Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Borsopanna # 2013.02.01. 13:46

Ildiciedu: így van! :) Meglátod, sikerülni is fog! :) Mikor mész, mikor drukkoljak? :)))

Henikém, hát szervusz! :)))))) Nyugalom, menni fog, nagyon ügyes leszel megint. Ha kell bármi, szólj, itt vagyunk! :) (vagyunk = B közép :))

Pracli: most csak simán ennyi - :))))))))))

Mindenkinek szép napot, jó készülést kívánok! :)

Gyheni # 2013.02.01. 13:34

Sziasztok, én is osztom borsopanna hozzáállását, legyünk pozitívak!!! :) persze ahogy majd közeledek a vizsga felé biztos jönnek viharfelhők, de azért bízok benne hogy aki tanul, annak sikerül. és igen, gyerekek és/vagy munka mellett iszonyat kemény a dolog, úgyhogy mindenki legyen büszke magára!! :))) engem azért kicsit jó érzéssel tölt el mikor az ismerőseim meglátják elszörnyedve az anyagot és kérdezik, hogy na de Heni, ezt mégis hogy lehet megtanulni?? és ezt mind tudni kell ?:))

jaaa, és örüljünk a napsütésnek!

én személy szerint remélem első átolvasásra az anyagi jogot hétvégén kivégzem és áttérek Gt-re. nem merek visszalapozni a törvénybe hogy vajon mi maradt meg, de inkább most még arra koncentrálok hogy haladjak a dolgokkal. szóval részemről ez van.

ki lesz a következő vizsgázó?

hatékony napokat, vigyázzatok magatokra!!

ildiciedu # 2013.02.01. 13:01

Borsopanna!

Teljesen egyetértek veled, nincs olyan nap, hogy ne mondogatnám a felsorolásod egy rövidebb verzióját, mint egy mantrát magamnak. Csak az idő választ el a sikeres vizsgától, előbb vagy utóbb túlesünk rajta. Csak pozitívan!

emeses # 2013.01.31. 22:39

Szia Dfrm!
De jó, hogy túl vagy rajta! Gratulálok!
Írásbelin végül nem lett jó a megoldás? Ha esetleg lesz lelkierőd valamikor és elmondták mi lett volna a jó, megírod? Kiváncsiságból érdekelne!
Hogy a jó öreg Republic zenekart idézzem a mai vizsgával kapcsolatban: "Ne gondolj arra, hogy valaki nem szeret, ne gondolj rá én azt akarom, a szívemet ezért neked adom...:)"
Szóval, ahogy mondtam innentől csak előre tekints, polgári szakvizsgás kollégám:))
Pracli hajrá!!! 13;12...
Lana, majd bünti beszámolókat azért kérek!

Pracli # 2013.01.31. 22:02

Borsopanna!! Hiányoztál már, mint egy falat kenyér :)))
Nálam minden ok, holnaptól 13 nap...:)

Borsopanna # 2013.01.31. 21:49

Sziasztok! :)

drfm: gratulálok, örülök, hogy túl vagy rajta.

Esztancs: jaj de aranyosat írtál! :) Neked is szívből gratulálok! :)

Pracli, Heni: mi újs, hogy álltok? :)

Nagyévi, és mindenki, aki még vizsga előtt áll: ez már úgy kikívánkozik belőlem ->

Gyerekek! Nyugalom, nem kell félni, ne kombináljuk túl a dolgot! :) Ez egy vizsga, amit sokféleképpen fel lehet fogni. Én az ön- és közpánikkeltéssel szemben a pozitív oldalát fognám meg.

  • ez "csak" egy vizsga,
  • amire mi jelentkeztünk, önként. :)
  • nem múlik rajta sem az egészségünk, sem az életünk,
  • nem kell sem félni, pánikolni meg főleg nem! :)
  • ez tulajdonképpen egy szuper állomás, örülhetünk, hogy már itt tartunk!
  • ez egy lehetséges jobb lehetőség kapuja (fúj, de giccses), amin sok munkával és tanulással lehet átlépni.
  • hát hogy néz az ki, hogy átlépés közben sírunk-rívunk? :)
  • inkább örüljünk, hogy minden nap egyre előrrébb vagyunk, mert fejlődünk, tanulunk, tapasztalunk!
  • ha nem sikerül elsőre, elmegyünk másodjára,
  • illetve mindaddig, amíg kezünkben nincs a színes papír! :) (=sikeres vizsga)
  • letehetetlen vizsga márpedig nincs (kivéve: magfizika), aki másképp emlékszik, az porolja le a diplomáját! :)
  • és majd' 30 évesen egyébként sem illik nyávogni! Mind felnőttek vagyunk, munkával, háztartással, gyerek(ek)kel...
  • úgyhogy acélozzuk meg magunkat és hajrááá!!! :)

...vagy ez szétoffolásnak számít?

