Szakvizsga - "A " rész (polgár)


drWolfy # 2013.11.01. 15:55

Sziasztok. Ahogy ígértem jön az élménybeszámoló. Van isten és jóságos . A kalandos írásbelim végül is jól alakult, szerettem volna kiegészíteni, de azt mondták, hogy nincs rá szükség, mert véleményt kellett írni, megtettem és elfogadásra került. És hát ki vagyok én hogy ezzel vitatkozzam 
A kérdések (már amennyire emlékszem, mert eléggé kész voltam): Ptk.: elbirtoklás (csak a legfontosabb infók), a kiskorút kinél kell elhelyezni, milyen szakértőt lehet ilyenkor bevonni, volt egy jogeset is: van egy telek anya lánya 1/2-1/2 tulajdonosai, a lány örökölte. Majd a lány férjhez megy és építenek a telekre egy házat, addig meg az anyósnál laknak, mi jön létre, és hogy alakul az arány, milyen szabályok jönnek szóba (ráépítés-házastársi tulajdon-élettársak vagyon szerzése).
Gt.: kisebbségi jogok, létesítő okirat kötelező elemei (de nem robotszerűen, hanem szép lassan összeszedve, melyik miért fontos), kkt és bt beltag felelőssége, mit jelent az, hogy másodlagos, perben ilyenkor mi van, kit perlünk.
Pp: FMH, hogyan kell ellentmondani, hogyan nem, mi történik, ha ellentmondunk, bírósági meghagyás, mi ezekben a közös, fellebbezést meddig lehet visszavonni, egyezség 1 és 2 fokon, miért ajánlja az ember a megkötését, mit lehet megspórolni (illetéket). Milyen ítéleteket hozhat a 2 fok.
A fenti kérdéseket úgy kell érteni, hogy kb ami eszedbe jut, semmibe nem mentünk bele részleteiben, mindenről csak nagyon felületesen, semmi durvulás  Tudom, hogy ez nem lesz megnyugtató, de valóban rengeteg múlik a bizottságon, nagyon kedvesek voltak és mindenben segítettek, pedig egyik kérdés sem volt durva. Én sajna mire bejutottam már vagy 15 órája voltam fent szóval kicsit nehezen forgott az agyam így néha mondtam baromságot és nem tudtam már koncentrálni, szóval néha valamibe azért mentünk bele, mert szerencsétlenül fogalmaztam. Mindenki legyen friss és kipihent.
Az értékelésnél külön kiemelték, hogy nagyon díjazták, hogy használtam az agyam (már amennyi épp nálam volt ) és megpróbáltam megoldani a helyzeteket, mert a szakvizsga nem csak a tudásról szól, mert azon lehet csiszolni, hanem arról is, hogy az ember mire hogyan reagál és képes e gondolkozni. Na ebben teljesen egyetértettünk 
Tech infó: azok jönnek először akik írtak (mi 7-en lettünk volna, de 1 ember nem jött el), 1 ember kb 45-50 perc, ami azt jeleneti, hogy órákat kell várni adott esetben, így javaslom, hogy mindenki vigyen valami harapni valót és innivalót mert a várakozás idegtépő, szó szerint kimerül az ember az idegtől.
Ami a miből tanuljon az ember típusú kérdést illeti: nekem 3 hetem volt tisztán meg 2 nap a szóbeli előtt. Megpróbáltam nekifutni a jogszabálynak, de tényleg. Hááááááááát, nem éri meg, de tényleg. Ha az ember Hawking vagy van rá felesleg 4 hónapja, akkor érdemes, de amúgy lehetetlen. Az én javaslatom a közös e-mail címen lévő jegyzet. Zavaros, hát igen, helyenként hatálytalan, yepp, DE mindenre elegendő. Én nem hittem el, aztán amikor 1,5 héttel a vizsga előtt beláttam, hogy a lehetetlennel próbálkozom belevágtam és egy idő után beláttam, hogy tökéletes. Egyrészt megfogható, másrészt, ami ebben nincs benne az nem is kell. Javaslom, hogy olvassátok át 1szer. Kínszenvedés lesz, de ne adjátok fel, a második körben össze fog állni a kép és a 3ik átolvasásra mindenről fogtok tudni mindent. Menetközben kézzel érdemes belejavítani, a necces részeket aktualizálni a jogszabály alapján, de csak a vonatkozó részt megkeresve.
Mindenkinek sok sikert és kitartást.
(egyszer már posztoltam, de valamiért nem jelent meg, ha 2szer jelenne meg bocsi).

