Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Stefan13 # 2013.10.07. 14:12

Sziasztok!

Október 3-án vizsgáztam a Kúrián, utolsó vizsgám volt, úgyhogy végeztem!!!:)
Két bíróúr és egy bírónő vizsgáztatott, akik alapvetően nagyon emberségesek voltak, de azért elég aprólékosak. (Több mint 1 órát voltam bent)
Kérdéseim:(ami eszembe jut)
Anyagi: az állam szerepe a p. jogviszonyokban; koncesszió:(; kártérítés; vadkár, vadászati jog; szerzői jogok. Több jogeset is szerepelt a kérdésekben.(4 lett )

Eljárásjog:(hát ez jó sokáig tartott, mivel a bírónő a törvény szövegét szerette volna pontosan hallani, én persze semmit nem tudtam szó szerint - így aztán itt elidőztünk egy darabig)pertársaság; perköltség; fizetési meghagyásos eljárás (végig); hagyatéki eljárás (2 lett)

Gt: cégtörvényből több kérédés(sajnos nem emlékszem konkrétan, hogy mik, de egyszavas válaszok kellettek); felszámolási eljárás nagy vonalakban (3 lett); felszámoló szerepe

Szóval alapvetően próbáltak rávezetni a válaszokra, ha nem ugrott be azonnal, úgyhogy mindenkinek hasonló bizottságott kívánok!
Kitartás mindenkinek!:)

Napraforgo85 # 2013.10.07. 13:23

Eladó Jogi szakvizsga könyvek A modulhoz új állapotban, nincs kihúzva, nincs megtörve!

1)Nochta Tibor, Juhász László, Szécsényi László: A gazdaság jogi szabályozása I-II.
A két kötet ára együtt: 6500 Ft

2)Pestovics Ilona: Bírósági végrehajtás
Ára: 1800 Ft
Személyes átvétel Budapesten a V. VI. és VII. kerületekben a nagyobb csomópontokban lehetséges a késő délutáni órákban.

érdeklődni: napraforgo85@indamail.hu

Berényi Miki # 2013.10.07. 09:06

El kell menni amilyen hamar csak lehet, mert egyszer már tanultál rá, emlékszel dolgokra, a jegyzetek ki vannak emelve, és még a fejedben is megvan valami rendszer. Ha már egyszer elmentél vizsgázni, gondolom bíztál a tudásodban, és innen kezdve csak felejthetsz, vagy ami rosszabb, "belecsúszhatsz" az új Ptk-ba...

Captain # 2013.10.07. 07:27

Szia Kincsike!

Én 24-én megyek először. Mik a tapasztalataid?

MacskaMalvin # 2013.10.07. 06:21

olyan jó lenne ha valaki meggyőzne, vagy rávenne, hogy van még bennem annyi erő és menjek neki újra... tudom, h ezt mindenki maga érzi, de legutóbb nagyon leszívott minden energiámat ez a vizsga, meg az, hogy 5 ből 4önket kivágtak...

dec 6 hát nem is hangzik rosszul ez a mikulásos dolog, remélem azért levelet is írtál a mikinek, hogy biztos ami tuti legyen :)

okt. 24 re nem tudom, h egyáltalán lehetne-e még jelentkezni....én még erősen gondolkodom....

kitartást nektek, én már lassan ott tartok, h megveszem a szakvizsga könyveket is hátha ez a baj, h csak törvényt tanulok, én már nem tudom, h mi lenne a jó...

drukkolok nektek, és elmondhatnátok ti miből készültök!?

Kincsike # 2013.10.06. 20:43

Sziasztok!

Október 24-én megyek vizsgázni, ez lesz a második! Esetleg van közöttetek olyan, aki szintén versenybe száll ezen a jeles napon?!

drkriszti egy kicsit megijeszt a felkészülési időd, de hiába, kinek mennyi jut,Én már csak előre nézek és megpróbálom ebből kihozni a maximumot!

