Szakvizsga - "A " rész (polgár)


hunfrakk # 2011.08.26. 11:05

igen, igen
délben megmondják a tanácsteremben

Thetys # 2011.08.26. 11:39

Köszönöm

K.Anikó # 2011.08.30. 06:07

Sziasztok!
Tudna valaki segíteni nekem abban, hogy a zálogjog milyen részletesen kellhet?

Köszönöm

hunfrakk # 2011.08.30. 06:41

ha tudod a tv.szöveget, az már jó

Hermion # 2011.08.30. 12:38

Sziasztok! Én jövő héten kezdem a tanulást az "A" részre. Mint kiderült számomra, a tételsorban szereplő, az Állami Számvevőszékről szóló 1989-s tv. már hatályon kívül van, és van helyette új (2011. évi LXVI. tv.) Illetve volt még egy-két PK, amit hatályon kívül helyeztek időközben (a tételsor felülvizsgálatát követően). Gondolom akkor mindig az kell, ami az épp hatályos, és hiába az adott PK van a tételsorban, ha HKH, akkor az HKH, és nem kérdezik. Jól gondolom? Köszönöm a segítséget!

hunfrakk # 2011.08.30. 14:27

így van

steini # 2011.08.31. 12:04

Üdv mindenkinek! Tételsor kapcsán lenne kérdésem: mivel úgy elbújtatták az új honlapon, nem vagyok biztos benne, hogy jól használok. Én ezt találtam: http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…ndo-joganyag
Ti is ezt nézitek, vagy van valami más? Remekül megszerkesztett honlapot készítettek az előző helyett, ott legalább gyorsan meg lehetett találni, amit keresett az ember...Na de most... :(

Diza # 2011.09.01. 06:16

Szia Steini!

Én is az általad írt honlapról néztem a tételsort, illetve a Novissima kiadó honlapján is megtalálod.
Melyik résszel kezded a szakvizsgát és mikor?

steini # 2011.09.01. 07:00

Szia Diza!
Én már a második szakvizsgámra gyúrok, az első a büntis volt. Novemberre tervezem a jelentkezésemet. Te mikor mész? Polgárral kezded, vagy te is már voltál egyen-kettőn? Örülök, hogy te is ezt a tételsort nézed, legalább már ketten vagyunk :)

Diza # 2011.09.01. 09:39

Én az A résszel kezdek. Viszont nem tudom, hogy mikorra jelentkezzek be. Egyrészről munka mellett vagyok kénytelen tanulni és nagyon nehezen megy. Átnéztem 1x a Ptk-t + hozzá olvastam a novissimás szakvizsga könyvet. Nem tudom mennyire kérik részletesen, mert mindenki mást ír és mást mond. A törvényszöveget szószerint képtelenség befogadni. Én úgy gondolom, hogy arra kíváncsiak, hogy mennyire látod összefüggésében a dolgokat. Neked mik a tapasztalataid? Te hogy és miből készülsz?

Pandaaa # 2011.09.01. 09:53

Szia Diza, én is mostanában megyek polgáriból, nekem volt már ey vizsgám, a vegyes. Ott eléggé alap dolgokat kérdeztek tőlem, és ahogy mondod, inább az összefüggésekre voltak kíváncsiak, illetve, hogy átlátod-e a dolgokat. De sajnos erősen bizottságfüggő a dolog. Van ahol alap dolgokat és gyakorlatiasan kérdeznek,és rendszerint jóindulatúak a vizsgáztatók is, de nincs rá garancia, hogy mindenkinek ilyen vizsgabizottság jut. Lehet itt a fórumon olvasni ezt-azt, hogy mikbe kötöttek bele, bár nyilván minden élménybeszámoló szubjektív. Korábban valamelyik szakvizsga topikban írta valaki, hogy a tanulásnál a legrosszabbra kell készülni, aztán reménykedni a legjobbakban...:)