PGabe # 2013.11.01. 13:59

Sziasztok!
Tegnap végre befejeztem :). Bizottság nagyon rendes volt, szerencsémre jogeseteken keresztül kérdezték, nem törvényszöveget. Viszont Vht, csődeljárás, felszámolás is eléggé kellett.
Hajrá aki előtte áll, a 3 közül ez volt a legjobb "élmény", már ha lehet ilyet írni egy vizsgáról :)

drkriszti # 2013.10.30. 21:03

drWolfy, nagy kalappal holnapra!! ;-) Majd jelentkezz az "élményekkel"...:-)

drnyuszi, csak nem Te is 6-án szòbelizel? Remélem mindannyiunk levelét megkapja a Mikulás, és nem kell benne csalòdnunk. :-) Te hogy állsz amùgy?

Ma sem voltam a topon tanulás téren, épp csak egy kis kisajátìtásra futotta, ìgy minden bizadalmam a 3 napos hétvégében van, muszáj pòtolni a hétköznapi elmaradásokat...:-/

drnyuszi # 2013.10.30. 11:35

Sziasztok!

drWolfy beszámolóján én is lesokkoltam. Dec 2-án megyek írásbelizni szintén gt-ből. Már mindent kinyomtattam hozzá, hogy ha így járnék tudjam igazolni:)
Sok sikert a vizsgára. Szurkolok. Te holnap már nyugodtan fogsz aludni. Én minden nappal jobban parázom, de a Mikulásban nagyon bízom. Egész évben jó gyerek voltam. Meg is irtam neki.

A tanulással én is hadilábon állok, de kitartással el kell érnünk a célt. Munka mellett tanulni egy élmény.
Kitartást mindenkinek.

MacskaMalvin # 2013.10.30. 07:27

drWolfy:ez nem emlékekre megy, hogy ki miből ír, kaptál belőle visszaigazoló e-mailt még ha elektronikusan is jelentkeztél, azzal tudod bizonyítani, ha te a másikból kellett volna, hogy írjál.... azért drukkolok, de ez akkor is bosszantó lehetett.

Én haladgatok , de lassan, ez az ismétlés dolog is elég fárasztó mi tagadás... és az esténkénti dologgal egyetértek drkrisztivel...de legalább fogy:)
de majd most a 3 napos hétvégén belehúzok :)

Recycle:kitartást...és a február még baromi messze van tényleg, ne stresszel ennyire előre, mert mire odaérsz elfogy az erőd

drWolfy # 2013.10.30. 03:01

Szia drkriszti és a többiek. Kicsit rá kellett pihenni erre a hétfői élményre, de sikerült magamhoz térni, mondjuk. MacskaMalvin, hát hála istennek nem ez volt a pótkérdésem, hogy hogy lehet hogy nem az egyik, hanem a másik tantárgyból kellett írni, mert hát a ki a f... tudja válaszon kívül nem sok jutott volna eszembe (éljen az elektronikusan jelentkezés). Lövésem sincs hogy kinek a készülékében van a hiba, de a lényegen nem is változtat. Kriszti kérdésedre válaszolva csütörtökön fogom megtudni, hogy mit is kezdtem ezzel az agyrémmel, de a helyzet az, hogy ez az eset 3 bíróságon is végig ment, szóval abban bízom, hogy nem én vagyok idióta, hanem az eset bonyolult és ezt mérlegelik majd (de meg fogom írni az eredményt).

drkriszti # 2013.10.29. 21:05

drWolfy, ez a szitu nagyon meredek lehetett!!! :O Legalàbb tudtál valamit kezdeni a polgár jogesettel?

Recycle, hmonika üdv a fòrumon! ;-) Február még messze van, korai a tananyagon stresszelni. :-) Èn 3 hét alatt képtelen lennék befogadni ezt az anyagot, de van rá bőven példa, hogy megcsinálhatò.

Többiek, MacskaMalvin, Csmeli, xilvike, civil servant merre vagytok? Hogy àlltok?

Èn a napi melò utáni esti tanulással nem váltom meg a vilàgot, de ha 1-1 tétellel is, de fogy az anyag. :-) Ma ràjöttem, hogy közbeszerzés még Gt-nél is távolabb áll tőlem...szörnyű... :-(

Recycle # 2013.10.29. 10:45

Kedves Fórumozók,

beadtam a derekamat én is a jogi szakvizsga iránt, eddig különösebben munkám miatt nem volt rá szükségem, így a jogi tanulmányaim befejezése után immáron hat év is eltelt (közben újabb egyetemi tanulmányokat is elkezdtem jogi területen). Ami jelen esetben úgy érzem hiba, mert nemhogy a tudás nem rakódott fel (pontosabban azon az egy területen, ahol dolgozok ágazati szabályok szintjén sok újat tanultam), de igazából elővéve például a Pp.-t, Gt-t, amivel nem dolgoztam, hát siralmas. A jelentkezésemet leadtam polgári jog és családjog a választott írásbeli részem (még az új Ptk. előtt el akartam kezdeni), viszont félek, hogy az időm elegendő lesz-e úgy, hogy kb. három hetem lesz intenzív tanulásra és február elején megyek.

