Szakvizsga - "A " rész (polgár)


drnyuszi # 2013.11.06. 19:25

MacskaMalvin! Én nagyon szorítok. Majd izgulok helyetted is:)
El sem tudom képzelni, még milyen lesz. Remélem pozitív élményekkel gazdagodom.
Soha nem szabad feladni, a végsőkig kell küzdeni, mert a legreménytelenebb helyzet is pozitív lehet.

Jó tanulást mindenkinek:)

MacskaMalvin # 2013.11.06. 18:40

igen 13 :)

és keveredik nálam is, szerintem itt most többen vagyunk akik már nem írunk "csak" szóbelizünk, de azért neked is drukkolunk ám a Gt-nél dr nyuszi...:)

mindenki összes átengedhető energiájára szükségem lesz szerdám, de csak a pozitív energiákat küldjétek :)

pár nap is kitör a para, és azt nagyon nem szeretem, de hogy is mondta drkriszti? összeszorítani a fogakat és megcsinálni, hát ezen leszek...

úgy irigylem aki egész nap tud készülni, én még mindig nem vagyok szabin sajna, csak most megyek majd:( de kitartok és hajrá mindenkinek!

drnyuszi # 2013.11.06. 18:20

hát én decemberig még tuti kikészülök...kevés idő és mégis sok...:( jaj de jó azoknak, akik már végeztek...

Csmeli # 2013.11.06. 17:49

Drnyuszi: 18-án írásbelizek pp-ből, 21-én szóbeli.
MacskaMalvin után én leszek a következő áldozat, ha emlékeim nem csalnak, ő 13-án megy.

drnyuszi # 2013.11.06. 16:46

drkriszti ha azt mondod, h jó, holnap én is megveszem. Én olvasom a törvényt, a novissimás könyveket, a jegyzetet és már a bőség zavarában kezdek elveszni, és kb semmit nem tudnék elmondani, mert tudok ilyen szép szavakat, hogy "konvalidálódás" de ha vizsgán feltennék lehet ártatlan bociszemekkel néznék.mert olvastam, és a szó megmaradt, de a többi....:)
Csmeli Te mikor mész vizsgázni?
Senki nem ír Gt-ből?

Csmeli # 2013.11.06. 16:20

Ma egész nap a Gt-vel szenvedtem. Igen, ez a jó szó: szenvedtem. Nem hiszem, hogy túl sok mindent vissza tudnék adni belőle...
Javaslom a szakvizsga megreformálását: a három tárgyból csak kettőből kell vizsgázni, a harmadik mondjuk egy bónusz hármast ér:)

VViki31: nagyon várjuk a sikeres vizsgáról szóló beszámolódat! Mert érzem a zsigereimben, hogy sikerült:)

drkriszti # 2013.11.06. 07:23

Tegnap este átnéztem a Dialóg Campus új Pp. szakvizsgakönyvét. Szerintem nagyon jó, a tételsor szerint halad, benne vannak a joganyagok is, amik az egyes tételeknél fel vannak tüntetve. :)

MacskaMalvin: a könyv júniusi lezárású, a most hatályos Ptk-n és Pp-n alapul. Annyi utalás van benne, hogy a könyv elkészítése idején látott napvilágot egy kormányhatározat az új polgári eljárásjogi kodifikációról, ami majd talán 2016-ra várható. Meg is jegyzik az előszóban, hogy az elkövetkező 4 évben a könyv még biztos használható lesz. :)

Mindenkinek kitartás a tanuláshoz!! ;)

Szöszi12 # 2013.11.05. 20:56

Sziasztok!

A B fórumról jöttem át, másodikként a polgárnak szeretnék nekifutni február végén, de még nincsenek fent a bünti jegyeim, hogy tudjak jelentkezni (vagy ez nem függ össze?) Miből érdemes tanulni? A B-re a közös címen levő anyagból tanultam, ami hatályos volt és teljesen elegendő. Totál más területen dolgozom, 2008-ban végeztem és van egy 16 hónapos kicsi lányom, aki mellett megpróbálom a lehetetlent :)
Üdv Mindenkinek és kalappal a mostanában vizsgázóknak!

drnyuszi # 2013.11.05. 19:10

Sziasztok!