Mindenkinek drukkolok! :)

dfrm1983 # 2013.01.31. 20:26

De igen az a lényeg, h. megvan, és mindenkinek köszi a szurkolást!!!!!!!!

dfrm1983 # 2013.01.31. 20:26

Én a KIM-ben voltam, nem a Kúrián.

Lana84 # 2013.01.31. 20:15

Nagyon ügyi vagy dfrm1983 én küldtem végig az energiát....minden elismerésem, hogy akkor ilyen rossz élményekkel is de mégis sikerült!! Gratulálok!! Lehet ahol Te voltál nagyon kekeckedők...mert a Kúrán általában jó vizsgatapasztalatok vannak.....de a lényeg, hogy megcsináltad és ez mind a Te érdemed!!!

dfrm1983 # 2013.01.31. 20:07

Összeraktam az anyagaimat, aki kéri küldjön e-mailt!!!

dfrm1983 # 2013.01.31. 20:05

Mit lehet akkor tenni, ha zjogi bekapcs már lekésett, igazolási kérelmet előterjeszteni már nem lehet, miden egyéb kizárt. Erre mondtam, h. saját jogú vh indítása+sos ben vh előleg átutalása, h. a hirdetményen szerepeljek, mert különben sikeres vh esetén nem jár egy kanyi se. Jó volt-e a válasz nem tudom, de nem faggatott tovább.

dfrm1983 # 2013.01.31. 19:54

Aki anyagi jogból vizsgázik, annak is ugyanúgy oda kell figyelni az formára!!!!!

Pracli # 2013.01.31. 19:36

Dfrm gratula, az a lényeg, hogy túl vagy rajta!!
Szerintem a zálogjogosnál az lehet, mint amikor elutasítják a beavatkozást, perrel érvényesítheti a zálogjogból fakadó igényt..(??)

nagyévi # 2013.01.31. 19:34

Gratulálok dfrm és mindenkinek aki mostanság vizsgázott! Az a lényeg hogy már túl vagytok rajta és hogy sikerült! Nekem hétfőn írásbeli szerda szóbeli, de már nagyon túl lennék rajta. Azt sem tudom már mit olvassak, és minden összefolyik, olyan mintha az előző napokban semmit nem is tanultam volna. Teljesen készen vagyok már:(

Friplifrapli # 2013.01.31. 19:30

Gratula Esztancs és Dfrm! Dfrm, Téged hova osztottak be? A zálogjogosultasra mi volt a válasz? Nekem nem is rémlik semmi a törvényből...

dfrm1983 # 2013.01.31. 19:16

Biztos, h. bizottság függő, hogy melyik kérdez elméletet, melyik inkább gyakorlatot. De, aki nem dolgozik polgáros vagy pp-s területen javaslom jogszabály mellé valami egyéb segédeszközt, pl. mint Borsopannánál a kommentár!!
Örülök, hogy tulvagyok rajta, mindenkinek köszönöm, aki szurkolt, de ez volt életem egyik legrosszabb élménye!!!!

dfrm1983 # 2013.01.31. 19:10

Sziasztok!
Sikeresen letudva az A rész.
Sajnos a bizottság pozitív, tündéri, jóindulatú hozzáállásáról nem tudok beszámolni. Az írásbelit lehúzták, mint a ...-t, majd következtek a kérdések.
Ptk.

  • feltűnő értékaránytalanságról és a megtámadásról mindent, ez az írásbeli kapcsán
  • általános szerződési feltételek, tisztességtelen általános szerződési feltétel,fogyasztói szerződések,
  • felelősség a megbízott, a munkavállaló károkozásáért

ezek tisztességtelen kikötései,

  • cum viribus-pro viribus felelősség az öröklési jogban

Pp. csak jogeset....ez valami iszonyat volt, nem értettem azt sem amit kérdez, majd Vht. becsértéket mikor kell felülvizsgálni, mi van, ha zjogosultként lekéstem a bekapcsolódásról
Gt: társasági szerződés, ennek módosítása, kötelező cégmódosítás (aktualitás), kényszertörlési eljárás,

Esztancs # 2013.01.31. 16:18

Köszönöm mindenkinek!!
Lana, még én sem tudom mikor menjek, az április az biztos, de hogy melyik hét...passz! Anyagom nincs még nekem sem, meg azt sem tudom hogy miből lenne érdemes felkészülni...
Úgy látom a b fórum nem ennyire aktív :) :(
Madria! persze tudod korrigálni szóbelin, ezzel kezdik, hogy fenntartod e, amit írtál. Szerintem bizottságfüggő, hogy ki mennyire megy bele, mondom nekem eléggé belemélyedtek, pedig mindenki azt mondta, hogy nem nagyon szoktak...
Szerintem nem lehet és nem is érdemes telefonos segítséget igénybe venni, nem ér annyit az egész. Novissimás törvényt viszont engednek bevinni és ez önmagában nagy segítség -szerintem-. Drukkolok Neked hétfőn, meg csütörtökön is!!

