Szakvizsga - "A " rész (polgár)


practice # 2013.11.14. 11:51

Sziasztok Kedves Sorstársaim!
Van-e köztetek akkor király/királylány, aki esetleg csokorba szedte az elmúlt időszak kérdéseit, vagy ilyen "legtöbbet elhangzott kérdések" birtokában van?
Nagyon megköszönném! Sokat segíthet a felkészülésben!!!
Ha valaki megszánna vele, akkor küldje az iversonnagy@freemail.hu-ra kérem.

Köszönöm előre is és sok sikert kitartást mindenkinek!

Kata1234 # 2013.11.14. 11:33

DrNyuszi,

írtad, hogy gt-ből mész dec 2-án írásbelizni. Én is :)
Neked össze vannak gyűjtve az írásbeli feladatsorok, ezeket esetleg megtennéd, hogy a polgár szakvizsgás gmailre elküldöd?

Köszi

Kata1234 # 2013.11.14. 11:29

Sziasztok!

Az lenne kérdésem, hogy van-e valakinek tapasztalata szerdai KIM-es bizottságról? Kik alkotják, és milyen típusú kérdések várhatóak?

Köszi

MacskaMalvin # 2013.11.14. 08:52

ja és ami eszembe jutott még kérdésként: tegnapi jogeset...bejön valaki az ügyv irodádba, h 5 milliója van céget szeretne alapítani, mit javasolsz neki és miért.... aztán ha van olyan fél akinek semmi pénze nincsen akkor ő milyen kedvezményeket kaphat a bírósági eljárásban, itt az volt a beugrató, hogy attól mert kp-ja nincs még lehet vagyona egy budai villa ami miatt már nem kaphat költségmentességet...

ja és ha bejön az ügyfél, h 50 milliót szeretne ügyvédi letétbe helyezni, akkor azt hány bankban helyezem el bankszámlára, h biztonságban legyen tuti....?

na itt azt akarták hallani, h az OBA csak max. 100000 euróig fizet és átváltod a 100000 eurót forintra és akkor kijön, h durván 30 millió, tehát minimum két bankba teszed a pénzt :)

MacskaMalvin # 2013.11.14. 08:47

milyen érzés? leírhatatlan....:)
kívánom, hogy mielőbb megérezzétek... drkriszti 23 nap az nem sok, én is a BP-s adjuk el a lovat címűnél kezdtem...csak más a nevem :)

szóval ismerem a szitut és tényleg olyan mintha visszakaptad volna az életedet....

Így utólag:illetéktörvényt tanuljatok nagyon és a költségmentesség, illetékfeljegyzés...ezekről mindent kérdeztek, más vizsgázóktól is...viszont hál'istennek végrehajtás legalább nem volt :)

kitartás, minden nappal közelebb vagytok a célhoz, engem csak ez éltetett a végén....

A hétfőieknek agy nagy kalappal, Csmeli és drTamas drukkolok.....drkriszti neked még van időd, csak jól be kell osztani :) A lényeg, h mindenképp jusson idő az ismétlésre, mert akkora a mennyiség, h különben nálam minden elveszett volna...

drkriszti # 2013.11.13. 20:58

MacskaMalvin, dejòdejòdejó!!! :-) Hatalmas gratula, ügyes voltál nagyon, megérdemelted a sikert!!! :-)

Azt nem tudtam, hogy neked is ez az utolsò. El se tudom képzelni, hogy milyen érzés lezárni az életnek a szakvizsgàzòs fejezetét. Annyira szeretnék már ott tartani, hogy ihajjj....23 nap még azonban vissza van...:-(

Azt vettem észre magamon, hogy azok a témák, amik az egyetemen mumus, nem szeretem kategòriàk voltak, most is ugyanazokkal a negatìv érzésekkel jönnek elő, mint pl. az egész Gt., a sok szerződés, a zálogjog... Ès mivel kötöm hozzájuk a "nemszeretem" érzést, most is ugyanolyan nehezen mennek, mint anno. :-/

Letudtam ma a Ptk-t, holnap és pénteken mély lélegzetet véve elsajàtítom a rèszvénytársasàg alapvető szabàlyait, aztán jön a Pp...

Többiek, hogy àlltok? Csmeli, hogy megy az ismétlés? Drnyuszi, te hogy haladsz? DrTamas te még bírod? :-)

MacskaMalvin, vàrunk vissza, kukkants ránk néha! :-)

MacskaMalvin # 2013.11.13. 18:03

azt kihagytam, hogy tegnap éjfélig olvastam és ma reggel 5 kor keltem, egésznap kb. 10 szem kekszet ettem, mert ideges is voltam, viszont természetesen nem bánom így utólag....

viszont jó tanács: vigyetek magatokkal ennivalót és innivalót, kekszet, gyümölcsöt, szendvicset, csokit, bármit....egytől volt a vizsga és több óra mire sorra kerülhetsz.... !!!!