Én már az összeomlás szélén, és még hol van december:(

drkriszti milyen könyv? a héten én is végezni akarok a ptk-val, aztán a pp és közben az ismétlés. Gt és ptk.

akik mostanában voltak Gt-ből irásbelizni irjanak feladatokat?
A régi feladatok mennyire érvényesek még? Én vagy 20-at összeirtam...kb hány feladat van Gt-ből?

kitartást mindenkinek!

Csmeli # 2013.11.05. 16:41

Ahogy sejtettem, a tegnapi nap nem a tanulással telt. Ellenben felfrissíthettem a legózási készségemet, ennek eredményeképpen a fiam azt mondta: anya, te zseni vagy:)

Drkriszti: köszi, jól vagyunk, holnap már megy oviba:) A Pp-s szakvizsgakönyv jó? Én is gondolkoztam rajta, hogy megvegyem-e, de aztán letettem róla, mert nem tudtam belelapozni az interneten:) De ha azt mondod, hogy jó, még gyorsan megrendelem:)

MacskaMalvin, Te mikor mész?

VViki31: akiknek a médiatörvény kellett, azok miből írtak? Remélem nem PP-ből... Neked mi volt az írásbeli feladatod? Szorítunk Neked! és várjuk az infóidat:)

MacskaMalvin # 2013.11.05. 12:08

Azt értem, de abban, már az új dolgok vannak, nem? és nekünk még a régi Ptk.hoz kapcsolódó kell, nem?

drkriszti # 2013.11.05. 11:54

MacskaMalvin, nemrég jelent meg a Dialóg Campus Kiadónál új Pp. szakvizsgakönyv, azt rendeltem meg. :)

MacskaMalvin # 2013.11.05. 09:34

Megvagyok, tanulgatok meló mellett, után, és sajnos engem is utolért a betegség....de amúgy egész jól megy a dolog....

novissimás könyveket átnéztem, és a törvényeket is már egyszer, most a tételek szerint haladok és remélem nekem is valami normi bizottság jut...

én eddig mindig min. 1órát voltam bent, de a többiek is ahol én vizsgáztam, szóval jó lenne már egy ilyen kis 30 perces vagy valami, igaz olyat is láttam ahol nevetve 10 percenként jöttek ki, persze a mellettünk lévő ajtónál volt ez és nem nálam sajnos....

kitartás mindenkinek...

hogy érted, h az új könyvet vetted meg? de hiszen még a régi kell, nem???

drkriszti # 2013.11.05. 07:36

Szerencsére az eddigi két vizsgámon nem volt jellemző, hogy egy ember hosszú ideig bent lett volna, én is max. 30 perc alatt túl voltam mindkettőn. Remélem ez most is így lesz. :)

Csmeli, hogy vagytok a fiacskáddal? Sikerült kilábalni a vírusból? :)

MacskaMalvin, Veled mi újság? ;)

Én tanulgatok, ahogy időm, energiám engedi. Sajnos az esti tanulások továbbra se érnek szinte semmit, de hétvégén igyekszem pótolni az elmaradásokat. A hétre sikerült 2 nap szabit kivennem, szeretném letudni a Ptk-t teljesen, és akkor már "csak" a Pp. lesz vissza. :/ Megvettem az új szakvizsga könyvet, remélem segít majd a tanulásban.

VViki31 # 2013.11.05. 07:33

Sziasztok, tegnap voltam írásbelizni és egy kis infót szeretnék nyújtani, aki esetleg még ezen nincs túl.
Vizsgára fél 9kor hívtak be minket, és 9kor el is kezdtük.
5 felügyelő, folyamatos járkálás és a hozott jogszabályok maximális átnézése. Rend volt és fegyelem. Semmi PK.és BH jogszabálygyűjtemény.
És úgy tűnik sajnos fel kell készülni minden jogszabállyal ami az anyagodhoz tartozik, mert azzal kezdtük a vizsgát, hogy kb. 3an olyan feladatot húztak, amire nem is gondoltak, hogy kelleni fog, így nem volt hozzá jogszabály. pl. médiatörvény.
Hát erről ennyit röviden. Holnap szóbeli a Kúrián, aztán majd onnan is hozom a tapasztalatokat.