Most elkezdtem a pp.-t nézni, de mintha újra tanulnám. Szerintetek elegendő lehet a felkészülésre ez az idő?

MacskaMalvin # 2013.10.29. 10:14

drWolfy írását nem is értem, hogy lehet, h másik tárgyból kell írnod??? agyrém

többiek hogy álltok? hogy haladtok?

drWolfy # 2013.10.28. 15:56

Sziasztok. Megosztom én is mai írásbeli vizsga élményemet (KIM). Először is Gt.-ből készültem, ki is húztam a jó kis gt feladatomat (sima tag kizárásos ügy: 3 tag van, ebből az egyik megsérti a számvitel rendjét, meg egyéb fincsi dolgokat követ el, a céget kizárják a közbeszerzésből, fizetési nehézségek lépnek fel, stb. ezért a 3-ból 2 tag kizárja a 3-ikat,aki meg azzal védekezik, hogy a cég nevében bűvészkedet, csak hát nem jött be, meg a másik 2 tagnak nincs meg a 3/4-es többsége. Első fokú határozatot kellett hozni). Na de innentől jött az izgalom, ugyanis közölték velem, hogy sajna a nyilvántartás szerint nem gt.-ből, hanem Ptk.-ból kéne írnom. Na erre varrjon az ember gombot. Ezt követően kihúztam egy olyan esetet, amitől ketté állt a fülem. Tanulság: az ember vigyen magával mindent és legyen bármire felkészülve. A jogesetről utólag kiderült, hogy ez a soproni mélygarázs ügy. Állati hosszú volt a leírás és végtelenül zavaros, de ha ezen a néven rágugliztok, minden világos lesz (mondjuk a vizsgán nem bírósági határozatot, hanem jogi véleményt kellett írni és minősíteni a szerződést.)
Technikai részletek: 8-ra oda mégy, de csak 9kor kezdődik a vizsga, azaz nem érdemes korábban odamenni mert így is vagy 1 óráig ott ültünk. A hozott anyagokat meg sem nézték sem előtte, sem közben, nem volt járkálás sem, szóval mindenki vigyen mindent ami eszébe jut és nem kell kitépkedni sem semmit. Ja és az sem érdekel senkit ha ki van színezve, én mindent újra nyomtattam, de felesleges volt. Hát ennyi

Csibe1986 # 2013.10.28. 08:49

Sziasztok!

Gondoltam én is megosztom veletek a tapasztalataimat. Október 21-én voltam írásbelizni anyagi jogból és 24-én szóbelizni. Írásbelin családjogos esetet húztam, de elég könnyű volt szerencsére. A Kúrián vizsgáztam, anyagi jogból kúriai bíró vizsgáztatott, eljárásjogból meg gazdasági jogból meg ügyvédek. Ezzel is szerencsém volt, mert nagyon kedvesek voltak, poénkodtak, jó hangulatú vizsga volt. Csak az alapvető törvényekből kérdeztek szerencsére. Amire emlékszem:

Anyagi jogból: gyermektartásdíj megállapítása, nagykorú gyermek tartása, bíztatási kár, ráépítés, szerződéskötés alakiságai, érvénytelenség jogkövetkezményei

Eljárásjog: ebből alig kérdezett valamit, le lehet-e foglalni a házastárs tartozása miatt a másik házastárs közös vagyonát, külön vagyonát, van-e ilyen szabály a Vht.-ben, a nagykorú gyermek tartása iránt ki indíthat pert (csak a gyerek, a szülő, vagy mindkettő), mi a különbség a közvetett és a közvetlen bizonyíték között?

Gazdasági részből: mi a különbség a társasági részesedés és az üzletrész között, egy kis csődeljárás, mikor fordul át felszámolási eljárássá, ha szerződést kell kötnöm a céggel, amely csődeljárás alatt van, kinek a jóváhagyása kell hozzá, és milyen biztosítékot kérhetek, amiből közvetlen kielégítést lehet keresni (óvadék)

A barátnőmtől viszont versenyjogot és szövetkezeteket is kérdeztek (egy másik bizottság).

Hajrá mindenkinek, meg lehet csinálni!

