Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Impossible # 2010.08.27. 14:05

Volt, aki lement alfába, hogy hatékonyabban tanuljon, de pechére ott is maradt. Ezen mennyit röhögtem... persze szomorú. :D

levendula5 # 2010.08.30. 09:16

Sziasztok!

Aki tudna segíteni polgári perjogból, légyszi írjon az estrella.5@freemail.hu e-mail címre, természetesen fizetek érte, sajnos nem találtam senkit és már nagyon közeleg az időpont.

Nincs benne sok gyakorlatom, viszont csak gyakorlati dolgokat kérdeztek.

Előre is köszönöm.

kondidori # 2010.08.30. 09:45

Szia levendula!

Lehet, hogy ha írnál mondjuk egy példát, hogy mi a gondod, akkor több lenne a vállalkozó, mert látnák, hogy milyen jellegű kérdéseid vannak.

Tullup # 2010.08.30. 11:30

dr.beata beres!
én is október első két hetére kértem a vizsgaidőpontot (2.vizsgám), de eddig se híre, se hamva az értesítőnek. Ahogy olvasom a fórumot, úgy látom nemsokára mi is meg kell hogy kapjuk a levelet, mert augusztus 18. -án láttam, hogy szeptember 27. -re kapott időpontot valaki. Hát igen,azért jó szeptember-októberben vizsgázni, mert akkor még időben kiküldik a behívót (tavaly 3 héten belül jött nekem az értesítő :S).

levendula5 # 2010.08.30. 12:45

Szia kondidori!

Nincs példa, azt szeretném, ha a tételsoron végighaladva átbeszélnénk a törvény gyakorlati alkalmazását, persze csak azokat, amik lényegesek, illetve rákérdeznék egy-két dologra, hogy a való világban mégis hogyan van ez-az, csak pár alkalomra gondoltam. Ez az utolsó vizsgám, nagyon szeretném, ha sikerülne.

moneszka # 2010.08.30. 15:04

üdv. mindenkinek, kérdeznék :-) sztetek mik azok a témák amit nem nagyon szoktak kérdezni? Megnéztem a szakvizsga.hun a gyakori kérdéseket polgári anyagi jogból, elég szűk azon témák köre amit ott találtam. Van egy-két tétel amitől kicsit kiakadtam. Biztosítás, polgári jogi társaság, építőközösség.. A kedvencem a jogalap nélküli birtokos, hasznok kérdéskör :-)) Már most nem emlékszem arra, amit 5 napja tanultam, hát elkeserítő. Gondolom lesz ez még rosszabb is :-) Sorstársak jelentkezzetek plíz! Ti hogy csináljátok? Már most (az elején) kezdek elcsúszni, pedig szorgalmas vagyok, de hatalmas ez az anyag. Na jó volt panaszkodni :-D
Mónika

dr.beata.beres # 2010.08.30. 21:04

Szia Mónika!

Te mikorra jelentkeztél? én október elejét jelöltem meg,de még nem kaptam értesítőt! Nekem ez lesz az első vizsgám,és hát eléggé parázok!
Most hogy már csak kb 5 hét van,úgy érzem semmit nem tudok. Jó kilátások. pedig én már nyár eleje óta tanulok. A gyakori kérdéseket már nem is nézem. Még mindig van olyan szerintem benne amire simán nem tudnám a választ.
De nem adom fel! Azt tényleg jó lenne tudni,mik azok amiket kevés az esély hogy kérdezhetnek.
meg azt is jó lenne tudni,hogy mennyi kell ahhoz,hogy legalább " görbüljön az a jegy" Jelen pillanatban én beérném ennyivel!

Egyébként én tv-ből tanulok illetve novissimás könyvből Sztem jó a könyv, de nagyon hosszadalmas olvasni.

Üdv
Beáta

Impossible # 2010.08.31. 00:17

Olvassátok el "pazs" hozzászólását, itt van kicsivel alább, az majd megnyugtat titeket. :)

Impossible # 2010.08.31. 00:23

pazs,

el is felejtettem mondani, köszi, hogy ilyen tök kedvesen és bőven válaszoltál, jó volt olvasni. :)

pazs # 2010.08.31. 07:05

Imp: örülök :)
többiek: teljesen normális, amit most éreztek :) mármint vizsga előtt mindenki azt gondolja, hogy lehetetlen megtanulni és meg fog bukni, mert nem látja át, de ez általában nem igaz.

