Szakvizsga - "A " rész (polgár)


kondidori # 2011.08.15. 18:46

Kedves Granitka és Thetys!

Köszönöm, de időközben egy jótündér megküldte.

Pandaaa # 2011.08.15. 21:12

Sziasztok!

Én most hétvégén kezdek majd tanulni az "A" részre, 25 napom lesz tokkal-vonóval. Addigra így meló mellett el tudom olvasni a Gt-t és a gazdasági jogos külön "kis" törvényeket (OBA, ÁSZ, ilyenek, tehát minden ami nem GT, Ctv. vagy Csődtv.) már elolvastam. Szerintetek hogy érdemes beosztani az időmet? Hozzáteszem, semelyik érintett jogterülettel nem foglalkozom napi szinten (meg nem napi szinten se). Köszi előre is.

Thetys # 2011.08.16. 12:50

Szia Pandaaa! Én beosztottam, és már el is csúsztam vele.Lehet "friss" aggyal jobban megy majd, én pl hajlamos vagyok egy-egy részt felületesen olvasni, hogy "úgyis tudom", közben meg tele van apró dolgokkal, amit a mindennapi gyakorlatban nem használunk. A Gt majd tök idegen lesz!

Pandaaa # 2011.08.18. 01:49

Köszi Thetys. Egyik ismerősömnek ajánlották azt a módszert, hogy mindennap tanuljon mindhárom tárgyból egy kicsit. Ez vajon működik? :)

Másik kéréds: aki elektronikusan jelentkezett, az írásbeli vizsga napján kell ugye bemutatni a diplomát, és a joggyakorlatot igazoló papírokat. Ez pontosan hogy zajlik, és menny időt vesz igénybe? Köszi előre is.

Thetys # 2011.08.18. 11:28

Szia Pandaaa! És az ismerősödnek bejött? ;-) Nem tudom mi a jó módszer. C részre tételsor és tantárgyak szerint tanultam, végén ismétlés szintúgy ebben a sorrendben. B-ből már kicsit bomlott a dolog, mert ott minden napra beiktattam egy-egy btk tényállást, de többé-kevésbé tárgy/tétel szerint haladtam.
Ezzel a ....- al mindenhogy. A gazdasági részt nagyon nem tudom befogadni, így pár óra elteltével mindig áttérek vm más témára (ami mindig izgalmassabbnak bizonyul).
Nemcsak úgy jelentkezhettél, hogy a másolatokat feltöltötted a rendszerbe? Nem tudom, hogy működik.

Pandaaa # 2011.08.21. 11:48

@Thetys: az ismerősöm ismerősének bejött :) Én tegnap kezdetm a tanulást és igyekeztem úgy összeállítani, hogy fő szabály szerint tantárgyanként haladok, de az összefüggő részeket együtt tanulom. Pl. Csjt. és házassági perek, vagy most a Gt-hez hozzánézem a pjt-t is, meg majd a Ptk-ból az értékpapírokat, örökléshez a hagyatéki eljárást, Ptk. személyekhez a Pp. személyállapoti pereket és a sajtó-helyreigazítási pert, a szerződést biztosító mellékkötelezettségeket meg előre veszem a dologi joghoz, mert pl. jelzálogot talán célszerű az Inytv-vel együtt nézni, foglalót, előleget is el tudja képzelni az ember egy ingatlan adásvétel kapcsán:). Most Gt. mellé olvasgatok kis Ctv-t is, de lesz egy külön Ctv-s napom is. Szóval most ez a terv, majd meglátom, hogy beválik-e. Én csak C-ből voltam eddig, ott ugye semmi nem függött össze semmivel, úgyhogy ott tényleg sorrendben mentem (illetve amikor már elcsúsztam, volta vegyes napok is).

Neked ezek szerint akkor ez lesz az utolsó? Szurkolok nagyon!

