Szakvizsga - "A " rész (polgár)


civil servant # 2013.10.22. 17:57

Sziasztok! A júniusi büntető után most tudtam rávenni magam, hogy foglalkozzak a polgári vizsga letételének gondolatával. Még az anyaggyűjtés fázisában vagyok, tudnátok tanácsot adni? Miből érdemes készülni, vannak-e kidolgozott tételek, anyagok, és azokat hol lehet elérni? Minden jótanácsot szívesen fogadok, előre is köszönöm. Üdv.

Csmeli # 2013.10.22. 13:57

MacskaMalvin: drkrisztinek a Mikulás hozza:), én meg 18-án megyek. Szóval, ha nem jelentkezik valaki, aki a napokban, vagy november elején megy, akkor én leszek a következő áldozat:( Te mikor mész?

xilvike # 2013.10.22. 12:31

Sziasztok!

Nekem is eljött az az idő, amikor már kézzel foghatóvá válik, tanulni kell :)

Az A rész lesz az első vizsgám és Gt-ből fogok írni. Érdeklődnék, hogy van-e vmi igazán használható anyagotok. Kinyomtattam a tételsor alapján szükségeseket, háááát csoda, hogy elbírja az asztal.

MacskaMalvin, hogy megy az újratanulás? Sikerült összegyűjteni az erődet?

Csmeli te, hogy állsz a felkészüléssel?

MacskaMalvin # 2013.10.22. 11:19

Csmeli: köszi az ismerősöd kérdéseit....
és sok cseresznyét, én is épp küzdök
drkriszti lesz szerintem közülünk a következő, hajrá!!!!

szakvizsga könyveket ahogy olvasom, persze nem mind hatályos mindenhol, de azért az összekötő magyarázó szövegek elég hasznosak szerintem, illetve el tudom képzelni, h ezekben említett magyarázatokra kérdeznek rá a vizsgán..

múltheti másik tapasztalat valakinél?

Csmeli # 2013.10.22. 06:44

Sziasztok,

eddig én csak olvasgattam a fórumot, és "irigykedtem" azokra, akik már szakvizsgáznak...

November 18-án megyek írásbelizni pp-ből, 21-én szóbeli.

Október elején volt egy ismerősöm vizsgázni, gt-s kérdései:
névfoglalás, változásbejegyzés, típuskényszer, a gazdasági társaságok tőkeminimuma, képviselete,kkt rszletesen, vezérszó, mikor szerepelhet a megnevezésben az állam;

ptk-s kérdései: tulajdonszerzési módok, ingatlan adásvételivel kapcsolatban minden, előszerződés, öröklésnél az érdemtelenség;

pp-s kérdései közül csak arra emlékezett, hogy megkérdezte a vizsgáztató, hogy mikor fizet illetéket az, aki személyes költségmentességben részesült.

Azt mondta, hogy a Gt-t, Ptk-t kérdező nagyon rendes volt, a Pp-t kérdezővel meg "nem érezték egymást".

Kriszti,hogy haladsz?

drWolfy # 2013.10.21. 09:04

Sziasztok,
Hadd mutatkozzam be, én is tagja vagyok a szakvizsgázók irigyelt klubjának, de eddig csak olvasóként követtem az eseményeket.
Szeretnék segítséget kérni egy olyan írásbeli feladattal kapcsolatosan, ami eddig előfordult a gt írásbelin, ami így szól:

Változásbejegyzési eljárást indítanak, közben a kérelem alapjául szolgáló taggyűlési határozat bírósági felülvizsgálata iránt keresetet indítanak. A tag bejelenti a cégbíróságnak és kéri a változásbejegyzési eljárás felfüggesztését. Cégbíróság felfüggeszti változásbejegyzési eljárást a jogerős határozat meghozataláig. Ezt az elsőfokú végzést megfellebbezi a cég képviselője és kéri felfüggesztés megszüntetését, eljárás továbbfolytatását. Hozzon másodfokú határozatot.

Előre is köszi a válaszokat.

MacskaMalvin # 2013.10.21. 06:39

szia
a nem hatályosba irkáltam bele én is kézzel sajna csak ilyenem van....

hogy állsz?

pontosan mikor is mész? drukkolok ám nagyon

drkriszti # 2013.10.20. 19:43

Valahol valaki??!! :(

drkriszti # 2013.10.20. 07:44

Van valakinek - lehetőleg hatályos - összefoglalója a részvénytársaságról, a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról? :/

drkriszti # 2013.10.18. 18:54

MacskaMalvin, köszönöm kérdésed. :)
Borzasztóan állok sajnos, a Gt-vel egyszerűen nem haladok. Szerda este volt egy kis kiborulás, tegnap pihentem, ma nekiálltam újból. :/ Nagyon bízom a hétvégében, jó lenne megnyomni ezt a két napot.

Te mikorra jelentkeztél be? Sikerült már újra felvenned a fonalat? :)

És a többiek? Merre vagytok? :)

MacskaMalvin # 2013.10.16. 12:20

Juris 85 megoldása szerintem is jó :)

Többiek, hogy álltok? Megvettem a Novissimás könyveket és be is jelentkeztem, szóval ismét a fedélzeten, egy könyvet már ki is olvastam....

