Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Shirley5 # 2011.01.26. 08:55

Kedves Missosa!
Nagyon szorítok Neked, én holnap megyek, kíváncsi vagyok a tapasztalataidra!
Üdv!

Missosa # 2011.01.26. 18:24

Akkor beszámolok:

LB 125-ben voltunk. Szerintem nagyon jófejek voltak a bizottságban. Egy LB-s bírónő, egy cégbíró és hm, a másik hölgyre nem emlékszem honnan volt.

Alapdolgokat kérdeztek így pl. elbirtoklás erről regélni kellett a ptk-t, aztán kérdezgetett: közös tulajdon esetén lehetséges-e elbirtoklás, semmisségre ki és meddig hivatkozhat, érvénytelenségre uez, mi az az érvénytelenségi kifogás, szóbeli végrendelet alaki és tartalmi kellékei.

Pp: kézbesítési vélelem, mikor érvényes a kézbesítés, közjegyzői fizetési meghagyás (kifejtősként kérdezte)-ebben az eljárásban lehetséges-e perújítás , bontóperben felperes meddig állhat el a keresetétől és ehhez képest mi az általános szabály.

Mindkettő 4-es lett a gazdasági 2-es, mondjuk én nem adtam volna meg magamnak a kettest, bár az is igaz, hogy övön alulinak éreztem, hogy horizontális és vertikális kartellekről akart beszélgetni, de végül is abszolút jóindulatú volt, úgy egyébként. Tag kizárás kft+dematerializált részvény, mi testesíti meg, mikortól lesznek tulajdonosi jogok és mikortól "hasznosíthatom" őket (betétszámla, részvénykönyv), ez volt a mentőm, ő csak ezt a hármat kérdezte pontosabban miután megkérdezte, hogy ügyvédiskolába jártam-e, és mondtam, hogy igen, elővette az ügyvédiskolás kérdéssort (aki járt az biztos emlékszik rá, sok-sok kérdés volt benne) és egy idő után úgy kérdezgetett a kartellekről, hogy felolvasta a kérdést meg a 4 lehetséges választ... Meg még pár nem kartelles apróságot is kérdezett onnan.
Írásbeli 402-es feladat, közös tulajdon megszüntetése (900-900 nm vs. 1100-700 nm, fent van a fórumon is, webatun is).

Nem hittem volna még ma reggel sem, hogy ezt írom, de tényleg no para, nagyon jóindulatúak voltak. Én voltam a második, előttem egy szintén első vizsgás pp-ből bukott (bár ő nagyon idegesen jött oda és ez szerintem bent is megalapozta a hangulatot kb. 75 percig volt bent, én kb. 40-45-ig, bár sokkal kevesebbnek tűnt. Nálam úgy alakult, hogy lehet egy két viccelődés menetközben, lehet fura, de úgy gondolom ez sztem segített gt-ből is), a többieket nem tudom sajna.

Jó tanulást, annak aki holnap, vagy még később megy és tényleg nincs mitől tartani ennél a bizottságnál legalábbis.

C. Lombroso # 2011.01.26. 23:39

Gratula Missosa, ügyes voltál!

moneszka # 2011.01.27. 07:26

sziasztok, szia Missosa :-)

Tegnap az LB 135-ben voltunk. Olyan 3/4 5 körül jutottam be.. Az előttem lévő vizsgázót is visszatapsolták pp-ből. Nagyon kedvesek voltak, képzeld el tőlem nem a Bérces kérdezte a Gt-t, hanem a cégbírós hölgy. Lényegretörő rövid kérdések voltak. 6-7 rövid választ kívánó kérdés volt, sztem 10 perc sem volt.

Bt mi van akkor, ha csak egy tagja marad
egyéni cég felelősség (előtte megkérdezte, hogy megnéztem-e :-))
egyszerű végelszámolás
kényszervégelszámolás
volt még pár kérdés, de arra nem emlékszem.. Végül 4-es lett.

Sok sikert Mindenkinek!
Mónika

burnie # 2011.01.27. 11:08

sziasztok, gratula a frissen vizsgázottaknak,
de ezek a sztorik "nagyon kedvesek, nagyon jófejek"
NEM segítik a felkészülésem...

:)

hunfrakk # 2011.01.27. 11:17

ugyan burnie csak magadon segíthetsz:)
amúgy igazán czukik a vizsgáztatók, szóval don't worry, be clever

Édrien # 2011.01.27. 13:43

Le a kalappal,aki meg 5 óra körül így képben van:)
Gratulálok mind2 versenyzőnek!!!
Az utolsó vizsga elott állva jó a tapasztalatokat olvasni,sőt jobban kell mint bármikor:) Persze főként a pozitívak segítenek lelkileg...

Hihetetlen bizottsagfuggo a történet!