zsla # 2013.11.04. 21:01

Eladó a novissimás polgári jog 1-3. kötetek (2011) össz. 4000 ft-ért. Gratis adok hozzá fénymásolt Pp könyvet:-)
Érd.: 20/260 2509

PGabe # 2013.11.04. 08:01

Novissimás könyvekből tanultam, mert C-nél még nem és ott okozott egy kis nehézséget, hogy konkrétan tételsorból kérdezgettek. Nekem az is könnyebbséget jelentett, hogy ott össze van szedve úgy, ahogyan kell. Annyi törvényt, PK-t, egyebeket ki sem tudtam volna nyomtatni, amennyi ide kellett volna. Persze Itv., Vht., Csjt., Ptk., Pp., Gt. megvolt, illetve a gazdasági részből a többi törvény, mert az a könyv már teljesen elavult, nagyobb munka átnézni, hogy mi nem jó belőle, mint összeszedni külön. Itt egy Complexes Társasági jog c. brutál vastag (kb. mint az EU-s) segített, de ezt utolsó este vettem elő végső elkeseredésemben.
Nos, nekem annyi időm volt, hogy egyszer átvettem az egészet (Ptk, Pp - könyv, gazdasági jogból pedig a törvényszövegek), majd "ismételtem", de ez vizsga előtti este kb. 8-kor kezdtem el.
Nekem ennyi elég volt, de ez bizottság- és kérdésfüggő. Viszont erre volt a legtöbb időm, C-re, amivel kezdtem, 10 napot tudtam összekaparni (plusz keményen egyet az EU ismétlésre), B-nél azt hiszem még ennyi sem jutott. (Többször halasztottam, illetve ismételtem is emiatt.)
Szerintem amit tudtok meg kell tenni, és tényleg fontos, hogy aludjon az ember előtte, mert többet ér, mint az a plusz néhány óra szenvedés tanulás címén. Csoki, innivaló meg legyen, mert voltam már olyan vizsgán, ahol egy ember min. 1 óra és fél 7-kor végeztem, igaz olyanon is, ahol 30 percnél többet senki nem volt bent.

Csmeli # 2013.11.03. 15:44

Wow, azonnal megjelenik a hozzászólásom:)

Csmeli # 2013.11.03. 15:43

Sziasztok! Drkriszti, bocs, hogy ennyire eltűntem:) Az az igazság, hogy a múlt héten végigvettem (egybe kell ezt írni?) a Ptk-t + családjogot, aztán esténként egydül voltam itthon a gyerekkel, így nem nagyon volt időm még arra sem, hogy leüljek a számítógép elé és írjak egy pár sort.

Most jön a panaszkodás része: vettem memóriajavítót, de annyira rosszul voltam tőle két nap után, hogy abbahagytam. Nyomott a mellkasom, és nem tudtam egyáltalán koncentrálni:( Ha lúd, legyen kövér: a kisfiam elkapta a most felénk divatos hasmenéses vírust, ezért holnap biztosan nem megy óvodába - tanulás holnapra kilőve... Bónusz, én is elkaptam :)

Félek az írásbelitől, félek a szóbelitől, egyébként is parás vagyok vizsgahelyzetben.

Egyébként az általam meghatározott tempót tartom (tartottam idáig), így reménykedem.

