Szakvizsga - "A " rész (polgár)


mrswarr # 2013.03.10. 19:25

Sziasztok! Valaki meg tudná mondani, mi a különbség a saját tőke illetve az alaptőke között? Én nagyon nem tudom...:(

dr.klau # 2013.03.10. 18:25

Igazából erre nem kérdeztek rá - mármint a szóbelin -, csak a 3/4-re, illetve hogy van-e helye viszontkeresetnek (nincs).
Szerintem rendes bizottság volt, nem kell annyira izgulni - mint amennyire én is izgultam tőle :-) - kitartás nektek!!

Danina # 2013.03.10. 11:51

dr.klau, nagyon ügyes vagy, gratulálok! én egy hét múlva kezdek tanulni...

Dr.Attika, az adócsalás gazdasági bűncselekmény, ugyanis a Btk. XVII. fejezete a gazdasági bűncselekmények címet viseli, mint egy gyűjtőfogalom. Azon belül a III. cím, pénzügyi bűncselekmények közé tartozik az adócsalás.

Dr.Attika # 2013.03.10. 11:07

Csakhogy az adócsalás nem gazdasági bűncselekmény, hanem pénzügyi bűncselekmény. Ez volt a beugratás.

dr.klau # 2013.03.10. 10:22

Sziasztok!
Március 4-én írásbeliztem gazdasági jogból, kérdésem:
3 fős kft-ben az egyik tagot adócsalásért jogerősen szabadságvesztésre ítélik, a másik két tag kizárás iránt indít pert ellene, elsőfokú határozatot kellett hozni.
A kizárni kívánt tag érdemi védekezést nem terjesztett elő, csak azzal védekezett, hogy nem volt meg a 3/4-es szavazattöbbség a kizárásról való döntéshez, illetve hogy őt nem szólították fel az önkéntes kilépésre.
Én kizárást elrendelő határozatot hoztam, mivel gazdasági bűncselekményt követett el, az alperes kifogását elutasítottam, mert őt a szavazatszámok, illetve határozatképesség megállapításánál nem lehet figyelembe venni.
4-est kaptam az írásbelimre.

Szóbeli március 6-án volt a Kúrián, Almási Mária bírónőnél, nagyon rendes bizottság volt. Kérdéseim:
Gazdasági jogból: cégnyilvánosság, törvényességi felügyeleti eljárás részletesen, egyéni cég részletesen, egyéni vállalkozó megszűnése.
Anyagi jog: elbirtoklás, közös tul-t lehet-e, jogelőd-jogutód az elbirtoklásban, ajándék visszakövetelése, jóhírnév sérelme, öröklési szerződés, feltűnő értékaránytalanság.
Pp: per felfüggesztése, megszüntetése, jogutódlás a perben.
Ennyi jutott eszembe, tényleg alap dolgokat kérdeztek, én 5-öst kaptam mindhárom résztárgyra.

Azért az 5 hét tanulás nekem kicsit durva...:-) Nekem másfél hét szabadságom volt, előtte azért persze már munka mellett is tanulgattam, aztán amíg itthon voltam, intenzívebben, már amennyire egy hároméves kisgyerek mellett lehetséges.

harald # 2013.03.09. 21:33

Én 3 napot leszámítva 5 hetet reggeltől estig, vakulásig nyomtam. Ilyet még sosem csináltam... Ennyit életemben nem tanultam, de szerintem elvesztem a részletekben...

Életem legszarabb 5 hete volt, utolsó két hétben 3-4 órákat tudtam aludni.

Fentiek után, meg úgy egyébként is, a vizsga nagyon korrekt és teljesíthető volt.

Pl. Ha azt mondták volna, hogy megvágtak, azt is elfogadtam volna, de ezzel szemben azt mondták, hogy pp-ből, és ptk-ból kifejezetten meg voltak elégedve... Bruhaha

Szóval szerintem csak nyugodtan tanuljatok...

Ha újra kezdeném akkor ami nem törvény, azt elő sem venném. És csak Ptk, Cstv pp. gt, Ctv. Vh-t el sem olvasnám, illetékekről a rendszerét nézném, és ennyi.

Gyheni # 2013.03.09. 17:42

Pöszke: egyetértünk :) én sem tanulom. én korlátozottan néztem a vállalkozás és biztosítás egyes fajtáit. Jobbulást neked! te mikor vizsgázol egyébként?

annyira sok minden kell, hogy kérdezzék azt, ne ilyen hülyeségeket! és persze abból is olyat, amit tudunk :)))

Én Gt-t Ctv-t törvényből tanultam (Ctv-t is szelektálva mondjuk), egyéni vállalkozói cuccot kijegyzeteltem magamnak mert az elég rövid, a többit meg jegyzetből hozzáolvasva a törvényt.

na és igen, nem elveszni a részletekben, én a ptk. felét is ki tudnám hagyni szívem szerint. szóval hogy mi a fontos és mi nem, kezd már nekem nagyon egybefüggő lenni az egész és ahogy közeleg a vizsgaidőpontom úgy érzem hogy minden rohadtul fontos..

jó tanulást!!