Ha valakit érdekel eladnám a szakvizsga könyveimet (Polgári anyagi jog 1-2-3, PP 1-2), részben ki vannak emelve a fontos részek. Akit érdekel, írjon a tilk.rita@gmail.com email címre.

VViki31 # 2013.10.28. 07:59

Sziasztok,

nov. 4-én megyek anyagi jogból írni. Tudna esetleg valaki segíteni, hogy milyen jogszabályt lehet használni?
Segítségeteket köszönöm!

didier # 2013.10.27. 03:34

Bár gondolom az első, mert ellenkező esetben a vh-kérő (is) fellebbezett volna...

didier # 2013.10.27. 03:32

Kedves jaguar!

Érdekelne a feladat, csak valamit tisztázzunk:

"Mivel a pénzbírságot kiszabó végzés után sem teljesített a kötelezett, a bíróság a felek meghallgatása
után
ismételten, 150.000,- Ft-os pénzbírságot szabott ki a kötelezettel szemben"

"a második pénzbírságot kiszabó végzés jogszabálysértő, nem vette figyelembe a
bíróság a 177. §-ban foglalt kötelezettséget, illetve a feladat szerinti tényállás nem szól arról, hogy a vh kérő kívánságát meghallgatta volna"

Most akkor a két áálítás közül melyik az igaz?

Köszönöm

drkriszti # 2013.10.26. 16:56

Az elmúlt 3 nap intenzív tanulása azt eredményezte, hogy mára szita lett az agyam. Szenvedtem is egész nap, nem sok minden maradt meg...:(

Ma egyébként dologi jogot tanultam egy kis örökléssel vegyítve.

Frusztrál, hogy a részvénytársaságot, meg a csőd- és felszámolási eljárást egyenlőre kihagytam. :/ Nincs valakinek kidolgozott tétele, összefoglalója ezekről?

Ti hogy haladtatok ma? :)

hmonika # 2013.10.26. 14:28

Sziasztok! Én most jelentkeztem, már csak február 7-én volt szabad időpont, pp.lesz az írásbelim.

Már letöltöttem a közös e-mail címről nagyon hasznos dolgokat, örülök, hogy van ilyen fórum. Nekem 4 hetem lesz tanulni, úgyhogy remélem, hogy nem lesz gond, bár majd a gyerkőc még közbe szólhat az "eltervezett" tanulásba.

Ha van esetleg bármilyen jogeset írásbelire pp-ből, annak nagyon örülnék :) eddig csak anyagi jogos esetekkel találkoztam, bár meggyőződésem, hogy a eljárásosnak is betesznek anyagi jogosokat.

Mindenkinek sok sikert és kitartás!! :)

drkriszti # 2013.10.25. 15:11

Csmeli jelezte nekem, hogy kedd óta több alkalommal is írt, de nem jelennek meg a hozzászólásai. Van ötlete esetleg valakinek, hogy miért?!

MacskaMalvin KITARTÁS!! Ne azt számold, hogy mennyi idő esik ki, hanem arra törekedj, hogy az az idő, amit a tanulásra fordítasz, minél hatékonyabb legyen. ;)

Csmeli # 2013.10.25. 14:05

Sziasztok!

Szerdán nem nagyon sikerült tanulnom: anya, csináljuk ezt, anya csináljuk azt. Ez persze nem azt jelenti, hogy haragszom az én drága négyévesemre:)

Ptk, kötelmi rész, általános, brrr....

A jaguar által feltett kérdésre hétfőn írok.

Mindenkinek jó tanulást a hétvégére:)!

MacskaMalvin # 2013.10.25. 12:49

durván fáradok és nekem holnap is meló van, szóval kb. a vasárnapot tudom e héten teljesen a tanulásra szánni, na persze szerdán is azt tettem, tehát a heti 2 nap teljes az meglesz...Pp-t gyűröm...

Lujzinger # 2013.10.25. 11:07

Sziasztok,
eladnék egy teljes szakvizsgaszettet, (szeptember elején voltam vizsgázni)
Novissima polgárjog 1-3-ig. Kengyel-féle Pp., Nochta gazdasági jog, Somfai családjog és a kinyomtatott jogszabályok.
érd.: czegleszter@gmail.com

drkriszti # 2013.10.24. 18:29

Ki, hogy halad a tanulással? :)

jaguar # 2013.10.24. 11:01

Sziasztok!

Közreadom közös gondolkodás/ötletelés céljából barátnőm 2011-es (nov.) Pp feladatát, aminek a megoldását sajnos biztosan azóta sem tudjuk, ugyanis ő akkor nem tudott elmenni a szóbelire.