drWolfy # 2013.11.03. 13:44

Sziasztok. Bár már levizsgáztam, de nehéz elszakadni :), mert teljesen megértem azokat, akik még küzdenek. Ezért nem fogom azt írni, hogy jaj sikerülni fog, meg több jó bizottság van, mint nem. Ez engem sem nyugtatott meg. Azt viszont ismételten megerősítem, hogy a rövidített jegyzet nagyon is alkalmas arra, hogy az embernek sikerüljön a vizsgája, mert nem hagyja, hogy az ember elvesszen a részletekben (és nem én vagyok az egyetlen, aki ebből levizsgázott, sőt aki nekem ajánlotta az ráadásul nem egy jó fej bizottságnál vizsgázott le jó jegyekkel, csak ő időben elkezdte és nem várt az utolsó pillanatig). Ahogyan írtam én nekiestem a jogszabálynak, tehát a jegyzet nagyon jelentős részét a jogszabályok alapján is láttam, így ezért merem kijelenteni, hogy bár helyenként már történtek változások, de annyira tömör, hogyha ezt mindent megtanulja az ember, így is zsongani fog a feje. A Novissimás könyveket nem ismerem, de nálam is voltak olyan részek, amikhez elővettem az egykori egyetemi jegyzetet és átfutottam, de túlzásba vinni nem kell, általában lefekvés előtt olvasgattam, mint egy esti mesét :).
Vviki: nincs tételhúzás, abból kérdeznek, ami eszükbe jut és inkább több kicsi kérdés van.

VViki31 # 2013.11.03. 12:47

Sziasztok! Szerdán (nov 6) megyek szóbelizni. Egy technikai jellegű kérdésem lenne: kell-e tételt húzni, vagy egyből kérdeznek
Segítségeteket köszönöm!

MacskaMalvin # 2013.11.02. 19:04

panaszkodjak? :)
gyógyteát iszom, hogy hátha jobban pörög tőle az agyam, eddig a törvényeket meg a novissimás könyveket nyomtam, de most, hogy drwolfytól olvasom, h. szerinte a közös jegyzet is elég lehet, újra elővettem azt...

ismét a rengetegben kezdek elveszni...

és közben fogynak a napok, de persze olyan jó lenne túl lenni rajta, ezenkívül naponta nézem hogy van-e jogszabályváltozás, nehogy ilyenbe fussak bele, no meg persze jó lenne a felkészítőről készült pdf-et mégegyszer átfutni, de nem tudom, hogy arra lesz-e még időm....

hát kb. ennyi, ja és rengeteg csokit fogyasztok, kész anyagi csőd :)

drkriszti # 2013.11.02. 18:53

Összességében nekem is pozitív élményem van az eddigi mindkét vizsgámmal kapcsolatban. Mindkettőt a KIM-ben tettem le, normális bizottságokkal, mindenféle kötözködés, "meg akarnak buktatni" érzés nélkül. Remélem, hogy ez a mostani vizsgán is hasonlóképpen lesz. :)
Attól tartok nagyon, amit drWolfy is írt, hogy mivel ez az utolsó vizsgám, az utolsók között fogok bemenni, és addigra totál kész leszek idegileg. :/ Bár, ez az előbb az írásbelizők, aztán az ismétlők, végén a maradék sorrend, az előző vizsgán is borult, mert a bizottságnak nem volt ideje kijavítani az írásbeliket, ezért megfordították a sorrendet, és utolsó előttiből második lettem. Szóval, ezerféle variáció elképzelhető. :)

MacskaMalvin, Neked is hajrá, és kitartás!! Fogat összeszorít, mindent kibír, már nincs sok hátra!! :)

Azt meg tudom ám, hogy nem vagyok egyedül, sokan készülünk erre a vizsgára, de mennyivel jobb lenne, ha nem csak én irogatnék ide, hanem más is jönne a gondolataival, panaszaival...;)

MacskaMalvin # 2013.11.02. 14:37

én szenvedek, gratulálok a többieknek és reménykedem...egyszer talán nekem is dob a gép végre egy jó bizottságot, én ilyenekkel amiket itt most olvastam, sajnos még nem találkoztam...

drkriszti: kitartás, nem vagy egyedül...

hajrá

drkriszti # 2013.11.01. 19:12

drWolfy, PGabe nagy-nagy gratula Nektek!!! :) És egyben nagy-nagy irigység is, én is akarooooooom már ezt az érzést...;)

Többiek merre vagytok? Nagy a csend, mindenki ennyire tanul? :/ Valaki jöjjön, mert így egyedül irogatni, elég pfff...:(