Tullup # 2010.08.31. 07:37

Nincs olyan, hogy amit nem kérdeznek, és amit igen. Nekem munkából pont olyat kérdeztek, amit nem szoktak. De nem is arra megy ki a vizsga, hogy megbuktassanak. A vizsgáztatók számára is evidens, hogy olyan ember nincs, aki minden jogág gyakorlati alkalmazását vágja, szóval gyakorlati tudásba csak ott mennek bele, ami a közvetlen szakmádba vág, a többit áltatlában elméleti szinten kérdezik, és ha átolvastad egy párszor, akkor átlátod az anyagot és az a lényeg,hogy lássák hogyan tudod keresni. Nem is érdemes hónapokat tanulni, mert jól megunja az ember. Minden ismerősöm max 3 hétig tanult az "A" -ra és átmentek. Az én jelszavam: nem lehet mindent tudni, de minél többet foglalkozom vele, annál nagyobb az esély az aboszolválásra, DE idegbeteget nem csinálok magamból egy sz...os vizsga miatt, úgyhogy én max 3 hetet fogok készülni, és max napi 8 óra, mert hát élni is kell (a C vizsgámnál ez jött be)! :)Szóval nem érdemes görcsölni rajta de ez első vizsga előtt tudom, képtelenségnek tűnik ;)

hunfrakk # 2010.08.31. 08:06

Nekem munkából pont olyat kérdeztek, amit nem szoktak.

mi volt az, megosztod velünk esetleg?

Tullup # 2010.08.31. 09:10

Természetesen: valahogy úgy hangzott, hogy a munkaügyben milyen nagyobb módosítást hajtottak végre, melyik törvényen, mi az érdekessége és ha ezt megválaszoltam lesz egy plusz kérdés. Tulajdonképpen a ktv 2007 -ben elfogadott módosíatására voltak kíváncsiak, amelynek az egyes részei - és ez az érdekes (legalábbis a vizsgáztatók szerint :)) - külön-külön léptek hatályba egészen 2009 -ig. Ráadásul most már más az értékelési rendszer és a vezetőkkel kapcsolatban is volt valamilyen módosítás, de már nem emlékszem. És az érdekesség (na ez is szerintük :)) az, hogy ezentúl a pályázóknak versenyvizsgát kell letenniük. A plusz kérdés pedig az, hogy mi a véleményem a versenyvizsgáról. Tulajdonképpen nekem majdnem mindenol véleményt kérdeztek... És mivel nem mindig tudtam a kérdésre a választ, szép lassan rávezettek... szóval a fent leírtakkal kapcsolatban azt sem tudtam merre induljak, de korrektek voltak, és így szép lassan átmentünk a tanulnivaló anyag 60 % -án is... 4 -est kaptam, úgyhogy ők is, én is meg voltunk elégedve
PS: magánszférában dolgozom, szóval nem tudom miért mentek bele ennyire a ktv részleteibe

Tullup # 2010.08.31. 09:12

Sziasztok! van olyan közületek aki már októberre kapott vizsgaidőpontot? (én október első két hetére kértem, és szeretném tudni hol tartunk) Köszönöm!

dr.beata.beres # 2010.08.31. 09:30

szia!

Én is okt.elejére kértem de még én sem kaptam időpontot.
Május elején adtam be a kérelmet, első vizsgám lesz.

már tényleg jó lenne tudni az időpontokat!

Tullup # 2010.08.31. 09:36

dr.beres.beata,
Kösz, akkor te hamarabb mész, mert én június végén adtam adtam csak be a kérelmet. :) Szeptember-októberben lehet számítani arra, hogy betartják a 4 hetes határidőt.

moneszka # 2010.08.31. 11:37

sziasztok, szia Beáta!

Én április vége felé adtam be, és szeptember végére kértem az időpontot. Szept. 27.-én megyek az írásbelire, 29.-én a szóbelire. Nekem is az első. A behívót már két hete magkaptam. Főként törvényből tanulok, nekem is megvan az a novissimás könyv, tényleg jó csak sok. Én még csak 8 napja készülök, a polgár anyagi résszel kezdtem, a következő a pp. Nálam nem egyszerű a képlet, mert van egy kislányom bár most nyaral, de így azért kicsit nehezebb. Ezért is mérlegeltem, hogy a gazdaságit kihagyom, abból majd megyek pótolni. Szerintetek a Ppre mennyi idő kell? Nem vagyon benne nagyon jártas.. sajnos. Jó készülgetést mindenkinek!
Mónika