MacskaMalvin # 2013.11.13. 17:58

pkkb-n voltam és sikerült :) :) köszönöm a jókívánságokat és a sok drukkolást....

sok kérdés volt, amikre emlékszem: Ptk. elévülés, öröklésnél, ági öröklés szabályai, kötelesrész, közös tulajdon megszüntetése, végrendelet tartalmi kellékei, megtámadhatóságról mindent, mi a feltűnő értékaránytalanság jogeseten keresztül kellett erre rájönni, hogy ez a megtámadhatóság egyik fajtája és így jutottunk el a megtámadhatósághoz...

gazd: közbeszerzési eljárások, csődeljárás és felszámolási eljárás összehasonlítása, mik a különbségek főleg..., cégnyilvántartás, céginformációs szolgálat, cégbejegyzés...

pp: FMH, kisértékű perek szabályai, illeték ennél, pertárgy értéke és mikor mi alapján állapítják...személyállapoti perek és pl. a szülői felügyelet megsemmisítése irántinál mi határozza meg mennyi az illeték..

hirtelen ezekre emlékszem

és befejeztem :))) és majd jövök még megnézni kivel mi van??kitartás, drukkolok nektek drkriszti, drnyuszi drTamas, Csmeli és a többiek..:)

ja és eladnám ptk novissimas könyveimet I-II-III. kötet, és pp. novissimas könyveimet I-II. kötet + bírósági végrehajtás novissimas....

ha valakinek kell írjon mailt :) nincsenek kiszínezve, megtörve, néhol ceruzás aláhúzás található benne és jó áron odaadom :)

drnyuszi # 2013.11.13. 11:06

MacskaMalvin! Én is nagyon szorítok. ügyesen!
várjuk a beszámolót!!!

Csmeli # 2013.11.13. 06:50

MacskaMalvin, nagyon szorítok Neked! Ügyes leszel, mindenre tudsz majd válaszolni, és nagyon rendes bizottságod lesz!

A sikeres vizsgáról várjuk a beszámolót:)

drkriszti # 2013.11.12. 20:53

MacskaMalvin, Kìna össznépi termését, kéz- és làbtörést, és mindenfélét holnapra, amit vizsga előtt kìvànni szokàs. ;-) Ma még lesz egy nyugtalan éjszakàd, de holnap ilyenkorra a sikeres vizsga öröme mindent elfelejtet majd. Merthogy holnap túl leszel ezen a rémàlmom, az biztos. ;-)
Csak ügyesen, hatàrozottan, nagyon drukkolok Neked. ;-)

ktim # 2013.11.12. 09:09

Sziasztok! Én most jelentkeztem be szakvizsgára. Megnéztem a közös e-mail címet, amit tudtam letöltöttem. A kérdésem az lenne, hogy valaki írta, hogy az ott lévő Gt. kidolgozás az használható, itt a 65 oldalas anyagra gondoltatok?
A másik kérdésem az lenne, hogy van egy anyag, amelyet nem tudok letölteni, mivel olyan nagy. Ezt esetleg valaki át tudná nekem küldeni az imea.mail@freemail.hu e-mail címre.
Előre is nagyon köszönöm!
A hamarosan vizsgázóknak kitartást és nagyon-nagyon sok sikert!!!

drTamas # 2013.11.11. 19:47

csmeli polgáriból írogatok.


dr. bertalan tamás ügyvéd
www.drbertalan.hu

Csmeli # 2013.11.11. 11:19

Drkriszti: ma kezdtem az ismétlést, a múlt hét hétfői kiesés miatt egy kicsit megcsúsztam.

drTamas: miből írsz? Én is 18-án megyek, pp-t írok.

Ti mit tanultatok a családjogos tételeknél az állami gondoskodással vagy mifenével kapcsolatban? Mivel én nem tétel szerint tanulok, hanem a törvényből, igencsak meglepett ez a tétel, amikor visszaellenőriztem, hogy mindent átvettem-e.

Ingatlanoknál a hatósági határozat vagy árverés eredeti vagy származékos tulajdonszerzési mód? azért kérdezem, mert a novissimás könyv szerint eredeti, de én abból a könyvből úgy vettem ki, hogy később származékosnak tekinti. Az egyetemen használt Nagy Éva-féle szakvizsgakönyv meg származékosnak tekinti, de hozzáfűzi, hogy bizonyos szerzők másként csoportosítanak, és bizonyos esetben lehet eredeti szerzésmód is.

Remélem, senkit nem kavartam meg...

A gazdasági részből nekem a Gt és a közbeszerzés volt a legnehezebb, a csőd-és felszámolás felüdülésnek volt jó:)

MacskaMalvin # 2013.11.11. 09:59

teljes káosz és para...áhhhhh
hullámzik, néha tök jó, néha úristen...utálatos ez a pár nap...és mindig az a szimpi amit épp olvasok...

rengeteg ez az anyag...

persze küzdünk, de drkriszti tanácsát megfogadva, kb. már annyira össze van szorítva az ember foga, hogy az már vicsorítás...