Aki előtte áll,hajrá,kitartás...bízzunk a napi legjobb bizottságban és persze magunkban!:)

Thetys # 2011.01.27. 13:48

Sziasztok!
Én sajnos halasztani kényszerültem (legalább szeptemberig), de azért be-bekukkantok. Remélem bő fél év múlva is ilyen történetek keringenek majd. :-)))
Gratulálok minden sikeres versenyzőnek!
Moneszka, én is azt mondom, hogy le a kalappal... büntetőn én már teljesen zokni voltam 5-kor, a munkajog-közig fél3 is elég rossz volt már.

moneszka # 2011.01.29. 09:14

köszi :-) sok sikert mindenkinek! Megyek a büntetős fórumra.
M.

miaszösz # 2011.02.05. 13:59

Hahó emberek! Teljesen lefagyott a fórumnak ez a része, senki nem jön vizsgázni februárban? Elkéne egy kis bíztatás...

hunfrakk # 2011.02.05. 14:03

hajrá, előre, tanulj és sikerrel jársz:)

én májusban megyek

Édrien # 2011.02.05. 16:47

Pont erre gondoltam...semmi info ezen a heten!
Pedig én is februárban megyek,jó lenne meg vmi biztató.
Na mind1...

Libertin (törölt felhasználó) # 2011.02.05. 19:08

Sziasztok!

Áprilisra kértem a vizsgámat- hogy működik, az írásbelit teszik áprilisra és aztán adnak szóbelire időpontot? Ha igen, mennyi idővel utána?

A másik kérdésem, hogy érdemes-e a novissimás könyvekből tanulni, jók-e és kell-e még mellé valami?

Mennyi idő kell a teljes felkészüléshez?

A válaszotokat előre is köszönöm,

Libertin

C. Lombroso # 2011.02.06. 08:01

A teljes felkészülés lehetetlen! Amúgy 4 hét szerintem napi 6-8 óra tanulással. Persze ez egyénenként változó, szerintem a memóriádon múlik minden. Valamikor elég 3 órát tanulni és több megy a fejedbe, mint másnak napi 12 óra után.

dr. Juci # 2011.02.06. 15:09

Szia Libertin!

Az írásbelik mindig hétfőn vannak, ha beférsz áprilisra, kapsz áprilisi időpontot, aztán a szóbeli ugyanazon hét Sz-Cs-P közül vmelyik napra fog esni. Én a Novissimás polgári anyagi jog könyveket ismerem, nekem egyetemről maradt Lenkovics-féle Dologi jog, Székely-Lenko-féle Személyi jog ill. Vékás-féle Öröklési jog könyvem, a vonatkozó részei ezekkel nagyjából konvertibilisek. Kötelmi jogból ha nincs vmi tuti bevált cuccod, akkor jó kis összefoglaló a Novissimás könyv szerintem. A lentieket csak ismételni tudom: a teljes felkészülés lehetetlen... Az eljárásjoghoz nézegettem itt-ott a Kiss Daisy-féle könyvet, de inkább a jogszabályokra támaszkodtam, a gazdasági részt szintén törvényből tanultam. A közkézen forgó kidolgozott cuccokat nem ismerem, úgyhogy azok minőségéről nem tudok nyilatkozni.

Libertin (törölt felhasználó) # 2011.02.06. 19:26

Köszönöm a gyors válaszotokat!

Arra már a tételek átlapozása során rájöttem, amit ti is mondtok, ekkora anyagot képtelenség teljesen befogadni, de pláne elvonatkoztatva visszaadni..

Azt hallottam, sok LB bíró cenzor, meg van néhány ügyvéd is. Milyenek általában? Államvizsgásan felsorolgatósak a kérdések, vagy inkább gyakorlatiasak?

köszi, L

Romani ite domum! # 2011.02.07. 10:33

Kedves Mindenki!

Hamarosan aktuális lesz polgári anyagi jogból az írásbelim megírása :( Ezért szükségem lenne iratmintatárra. A complexes onlinehoz hozzáférek, de egyesével leszedegetni egy örökkévalóság. És időm nagyon nincs. Ha van valakinek eladó könyv formátumban, vagy tud egy olyan forrást, ahonnan egyben szedhető le, kérem írjon.
Üdv: Brian

miaszösz # 2011.02.07. 11:10

A felkészülési idő kényes téma, én 6 hetet szántam rá úgy, hogy a 6.-on csak ismétlek, de ez meg soknak bizonyult, már nagyon besokalltam, amit az elején tanultam totál elfelejtettem és így is vannak tételek, amit csakazértse tanultam meg.
Szóval 4 vagy 5 hétnél nem szabad többet.