steini # 2011.09.01. 12:09

Nekem a büntinél nagyon jó bizottságom volt, szerencsére. de tényleg csak azon múlik, hogy mennyire vagy szerencsés. Mindegyik rész akkora, hogy képtelenség megtanulni teljesen, akármennyi időd van rá, főleg akkor,ha nem is ezen a területen dolgozol. Vagy szerencséd lesz, és jó bizottságot kapsz, vagy tanulhatsz akármennyit, de ha buktatni akarnak, tudnak olyat kérdezni, hogy csak nézel.. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell tanulni, mert igenis nagyon sokat kell, de ennek ellenére azt mondom, hogy sok múlik a szerencsén. Eddig azt tapasztaltam, amit Pandaaa is írt, hogy az összefüggéseket kérik, és ha látják, hogy képben vagy, akkor nem faggatnak addig, amíg nem tudsz valamit, hanem ugornak egy másik témakörre. Én egyébként a törvényszöveget és hozzá az indokolást tanulom, néhány BH-t csak a gyakorlat kedvéért megnézek, ja és persze a PK-k, jogegységi határozatok, amiket a tételsorban szerepeltetnek.Szakvizsga könyveket nem nézek, de csak azért, mert külföldön nehézkes hozzájutni :)

Diza # 2011.09.01. 13:55

Kedves Pandaa és Steini!

A törvényszöveget tanulom alatt pontosan mit értetek? Én arra vagyok kíváncsi, hogy többször átnézitek vagy egyéb módon rögzítitek?
Mennyi időt szántok az A részre való felkészülésre?

steini # 2011.09.01. 14:43

Diza, megpróbálom a törvényszöveget a lehető legjobban megtanulni, nekem a többször átnézem módszer csak akkor működik, ha először tényleg megtanulom, és utána ismétlés címszóval átnézem, hogy ne repüljön ki a fejemből :)
Az, hogy ki mennyi időt szán a felkészülésre, egyéni, mint ahogy az is, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy rögzüljön. Nekem pl a bünti sokkal gyorsabban tanulható, mint a polgári jog. A közig meg kész kínszenvedés lesz... :(
Én novemberre tervezem a vizsgát, de én csak hétköznap tudok tanulni, azt sem egész nap, csak kb. 5-6 órát naponta, apránként elosztva... Elméletileg elégnek kell lennie így az időnek. Aztán majd megmondja a vizsgabizottság, hogy elég volt-e :)

Pandaaa # 2011.09.01. 15:02

Diza, nekem a célom a jogszabály tartalmának minél szabatosabb elsajátítása: bizonyos esetekben ez szó szerinti tanulást jelent, bizonyos esetekben csak bizonyos kifejezések memorizálását, és van, ahol tényleg csak a tartalmat próbálom meg megjegyezni.

Péld: szószerint Ptk 339. §, bizonyos kifejezésekre példa: beszámításnál azt tudom fejből, hogy "egynemű és lejárt", egyébként meg, hogy tulajdoni hányad vagy tulajdoni illetőség vagy követelés és tartozás, hát vagy belemegy a buksimba, vagy nem, de azért nem köveznek meg a vizsgán, ha ezeket mondjuk szinonimaként használom. illetve vannak olyan kifejezések, amik a jogszabályban nincsenek benne, de bevettek a szakirodalomban, pl. fedezeti vétel, teljesítési segéd, veszélyes üzem, ezeket így memorizálom, ha úgy könnyebb.

Thetys # 2011.09.01. 17:03

Sziasztok!
BEFEJEZTEM!!!
OIT fsz. 3-ba voltam beosztva. Nagyon rendes bizottság volt. Kicsit beparáztam mikor az egyik lány felismerni vélte a gt-s vizsgáztatóban, aki az előző alkalmon megbuktatta, de szerencsére velem nem vérengzett.
Ptk:

  • termékfelelősség, spec. gyógyszerrel kapcsolatban (8 éve forgalomba hozták, most kiderül, hogy ártalmas, ki, hogy felelős, mikor mentesül a gyógyszercég, ilyet nem hiszem, hogy mástól kérdezni fognak, nekem a munkahelyem miatt lett ilyen "szerencsém")
  • özvegyi jogról minden
  • ági öröklésről kérdés

Pp:

  • kifogások a Pp-ben, a szabálytalanságos, és elhúzódásos a-tól z-ig. Melyik bíróság, mit dönt róla, miért... nem is tudom felidézni, de minden kellett róla.
  • perköltségbiztosítékról minden (külön rákérdezett, hogy lehet-e fellebbezni, és az nagyon tetszett neki, mikor mondtam, hogy igen, de az összeg miatt nem. Azt mondta, hogy ezt eddig senki nem tudta :-)))

