Szakvizsga - "A " rész (polgár)


C. Lombroso # 2011.02.15. 08:55

Te már megbuktál: nem IRM hanem KIM:)))))))

dr.csilla # 2011.02.15. 12:25

Miaszösz! Ne boruljál ki (!) Én örülök, hogy az új rendszerben már valőszínüleg nem fogok szakvizsgázni, egészen horror amit most ismét változtatni akarnak majd.... igaz 5 éve téma ez, de mostmár állítólag közeleg az idő. Csak azt ne találja ki valamelyik okos, hogy majd a "szakosodó" szakvizsgakor ismét vizsgáznunk kelljen!

Boribon # 2011.02.16. 09:16

Sziasztok! Hát senki nem akar nekem tanácsot adni, hogy miből kezdjem a felkészülést?? ; ) Dialógcampusos vagy novissimás könyvek hasznosak vagy csak a jogszabályokra koncentráljak? Más: vagy másfél hete regisztráltam az online szakvizsga rendszerbe, de még semmi sem történt.. Vajon mennyi időbe telik, amíg ellenőrzik a jelentkezést? Köszi az infót előre is. Szép napot!

kondidori # 2011.02.16. 09:54

Boriborn!

Csak jogszabály!!!! Ha vmit nem értesz néz hozzá vmi egyetemi könyvet, én anno elkezdtem a Novissimás könyveket tanulni, de nem voltam vmi elégedett, a formátum se tetszett, így áttértem a jogszabályokra.

Az elektronikus rendszerről nem tudok nyilatkozni, bár a kolleganő is azon regisztrált és vmi 3 hét múlva kapott visszaigazolást.

Missosa # 2011.02.17. 08:09

Boribon, kondidorinak szerintem is igaza van, elég a jogszabály, de az kell! Szerintem arra törekedj, hogy minden tételhez legyen némi lövésed(mondjuk nekem ez nem jött össze, de szerencsére nem kérdeztek bele), akkor szerintem nem nagyon bukhatsz meg. Nekem 10 nap alatt igazolták vissza az online regisztrációt, de épp most akartam bejelentkezni "B" részre, és semmiből nincs hely sehova. Azonkívül azt írja ki a rendszer, hogy mindhárom részvizsgám teljesítetlen még, holott az "A" részt már abszolváltam. Remélem, hogy ez csak a kísérleti szakasz miatt van, mert van ahol eleve nulla hely volt, tehát jelentkezni sem lehetett az adott időpontra, valahol meg 1 vagy 2 hely volt csak. Talán egy alkalomnál volt 15, de azok is beteltek...

Boribon # 2011.02.18. 00:39

Köszi az ötleteket! Akkor szigorúan a jogszabályokra szorítkozom.. de abból is mind kell ugyanolyan mértékben? ; )
ez a netes rendszer egyébként nem túl hatékony, már lassan két hét telt el, és semmi hír. Kell valami speciális infó a jelentkezésnél? Én szépen lelkiismeretesen beírtam a szakmai gyakorlatokat, viszont a diplomám sorszámát nem tudtam, remélem, nem az a baj..

Boribon # 2011.02.21. 09:13

Sziasztok ismét!!
Szóval elkezdtem a felkészülést, viszont mióta a "papírmentes" iroda koncepciót hangsúlyozzák, keveset tudok nyomtatni.. Nincs esetleg valaki, aki át tudná ruházni a kinyomtatott jogszabályait? Meghálálnám! : ) Előre is köszi.

gansol # 2011.02.21. 14:12

Sziasztok!

Én most fogok nekilátni a májusi vizsgámra tanulni. Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy a tételsorban a tételek mellett szereplő bibliai hosszúságú AB határozatokat és/vagy PK véleményeket szerintetetk hogy érdemes tanulni? Ezek nagyon hosszúak ahhoz hogy mindet megtanulja az ember, de valamilyen szinten ismerni kell őket. Ven esetleg erre egy módszer?
Vagy a szakvizsga könyvek tartalmazzák a lényeget?

Előre is köszi.

Üdv,

G

Dr.Attika # 2011.02.21. 14:56

Szia "gansol"!
Azt nem tudhatjuk, hogy a szakvizsga tankönyvek "hol tartanak", de szerintem nem követték a jogszabály változásokat.
Eleve nem tételsoros kérdés van, hanem kérdezgetnek a tételsorban szereplő kérdésekről és nagy általánosságban. Az AB határozatok rendelkező részét kell ismerni, az indoklást nem. Ez vonatkozik a PK-ra és BH-ra is.
Ha májusban vizsgázol, akkor azt javaslom, hogy olvasd át a Ptk., Pp. most hatályos rendelkezéseit. Itt megtalálod a törvénytárban. Ezt követően olvasdd át a kommentárokat, miniszteri indoklásokat. Bóven elegendő.
Ez már technikai dolog: mindíg nézz a vizsgabiztosok szemébe. Adategyeztetéskor pedig próbálj előhozni valami humorosat. Légy "laza". Ha hölgy is van a bizottságban, akkor őt köszöntsd először meghajlással és kellő "kezétcsókolommal". Kérdezd meg, hogy kigombolhatod-e a zakódat stb.

