Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Thetys # 2011.02.08. 09:24

Sziasztok!
Mindig elképedek ezeken a 6 meg 4 hét tanulásokon. Hol adnak ennyi szabadságot???? Nekem az elsőre volt a két vizsganappal együtt 12 napom, másodikra 10 nap. Előtte 1 hónappal rászántam a hétvégéket a huzigálásra, de maga a tanulás ebben a 12/10 napban történt. A 12 napra volt egy kis morgás benn, és persze ugrott a nyári szabadság. Az ismerőseim közül senki nem kap ennél többet, a legtöbb 3 hét volt, de ott a "szankció" pedig az, hogy akkor így semmi fizetés emelés.
A GYAKORLATI számonkérésről pedig annyit, hogy ha a jelenlegi jogi oktatási, gyakorlati rendszerünk lehetővé tenné ennek kiaknázását, akkor persze, természetesen, kérdezzenek gyakorlatot. De azt hiszem csak a kisebbség mondhatja azt a munkahelyén, hogy bocsesz, most ide, meg oda elugrok egy-egy tárgyalásra. Ráadásul a gyakorlat nagyon szubjektív dolog, azt hiszem minimális azon cenzorok százaléka, akik pl két értelmes mondatot tudna mondani az én szakterületemhez. Nekem ez a gyakorlat, ebben dolgozom, ebben is szeretnék nyugdíjba menni. Nem bántom spec. a büntetőjogosokat, de számomra az a terület olyan, mintha atomfizikát kérdeznének. Akkor minek adjak számot (a nemlétező) gyakorlati tudásomról, ha soha nem dolgoztam benne és nem is érdekel?!?

miaszösz # 2011.02.08. 09:26

Szia Marti1!

Én is azon a héten megyek, de hála az égnek csak szóban. És csak abban reménykedek, hogy nem utolsónak fogok bejutni mint az előző vizsgámon, azt nem kívánom senkinek. Mert ha kb. 20-30 perc egy ember akkor még belefér, de polgáriból szeretik jóval tovább kérdezgetni az embert.

Romani ite domum! # 2011.02.08. 09:54

Sziasztok!

Sajnos Thetys felkészülési időre vonatkozó észrevételeit nekem is tapasztalnom kell. Nálunk a cégnél tűzzel-vassal írtják azt, aki szakvizsgára szeretne készülni. Szóba sem jöhet, hogy akár csak a vizsga napjára elengedjék az embert. Szigorúan 22 nap szabim van összesen az A,B,és C-re, ha idén beférek mindegyikre. Nekem csak a munkahelyi kizsigerelés után marad 1-2 órám tanulni, többet nem is bírnék. Így az én stratégiám az, hogy jó előre neki álltam a felkészülésnek, szép lassan haladok :( Hátulütő, hogy így sokat felejtek.

Üdv: Brian

miaszösz # 2011.02.08. 10:01

Ami pedig a városi legendát illeti, az pont az, hogy a bizottságok arra kíváncsiak amit az ember tud. Tisztelet a kivételnek, de akkor miért harapnak rá arra a témára ahol az ember bizonytalanabb?
És bizony vannak kegyelmi és nagyon szigorú bizottságok, ami elferdíti a rendszert, hiszen az azonos érdemjegyek nem ugyanazt tükrözik.
A vizsgázók dolgozó, olykor családos emberek, akik a vizsgára renedlkezésre álló kis időben nem érnek rá a törvényeken kívül mást is megtanulni (BH). Talán nem kellene ilyen horrorisztikus tételsorokat összeállítani és olyan igen lényegi dolgokkal telitűzdelni mint az allokáció! És akkor lenne esély, hogy arról szóljon a szakvizsga amiről kellene.

Zárszóul ha vki nekem elmondaná, hogy mi egyáltalán ennek a vizsgának az értelme, miért lesz több a szakvizsgázott jogász a többinél megköszönném. Semelyik szakmában nincs a diploma után még egy vizsga pláne ugyanabból. A jogászok a saját kezüket harapják meg ezzel. Mert ha csak az a 60 ezer Ft hiányzik valahonnan, kérem, én utalom már is.

Libertin (törölt felhasználó) # 2011.02.08. 13:23

Ma a bíróságon meg akartam venni az összes novissima-s könyvet, de azt mondták, a polgári jog I-II. elfogyott, talán csak nyáron lesz új.
Nekem van polgári I.-esem, de az 2007-es kiadású. Melyik lehet ebből a legfrissebb? Nincs valakinek eladó?

A másik, hogy a censor úr/asszony szívünkből beszélt, remélem, így is lesz a vizsgán, ahogy leírta, vagyis kollegaként tekintenek az emberre és arra kíváncsiak, mit tud, nem arra, mit nem. Itt csupán az a baj szerintem, hogy a vizsgázó az adott tételsor elenyésző részében dolgozik aktívan, abban sem hosszú évek óta. Ha egy olyan szakember kérdezi őt, aki teljesen más szakterület ura, sok-sok éve szinte csak azt csinálja, akkor felborul a kollega-kollega egyensúly, tekintve, hogy a vizsgázó a teljes joganyagot a vizsga előtt 1 hónappal próbálja magába darálni, ami éppen arra elegendő, hogy nagyjából-egészéből visszaadja, amit olvasott. Jó pár év, mire le is csapódik az olvasott anyag.