madria # 2013.01.31. 15:54

Sziasztok!
Olyan jó olvasni a sikeres vizsgákról szóló beszámolókat:) Én hétfőn megyek írni Pp-ből, csütörtökön meg szóbeli... Egyre jobban rajtam van a stressz és főleg az írásbelitől rettegek... Nehéz javítani, ha elrontom? Mennyire értékelik szigorúan? Van rá esély, hogy tudok írásbelin bármiféle segédeszközt használni, telefonos segítséget igénybe venni? :)

Pracli # 2013.01.31. 15:39

Szia Heni!:) Nincs felsorolva a jogszabályok között, így negatív, meg amúgy is :D Bizt. szerz. fajtái pedig elvileg kellenek, de szerintem ne mélyedj bele.

Esztancs gratulálok!:)

Gyheni # 2013.01.31. 15:19

Sziasztok, az újabb sikeres vizsgázóknak gratulálok, jó látni hogy van eredménye a tanulásnak, motivál és bízok benne hogy majd nekem is hasonló jó élményeim lesznek.

kérdésem: lakásbérleti törvény az kell vajon a bérleti szerződésről szóló tételhez? nem igazán örülnék neki. biztosítási szerződés különféle fajtái kellenek??

Jó tanulást,
Heni

Lana84 # 2013.01.31. 12:20

Szia Esztancs!

Nagyon ügyi vagy!!!! Jól elhallgattad előttünk mire készülsz...:) de minden jó ha a vége jó...és én igen akarok áprilisban büntiből menni....!! Még nem jelentkeztem fel, de napok kérdése és véglegesítem magamban az időpontot...illetve átnézek a "b" fórumra...de ide mindig visszahúz a szívem...és jó, ha tudunk egymásnak segíteni. Nekem büntiből semmi anyagom sincs, úgyhogy megköszönném ha valaki tud, valamit.

dfrm1983 HAJRÁÁÁ!!!

ildiciedu # 2013.01.31. 08:46

Sziasztok Sorstársak!

Én is mostanában készülök bejelentkezni a vizsgára. Pp.-ből szeretném az írásbelit, van ezzel kapcsolatos tapasztalatotok? Nagyon örülnék, ha megosztanátok velem. Ahogy olvastam a legtöbben anyagi jogból írnak.

Előre is köszönöm!

Üdv!

Esztancs # 2013.01.30. 23:46

Sziasztok!

Ma (vagyis tegnap :) ) voltam vizsgázni a Kúrián ,284.szoba (sikerült :))
Nagyon rendes, emberséges bizottság volt! Mindenkinek ilyet kívánok!
Az írásbelibe nekem eléggé belementek, mind formai, mind tartalmi szempontból, utóbbin meglepődtem, mert anyagi jogból írtam…

Kérdéseim:

Anyagi jog: szavatossági jogok, határidők, kártérítés, kármegosztás mikor lehet, elévülés, adásvételi szerződés tartalmi elemei, mi a bejegyzés feltétele, szóbeli végrendelet.

Pp.: keresetlevél tartalmi elemei, kötelező mellékletei, az egyes különleges perekben is, megállapítási, marasztalási kereset feltételei, konkrét példákkal, kiemelt jelentőségű perek, összehasonlítva az általános szabályokkal elejétől a végéig (ezt nagyon részletesen kérdezte), mérsékelt illeték szabályai, és hogy ezek mi célt szolgálnak.

Gt.: alapítás szabályai, előtársaság, kisebbségi jogok, gt megszűnési okok (csak felsorolni) egyéni cég jogi személy e, mivé alakulhat át, vagyonrendezési eljárást mikor kell lefolytatni, végelszámolás mikor nem határozható el, csődeljárás lefolytatását kérheti e maga a társaság, felszámolási eljárás mikor folytatható le.

Borsopanna, Lana84, dfrm1983 és persze a többiek, hihetetlen sok erőt adtatok azzal a rengeteg pozítiv hozzászólással, amiket mélypontjaimon újra és újra visszaolvastam itt, szóval gondoltam most már én is megnyilvánulok ezen a fórumon.

Dfrm1983! Én is nagyon drukkolok neked!

Még egy kérdés: ki tervez április körül büntetőből jönni? Mert jó lenne sorstársakra lelni :)

Hajrá mindenkinek!

E.

Bob84 # 2013.01.30. 22:36

Mindenkinek köszönöm, aki küldött nekem jegyezetet e-mailben!
Rendesek vagytok.

dfrm: sok sikert holnapra! :)