és a novissimás könyvekből egy csomó dolog nem is hatályos...4000-5000 ért persze jó a magyarázó szöveg, de mire mindet kibogarászod...pfff.

bocs a panaszáradatért, csak fogy a lelkesedés meg az energia, amúgy haladok, csak közben szétvet az ideg...

és a gazdasági amúgy sem a kedvencem, na de nincs lehetetlen..és jó tudni, hogy ti is épp ezzel szenvedtek :)

drkriszti # 2013.11.10. 18:28

Úgy látom az elmúlt napokban nem csak én tűntem el, hanem szinte mindenki. :)

VViki 31 nagy gratula Neked! :)

drTamas, olyan nincs, hogy nem mész el, legalább adj magadnak esélyt arra, hogy egy-egy részvizsga meglegyen. :)

Kivel, mi újság? MacskaMalvin hogy bírod az utolsó etapot? Csmeli Te már ismételsz? És drnyuszi te hogy állsz?

Én most 4 napot nyomtam le egyben, kikészültem rendesen. :( Két nyúlfarknyi tétel kivételével túl vagyok a Ptk-n, és ma végre letudtam a csőd- és felszámolási eljárást. Mit ne mondjak, küzdöttem vele...brrrr...:/

MacskaMalvin # 2013.11.10. 08:15

dr Tamas: :) ismerős a szitu, de azt sajna nem lehet, elmegyünk, én tuti, a többi nem rajtunk múlik :)

ismétlés, ismétlés ismétlés, hajrá :)

drTamas # 2013.11.09. 12:09

nov 18. ha meg nem gondolom magam....


dr. bertalan tamás ügyvéd
www.drbertalan.hu

MacskaMalvin # 2013.11.08. 14:36

drTamas mikor mész?

dandyke # 2013.11.08. 07:57

Sziasztok!
Én még új játékos vagyok. Tudna nekem valaki segíteni hogy anyagokat hol lehet elérni v. esetleg könyvekből miből érdemes tanulni.Köszi előre is.

drTamas # 2013.11.07. 22:47

köszönöm!


dr. bertalan tamás ügyvéd
www.drbertalan.hu

Gvetty # 2013.11.07. 21:16

Wiki31, köszi az infókat, nekem nagyon hasznos volt, amit írtál, és gratulálok a sikeres vizsgádhoz!

Én 18.-án írásbelizek polgári eljárásjogból, és 22.-én lesz a szóbeli. :) Lesz valaki sorstársam, hogy álltok?:)

noemi12 # 2013.11.07. 15:38

Kedves drTamas! a közös e-mailen fennlevő kidolgozott gazdasági jogos részben szerintem nagyon jól, és elegendően össze van foglalva a közbeszerzés. második olvasásra megértettem, és ez nagy szó :))
csak ajánlani tudom.

VViki31 # 2013.11.07. 07:52

Sziasztok, ahogy ígértem, a beszámolóm a szóbeliről.

Kúrián voltam, és egy olyan bizottságnál, amilyenre álmomban sem gondoltam. Nagyon kedvesek, nagyon segítőkészek, semmi rosszindulat.
Az írásbeli megbszélésével kezdtük, és őszintén szólva, abban nem bíztam, hogy összejön. Azt mondta az elnök, hogy az irományom felénél, ha abbahagyom, akkor teljesen jó, és nem kellett volna boncolgatnom tovább a dolgot. De ezt megbeszéltük és elfogadták. Szóval itt sem kell tökéleteset alkotni, ha nagyjából belövi az ember és szóban még korrigálsz nem lehet gond.
Kérdések anyagi jog: holtnak nyilvánítás, szerződés érvénytelensége, semmiség, megtámadhatóság, eredeti, származékos tul.szerzés módok, ezen belül az átruházás amire jobban kitértünk
gt: kft teljes egészében, de megjegyzem, nem magamtól kelett mondani, hanem itt is kérdezett segített, meg a felszámolás
pp: jogutódlás, perbehívás, perbelépés, pertárgyérték, eljárási illetékek, eljárás szünetelése
Így utólag azt hiszem, nagyon túl aggódtam a dolgot és ez lenyomja az embert és nem tudsz annyit mondani, amennyit valójában tudsz.
Egy jó tanács, tényleg ne akarjatok minden részletet tudni, mert nincs rá szükség. Tudni kell, ez biztos, de nem lehetetlen dolgokat kérnek, és azt is nagyon kedvesen és segítőkészen!
Sok sikert kívánok mindenkinek!

drTamas # 2013.11.06. 19:55

Sziasztok, nincs valakinek véletlenül közbeszerzés gyorstalpaló kivonata, jegyzete? Erre már nagyon nem lesz időm, úgy látom...


dr. bertalan tamás ügyvéd
www.drbertalan.hu