LujzaArany # 2011.02.08. 14:24

Szerintem a cenzori megnyugtatás aggodalomra ad okot. Nekem nagyon rossz tapasztalataim vannak, szerintem sokszor abszolút nem reális és nem is elvárható szintű a számonkérés. De tisztelet persze a kivételnek és örüljenek, akiknek szerencséjük volt.
"Nincs jó vagy rossz bizottság" - én sem állítom, hogy a rossz bizottság rossz emberekkel van tele. De igen, egyébként van rossz bizottság, és igenis vannak nagyon rosszindulatú vizsgáztatók. És nem gondolom, hogy reális elvárás, hogy valaki a mai munkatempó és követelmények mellett bármilyen adatbázisból mazsolázzon a feladott törvények, vagy bármi egyéb mellett. A munkája során nyilván elemez az ember, ha konkrét kérdésben kell választ adnia, gyakorlatot is keres. Ez könyörgöm nem agysebészet azért. Abból pedig nem tudom, milyen következtetést lehet levonni bárkinek a jogalkalmazói képességére, hogy egy 300§-os törvényből, amelyet sosem kellett betartania/alkalmaznia, 3 paragrafust majdnem hogy szó szerint megkérdeznek, az mit árul el valakinek a jogalkalmazási képességéről... plusz egy ilyen tapasztalat után hogyan készüljön a pótvizsgájára? Szerezzen előtte az adott törvényből 5 éves tapasztalatot? Gyakorlati tudás, come on...
Egyszer legyek túl az egészen és tűnjenek el ezek a kérdések a fejemből.
Kösz a rendszernek.

dr. Juci # 2011.02.08. 14:47

Szia Libertin!

Szerintem nincs frissebb kiadás, de 2007. óta olyan nagy változások nem voltak a Ptk-ban tudomásom szerint, a törvényből úgyis látod majd. Ha ragaszkodsz a könyvhöz, talán lapozz bele a Dialóg-Campusosba, hogy neked mennyire szimpi, de a különös rész most abból sem kapható, max. használtan. Az összes novissimás könyv megvételét kifejezetten nem javaslom - így pl. bírósági végrehajtás: szerintem tök elég a törvény, ami ráadásul változik/zott is mostanában, már nem bírom követni... Ami jó a novissimából, az a Szeibert-féle Családi jog, de anélkül is meg lehet lenni igazából.

Lujza, pótvizsgával kapcsolatban szerintem próbálj bízni abban, hogy a bizottság nézi a pedigrét - az itt hozzászóló cenzor mondjuk ezt speciel nem írta -, és máshogyan kérdez aszerint, hogy honnan jöttél, ügyvédjelölt vagy-e, fogalmazó, közjegyző-jelölt vagy bármi egyéb. Én ezt eddig mindkét bizottságomnál tapasztaltam hálisten, és elmondhatom, hogy mindkét irányban: büntetőn kérdeztek tőlem olyat, amit más területről jövő embertől nagyon nem illett volna, polgárin viszont relatíve humánus kérdéseket kaptam (láthatod, ha visszaolvasol), míg volt olyan ügyvédjelölt, akitől a felszámolási eljárás apró pici részletszabályait kérdezték, ami pl. tőlem nem lett volna túl fair...
"Egy censor" nyilván nem reprezentatív minta, de bízzunk benne, hogy több cenzor is az ő álláspontjához húz :)

Libertin (törölt felhasználó) # 2011.02.08. 18:03

dr. Juci, köszönöm szépen. Az igazság az, hogy időközben már megvettem valamennyi novissimat, úgyhogy a maradék 1-2 már nem oszt, nem szoroz.

Mit javasolsz, javasoltok a gazdasági részhez? Azért kérdezem, mert a cégjoghoz közöm nincs, azt nem én csinálom az irodában, úgyhogy nagy gyakorlatom nincs.

A magam részéről örömmel várom más censorok hozzászólását is, hátha kapunk még néhány jó tanácsot...

dr. Juci # 2011.02.08. 21:44

Gazdaságihoz jogszabály, untig elég. Akárhogy tálalja egy könyv a csődtörvényben szereplő felsorolásokat, nem valószínű, hogy jobban bekúszik a fejedbe, mint a törvényből...A cégjogos kollégát pedig kérd meg, hogy mutasson pár dolgot, magyarázza el pl, hogy zajlanak az alap cégbejegyzési, változásbejegyzési dolgok, ez hasznos lehet, mert ha már láttad gyakorlatban, termékenyebb talajra hullanak a §-ok :)

burnie # 2011.02.09. 07:12

sziasztok, egy gyakorlati kérdés:
lehet találni parkolót a Szalay u környékén?
8 óra körül mennyire járható dél felől a pesti rakpart?
köszi

kondidori # 2011.02.09. 08:50

Simán lehet, mert mindenki azt hiszi, hogy nem.

kondidori # 2011.02.09. 08:51

Viszont 8-kor nagyon nagy a forgalom, gyere korábban, a Margit-hid, meg a Szabadság-hid járhatatlan, de az Erzsébet egész járható általában.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.09. 09:20

Nem mondta, hogy át akar menni a Dunán....

burnie # 2011.02.09. 09:40

köszi kondidori, a Dunán át akarok menni, én mondjuk a Petőfi hidat néztem ki magamnak.
elég ritkán vezetek pesten, a jól jönnek a jótanácsok...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.09. 09:58

Hmmm... A Lágymányosi nem lenne jobb?

drapansz # 2011.02.12. 13:49

Sziasztok!

