Szakvizsga - "A " rész (polgár)


drzsu16 # 2010.11.01. 18:04

Ugye látta mindenki az új tételsort??

http://www.kim.gov.hu/…0100930.html

Tullup, nézted a 154/2008-as ABH-t?Sztem az elég jól összeszedi hogy mi a különbség.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.02. 07:23

Csak az azonos neműek jegyeztethetik be az élettársi jogviszonyt. A nem azonos nemű párok a közjegyzőnél regisztráltathatják a viszonyt. A kettő joghatásában jelentősen eltér, nem keverendő!
Pontosabban a másodiknak, tehát a regisztrációnak nincs különösebb joghatása, csak a bizonyítást könnyíti meg vita esetén; az előbbi viszont sok tekintetben a házassághoz hasonló jogokat keletkeztet. Így pl. a túlélő bejegyzett élettárs haszonélvezetet kap a hagyatékon.

Tullup # 2010.11.02. 10:36

kösz, megnézem az ABH -t is.

Thetys # 2010.11.03. 10:31

Sziasztok!

Voltam ma (is) a Szakvizsga Bizottságnál. A hölggyel elbeszélgettünk, mondta, hogy nyáron egy hónapig senki nem volt, aki intézhette volna az ügyeinket (ugye erről sem a régi gárda, sem az újak nem tehetnek, hogy nem volt szabályos átadás-átvétel), így most 5 hetes csúszásban vannak. Telefonon, vagy aki megteheti személyesen, megmondják jó egy hónappal az időpontot (én dec. 6 lettem volna, de kértem időpont módosítást), a kiértesítés viszont csúszik...

Mindenkinek sok sikert, aki idén megy!

Kérlek benneteket, amennyiben van jó összefoglalótok (akár AB-k röviden), akkor töltögessetek a webatura! Köszönöm!

hunfrakk # 2010.11.03. 11:20

telefonon nem sikerült elérnem őket

személyesen próbálkozom pénteken
szerintetek akkor ott helyben megmondják az időpontot?

augusztus 23-án jelentkeztem, decemberre

Lillosa # 2010.11.03. 12:50

Sziasztok!

Valaki meg tudná nekem mondani, azaz írni, hogy az A/6 tételhez (az állam részvétele a vagyoni viszonyokban), mit kell megtanulni? Nincs tétel mellett se PK, se AB hat., se törvény jelölve, Ptk-ban hatályon kívül...

Arról mit tudtok, hogy a PK-k, AB hat-ok és egyéb hasonló kiegészítő anyagokat, hogyan kérdezik a szóbelin? Elég pár sorban a lényeget ismertetni?

Köszi

kondidori # 2010.11.03. 13:03

Az ilyen PK-t nálunk jogeseteken keresztül kérdezték. Nálam a ráépítésesek , meg a tulközösséges volt.

Az A/6-nál tőlem a Ptk. 28§-t kérdezték, meg hogy milyen perben ki képviseli az államot, meg tudom-e mi a KVI, Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, meg korábban mi volt, melyik három szerv olvadt össze?

dr. Juci # 2010.11.03. 13:39

Thetys, kérem szépen a dec.6-odat, lécci-lécci! Kár, hogy nem így megy...
Az 5 hetes csúszást meg azért nem tudom hová tenni, mert a szeptemberi értesítések még rendben kimentek, és októberre borultak meg a dolgok, de a fórumot olvasgatva ez már évek óta így megy, úgyhogy én továbbra is úgy látom, hogy a hiba a "rencerben" van... Továbbá a nov. tele, az összes idei írásbeli tele, gondolom, az írásbelizők szóbelire is beosztva, tehát azok egy része is tele, nem maradt már olyan sok a decemberből, hogy ekkora gondot okozzon feltölteni, vmiért mégsem megy :(
Hunfrakk, ha be vagy osztva, megmondják az időpontodat, ha nem, akkor csak pingvineznek majd (=tárogatják a karjaikat), meg felírogatnak telszámokat, ahol hívogathatod őket, hogy ott meg verbálisan pingvinezzenek...

dr. Juci # 2010.11.03. 13:41

Most nézem, hogy aug-ban jelentkeztél, akkor már be vagy osztva, mert most a szeptemberi jelentkezéseket dolgozzák fel állítólag, úgyhogy szerintem telefonon is megmondják az időpontot. Ha meg elkeverték a papírjaidat, úgyis ajánlott bemenned asztalra csapni...

