Szakvizsga - "A " rész (polgár)


siomnes # 2013.12.07. 14:14

Sziasztok!
Gazdasági jog írásbeli vizsgára tudna valaki nekem mintapéldákat küldeni e-mailben (moleskine85@gmail.com), vagy tudna tippet adni, hogy neten hol találom?
köszönöm, üdv,
Gábor

Borsopanna # 2013.12.07. 14:05

Sziasztok!

Kriszti: GRATULÁLOK!!!!!!!!!!!!!! :)))))))))))))
Én is várom a mesélést! :)) A fa alá meg beteheted az okleveledet, hurráááá!!! :))))

MacskaMalvin # 2013.12.07. 08:39

dejó...., gratula drkriszti meg drnyuszi, megvan a 2 kék papír :)...és drkriszti hamarosan kék oklevelet is kap:))

na a mikuban ismét nem csalódtam

még egyszer gratula, a többieknek jó készülést, ha valakinek van kérdése bármelyik vizsgát illetően írjon nyugodtan mailt ha van anyagom hozzá szívesen elküldöm, én már végeztem, de még friss az élmény és bevártalak titeket, de most már lépek én is a fórumról

ja és drnyuszi, szerintem a bünti rész a legkevesebb, de számomra a c-rész tanulhatóbb volt, mondjuk én köziggel is meg munkajoggal is foglalkoztam a munkám során, és lehet, hogy ezért van ez így.....c-hez van egy nagyon jó közkézen forgó jegyzet azt alapként mindenképp javasolom beszerezni...

MacskaMalvin # 2013.12.07. 08:39

dejó...., gratula drkriszti meg drnyuszi, megvan a 2 kék papír :)...és drkriszti hamarosan kék oklevelet is kap:))

na a mikuban ismét nem csalódtam

még egyszer gratula, a többieknek jó készülést, ha valakinek van kérdése bármelyik vizsgát illetően írjon nyugodtan mailt ha van anyagom hozzá szívesen elküldöm, én már végeztem, de még friss az élmény és bevártalak titeket, de most már lépek én is a fórumról

ja és drnyuszi, szerintem a bünti rész a legkevesebb, de számomra a c-rész tanulhatóbb volt, mondjuk én köziggel is meg munkajoggal is foglalkoztam a munkám során, és lehet, hogy ezért van ez így.....c-hez van egy nagyon jó közkézen forgó jegyzet azt alapként mindenképp javasolom beszerezni...

Szöszi12 # 2013.12.06. 21:10

Egy hatalmas nagy gratula a mai napon sikeresen vizsgázóknak, de főleg Boginak :) Ügyi voltál ;)
drnyuszi szerintem a bünti kevésbé "fáj", én azon már túlvagyok, a közjog mennyiségileg is rémisztő :P
Vukka én is hasonlóakat érzek az általad idézett klasszikust tekintve, pedig még nem tanulok "élesben", de lassan neki kell állnom, másfél éves kislányom kemény tempót diktál.
vargap akkor előbb mész mint én, február 28 a behívóm napja :P

drnyuszi # 2013.12.06. 19:49

Sziasztok!! SIKERÜLT! jaj valami hihetetlen pozitív bizottság volt....nagyon kedvesek és aranyosak voltak! mindenkinek ilyen bizottságot! Gratulálok drkriszti, és örülök, h találkoztunk:) köszönöm mindenkinek a biztatást! Nagyon sokat segített! Most már csak azon vacilálok, h bünti, vagy a közjogok? szerintetek? melyik a vészesebb? jó ilyen pozitívan hozzá állni:) és igéretemhez híven, az első utam a "kávézóba vezetett":)

Kellemes ünnepeket mindenkinek:)

drkriszti # 2013.12.06. 15:23

Most vègeztem, és bizony VÈGEZTEEEEEM! :-) Nincs több. :-)

Jövök majd a részletekkel. :-)

Borsopanna # 2013.12.06. 13:46

Krisztinek üzenem, hogy egész nap rá gondolok és 13 órai kezdettel küldöm Dél-Magyarország összes segítő energiáját!!!!

balak12 # 2013.12.06. 13:36

A tételek mellett jelzett bírói döntéseket, iránymutatásokat (PK, GK, ABH, jogegységi stb.) kinyomtatott formában összekötve szívesen odaadom valakinek. Egészen kevés kihúzás van bennük. Budapesti vagyok, keressetek e-mailen!

siomnes # 2013.12.06. 11:12

Sziasztok!

Gazdasági jog írásbeli vizsgára tudna valaki nekem mintapéldákat küldeni e-mailben (moleskine85@gmail.com), vagy tudna tippet adni, hogy neten hol találom?

köszönöm, üdv,

Gábor

Sz.Bogi # 2013.12.06. 08:12

Sziasztok!

Eddig még nem csatlakoztam hozzátok,de tegnap voltam vizsgázni és csak azért írok, hogy mindenki megnyugodjon!
Tapasztalat: Törvényszéken voltam, nagyon rendes bizottság!!!!
Azt hiszem mi megbuktattuk volna magunkat és 3-4-esek születtek! :)
A lényeg szerintem, hogy mindig beszéljetek, akkor is ha nem nagyon megy az adott kérdés, mert abból látják, hogy valamit azért tudtok. Nagyon segítőkészek és az osztályzatok felülmúlják a teljesítményt.