Jó tanulást:)

MacskaMalvin # 2013.10.15. 14:20

drkriszti hogy állsz?? és a többiek???

Juris85 # 2013.10.15. 07:53

Sziasztok!

Én tegnap voltam írásbelizni polgári jog anyagi jogból és az alábbi (116. számú) jogesetet húztam (hátha valakinek segít a felkészülésben.... ) :
Villamosra felszáll egy ittas ember. A villamos sofőr észleli, leszállítja és a villamostól távol egy padon leülteti. Ezt követően teljes mértékben szabályosan, körülnéz (gyalogost nem lát) és elindul. Az ittas ember koordinálatlan mozgással felkel a padról, elindul, beesik a villamos alá, eltöri 2 karját.
Ezt követően beperli a közlekedési vállalatot, mivel 500.000.- Ft kára keletkezett. Perköltség és kamat igénye nincs.
Alperes védekezése szerint a kárt elismeri, de véleménye szerint a kárt az ittas ember (felperes) okozta, így őt felelősség nem terheli. Perköltség igénye nincs.
Feladat: Hozzon elsőfokú ítéletet, melynek a rendelkező részét kellett leírni és azt, hogy a felelősséget milyen jogszabályi hivatkozások alapján lehet megállapítani.

Az én megoldásom (több ügyvéd szerint jónak kellene lennie, de majd csütörtökön derül ki a szóbelin... :) )
A keresetet elutasítottam.
A veszélyes üzemre vonatkozó felelősségi alakzatot vettem alapul, a Ptk. 345. § (1) és (2) bekezdését,mely alapján nem lehet a felróhatóságot vizsgálni. A Ptk. 345. § (1) bek. második mondata alapján akkor mentesül a felelősség alól ha bizonyítja, hogy a kárt olyan elháríthatatlan külső ok idézte elő, mely a fokozott veszéllyel járó tevékenység körén kívül esik. A PK 39. alapján ha olyan személy, akinek belátási képessége hiányzik, vagy fogyatékos, a fokozott veszéllyel járó tevékenység folytatása közben keletkezett kárát elháríthatatlan külső okként minősülő magatartásával maga idézte elő, a veszélyes tevékenység folytatója mentesül a kártérítési felelősség alól. Ezekre hivatkozással utasítottam el a keresetet.

Remélem valakinek segít a felkészülésben a jogeset!

Mindenkinek kitartást!!!

Kincsike # 2013.10.14. 13:43

Szia Captain!

Elhiszem, hogy keservesen haladsz, Én is úgy érzem, hogy ez egyre rosszabb. :(

Büntetőből írásbeliztem, anyagi jogból, de olyan szerencsétlenül alakult az írásbelim, hogy pont azt a jogesetet húztam ki ami ugyan terjengett a fórumon, de senki nem tudta hozzá a megoldást, így Én sem.

Gondolhatod mit éreztem amikor kihúztam, de nem akartam visszaadni és újat húzni mondván, csak sikerül. Hát nem sikerült.

Szóbeli előtt 1 nappal egy kedves ismeretlen rátalált a problémámra és privátban megüzente a megoldást. A szám is tátva maradt miután elolvastam, ugyanis akkora csavar volt benne, hogy erre nem is gondoltam.

A szóbelin persze korrigáltam a helyzetet, de mivel nem volt értékelhető az írásbelim magában, így elégtelennel távoztam (hozzáteszem ennél szebb érdemjegy nincs a világon!:)

De nem akarlak elkeseríteni, különben is menni fog, hajrá!

A tételeknél feltüntetett joganyagból készülök, holnap kezdem a gazdasági részt és reményeim szerint még marad időm ismételni is. Az A részhez sajnos nincs időm jogeseteket tanulmányozni, így marad a józan paraszti ész és a szerencse! Szóval így állok:(

MacskaMalvin # 2013.10.14. 07:26

ÉN nem tudom mit tegyek, nyomjak rá ma egy időpontra vagy holnap, hogy még egy novemberit elcsípjek, de annyira kész vagyok már... ez akkora mennyiség és hiába kellene ismételni, tuti van amit elfelejtettem már...szerintem aki nem ezzel foglalkozik az kb. a lehetetlennel küzd és ha szerencséje van megcsípte ha nem akkor nem....

hiába készültem fel a múltkorira azt gondolom becsülettel, tegnap is találtam még olyan anyagot amit azért elolvasnék mert mi van, ha pont erre terjed ki a példa...

úgy drukkolok nektek, gyerekek egyszer ha ezektől megszabadulunk több száz imát elmondunk....

drkriszti # 2013.10.13. 17:51

Hahó! Merre vagytok? :( Miért nem jelentkezik senki? :(

Captain # 2013.10.12. 12:02

Szia Kincsike!

Keservesen haladok, jó lenne több írásbeli minta feladatot látni.
Én is úgy érzem, hogy nincs idő, ami elég lenne, hogy megfelelően felkészüljek. Az anyagi részt már átnéztem és most ugrottam a pp-nek.
Te miből vizsgáztál először?
Mire érdemes írásbelin figyelni?
Te hol tartasz? Miből készülsz?