Lillosa # 2010.11.03. 13:42

Értem, köszi. Én is valami átfedésre gondoltam a tételek között. Még egy-két gyakorlati kérdést hadd tegyek fel:
Az bizottság függő, hogy tétel szerint kérdezgetnek, vagy ez egyáltalán nem is jellemző, hogy pl. "nézzük a 10-es tételt, mit tud róla?".
És még valami, csak mert nekem az szóbeli napján du. kéne tárgyalnom a jegyeket egyből megmondják, ahogy végeztél, vagy végig kell várni mindenkit? Mert nekem a tájékoztatóból ez utóbbi gyanús.
Hány ember szokott kb. egy bizottsághoz kerülni? A vizsgán beosztják, hogy ki hanyadiknak megy be ha jól tudom.

Kösz

Thetys # 2010.11.03. 13:55

Juci én odaadnám. :-)))
Hunfrakk... akkor mindenféleképpen menj be személyesen, mert biztos be vagy osztva, és esélyes, hogy dec. 1,2,3.
Lillosa, mikor levizsgáztál kiküldenek, kb 1 perc múlva mehetsz vissza, és akkor megmondják a jegyeket.
Ezek szerint első vizsgás vagy. Akkor valószínű első, vagy második ember leszel, kivéve, ha úgy jársz mint én, hogy elédpofátlankodik pár.... (ide mindenki gondoljon vm nagyon "szépet"), és bejutsz utoljára. Véletlenül se hivatkozz arra, hogy tárgyalás, ettől idegek lesznek, sőt, aki vidéki meg se merje említeni, hogy megy a vonata és mondjuk 300 km-re lakik, etc. Mindenki le van sz.va! Egy bepofátlankodó okot fogadnak el, ami szerintem tök gusztustalan.. de nem írom le mi az, mert még itt a nyakamnak ugrik vm pofátlankodó.

kondidori # 2010.11.03. 14:01

Az MNV Zrt-ről és társairól tettem neked fel anyagot a webatu-ra.
A kérdezgetés stilusa szerintem teljesen bizottság függő, bár én még nem hallottam az A-ból olyan bizottságról ahol tételeztek volna. Az inkább a C-re jellemző.

Lillosa # 2010.11.03. 14:15

Köszönöm a válaszokat és a webatus-s feltötést külön köszönöm! Thetys, igen, első vizsgám lesz, nem akarok a tárgyalásra hivatkozni, csak próbálom saccolni az esélyeket, hogy vajon időbelileg egyáltalán lehetséges-e, hogy oda érjek. Persze ezt úgy se lehetne megmondani a vizsgán (vagy csak negatív következményekkel), de ha nem 17 nappal a vizsga előtt értesítenek ki, akkor talán megoldhattuk volna az összes engem érintő tárgyaláson helyettesítésemet, nem csak egy-kettőre stb (persze az is benne van a pakliban, hogy ez pont egy olyan ügy, amiért nagyon küzdök és nem akarom, csak úgy passzolgatni az ügyfelet). No, mindegy, ha egyből megmondják akkor egész jó esélyeim vannak. Jó tanulást mindenkinek!

Tullup # 2010.11.03. 23:07

Sziasztok!
Ma voltam vizsgázni az OIT -n. A bizottság nagyon jó fej volt, segítőkész, és a vizsga hangulata nagyon jó volt.
Polgár kérdések: termékfelelősség, nyilvános kijelentés, özvegyi jog, ági vagyon
Pp: perek lefolyása, munkajogi per sajátosságai, illetékek - pertárgyérték
Gazdasági jog: allokáció (csak a meghatározást tudtam, ezt teljesen részletesen kellett volna), oba - mi van akkor ha fúzionál két bank, tényleges vállalatcsoport
Szégyen, de a polgári és társaiból jövő vizsgázóknak 30-40% -a jött csak el. Olvasva a leveleiteket tiszta szégyen, hogy legalább 2-3 héttel hamarabb nem szólnak oda, ha nem méltóztatnak eljönni. Nem hiszem hogy ezek közül mindenkinek csak pont vizsga előtt akadt halaszthatatlan tennivalója.
Sikeres felkészülést!

kondidori # 2010.11.04. 07:46

Gratula Tullup! Jó túl lenni rajta, mi?