Májusban szeretnék az "A" részből szóbelire menni és három technikai kérdésem lenne a jelentkezéssel kapcsolatban:

  1. Elég ha egy hetet jelölök meg vizsgaidőpontnak? (hallottam olyat, hogy csak hónapot lehet megjelölni és ők osztják be, hogy melyik héten tudok menni)
  2. A részvizsgadíj 18 eFt, ugye?
  3. A vizsgadíjat milyen számlaszámra kell befizetni? (Győrben a bíróság portáján kértem szakvizsgára csekket és azon a 10032000-01397136-30000003 szám szerepel, azt mondták, kérdezzek utána, hogy biztosan ez-e a számlaszám)

Várom a válaszokat!

köszi!

hunfrakk # 2011.02.12. 14:23

jelentkezz elektronikusan a vizsgára
és akkor egy megadott napra jelentkezhetsz
(pl. május 12.)

https://jogiszakvizsga.kim.gov.hu/

kb. egy-két hét míg elfogadják regisztrációt
(lehet, hogy már gyorsabb)

banki átutalással (vagy csekken) lehet befizetni
18.000 Ft-ot

én is májusban megyek vizsgázni
de még nem fizette be

adtak csekket (előző vizsgán)
de azon ms számlaszám szerepel,
mint a honlapon

idézet a honlapról

A vizsgadíjat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 10032000-01397136 számú költségvetési elszámolási számlájára fizetheti be.

https://jogiszakvizsga.kim.gov.hu/…/Tajekoztato

drapansz # 2011.02.12. 14:42

köszi hunfrakk a kimerítő választ!!!

Boribon # 2011.02.13. 20:45

Sziasztok!
Pénteken voltam böntiből szakvizsgázni, és olyan jó élményben volt részem, hogy hamarosan nekivágok a polgári jognak is, bár tudom, jóval nagyobb anyagról van szó.. Ki mit ajánl a felkészüléshez? Ti milyen könyv(ek)ből tanultatok? Mennyi időt kell rászánni?
Köszönöm előre is a tanácsokat.

ImreLacka # 2011.02.14. 08:40

Édesanyám nyugdíj ügyeit meghatalmazottként kívánom intézni.

Ront-e a teljes bizonyító erejű magánokiratok bizonyító erején, ha a - szolgálati idő igazolásához szükséges, volt kollégáktól származó - nyilatkozatot tanúként írtam alá.

A nyugdíjból nem én leszek jogosítva, így azt gondolom, hogy nem számít, de ahogy az sem lenne túl szerencsés, ha édesanyám írta volna alá tanúként e nyilatkozatokat, szeretnék biztosra menni.

Polgárra készülő jogászok, mi a véleményetek? :)

Libertin (törölt felhasználó) # 2011.02.14. 12:04

Hello ImreLacka,

szerintem senki sem fogja nézegetni...

kikko # 2011.02.14. 16:49

Jó napot!

1. Ez nem az a hely , ahol tanácsot osztogatunk.Ennek is meg van a maga fóruma.
2.Ahol kérték , ott kimerítő választ adnak arra, hogy egyáltalán mit fogadnak el, és mit várnal el.
3. Abban a tekintetben meg ne nyilatkozzon a kolléga ha nem látta az okiratot meg az ügyfelet.Nehogy az esetlegesen a kérdést feltevő máshogy értelmezze a leírtakat.
4.Ha egyéb irányú problémája van keressen fel egy ügyvédet , és kimerítően magyarázza el a problémáját.Sok olyan ügyvéd kolléga van , aki ingyen szívesen felvilágosítja az irodájában .

Tiszteletem

miaszösz # 2011.02.14. 17:59

Sziasztok!

Valaki tud segíteni milyen okiratok kellenek a cégalapításhoz a törvény I.sz. mellékletében szereplőkön kívül? Vagy elég ha csak azokat mondom el?

kikko # 2011.02.14. 19:09

Szia !

Mint ahogy a címe is írja :

Azok a mellékletek, amelyeknek hiánya esetén a cégbejegyzési, illetve a változásbejegyzési kérelem hiánypótlási eljárás nélküli elutasítására kerül sor.

Ez az alap.

Nyugi ....:)

oszi83 # 2011.02.14. 20:52

Sziasztok

Egy kis segítség kellene.
Ha valaki regisztrálva van IRM-nél, megnézné nekem hgy március 17 vagy 24 van e még hely polgári vizsgára?

Köszi

Üdv