Jó felkészülést kívánok sorstársak, bízom abban, hogy majd jelentkeztek a vizsgaélményekkel, jó lenne hallani friss infókat!

drkriszti # 2013.10.06. 13:25

Végre valaki jelentkezett. :)

MacskaMalvin: december 6-ra van időpontom, a Mikulástól jogi szakvizsgát kértem ajándékba. Remélem kérésem meghallgatásra talál. :D

MacskaMalvin # 2013.10.06. 10:40

szia Kriszti, én még gyűjtöm az energiát, nem tudom, h újra nekifussak-e és mikor? hanyadikára van időpontod?

drkriszti # 2013.10.06. 10:29

Sehol senki?! :( Pedig biztos nem én készülök egyedül erre a vizsgára...:/

Gyertek, együtt könnyebb! :)

drkriszti # 2013.10.04. 17:33

Sziasztok!

Ki hogy áll a készüléssel? :)
Heti vizsgaélmények?

Én holnap állok neki a nagy menetnek, és december elején megyek majd vizsgázni.:( Tervezi valaki szintén addigra a vizsgáját?

Kitartást mindenkinek! ;)

gyekeny # 2013.09.30. 11:57

Sziasztok!Szívesen átküldöm mindenkinek aki kéri az írásbeli feladatsort, csak ne ide írjatok, hogy küldjem, mert legközelebb büntiből megyek, így ide csak hébe-hóba látogatok...SZóval dobjatok egy mail-t a klaudia@madaras.hu-ra, és küldöm. VViki31 szerintem neked már átküldtem, de megpróbálom akkor újra.

vizsgázó2013 # 2013.09.27. 09:58

Sziasztok!
Aki vizsgázni megy legközelebb tegye már meg, hogy itt a falon vagy a közös emailre leírja, hogy hol (épület) volt vizsgázni hanyas szobában és kik vizsgáztatták, és persze milyenek a vizsgáztatók!

Köszi

drnyuszi # 2013.09.27. 06:27

MacskaMalvin sajnálom, hogy nem sikerült. Sajnos a szerencse 70%-ban meghatározó. Szerintem se add fel, inkább úgy fogd fel, hogy most azért nem sikerült, hogy a következő még jobb legyen.

Én még az elején járok a tanulásnak, de már káosz van.:(

Stefan13 # 2013.09.26. 15:38

Hát én már nem is tudom, hogy mit tanuljak??? Nézem a bh-kat, PK-kat, de ettől gyakorlatban nem fog menni a dolog, mert úgysem lehet mindet megjegyezni... Ráadásul ha ilyenek a gyakorlati kérdések...Ez elég durva! Totális káosz van a fejemben, úgyhogy szombattól szerintem csak ismételek, mert új dolgokat már úgysem tudok megtanulni. Aztán majd lesz ami lesz!

budy # 2013.09.26. 15:19

Sziasztok!
MacskaMalvin, én is sajnálom! Szerintem minél hamarabb szaladj neki még egyszer, amíg még a fejedben vannak a dolgok. Egyébként hozzá teszem hogy nálunk is csak a 2 vagy 3 embernek ment a vizsga, és az egyik csak pp-ből ment újrázni. Szóval nem gondolom hogy csak a bizottságon múlik a dolog. KIM-ben voltam egyébként. Amire még emlékszem-és ha valakit érdekelnek a kérdések- anyagi jog: adásvétel különös nemei, opciós jog, ingatlan ny.tartás, stb. gazdasági: kartell, cégmódosítás kötelező elemei, gt 23§, rt, stb. PP: (nah az zord volt, és a biz.elnöke)mulasztás, berekesztés, ítélet hatályú végzések, kézbesítés és még sok egyéb.. Lapozgatták bőszen a tételsort egyébként, szóval szerintem ami nincs rajta, olyat nem is kérdeznek. Bár tudjuk, bőven elég az is. Hajrá mindenkinek, drukkolok!

MacskaMalvin # 2013.09.26. 14:30

Azért én drukkolok ám nektek és nem a kedveteket akartam szegni, és én sem adom ám fel, csak muszáj pihennem, no meg "szabadidőm" sincsen több, nem mindenki kap 6 meg 7 hét tanulási időt mint az ügyészségeken amiket osztogatnak

Kitartás

Pöszke # 2013.09.26. 13:01

Hát ez nagyszerű bizottság volt....amúgy nem is értem, miért nem lehet a szakvizsga, tényleg "szak"vizsga.