Kincsike # 2013.10.12. 10:48

Szia Captain!

Most látom a hozzászólásod, teljesen elkerülte a figyelmemet. Ezek szerint Te ebből írásbelizel, hajrá Neked is, egy kalappal! Elég sokan jelentkeztünk erre a napra, de ha egy bizottságba kerülünk, Te biztosan előttem mész be az elsőáldozók jogán!

Hogy mik a tapasztalataim? Az első vizsga élményét a mai napig nem hevertem ki, pedig úgymond a szakterületemből vizsgáztam, de nagyon kemény volt. Sok az anyag ugyanúgy, mint itt, de legalább volt hozzá valami közöm! Jelen esetben viszont hiába gyűröm az anyagot, jóindulattal talán még másnap emlékszem rá, ennyi. Nem tudom, hogy mennyi idő kellene elsajátítani az anyagot becsületesen, de nekem annyi időm sosem lesz, szóval várom a csodát...

Te hogy állsz?

drkriszti # 2013.10.11. 18:52

vizsgázó2013: van már időpontod? És Neked MacskaMalvin? :)

Ki hogy áll a tanulással? :)

PGabe # 2013.10.09. 07:20

Gazdasági jogból a tételsoron végigmenve az összes jogszabályt összeszedtem hozzá. Ez elég, vagy ezen felül kellene még más is? (Így is elég borzasztó...) Itt nem írt sem PK-t, sem más finomságot, a kidolgozottat kinyomtattam én is, de inkább a jogszabályszövegnél maradnék. Szűk 3 hét alatt hajtok a csodára :)

Stefan13 # 2013.10.09. 06:51

Kincsike!
Az összes szabadságomat beáldozva + némi táppénzzel 4 hetet voltam otthon, úgyhogy ennyi idő alatt kellett felkészülnöm. Hát elég brutális volt, mert reggeltől estig tanultam, de erre az anyagra ennyi idő nagyon kevés. Előtte hétvégente már tanulgattam, de ez nem jelentett sokat.
Hogy miből tanultam? Előszedtem az egyetemi jegyzeteimet és (főleg az anyagihoz+eljárásjoghoz) hozzáolvastam, Gt-t főleg törvényből tanultam, de mindegyikhez megnéztem a kidolgozottakat is. A vizsgámból okulva a Pp-t pontosan kellett volna megtanulnom, de anyagiból például nem nagyon érdekelte őket a törvény, inkább a gyakorlatra voltak kíváncsiak. Szóval érdekes volt, hogy egy bizottságon belül az egyik a törvény pontos szövegét akarta hallani, a másik pedig szinte kizárólag a gyakorlati részét kérdezte. Úgyhogy szerintem abszolút szerencse kérdése...

vizsgázó2013 # 2013.10.08. 15:21

Hello drkriszti és a többiek!

Én is megyek vizsgázni azaz még időpontom nincs de kb november vége december eleje lesz ez a második vizsgám.

A Novissimás könyvek megvannak és a törvény. Ezekből terveztem tanulni jah meg a kidolgozott, amit a közös emailcímről nyomtattam. Bár azt mondják nem annyira jó!

Szabadságon vagytok már vagy munka mellet tanultok?

Van már felosztási terv?

MacskaMalvin # 2013.10.08. 15:10

Stefan13 hatalmas gratula, de jó neked, és biztató, h vannak normális bizottságok is....

köszi a többieknek a biztatást, és kaptam privát levelet is, szóval egyre jobban érzem, h nekimegyek újra, és a héten ha eljutok oda időben veszek könyvet is

a többieknek hajrá

Kincsike # 2013.10.08. 14:25

Először is gratulálok Stefan13! Így kell ezt csinálni!

Köszönjük az információkat, de ha még annyit megírnál, hogy mióta, miből és mennyit készültél, annak örülnénk.

Stefan13 vizsgájához csak annyit tennék hozzá, hogy ezek szerint nem mindegyik bizottság megy rá kifejezetten a gyakorlati oldalra, hanem itt is a törvény szövegére voltak - nyilván részben - kíváncsiak.

Azért jó lenne, ha valamelyest egységes lenne a szakvizsgáztatás, ugyanis az első vizsgámon is jogeset csak elvétve hangzott el, ellenben amíg nem tudtam egy nyolcas felsorolás minden elemét elmondani, addig nem mentünk tovább.

Most akkor hogy van ez?

drkriszti # 2013.10.08. 12:04

Stefan13: Gratulálok! Van miért irigykednünk! :)

MacskaMalvin: egyértelmű, hogy neki kell futni még egyszer, minél előbb. Tessék kinézni egy időpontot, jelentkezni, feleleveníteni a megtanultakat és sikeresen levizsgázni. ;)
Egyébként én alapvetően a törvényekből készülök, de megvannak a Dialóg Campus-os szakvizsga könyvek is, illetve az egyetemi tankönyvek, jegyzetek, amiket hozzánézek, ha szükséges.