Én egyébként november 25.-én megyek szóbelizni, előtte kapok 3 hét szabit, ami nem tudom, mire lesz elég, de majd kihozom belőle, amit tudok. Írásbelizni Pp-ből fogok.

Kitartást minden sorstársnak! :)

jaguar

Íme a feladat:

A városi bíróság jogerős ítéletével kötelezte alperest, hogy 15 napon belül adjon birtokba a felperes
részére egy meghatározott ingatlanrészt.
Mivel alperes nem teljesített, felperes Vh lap kibocsátását kérte. A kötelezett most sem teljesített,
ezért a bíróság jogerősen 80.000,- Ft pénzbírságot szabott ki rá a felek meghallgatását követően.

Mivel a pénzbírságot kiszabó végzés után sem teljesített a kötelezett, a bíróság a felek meghallgatása
után ismételten, 150.000,- Ft-os pénzbírságot szabott ki a kötelezettel szemben, mert a kötelezett
kijelentette, hogy nem hajlandó teljesíteni.

A végzés ellen a kötelezett fellebbezett, arra hivatkozva, hogy a korábbi pénzbírságot sem hajtották be rajta,
és a végzés jogszabálysértő.

Készítsen másodfokú határozatot!

A megoldása (nem használhatott a szűz jogszabályokon kívül semmit):

Alapvetően a Vht. 173.-177. §-ával foglalkozott a feladat megoldásánál. Az ismételt pénzbírság kiszabása nem jogszabálysértő, erre a Vht. lehetőséget ad. Maradt a megváltoztatás és a hat.kiv. lehetősége. A kötelezett 2 pénzbírságot kiszabó
végzésre sem teljesített, és a Vht. lehetőséget ad arra, hogy akár rendőrség közreműködésével kényszerítsék
ki a teljesítést.
Ezt megoldást elvetette, mert a Vht. 177. § szerint, és kicsit megerőszakolva a Vht. 5. § (1)
bekezdéséből is az olvasható ki, hogy végső soron a kötelezett teljesítése a cél, a bíróság pedig köteles az ügy
összes körülményei alapján azt a megoldást választani, ami a leghatékonyabban mozdítja elő a teljesítést.
Így a második pénzbírságot kiszabó végzés jogszabálysértő, nem vette figyelembe a
bíróság a 177. §-ban foglalt kötelezettséget, illetve a feladat szerinti tényállás nem szól arról, hogy a vh kérő kívánságát meghallgatta volna. Mivel a tényállást kiegészíteni nem lehet, én a végzést hatályon kívül helyezte és a bíróságot új határozat hozatalára utasította. A végzés megváltoztatásához szerinte nem volt elég adat.

Ha eljut a szóbelire, a megoldást fenntartotta volna, az otthon kikeresgélt BH1992.35., BH1992.182. és a BHBH1992.532. alapján.

drkriszti # 2013.10.24. 10:45

Üdv xilvike, és civil servant! :) Nektek mikorra van időpontotok?

Én tegnap óta Ptk-t tanulok. Igaz a Gt-nek még nem értem a végére, de úgy éreztem kell a váltás, mert a Gt-be majd beleőrültem. :/ Ami kimaradt, azt meg egy-egy polgárjog tétel közé majd beszúrom...

MacskaMalvin: Te tudsz szabira menni a vizsga előtt, vagy végig meló mellett nyomod? És igen, megcsináljuk!!! :)

MacskaMalvin # 2013.10.24. 08:03

az a baj ezzel az újratanulással, hogy sok dolgot az ember átlapoz, hiszen ezt már megtanultam és tudom...
de azért haladok, bár tény , h nem túl gyorsan..

xilvike: nézd meg a közös e-mailt hátha találsz számodra is hasznos dolgokat ott....

polgarszakvizsga2013@gmail.com
polgarlaw201313 a jelszó

én a szakvizsga könyveket már mind megvettem és azokat olvasom mindennap meló után, nagyon izgi mit ne mondjak :)

és megtudtam, h én leszek a következő az itt jelenleg írok között...

jó készülést mára is mindenkinek! hajrá, megcsináljuk

drkriszti # 2013.10.22. 18:27

Jó látni, hogy kicsit fellendült a fórum! :) Üdv Meli, látom csatlakoztál. :)

Én vasárnap óta nem tudtam tanulni, a munkahelyi elfoglaltságok nem engedték. Tegnap is, ma is későn értem haza, agyam nulla a tanuláshoz. :/

Holnap ünnep, csütörtök-péntek szabi, már felvérteztem magam a maratoni tanulásra. Muszáj belehúznom, mert ez így siralmas. :(

MacskaMalvin: december 6-a lesz az én napom. :)

Te mikorra jelentkeztél be?