MacskaMalvin # 2013.09.26. 12:43

én csak azt nem értem, ha büntin remélik, h van Be.-s gyakorlatod, munka tb. közigből szintén hogy ottani a gyakorlatod, akkor hogyan lehetne egyszerre konkrét polgári vagy cégbírósági gyakorlatod is????? melyik az a cég vagy hivatal, ügyvédi iroda az ahol mindegyikbe belefuthattál????

Kérdés: akkor kezd el mondani a hiánypótlás nélküli cégbejegyzési kérelmet elutasító végzés szövegét az elejétől.....jó összeszeded, na de most komolyan ez a kérdés attól aki nem látott még ilyet sosem, csak a tv. szöveget???

Pöszke # 2013.09.26. 12:32

MacskaMalvin! Nagyon sajnálom. Igazságtalannak érzem, hogy gyakorlati kérdéseket kérdeznek, mikor nyilvánvaló, hogy az adott vizsgázónak nincs polgári jogi gyakorlata. Örülök, hogy nulla polgári jogi gyakorlattal egyáltalán rá tudom magam kényszeríteni, hogy a törvényszöveget bemagoljam...mert az, hogy értsem is csak vágyálom...

MacskaMalvin # 2013.09.26. 11:38

Köszi
PKKB-n , és persze sok szerencse kell, csak amikor hallod, h csókosok hogyan mennek át (ki kinek a barátnője, ki az aki a Kúrián dolgozik és kb. kollégánál vizsgázik és még sorolhatnám)...pfff. akkor azért elgondolkozol

jogeset volt egy csomó, kb. mindből amire nem lehet felkészülni, a többi is inkább gyakorlati volt mint törvényszöveg...ja és megállapították, h nincs elég gyakorlatunk...

kérdem én, hogy hol van olyan vizsgázó akinek mindegyik vizsgatárgyból van gyakorlata a 3 év alatt? csak mert a kérdezőknek sincs, de mind elvárja, h pont az övéből legyen.

amúgy kérdések voltak a felszámolási eljárás, végelszámolás, törvényességi felügyeleti elj.

Kártérítés, ráépítés, szerződést biztosító mellékköt., telki szolgalom, szerz. kellékei

VViki31 # 2013.09.26. 11:16

Sziasztok,

november 4-én kezdem meg a vizsgáimat polgárjogból.
Az írásbelim anyagi jogból lesz.
Van valakinek valami jó tanácsa, hogy írásbeliből milyen anyagból érdemes készülni?

Gyekeny, kérhetem Tőled, hogy az említett anyagot nekem is átküldd a vikike.varga84@gmail.com
nagyon hálás lennék érte!

Stefan13 # 2013.09.26. 09:46

MacskaMalvin! Nagyon sajnálom, ezek azok a dolgok, amik már nem rajtunk múlnak...:(
Az első vizsgám alkalmával (C rész) nekem is hasonló tapasztalataim voltak sajnos, pedig gyakorlatban is ezzel foglalkoztam évekig. Teljesen padlóra küldtek! Ezért is félek nagyon...:(
Hol vizsgáztál és miket kérdeztek? Néha azt gondolom, hogy a szerencse nagyobb szerepet játszik, mint a tudás:( Mindenesetre fel a fejjel, a gödörből mindig felfelé vezet az út!!!

MacskaMalvin # 2013.09.26. 09:04

Tegnap már írtam bejegyzést, de ezek szerint törlődött.
Senkinek sem akarom elvenni a kedvét, tegnap 5en voltunk 4 megbukott. Az elsőnek az írásbelijét is egyesre értékelték, kérdést se kapott....

dr.timi # 2013.09.26. 08:03

Sziasztok!

Én is most kezdem a szakvizsgát. A polgári résszel szeretnék kezdeni.

Gyekeny! Engem is érdekelne az írásbeli feladatsor.

Mindenkinek sok sikert és kitartást kívánok aki mostanában fog menni!!!!

Pöszke # 2013.09.26. 07:14

MacskaMalvin! Gyere és mesélj mi volt tegnap!

Budy! Helyileg hol voltál? Majd én is ilyen bizottságot szeretnék...