Elektronikus jelentkezés: ezt is egy ismerősöm kérdezte tőlem, de én papír alapon jelentkeztem mindkét eddigi vizsgámra, ezért nem tudtam megmondani, csak arra tippeltem, hogy csak le kell ezeket adni, mert hát gonolom már ellenőrizték tartalmilag, csak kell az eredeti dokumentum is. Szóval csak az a kérdés, hogy emiatt mennyivel hamarabb kell odamenni (vagy elég az írásbeli előtt odaadni).

Zozka # 2011.08.22. 10:26

Sziasztok!

Pandaaa, Thetys, ti mikor mentek? Én is szeptemberi versenyző vagyok és én is most kezdtem el készülni. Sajnos szabim nem nagyon lesz rá, tehát munka mellett nyomom.

Könyvet használtok? Vagy kizárólag a jogszabályt?

Pandaaa # 2011.08.22. 10:55

Zozka, én szeptember 14-én, mától szabin vagyok. Hétvégén már tanulgattam, de még nem nagyon ment.

Próbálkoztam munka mellett készülgetni az elmúlt hetekben, elég nehéz volt.

Én alapvetően jogszabályból fogok tanulni, az éppen elég lesz szerintem. Pár könyvet beszereztem, meg jegyzeteket, de nem tudom, mennyi időm lesz ezekre. Pp-ből pl. mgvettem a Kiss Daisy féle könyvet, amit elolvasni tuti nem fogok, de állítólag jók a táblázatok benne...talán azokat majd átlapozom. polgári joghoz van még könyvem, novissimás, illetve a Vékás-féle öröklési jog, még egyetemista koromból, talán a kihúzott részeket átnézem benne.

Sok sikert!

Thetys # 2011.08.22. 11:49

Sziasztok!
Én szept. 1. vagyok. Aug. 13-tól nyomom itthon :-) Az előző vizsgákkal 10-12 napot voltam otthon (hétvégével), és úgy sikerült nagyjából befogadni az anyagot, hogy előtte 1-másfél hónappal kihúztam minden jogszabályt, könyvet, kapcsolódó biz-baszt. Így a szabira már "csak" tanulni kellett. Most több napom van (másik munkahely :-)) Viszont a kihúzás nem jött össze, és így r.hadt nehéz. Pandaaa, Zozka Ti már benne vagytok, inkább a többieknek tanácsolom, hogy kezdjék el gyűjtögetni,és legalább egyszer átfutni az anyagot (hacsak nem kapnak 3-4 hét szabit + hétvégék) még a szabi előtt.
Szóval így, én csak tv-t nézek. Örökléshez Vékás könyvet hozzánéztem, és rajzolgattam külön kis ábrákat. Ptk-hoz még sikerült átfutni a PK, AB egyebeket, de Pp-nél már esélytelen.
Nekem most pontosan egy év kihagyásom van (tavaly is szept. 1-jén voltam), így nehéz volt az első napokban átállnom (és még meleg is van...)

Az elektronikus jelentkezéshez nekem is lenne kérdésem: A vizsga napján a "szokott" helyre, és "szokott" időben megyek?

Gt.-ből nagyon-nagyon hálás lennék, ha valaki az értékpapíros tételhez írna nekem valami értelmeset !!! Azzal nem sokra megyek, hogy 47-51 § (Bár le tudnám küzdeni a zsigeri utálatot ehhez a témához!)
Köszönöm

hunfrakk # 2011.08.22. 13:08

én csak tv-t nézek

tévét nézel? hogy fog így sikerülni a vizsga?

Thetys # 2011.08.22. 18:03

Inkább azt néznék...

kondidori # 2011.08.22. 20:21

A jogiszakira dobtam fel az értékpapirokról egy miskolci jegyzetet. Sajna 2007-es, de szerintem használható.

hunfrakk # 2011.08.22. 20:52

hogy jó kedvetek legyen

http://indavideo.hu/…nt_egy_ember

Thetys # 2011.08.23. 10:56

nagyon aranyos :-)

Pandaaa # 2011.08.23. 16:27

Nagyon aranyos (majdnem mint egy panda). :)

hunfrakk # 2011.08.23. 17:11

hogy jobban menjen a tanulás:

http://indavideo.hu/…ezi_a_szeket

[ez még a macskákat nem kedvelőknek is tetszik...]