drapansz # 2011.02.21. 18:35

Gansol!mikor mész májusban?
Én is májusban szeretnék, 25-én, de az elektronikus rendszerben még nem ellenőrizték az adataimat, ezért nem tudtam jelentkezni, pedig már több, mint egy hete regisztráltam...
Vajon meddig várjak még? Vagy feladjam postán is a jelentkezésem???
Én törvényt tanulok, plusz AB-k, PK-k, KK-k-, GK-k stb. Ahol meg megakadok, előveszem az egyetemi tankönyvet, vagy a jogtárban megnézem a kommentárt. Ennél több erőm, időm nem lesz (pénzem a szakvizsga könyvekre meg nincsen jelenleg), remélem ennyi is elég lesz.
Lassan én is nekiállok az olvasgatásnak meló után...

miaszösz # 2011.02.21. 19:01

Sziasztok!

Múlt héten voltam a Fővárosi Bíróságon vizsgázni, és nagyon pozitív élmény volt. Segítőkész és türelmes volt a bizottság,nem harapták le az ember fejét, ha nem jól válaszolt. Leírnám a kérdéseket (már harmadszor állok neki, de vmért mindig kidob a fórum):

Polgári:
Ajándék visszakövetelése, haszonkölcsön, birtokvédelem, kezesség. Kellet a törvényszöveg és jogeset is volt ezekhez kapcsolódóan.

Pp:
Kizárólag jogeseteken keresztül a hirdetményi kézbesítés, tárgyaláson való jelenlét, hiánypótlás és hatályon kívül helyezés.

Gazdasági:
Cégbejegyzési határdiők; mikor fizetésképtelen az adós a felszámolási elj-ban; mely gt-ket lehet szerződésmintával alapítani, amelyiket nem azt miért nem; ha a Kft-ben meghal a tag, örököse automatikusan tag lesz-e.

miaszösz # 2011.02.21. 19:19

Nem akarok utólag okoskodni, de elmondanám, hogy miből hogyan tanultam, hátha vkinek segítség.

Elég ha csak törvényből tanul az ember, a könyvet csak akkor érdemes elővenni, ha vmi nem tiszta. Amúgy nem lesz rá idő, és nem is kell olyan részletesen, ez nem államvizsga.

Amik szerintem fontosak azok a Pk-k és jogegységik stb. (az AB határozatok kivételével, azokat soha senki nem kérdezte), van akitől az abban szereplő gyakorlati példát kérdezik.

És senki ne aggódjon ha nem ér a végére, vagy ha a végére ér az elejét elfelejti, ekkora anyagnál ez a normális. Sajnos. És ha már tételt kell kihagyni, az ne gazdasági jogból legyen, ott gyakran végigzongoráznak a tételsoron. Mindenki fogja érezni, hogy kb mi az amit az életben nem kérdeznek meg.

Mindenkinek további jó felkészülést és kitartást kívánok.

drapansz # 2011.02.21. 19:30

köszönjük miaszösz a kérdéseidet és a megnyugtató, biztató, hasznos tanácsaidat!!! :)
Én most állok neki, pont jókor jöttek a szavaid... :)

Boribon # 2011.02.21. 21:44

Sziasztok májusi vizsgázók!! Csatlakoznék én is.. Május végén szeretnék menni, de még nekem sem igazolta vissza a netes rendszer..pedig már két és fél hete, hogy jelentkeztem. Asszem papír+csekk lesz a vége..
A lényeg, hogy motiváljuk egymást! Hajrá!

Dr.Attika # 2011.02.21. 22:28

Mi a szösz? Már lehet neten jelentkezni? Nekem még tavaly be kellett mindíg "libbenni" a csekk feladóvevényével és jópofizni a minnél hamarabbi időpontért.

drapansz # 2011.02.22. 20:01

a 0617955154 számon egy kedves hölgy vette fel a telefont és azt mondta, hogy az adatok ellenőrzése folyamatban van, csak nagyon nehéz előbányászni egy jelentkező anyagát. Azt mondta, hogy legyek türelemmel és semmiképpen se adjam fel postán a jelentkezésem, ha már regisztráltam (amúgy itt lehet: https://jogiszakvizsga.kim.gov.hu/).
Megnyugtatott, hogy még van sok időm a május végi vizsgához, biztosan be fogok tudni jelentkezni elektronikusan, ja és csekk helyett átutalással lehet teljesíteni a vizsgadíjat!

