 # 2011.10.17. 16:41

Sziasztok, segítségeteket szeretném kérni az írásbeli jogesetemmel kapcsolatban. A tényállás a következő volt:

Az APEH (sic!) a Gt. 23 § (1) bekezdésére hivatkozva törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a cégbíróságnál, mivel észleli, hogy X Kft. ügyvezetője büntetett előéletű, és még nem mentesült a hátrányos jogkövetkezmények alól. A cégbíróság felhívta a céget, hogy 30 napos határidőn belül tegyen észrevételt, vagy szüntesse meg a törvénysértő állapotot. A cég új ügyvezetőt jelent be, akit bejegyeztet a cégnyilvántartásba is, és erről értesíti a cégbíróságot.

Feladat: Írjon határozatot!

Megoldásom:

Mivel a tényállás nem tért ki arra, hogy a kizáró ok miatt törvénytelenül bejegyzett ügyvezető törlésre került, ezért ismételten felhívtam a céget a törvénysértő állapot megszüntetésére, nevezetesen a kizárt ügyvezető cégjegyzékből történő törlésére a Ctv. 81. § (1) bekezdés a) pontja alapján. A felhívásban 30 napos határidőt szabtam és figyelmeztettem a céget a jogkövetkezményekre, vagyis a megszűntnek nyilvánítás lehetőségére /Ctv 81. § (6)/.

Szerintetek jó a megoldás? Volt már valakinek ez a jogesete? Ha igen, hogy oldotta meg?
Kérlek segítsetek, mert nemsokára szóbelizem. Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.17. 16:56

Készülj fel rá, hogy a szóbelin azt fogják mondani, hogy az "új ügyvezetőt jelentett be" kifejezésbe beleértendő az is, hogy az összeférhetetlen megbízását visszavonták. Ennek megfelelően módosítsd a válaszodat.

Arra az esetre sem feltétlenül jó a megoldás, ha tényleg az összeférhetetlen ügyvezető mellé jegyeztek be egy másikat. Mert akkor mire az újabb határidő? Egyszer már felhívtad - annak nem tett eleget. A cégnek annyi.

bandeeraz # 2011.10.18. 06:55

Miért kellene megszüntetni a céget? Van makulátlan ügyvezetője is. Ha nem együttes, hanem önálló a cégjegyzési jog, akkor maximum bírságot lehet kiszabni szvsz, de mindegy is.:)

Viszont az én kérdésem: ugye annak a hitelezőnek is be kell jelentenie követelését a felszámolóhoz a közzétételt követően, aki a felszámolási eljárást kezdeményezte? Ha nem jelenti be, akkor megszívja? Remélem, hogy igen:)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.18. 07:03

Az átfogó módosítást követő kezdeti időkben ez a merev felfogás érvényesült; ma már - azt hiszem - annyiban rugalmasabb a bíróságok felfogása, hogy bár be kell jelentenie a követelését, de a határidőt - legalábbis a 40 naposat - akkor is megtartottnak veszik, ha később nyújtja be az igényt a felszámolónak.

(Azért kellene törölni, mert amely cég felhívásra nem állítja helyre a törvényes működést, azzal szemben el kell rendelni a kényszer-végelszámolást. Abból pedig már nincs kiugrás. A jogszabályellenes működés nem abban nyilvánul meg, hogy a cégnek nincs nem összeférhetetlen ügyvezetője, hanem abban, hogy van neki egy összeférhetetlen. Ezen - vagyis azon, hogy egy összeférhetetlen személy járhat el törvényes képviselőként - az sem változtat, ha egy tucat további ügyvezetőt és fél tucat cégvezetőt választanak mellé.)

yuri # 2011.10.19. 11:46

banderaz
A felszámolási eljárást kezdeményező hitelezőnek nem kell újra bejelenteni igényét a felszámolónak, de be kell fizetnie a reg. díjat.
Ha a befizetéssel néhány napot késik, vagy csak felszólításra fizeti meg, a felszámoló akkor is nyilvántartásba veszi.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.19. 13:10

Bocsáss meg, tévedsz, igenis be kell jelentenie. Az "ismert követelés" kategóriája megszűnt.
A befizetés késése egyébként a többi hitelezőnél sem akadálya az - utólagos - nyilvántartásba vételnek. Részükről is csak bejelentésnek kell határidőben megtörténnie.

yuri # 2011.10.19. 15:11

Ez nem "ismert követelés" kategória,
ez bírói gyakorlat (EBH 1999.34, BH1998.447), amely ma is él.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.19. 15:23

Ugyanarról beszélünk, csak te valamiért úgy tekinted, hogy a regisztrációs díj megfizetését nem kíséri bejelentés. Szerintem meg igen. De ha nagyon akarod, legyen: lázadó hajlamú adós megteheti, hogy szó nélkül befizeti a felszámolónak a regisztrációs díjat, és juszt se közli vele, hogy milyen hitelező igény miatt tette ezt.

bandeeraz # 2011.10.20. 09:17

És a helyes válasz (dobpergés): NEM kell bejelentenie! Jól megszívtam a vizsgán, de legalább átmentem, büszke mondjuk nem leszek az élő teljesítményemre:)

Diza # 2011.10.20. 14:03

Kedves bandeeraz!

Az írásbeli vizsgán mit vihettél be magaddal? Mert a B és C vizsgák fórumozói szerint jogszabályon kívül semmit sem engednek.

bandeeraz # 2011.10.20. 15:27

Megerősítem a lentieket, irtózatos szigor van, asszem valakit csendben figyelmeztettek is, mert valami meg nem engedett eszközt használt. Szóval legyen mindenkinél kommentár és BH-mentes jogszabály is.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.20. 15:38

Jól megszívtam a vizsgán, de legalább átmentem,

Az a lényeg! Gratula!

Diza # 2011.10.20. 16:14

Én is gratulálok bandeeraz!
Kommentár? Ez alatt azt érted, hogy azt megengedik, hogy a bh mentes, de a kommentárt tartalmazó jogszabály lehet nálad?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.20. 16:38

Nem. Úgy értette "kommentár- és BH-mentes". :)
A régi szép idők, amikor még húzós bőrönddel jöttek a vizsgázó hölgyek. :O)