Pöszke # 2013.03.09. 12:10

Gyheni! Én biztos nem tanulom meg a GVH eljárását. Nem tüntették fel, hogy tananyag. Ugyanígy vagyok a fuvarozási meg szállítási szerződéssel is, láttam, hogy valakitől kérdezték a felelősség kapcsán.

Nekem az sem tiszta, hogy pl vállalkozási szerződésnél kell-e az építési, kutatás, stb szerződés és biztosításnál a gépjármű felelősségbiztosítás is?? Ha olyat is kérdeznek, ami nincs a tételsorban, akkor minek a tételsor?

Volt már úgy valaki, hogy benyögte a vizsgán, hogy bocsi, de ez nem volt a tételsorban, nem tudom...??

panyu # 2013.03.09. 11:57

Sziasztok!

Bocs, hogy ide írok, de ez a topic tűnt aktívnak.
Tudnátok segíteni abban, hogy hogyan kell megkeresni, vagy hol lehet elérni az új Ptk. módosításainak a miniszteri indoklását?
Van egy ilyen feladatom, és már órák óta próbálom megtalálni, de igazából nem tudom, hogy mit csinálok és eltévedtem az internet fura, sötét, jogi bugyraiban és félek.

Előre is köszönöm, ha tud valaki segíteni.
És bocs az OFF-ért.

Gyheni # 2013.03.08. 15:46

helloka, a Gt-s tételekhez a 33-as versenytörvény, a megjelölt tétel szerinti törvényrész elég rövidke (hál istennek), kidolgozásokban viszont hosszan bele van írva az egész GVH eljárás is...ti azt tanuljátok?

Gratulálok a sikeres vizsgázóknak!! :) harald az 5 hét készülést reggeltől estig nyomtad vagy hogy? mert én meg munka mellett küzdök, már sokadik hete, agyam már szétesett szintúgy és még csak most jön a java. de nem adjuk fel!!!!!!!!!!!!!!!:) szép napot nektek, akit érint Boldog nőnapot!! :)))

Pöszke # 2013.03.08. 10:46

Sziasztok! A közös e-mail címen található Pp meg Gt kidolgozás mennyire hatályos? Tanult valaki csak azokból? Elég az a sikeres vizsgákhoz? Mivel egy hete itthon vagyok elvileg tanulni, gyakorlatilag betegen az ágyat nyomom, erősen kétséges, hogy végigveszem az anyagot a törvényekből. Mindenkinek kitartást!!!!

csipperke # 2013.03.08. 08:12

Köszi Harald, Neked is gratula.
Igen, a részletekben valóban nem kellene elveszni, de több hét tanulás után elég nehéz már eldönteni, hogy mégis mi számít részletnek...:).
Ami kegyetlen ilyenkor (a felkészülésen kívül), az a többórás várakozás vizsga előtt, pótolók, írásbelizők, aztán a névsor vége... szóval szerintem kaja, innivaló fontos, különben már tényleg nem tud gondolkodni az ember.
Nálunk egyáltalán nem volt jellemző, hogy a "kis" jogszabályokból kérdeztek volna. Polgár mellett csjt igen, pp. mellett semmi mást, gt. és ctv.- ha ez valakinek segítség (vagy remény) esetleg.

harald # 2013.03.07. 16:43

Csipperke! Akkor elvileg mi ma találkoztunk. Gratula.

Szóval én is ma voltam, PKKB.

4-4-2. A Gt a 2. Gtből volt a kartel megállapodás, egyszerűsített cégeljárás, felszámolási eljárás stb, alap dolgok.

Nagyon korrekt bizottság volt, egy büdös szavam nem lehet. Normális, segítőkész volt mindegyik.

Én kb 5 hetet készültem rá, az idegrendszerem gyakorlatilag tönkrement.