Volt még vm, de arra nem emlékszem.
Gt.:

  • nonprofit gt. minden
  • kényszervégelszámolás minden
  • pár kérdés a csőd és felszámolásból (de csak azért, mert én barom belementem vm miatt)
  • törvényességi felügyeleti eljáráshoz egy kérdés
  • 87 éves bácsi csak apportot szolgáltat, a társasági szerződés előírja, hogy a döntéshozatal csak és kizárólag elektronikus úton működik náluk (előírhat-e ilyet amúgy, igen), és ebben az esetben előírhatja-e (nem.. vm olyan lett a vége, hogy a gt-ben van olyan, hogy csak akkor lehet ilyet kikötni, ha a tagoknak nem okoz aránytalan megterhelést, hát fogalmam nem volt erről... de kilogikáztuk együtt).

Mikor visszamentem kaptam egy kis "lealázást", hogy azért a szakmámban remélik, hogy nem ennyire bizonytalan a tudásom. Hát! ennyit megért. Két hármas és egy 4-es. Igazából az a szép fehér címeres papir a lényeg.

Kitartást és sok sikert nektek! Minden a bizottságon múlik. Összehasonlítva most már elmondhatom, hogy nekem a büntető volt a legsz.abb a három vizsga közül mind felkészülésben, mind a vizsgázásban.

Sziasztok

ui: elektronikus jelentkezéshez. Elvileg küldeniük kell a jelentkezést követően "behívót", az nekem lemaradt.

Thetys # 2011.09.01. 17:07

Ja, Pp. még

  • másodfokon egyezséget kötnek, mit csinál a bíró, milyen határozatot hoz.
Diza # 2011.09.01. 18:40

Kedves Pandaa és Steini!

Köszönöm a gyors és kimerítő válaszokat. Nyilván mindenkinek más a metodikája a tanulásban és abban mindenki egyetért, hogy a vizsga eredménye nagyban függ a bizottság összetételétől.
Én csak hétvégén tudok tanulni, a vége előtt akarok 1-2 hetet aktívabban készülni.
Remélem még összefutunk a fórumon, várom a tapasztalatokat!

Üdv:
Diza

Diza # 2011.09.01. 18:41

Thetys GRATULÁLOK!!!!
Köszi a hasznos infókat!

kondidori # 2011.09.01. 19:38

Gratula Thetys!

Thetys # 2011.09.02. 16:58

Köszönöm Kondidori és Diza! Kitartást!

Shirley5 # 2011.09.03. 08:42

Gratula Thetys! :)

Én tegnap voltam OIT-ban fszt.
Pp-témák: jogi képviselet (mikor kötelező, ennek kapcsán in limine litis megszüntetések); fellebbezés-csatlakozó fellebbezés (+illetékek); bírósági meghagyás. Ezekről mindet, a többi egy-egy kisebb kérdésre nem emlékszem sajnos...
Ptk: szerződést biztosító mellékköt. (különösen kötbér, foglaló); bánatpénz; engedményezés; tartozáselismerés; kötelesrész; kitagadás; ági öröklés; élettársi viszony szabályozása (Csjt., Ptk.), vagyonjogi hatások; ingatlannyilvántartás elvei; széljegy; külföldiek ingatlanszerzése.
Gt.: felszámolási eljárás; szövetkezet; gt. tag kizárása (+ per jellemzői).
Én alapvetően jogszabályokból tanultam, (PK-kal, meg véleményekkel persze), Ptk-hoz néztem szakvizsga könyvet (példák vannak benne és összefüggések pp-vel). Nekem bejött - átláthatóság szempontjából - hogy a kapcsolódó témákat összességében is átnéztem.
Mindenkinek kitartás kívánok a tanuláshoz és sok sikert a vizsgához! :)
Üdv!

granitka # 2011.09.05. 17:08

Gratula Thetys!!

Pandaaa # 2011.09.06. 11:42

Gratula Thetys és Shirley5!

Thetys # 2011.09.06. 14:52

Gratula Shirley5!!! :-))))))
Köszönöm Granitka és Pandaaa! továbbra is kitartást-kitartást!