Szakvizsga - "A " rész (polgár)


mamhaaa # 2013.01.10. 18:45

Nagyon nehéz az tény!!! Sok az anyag!:( De kitartás! Gondolj arra, h meglesz és már csak ezt a kis időt kell kibírni!

dfrm1983 # 2013.01.10. 18:38

hétvégén (pént du, szombat és vasárnap egész nap) megnézem a Vht-/Cstv-t/Ctv-t!!Nagy falat, de megpróbálom. Három napra elosztva, kb. napi 5 óra alvással meg is lehet csinálni. Aztán hétfőtől Ptk-Pp-gt ismétlés+ emelett egy kis Csjt+Inytv és illeték tv.
És pozitív szemlélet........huhhh????!!!Inkább csak vizó, mint gyakorlatban megvalósítható!!!!

Pracli # 2013.01.10. 17:53

Egyértelmű, hogy küzdeni!!!
A lényegi törvényeket ismételd csak, azokkal nyerni lehet!!! :) Plusz azt nézd, hogy már mennyi mindent megnéztél, ne azt, hogy mennyit nem. Ügyesen és kitartás! :)
Tudjátok, a pohár félig tele van.... ;)

dfrm1983 # 2013.01.10. 17:26

Teljes pánik.....Ptk,Pp,Gt nagyvonalakban átnézve, de jelentős ismétlésre szorul. Jövő héttől két héten keresztül déltől tanulás, délelőtt meló. Vizsga 28 és 31!!!Wááááááá
Vélemény? Feladni vagy küzdeni?

banánhintahercegnő # 2013.01.10. 08:17

Jó reggelt Mindenkinek, aki a munkahelyén nyomja annak is, és aki már otthon okosul annak meg különösen is.

Ma reggeli mottónk: nem látni a hótól a felhőt...hát így :)
szép napot és kitartást Kedveskéim!

mamhaaa # 2013.01.10. 06:28

Szerintem Ptk-ból többet tudunk, mint gondolnánk... csak persze nem biztos, hogy szó szerint úgy, ahogy le van írva. Remélem mindenkinél a vizsgán is előjön.

Pracli # 2013.01.09. 19:23

Borsopanna!
Igazad volt, tényleg szépen jönnek elő a dolgok a Ptk-ból :) Igaz még csak az elején járok,de azért ez feldob, majd zálogjognál is igyekszem megőrizni ezt a kezdeti lelkesedést! Na meg a "telefonkönyv" tanulásnál :DD
Mamhaa, jó taktika, hogy váltogatsz, szerintem is így kell, egy kis ez, egy kis az :)

drpepe # 2013.01.09. 19:20

Sziasztok!

Hát hamarosan eljön nekem is a nap, Gt.-ből írás jan.28., szóbeli 30.-án.

Leszedtem a szakvizsga.rar-t, amiben sok hasznos dolgot találtam, de nem vagyok maradéktalanul elégedett.

Mostanában van elérhető "kidolgozott" anyag?

Üdv és hajrá mindenki!

Anzsus # 2013.01.09. 14:02

Szia Heni!
Üdv, kipihented magad?

mamhaaa # 2013.01.09. 08:42

Van olyan, aki esetleg kigyűjtötte a gyakran ismételt kérdéseket? Az el tudná küldeni nekem? Én igyekeztem összeszedni, és kinyomtatni, de biztos van, aki nálam ügyesebb volt. :)

Előző vizsgáról az a tapasztalatom, hogy ott is azok a kérdések jöttek elő a szóbelin, amit már általában mástól is kérdeztek. Vannak persze fura kérdések, de a kulcs fontosságú dolgok nem változnak.

mamhaaa # 2013.01.09. 08:39

:)

Látom jó kedv van. :)
Borsopanna jó a hozzászólásaidat olvasni. :)
Kemény egy anyagrész ez a polgár, pp, gazdasági.
Meguntam a ppt, így ma polgárt tanulok inkább.
Hiába ér véget az ember valamin, néha olyan az érzésem, mintha most olvasnám először az adott részt.