Annyit javaslok, ne vesszetek el a részletekben.

csipperke # 2013.03.06. 20:27

Sziasztok,
Ítélőtábla ma, ami eszembe jut:
Gt: cégbejegyzés pphez képest különbségek, egyszerűsített cégeljárás, törzstőke leszállítás.
Polgár: birtokper, óvadék és kézizálogjog elhatárolása, feltűnő értékaránytalanság (itt vmi pk kellett volna), tartás és öröklési szerződés elhatárolása, csjt: mikor adható a kiskorú gyermek 3. személynek (ha kéri).
Pp.: pertárgy értéke, mi van, ha nem állapítható meg, mikor van jelentősége a benyújtásnál, mi van, ha 30 mió felettit mégsem a tvszékre, hogyan történik az áttétel (végzés), mikor nem végzéssel (ha jegyzőkönyvbe mondom személyesen).
Nagyon jóindulatú bizottság volt, különösen az ítélőtábla Elnök asszonya, aki a pp-t kérdezte, ez több ember véleménye. A vizsgák hosszúak voltak, 3/4 óra minimum, de az 1 óra volt az átlag. Leginkább gyakorlati oldalról kérdeztek, főleg a gt-t az ügyvéd.
Rengeteg kitartást kívánok mindenkinek, nem könnyű 5 és fél hét van mögöttem sem.:)

szakvizsgázó1217 # 2013.03.06. 17:51

Dragunov, Lana, köszönöm szépen! Jó túl lenni rajta, és már "csak" egy van (C rész).

Mindenki, aki még előtte van: próbáljatok meg nem kikészülni idegileg! Tudom, hogy nehéz, de én is nagyon izgultam a vizsgán, meg előtte is kikészültem. Tényleg nagyon megnehezíti az ember a saját helyzetét. Arról nem is beszélve, hogy a vizsga 50 %-a szerencse kérdése.

Kitartást mindenkinek!!

tititá # 2013.03.06. 09:53

Sziasztok!

Hamarosan fogok én is vizsgázni polgári jogból, ebből fogok írásbelizni. Egy praktikus kérdést illetően szeretnék a tapasztalataitokra rákérdezni: az írsbelire vihetek-e be magammal tanulás közben összefirkált jogszabályszöveget? Elvileg csak normaszöveget szabad, egyéb segédanyagot nem.

Köszönöm előre is a tippeket, kitartást mindenkinek a tanuláshoz!

Lana84 # 2013.03.06. 07:33

Én is gratulálok Márti , ügyes voltál!

Mindenkinek kitartást a polgárhoz és sok sikert akik a héten vizsgáznak!!!

malefides # 2013.03.06. 06:38

Kedves Kollégák, tudna segíteni valaki a gazdasági jog írásbeli részéről szóló kérdésekkel?

Telstar # 2013.03.04. 04:38

Sziasztok!
Köszönöm a segítségeteket. Friplifrapli, tudnál nekem a kft-nél kötelező leszállítási példát mondani (a saját üzletrész megvásárlásakor - bevonás-os példán kívül) ill. az rt-nél? Köszi

dr.klau # 2013.03.03. 20:18

Én hétfőn írok, gazdasági jogból az EMMI-ben. Sok hasznos dolgot találtam a közös email címen is, ezúton köszönöm Nektek.

Friplifrapli # 2013.03.03. 10:11

Szerintem a kötelező leszállítás és felemelés kiolvasható a törvényből, az érdekesebb az, amikor önszántából dönt így... Én pont egy órán most a felemelés lehetséges indokáról hallottam: valaki más mondjuk részesedést akar szerezni a cégben, és a felvásárlása által 50+1 % szavazati joghoz, vagy háromnegyedes többséghez jutna. Ha a cégnek van törzstőkén/alaptőkén felüli vagyona, akkor ennek terhére fel tudja emelni a törzstőkéjét/alaptőkéjét, így a részesedést megszerző már nem fogja tudni megszerezni a fenti többséget ugyanazon ráfordítással.

harald # 2013.03.02. 18:39

Nem arra az estre gondolt, amikor a Kft üzletrészét megvásárolja a törzstőkén felüli vagyonából, és úgy dönt, hogy bevonja azt törzstőke leszállítással?

Telstar # 2013.03.02. 16:41

Dr. Attika köszönöm válaszod. Abban még tudnál (tudna más) segíteni, hogy mikor is kötelező a felemelés ill. leszállítás, mert a törvényből nekem nem egyértelmű, nem összeszedett?!

Köszönöm!

Dr.Attika # 2013.03.02. 16:02

Leszállítani akkor kell, ha a társasági formára előírtnál alacsonyabb a saját tőke. Felemelni akkor szokták, ha pl. olyan tevékenységet akarnak végezni, amelynél kötelező egy bizonyos tőke minimum. Pl. bank, hitelszövetkezet stb. Indoka lehet kölcsön felvétel. Magasabb tőkével biztosabban hitelezik. És még ezer ok.

Telstar # 2013.03.02. 15:47

Sziasztok!

Tudna nekem vki abban segíteni, hogy elmondja, hogy a kft-nél ill. az rt-nél mi is a józan paraszti indoka a tőke felemelésének és leszállításának? Illetve röviden címszavakban, hogy mikor kötelező ill. elhatározáson alapuló ez ezeknél?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget, és az eddigieket is!

Mindenkinek kitartást!