A Novissimás könyvek meg annyira gyengék, hogy elképesztő, inkább csak törvényt érdemes és egy-két helyen az egyetemi tankönyvet ha úgy érzi az ember valami nem tiszta.
Aztán majd jövő héten megtudom jó volt-e ez így:-)

mamma26 # 2011.02.07. 15:19

Sziasztok!

Lehet, hogy már besokalltam kicsit és azért nem értem, úgyhogy előre is bocs, ha hülye a kérdés, de valaki leírná nekem emberi nyelven, hogy az öröklésjogi részben mi az a meghagyás?
Közig.-ben dolgozom és sajnos nincs sok közöm ehhez a részhez.

Köszi!

marti1 # 2011.02.07. 16:59

Sziasztok!

Elég a 6 hét tanulás, de az napi 8 órás tanulást jelent.

Febr. 14-én megyek írni anyagi jogból. Jön még valaki akkor?

Már én is csak ismételek, de még így is van egy pár rész, ami azért nem túl ok.

Mindenkinek kitartást.

marti1 # 2011.02.07. 17:01

Miaszösz, akkor 14-én írsz? Melyik részből?

dr. Katus # 2011.02.07. 17:02

Szia mamma26!
Épp most foglalkozom ezzel a résszel. A Novissima könyv szerinti magyarázat remélem segíti a megértést:

A meghagyás olyan végrendeleti juttatás, amikor az örökhagyó a hagyatékban részesülő személyt olyan kötelezettséggel terheli, amelynek követelésére más nem válik jogosítottá.
A meghagyás kedvezményezettjének általában nincs joga a meghagyás teljesítését követelni, annak teljesítése rendszerint az örökös, vagy a hagyományos kegyeleti érzésére, erkölcsi kötelességérzetére van bízva. A meghagyás kedvezményezettje tehát a meghagyás kikényszerítésére bírói utat rendszerint nem vehet igénybe.

A meghagyás kikényszeríthetetlensége alól két kivétel van.

Egyik eset a közérdekű meghagyás, ahol a kedvezményezett egy kisebb vagy nagyobb közösség (pl.település), és amennyiben a meghagyás szerződés tárgyául alkalmas szolgáltatásban áll, azt az érdekelt szerv a hagyatékban részesülőtől követelheti.

A másik eset a feltételes juttatás, amikor az örökhagyó a hagyatékban való részesítést a meghagyás teljesítéséhez köti. Ebben az esetben a meghagyás, mint feltétel közvetlenül ugyan nem kényszeríthető ki, de teljesítésének elmaradása esetén a meghagyással terhelt személy a juttatást elveszíti.

egy_censor # 2011.02.07. 22:46

Kedves szakvizsgázók!

A vizsgabizottság egyik tagjaként néhány dologra szeretném felhívni a figyelmetek, illetve olvasva a topikot eloszlatnék néhány félelmet, amolyan "városi legendát".

  1. A jogi szakvizsgán, ahogy az a rendeletében is olvasható a jelölt a GYAKORLATI tudásáról, a jogalkalmazó képességéről ad számot. Ezért célszerű pl. beülni egy-egy bírósági tárgyalásra, főképp akkor ha valaki olyan területen dolgozik, ahol nem ilyen a munkaköre. Továbbá a bíróság gyakorlata megismerhető a publikált BH-kból, és ma már az eseti döntések is elérhetők az interneten.
  2. Aki az első szakvizsgájára készül, az hétfői napon írásbelizik és még azon a héten szerda, v. csütörtök, v. péntek szóbelizik. Az írásbelit a szóbeli bizottság javítja, értékeli. Ezért nem árt addigra utána nézni a megoldásnak, mivel minden bizottság azzal fogja kezdeni: "fenntartja az álláspontját, megváltoztatja, kiegészíti?" Azaz a bizottság csak akkor minősíti elégtelenre a dolgozatot, és így a jelölt szóbelire sem mehet, ha valaki ragaszkodik a téves, rossz megoldásához.
  3. Nincs jó vagy rossz bizottság, illetve a vizsgák helyszínéből sem lehet a censorok személyére következtetni. A bizottság tagjai bírók, ügyészek, ügyvédek, akik gyakorlott jogalkalmazók. A jelöltekben a kollégát látják és arra kíváncsiak mit tud, és nem arra, hogy mit nem. Nem lehet összehasonlítani ezt a vizsgát a szigorlatokkal, vagy államvizsgákkal. Itt elvileg szakmai beszélgetés folyik adott területről.

Jó felkészülést, és sok sikert!

C. Lombroso # 2011.02.08. 06:07

Köszönjük szépen a tájékoztatást!

mamma26 # 2011.02.08. 08:19

Köszi Katus! Nagyjából megvilágosodtam! :-))
És köszönjük a censornak is a bíztató szavakat!