Ha van valami olyan jegyzeted, ami a webatu-n nincs, akkor szívesen vesszük, ha feltöltöd oda.

Thetys # 2010.11.04. 09:27

Tullup! Gratulálok! Irigylem a pp kérdéseid, mondjuk a gazd. joghoz lövésem sincs :-))))Csatlakozom Kondidorihoz, kérlek, ha van anyagod, akkor töltsd fel.

Ahogy írtam az előzőekben, a szakv. biz. 5 hetes csúszásban van, aki nem olyan agresszív, mint mi, az csak a behívó alapján értesül a 2 héttel későbbi időpontjáról...
Másik, hogy én pl. most elég korrekt időpontban tudtam meg a dec. 6 vizsgát, viszont 2 hete új ügyfelem van, akivel az egész novembert végigdolgozzuk, lenne kb 5 nap szabim a vizsgára.

Lillosa, nem negatív értelemben írtam, hogy ne hivatkozz a vizsgára. Igazad van, ezekkel a csúszásokkal lehetetlen megoldani a helyettesítést. Ha elfogadsz egy tanácsot: 90%, hogy első v. második ember leszel, NE engedd, hogy bárki eléd menjen! Lehet el leszel hordva mindennek, de fontosabb a vizsga.

dr. Juci # 2010.11.04. 09:27

Tullup, nagy-nagy gratula! Nem tetszik ez nekem, hogy már OIT-ban is kérdezgetnek OBÁ-t és tsait :(
Én napi telefonálgatással ma tudtam meg az időpontomat: dec. 2., vagyis 4 hetem van addig úgy, hogy a gyakorlatom alatt polgári jog részterületeivel elég keveset foglalkoztam, meglátjuk, mire elég ez...

Lillosa # 2010.11.04. 15:58

Thetys, nem is vettem annak (mármint negatívnak a válaszodat! Azt esetleg lehet tudni, hogy mennyire illik/kell a törvényt szószerint tudni? Mi az elvárás, elég ha tartalmilag, lényegileg ismertetni tudod a szabályokat, vagy nagyon jogszabály-ízűen kell válaszolnod? Melyik érdemes hajtani, mert tettemes az anyag, nyilván nem kell mondanom!

pazs # 2010.11.04. 16:32

Lilosa: pont, mint az egyetemen, vizsgáztatófüggő.

Impossible # 2010.11.04. 22:36

Szia pazs! :)

Hogy vagy?

hajni1982 # 2010.11.05. 08:12

Szia Tullup!

Gratulálok a vizsgádhoz!!!

Számíthatok akkor a könyveidre???
Írtam emailt, de nem tudom megkaptad-e.
Köszi: Hajni

pazs # 2010.11.05. 08:24

Impossible: köszönöm, jól :) s te?

fágica # 2010.11.05. 12:58

Sziasztok, lenne egy kérdésem, mivel nekem nem áll rendelkezésemre jogtár, a magyarorszag.hu-ról szoktam a törvényeket nézegetni. A fizetési meghagyásos eljárásnak (2009. évi L. tv.) akkor a 2011. januári állapotát nézzem szerintetek??

Lillosa # 2010.11.05. 14:03

Fágica, bár nem tudom te mikor mész vizsgázni (én jövő héten megyek), de szerintem idén még elég a Pp-s, de ez magánvélemény. Azért gondolom mert a kiírás szerint a vizsga napján hatályos anyagot kell tudni, másrészt a tételsor elején, ahol ismertetik, hogy a Pp-n kívül mely további anyagok ismerete szükséges, ott zárójelben az szerepel, hogy 2011. január 1 után kell a 2009. évi L törvény. Én így azt még nem tanulom meg, de lehet, hogy rosszul teszem. Azt egyébként tudod, vagy tudja itt valaki, hogy a Pk-kat, AB hat-okat stb, a tételhez hozzá kell tanulni, vagy csak ismerni kell a tartalmát? Üdv

fágica # 2010.11.05. 19:18

Nov. 15-én megyek. Én is a zárójeles résszel vagyok bajban.. Akkor ha jól értelek, a pp-ből tanulod csak, és nem veszed figyelembe a 108-as számú tételt? Én csak örülök, ha 1-el kevesebb:)