Teknos00 # 2013.01.09. 08:35

Sziasztok!

Márciusban szeretnék menni polgári jogból, de nem tudom, hogy melyik írásbeli részt válasszam.
Ti mit javasoltok?
Néztem az Általatok megírt honlapokat, de egyik sem nyitható meg...
Nem tudtok esetleg típusfeladatokat, ami alapján dönthetünk?

Nagyon köszönöm a segítségeteket:)

Borsopanna # 2013.01.09. 08:20

Madárfüttyös jó reggelt mindenkinek! :)

Heni: jajj, de jó, hogy itt vagy, már vártunk! :))))

Drfm: persze! :)

Özvegyi jog: törvényen alapul, megszűnhet (új házassággal, új bejegyzett élettárs. kapcsolattal), korlátozható, megváltható. (615-616.§)

Holtig tartó haszonélvezeti jog: végrendeleten alapul, nem szűnik meg, ha a jogosultja új házasságot köt / új bej. élettársi kapcsolatot létesít; nem korlátozható, nem lehet megváltani! Kizárólag a jogosult halálával szűnik meg! Atombiztos jogintézmény... :)

Én ma is a gazdasági résszel ismerkedem, próbálom tartani a tempót és megfogadni, amit Pracli írt: nem elveszni a részletekben. :)

Ti hogy vagytok, hogy álltok? :)

Mindenkinek hasznos, szép napot! :)

Gyheni # 2013.01.08. 21:40

Hellokaaaaa!!!

Újult erővel, a régi kedves ismerősöket köszöntve és remélhetőleg újakat szervezve csatlakozom :) egyelőre én még anyagot gyűjtök, illetve azon gondolkodom, hogy miket nyomtassak ki, mert nem szeretném ha a polgárjog miatt sok-sok fa meghalna mire mindent kinyomtatok..

szóval szemlélődök és ámulok-bámulok, hogy milyen kis lelkesen és rendesen tanulnak a résztvevők. remélem, ez a lelkesedés átragad rám is! :)

szép éjt,
Heni

dfrm1983 # 2013.01.08. 19:42

Borsopnanna!
A holtig tartó haszonélvezet kontra özvegyi jog kérdését néhány mondatban esetle felvázolnád?:-)

Borsopanna # 2013.01.08. 18:55

Sziasztok! :)

Mamhaa: hogy vagytok ma? :) Nem, nem ismétlek, arra minimális időm lesz, 1-2 nap. Ma kezdtem a gazdaságit, jajj, nagyon szép, annyi minden előjön! Mégse volt hiába az egyetem. :D Te már ismétled a dolgokat? Hú, nagyon ügyes vagy! Babácska szépen dolgozik odabent? :)

BHH: hurrá-hurrá, üdv a fedélzeten, de jó! :)))) Előre szólok: ennek a gépnek sincs köpenye... :D

Lana: akkor most már kihúztad a "beteg vagyok" kártyát, a "mélyponton vagyok" kártyát, ezek után már csak a "jókedvem van", "jó bizottságom van" és "sikeres vizsgám van" kártyák léteznek. :))))

Drfm: nem tanulok kommentárból!!! :))) Csak ránéztem azoknál a részeknél, amik nem voltak tiszták elsőre és nagyon jól elmagyarázza! Pl. a felelősségnél nézd meg, milyen szuper az állatos-vadállatos rész, kontra gépjárművel is. Jogszabályból egyedül mindezt kihámozni nem lehet, viszont kérdeznek efféléket, és akkor meg milyen jó, hogy olvastad és tudod a választ.