Tullup # 2010.08.31. 12:56

moneszka és többiek,
Én mindhárom részre 1-1 hetet tanulok (polgár, pp, gazd). Bár gyerekkel más a helyzet. De már sokan megcisnálták (én mindig ezzel vigasztalom magam :). Ha a pp törvény nem rágható, ajánlom a complex e-learning anyagát. Minden tételt kidolgoztak (én még nem néztem meg, de az Alkotmányt és a Köziget abból tanultam a "C" -re, és bejött). Ráadásul nem is drága.
Ami az írásbelit illeti, nem akarok okoskodni, és csak a jószándék vezet, és ha nem akarjátok nem olvassátok el, szóval: vigyetek füldugót. Én teljesen fel voltam háborodva, amikor a körülöttem ülők fele (de lehet, hogy ennél is többen) elkezdett telefonálni a bíróságon dolgozó barátoknak a megoldás kicsikarása érdekében. ad1: nem éri meg, mert nem azért ment valaki jogásznak, hogy jsz -ból ne tudja megoldani a feladatot, ugyanis egyik sem olyan nehéz, és ha elrontod, akkor szóbelin megmondod és javíthatsz (még innen is lehet 5 -öst kapni); ad2: a többiek nem tudnak dolgozni körülötted!!!!
Monesz, ha nem találod a complex pp e-learning anyagát, írj e-mailt, segítek.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.31. 13:51

Szerintem a Novissima polgári jogi könyve pocsék. De végül is ízlés dolga. (Rövidebbnek viszont éppenséggel rövidebb, mint a Nagy Éva féle.)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.31. 13:52

Tullup, a családjogot ne hagyd ki!

Tullup # 2010.08.31. 14:15

kbs,
igazad van, én úgy gondoltam az belefér az 1 hét polgárba... :S persze, ahogy elnézegetem a térd felett érő jsz-halmot.... (ok, nem vagyok 250 magas, de akkor is magasnak tűnik) :S. Egyébként család és öröklési jogból is van complex e-learnin anyag.

adventure # 2010.08.31. 14:25

Épp most néztem meg az e-learningben a család és öröklési részt, pipec kis anyag, elmélyülésre nagyon jó, kidolgozott tételek, ellenőrző tesztjellegű kérdésorral...viszont idő is kell hozzá. 27-én megyek én is, a Gazdasági részen már túl vagyok..
Milyen a tapasztalat a Pp. e-learning-ben? Mekkora terjedelemre jön ki?
Gazdaságiból sem ártana, én legalábbis nem találtam a complex oldalán ilyet.

Tullup # 2010.08.31. 16:28

adventure,
A complex e-learning pp anyagot sem néztem még, bár ki van nyomtatva, és rendszerezettebbnek tűnik mint a családjog-öröklési jog anyaga. Ha megkapom a behívót, szép lassan nekilátok és majd referálok. Ha kérsz, küldök egy tételt, hogy eldöntsd megrendedeled-e vagy sem.
Az én nagy fájdalmam a gazdasági jog. Nincs róla kidolgozott e-learninges anyag és a könyv nem tetszik és 5000 éves. Marad a törvény. Van más ötletetek? Ti miből tanultok?

adventure # 2010.09.01. 12:09

Igen, a gazdasági tűnik a leghúzósabbnak, én azzal kezdtem, most már a végére érek lassan, lassan, de biztosan:)
A Gt.-t, és Ctv.-t úgy tanultam, hogy alapvetően jogszabály, mellé kinyomtattam a Complex-ből a tv. kommentárt+indokolást, ha valamit nem értettem ezt kaptam elő, és beleolvastam. Megvettem ugyan a Dialóg Campus-os A Gazdaság jogi szabályozása I. c. könyvet, de abból max a BH-kkal lehet valamire menni, de az nem követelmény, csak érdekesség vagy max. írásbelin jöhet jól (én gazdaságiból írom).
A többi tételt természetesen csak jogszabályból, talán a Kbt.-t fogom vázlatból megtanulni.

Tullup # 2010.09.01. 12:28

Én a polgárral kezdem és hátra hagyom a gazdasági részt... annál nagyobb az esély, hogy emlékszem rá:) Hallottam ma reggel egy jó sztorit - csak megnyugtatásképpen írom le. Kedves ismerősöm szakvizsgázott polgárból tavaly télen. Elég jól ment az anyag (sokat is készült rá, na meg bombajó memóriája van), de belekérdeztek a koncesszióba.... persze ezt egyáltalán nem nézte meg, és próbálta józan paraszti ésszel kisilabizálni, hogy mit is kéne itt mondani. A vizsgáztatóknak tetszett, de nem volt tökéletes, mert kihagyott valamit, ami koncessziós jogokat gyakorolhat. Na most figyeljetek! vizsgáztató: "kolléganő, amit kihagyott, olyan mint az állam, csak kicsiben és "Ö" -vel kezdődik". Persze a kedves ismerős már olyan fáradt volt, és annak ellenére, hogy vág az esze mint a beretva, akkor nem jutott eszébe az ÖNKORMÁNYZAT ... és 4 -est kapott... :))))))))) Jó tanulást mindenkinek!