Thetys # 2011.08.23. 17:51

:-)))))Jó fej cicó!
Hogy bírjátok a hőséget? Nem ártana nekünk sem olyan kis tavacska (pocsolya???), mint majom-pajtásnál. (szerintem zsebkendő, vagy rongy mindenkinél van)

Pandaaa # 2011.08.24. 10:00

Én kerti slaggal locsolom magam (a kertben, fürdőruhában), beválik. Mondju szerencsére a házban jó hűvös van, de kell egy kis levegő is.

Ez a Gt. viszont kikészít.

Thetys # 2011.08.24. 10:52

Akkor irigykedem. Én panelben "nyomom". Este szabadulok ki a partra (Duna). Most Ptk-zom, remekül rácsodálkozom a múlt héten tanult dolgokra.
Gt. nekem is halál (volt). Most úgy állok hozzá, hogy már az is jó, ha akármi eszembejut róla, a határidőkkel meg hasraütök...

Pandaaa # 2011.08.24. 12:44

Hát, én most a szüleimnél vagyok, itt van kert. A lakásomban most nehezebb lenne...:) Nyaralás idén kimaradt sajnos, így most itt tudok kicsit pancsolni.

Thetys # 2011.08.24. 20:10

Nyaralás (hiánya) dettó. Mai kikapcsolódásként én nemrég jöttem meg a partról... és ami ma kimaradt Ptk-ból az úgy marad.
Infók, ismerőseimtől ilyeneket kérdeztek:
Gt: cégjegyzés, cégnév (névfoglalás), korlátolt felelősség áttörése
Ptk: szóbeli végrendelet szószerint, semmisség-megtámadhatóság, Öröklés!!! tankönyvszerűen
Pp: hatályon kívül helyezés a Pp-ben (erre visszakérdeztem, hogy mi a ...., ez így túl megfoghatatlan), lényeg, hogy a Pp. 252 § -vel részletesen képben legyen az ember.

Pandaaa # 2011.08.24. 21:20

És ma este még a hülye cápás film befejező részét is megnéztem az Ozone Networkön, mert ilyen csatorna is van ám. :) De holnaptól azt hiszem, összekapom magam, mert ma este még egy sör lecsúszik. Nagyon kiborító ez a Gt., nem értek a kodifikációhoz, de ez még számomra is világos, hogy nem így kéne: felesleges ismételgetések több szakaszon át, ahol nem kéne, s utalás össze-vissza más szabályokra, ahol egy mondatban le lehetne írni, és nem kéne előre-hátra lapozgatni (ami közben elfelejted, hogy mit keresel).

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.25. 05:22

A jogi diploma igen (első bekezdés), és nem (második bekezdés). Mondjuk, valójában a szakvizsga se.

Thetys # 2011.08.25. 10:26

Mosza :-))) A jogi diploma a minimálbéres ügyvédjelölti létre jogosít. A szakvizsga meg arra, hogy lehet szerencséd is (és kiüthetsz több ezer egyéb jogászt egy-egy jó állásból, vagy ügyfélnél).
Amúgy meg a 3 hónapos jelöltködéskor több önállóságom volt, mint most, igaz érdemben most sem igazán ellenőriznek, de több kézen megy át az anyag.
Pandaaa.. én a Vírust kezdtem el nézni este, de aztán bealudtam. Részvénytársaságnál járok, de meguntam. Zrt. még megy, nyrt-nél vannak nagy gondok.
Ha jól gondolom, akkor már elérted a korlátolt felelősség áttörését ;-) (A csőd tv-ben is van vm hasonló, de még értelmetlenebbül megfogalmazva)

Thetys # 2011.08.26. 10:59

Sziasztok! Már kérdeztem, de most komolyabban, aki elektronikusan jelentkezett honnan tudja (tudhatja), hogy hova kell menni és mikor? Szalay 16, 12.00?