És ma megvilágosodtam a holtig tartó haszonélvezet kontra özvegyi jog kérdésben is és úgy örülök! Nem egy ördöngösség, de ha vizsgán váratlanul éri az embert, képes belezavarodni...

dfrm1983 # 2013.01.08. 15:48

Lana84! Én is csak jogszabályt nézek, és szinte abból is csak a lényeget!!Nagyon el lehet veszni a részletekben, ezért nem tartom túl jónak a kommentárból való tanulást.

Lana84 # 2013.01.08. 15:01

Sziasztok!
BÚÉK először is Mindenkinek!..bár már nem is emlékszem az újév újdonságérzetére..:) Jómagam sikerült ünnepekre lebetegednem ..kissé hátráltatva ezzel a tanulást, de talán már oké vagyok egészségügyileg, de lelkileg kezdek repedezni...de azért én is igyekszem a pozitív tartományban maradni. A gazdasági részt én is könnyebbnek hittem, vagy csak nem talált jó passzban de alig bírtam magam átverekedni rajta, sőt váltanom is kellett, mert annyira bezárult az agyi kapacitásom, hogy csak a kulcslyukon tudott némi anyag átszivárogni...de a tréfát félre...azt hittem jobban fog menni. De most újra polgár...aztán pp, és gtből a legfontosabb. Én úgy gondolom, ha már a törvényt el tudom sajátítani bizonyos szinten annak már örülni tudok...én polgárból ugye olvastam ezt a novissimás szakvizsgakönyvet és persze jó de sokszor csak felesleges körítés volt benne. Kommentárom nincs de jól hangzik a dolog, csak sajnos ebben a stádiumban ( jan 21. és 25.) már nem akarok elveszni a részletekben. Nekem ezek az AB határozatok is elég kínaiak némelyik, nem tudom, hogy mennyire kérik. Szóval lesz ami lesz alapon próbálok lényegretörően tanulni...és én már csak a törvényt és a kiegészítő jogszabályokat próbálom elsajátítani. :) Kitartás mindenkinek!!

Pracli # 2013.01.08. 14:40

BHH drága! Üdv újra a fedélzeten!!! :)
Lassan teljes a létszám,már csak Henit hiányolom! :)

mamhaaa # 2013.01.08. 13:35

:)
Jaj de jó valakinek :)

banánhintahercegnő # 2013.01.08. 13:20

Hát Sziassssztok, helló szia szevasz, de rég láttalak Benneteket!!!! :) :) :) :)

Parclee Kisasszony, Borsopanna Úrhölgy: mélységes tiszteletem!

Akiket pedig még nem ismerek: Üdvözlet, BanánhintaHercegnő vagyok (a praktikusaknak csak BHH), 28 éves, budapesti lakos, hobbim a rajzolás és már két hónapja nem nyúltam szakvizsga anyaghoz.

Üdv,
BHH

mamhaaa # 2013.01.08. 11:13

Pracli szerintem is a gazdasági a legkönnyebb rész, és még senkit nem hallottam, hogy részletesen kérdezték volna. Inkább csak a fontosabb dolgokra voltak kíváncsiak.

mamhaaa # 2013.01.08. 11:08

Borsopanna te most kezded a gazdaságit vagy csak ismételsz? Mindenkinek kitartás. Mindenki máshogy tanul, az eredmény a lényeg. Ami érthető ahhoz felesleges a kommentár, de a gyakorlati példák miatt szerintem nagyon jó. Még ha csak elolvassa az ember, az is elég sok esetben.

madria # 2013.01.08. 08:48

Jó olvasni, hogy mindenki milyen pozitívan áll hozzá! :) Engem nap, mint nap elkap a kétségbeesés, olyan lehetetlen küldetésnek tűnik néha. Pláne az írásbeli résszel együtt...

Borsopanna # 2013.01.08. 08:46

Szia Pracli!!! :)

De jó, hogy itt vagy! :) És meghoztad a nagy kedvemet a gazdaságihoz, most kezdem. :) Az anyagi is nagyon szép, sok mindenre emlékezni fogsz.
Ügyesen! :)