Boribon # 2011.02.22. 23:18

Köszi az infót! Felteszem, hogy ha a harmadik vizsgámra jelentkezem, nem kell a joggyakorlat-igazolásokat a netes rendszerbe feltölteni, mert azok már a rendelkezésükre állnak. Én is regisztráltam, megadtam a személyi adataimat, a szakmai gyakorlatok időtartamát, és a diplomám keltét. Ugye ennyi eléééég? Lassan három hete, hogy regisztráltam...

Esztus # 2011.02.23. 09:03

Szia Drapansz:)

Én is májusban tervezem a polgárit, vagy június elején, a felkészülést akadályozó tényezőktől függ :)
Várom az elektronikus regisztráció visszaigazolást.... :)
(végre ez lesz az utolsó, a büntetőn januárban túlestem :))

Esztus # 2011.02.23. 09:21

Most kaptam az értesítést hogy az adatellenőrzés sikeres volt :) Lehet regisztárlni..juhéjjj :)

Boribon # 2011.02.23. 13:08

Esztus, Te mikor regisztráltál? Csak az adataidat írtad be, vagy fel is töltötted a szakmai gyakorlatok igazolását? Köszi a választ..

hunfrakk # 2011.02.23. 13:38

nem kell feltölteni semmit
csak be kell írni, hogy ettől eddig itt és itt dolgoztál

oklevél száma is kell

gansol # 2011.02.23. 15:08

Kedves drapansz, Dr.Attika és többiek!

Köszönöm a válaszokat, elég megnyugtatóak voltak...

Egyébként én - annak ellenére, hogy nem vagyok ügyvédjelölt - beiratkoztam a tanfolyamra és elég hasznosnak tűnik.

Netes jelentkezés: ne parázzatok, nekem visszaigazolta a rendszer, beletelik 1-2 hétbe, de megéri a várakozást, mert sokkal kényelmesebb.
És senki ne aggódjon, lesz még hely. A máj. 25.-i vizsgára jelentkeztem én is és én voltam az első jelentkező ;-)
Az más kérdés, hogy a tanúsítványokat amiket a munkahelyen kaptok be kell vinni személyesen. Ezt ne mulasszátok el!!!

Valószínüleg még jelentkezem itt.

Hajráf!:-)

Esztus # 2011.02.24. 12:29

Boribon!
Miután én már az utolsó vizsga előtt vagyok, így csak beírtam az adatokat, a szakmai gyakorlatnál is csak kitöltöttem hogy hol és mikor, mivel nekem az ezt igazoló doksik már egy éve bent vannak náluk.
Én szerintem hamar kaptam visszaigazolást a regisztrációról, mert max. két hete regisztráltam.
Lehet hogy pont elől voltam a polcon :)

Boribon # 2011.02.25. 08:26

Köszi Esztus! Hasonló cipőben járunk.. Egyébként tegnap kaptam emailt, hogy valószínűleg jövő hétre "feldolgozzák" a vizsgáimat, és be tudok az utolsóra jelentkezni..

dr. Katus # 2011.02.25. 21:30

Sziasztok!

A héten volt a vizsgám az OIT-ban. Mindegyik részből 5-öst kaptam. :) Nagyon korrekt, rendes bizottságom volt, a vizsga jó hangulatú volt. Kb 20 percet volt bent mindenki. A kérdéseim, amikre emlékszem:

Dr. Füredi Károly volt a bizottság elnöke, ő kérdezte a gazdasági részt.

  • allokáció: jelentése, határidő
  • OBA: betétbiztosítási összeghatár januártól
  • cégjegyzék hitelezővédelem szempontjából fontos adatai, külföldi székhelyű cég magyarországi leányvállalata esetén szükséges adat

Dr. Sipos László Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei főügyész-helyettes kérdezte a polgári jogot.

  • ági öröklés: mikor van
  • tartozáselismerés jogeseten keresztül: fogalma, lényegi elemei, mi van, ha szóban történik egy tartozás elismerése (bizonyítékként felhasználható, de az polgári jogi értelemben nem tartozáselismerés)
  • egyesület: fogalma, megszűnésének esetei, ügyészi keresetindítás esetei
  • gyámság: mikor van, ki áll gyámság alatt, mikor szűnik meg

Dr. Osvald Csilla bírónő kérdezte az eljárásjogot

  • részítélet és közbenső ítélet: fogalma, jogalap elutasításáról mikor dönthet a bíróság (csak az ítéletben)
  • határozat kijavítása és kiegészítése: fogalma, lényege, kijavítás iránti kérelem elutasítása ellen van-e fellebbezés
  • kötve van-e a bíróság más hatóság döntéséhez: főszabály (nem), kivétel (nem mondhatja, hogy nem bűnös, ha..., de a büntetőbíróság által megállapított tényálláshoz nincs kötve).

Ennyi jut eszembe...

Mindenkinek kitartást és jó felkészülést kívánok!!!