Kérdéseim: Anyagi: érvénytelenség jogkövetkezményei, házassági vagyonjogi szerződés alaki érvényessége, inyt-on kívüli szerzésmódok, mondjak kettőt
írásbeli magánvégrendelet alaki érvényességi kellékei, semmis szerződés, uzsorás szerződés, cselekvőképtelen személy jognyilatkozata gondnokság alá helyezés nélkül, holtnak nyilvánítás, eltűntnek nyilvánítás

Ezután megkérdezték, hogy jártam-e tárgyaláson, mondtam, hogy jobbára csak büntető ügyekkel foglalkozunk, erre csak egy átfogóbb kérdést tettek fel Pp-ből: hogy indul a tárgyalás, szabályszerű-e az idézés, stb...mi van, ha nincs alperes, ha nincs felperes, ha egyik sincs, mi lehet még: egyezség, szünetelés, felperesi elállás, félbeszakadás erről egy kicsit.
Gt: cégkizárólagosság elve, Rt. fogalma, Zrt, Nyrt alapítás, különbségek, megkérdezték, hogy az új szabályozás szerint tudom-e, hogy az Rt-vel kapcsolatban milyen módosítás lesz, persze nem tudtam, de mondták, hogy nem baj.
Bejön valaki az irodába, van egy kiskorú gyermeke, akivel akar egy céget alapítani, melyik formát ajánlanám nekik és miért.
Hát röviden ennyi, kb. 30-45 percet volt bent mindenki,lehet, hogy kihagytam valamit, mert nem biztos hogy mindenre emlékszem.
Ne izguljatok, mert nagyon rendesek!!! Mindenkinek egy kalappal!!!! Kitartás!!!


Sziasztok!

Még csak most jelentkeztem fel, március elején megyek büntib?l, anyagi jogból írásbelizek, tud valaki abban segíteni, hogy milyen jogeset

Vukka # 2013.12.06. 07:37

Szia Szöszi, Vargap! Nekem ez az utolsó, már csak a lendület visz, május óta vizsgázom. Hogy egy klasszikust idézzek a "C" fórumról: +]}>>~]>£~>]*~?|}} kb. ezt érzem az egésszel kapcsolatban.
Szorítok én is a maiaknak!

vargap # 2013.12.05. 20:06

Nekem az első lesz és 5-én megyek majd. Az ünnepek után tervezem... Egy zsákkal a holnapiaknak! Várjuk a beszámolókat!

Szöszi12 # 2013.12.05. 19:58

A holnap vizsgázóknak egy nagy-nagy puttonnyal!!! De jó Nektek holnap ilyenkor már túl lesztek rajta!!! Ez már a véghajrá!
vukka, vargap: hányadik vizsgátok lesz a polgár? Mikor kezdtek el tanulni?
Boldog Mikit holnapra Mindenkinek!

Csmeli # 2013.12.05. 17:52

drkriszti, drnyuszi kitartás Nektek! Holnap nagyon szorítok mind a kettőtöknek!

Blade01 # 2013.12.05. 13:03

Sziasztok!

Olvasgattam a fórumot, de csak most regisztráltam. Tegnapi napon voltam vizsgázni a Kúrián, ami nagyon jó élmény volt! Nagyon kedvesek segítőkészek voltak igaz kb 50 percet töltöttem(ünk) benn vizsgánként, de ezt nem lehett bent érzékelni. Száraz felsorolásokat igénylő kérdések nem hangoztak el sem anyagi, sem eljárási részből. Lényegében ha elkezdted a választ gyakran ők fejezték be. A gazdasági rész volt a mumus nálam, én megbuktattam volna magam, végül 3 db 3-sat kaptam.
Szóval fel a fejjel! :))))

MacskaMalvin # 2013.12.05. 08:25

Na szóval: drnyuszi, drkriszti hajrá, még pár óra :) és túl lesztek rajta....a mai nap a legdurvább, de megcsináljátok, sokat készültetek,becsülettel ismételtetek is és meg lesz az eredménye.

Normális bizottságot kívánok nektek holnapra, Mikulás tuti intézkedik....

Azért aludjatok is már ha tudtok, mert a fáradtság is ronthat a teljesítményen....ügyesek lesztek
holnap drukkolok nagyon, és várjuk a híreket...

kitartás és ne felejtsetek el vinni inni, ennivalót, sosem lehet tudni, h mennyit kell várni, mondjuk nyuszi te első körös vagy, szóval remélhetőleg hamar bejutsz :)

HAJRÁ LÁNYOK!!!

Vukka # 2013.12.04. 21:53

Sziasztok! Nekem is februárra van jegyem. :) Remek lesz! Hajrá Kriszti! Szia BP ;), tessék csak itt is támogatni a jónépet, rá fog férni a társaságra hamarosan.

Borsopanna # 2013.12.04. 20:07

Krisztikém, tudom, milyen állapotnál tarthatsz most. Egy dologra gondolj: ez az utolsó, nincs több. Most kell összekaparni a végső tartalékokat, megrázni magadat és kibírni még egy picit!
Nagyon-nagyon drukkolok neked holnap, az utolsó tanulós napodon és a legjobban pénteken!
Ezt küldöm: :)))))))))))))))))))

vargap # 2013.12.04. 19:43

Kitartást minden e héten vizsgázónak, már nincs sok hátra! Hajrá!!! Én is februári vagyok :)

Szöszi12 # 2013.12.04. 12:19

Sziasztok!

Olvasom egy ideje a "kemény mag" bejegyzéseit, kitartás!! Én február 28-án megyek "A" részből vizsgázni, Sorstársakat keresek!!! :)

complexzs # 2013.12.04. 11:34

Sziasztok
Hétfőn voltam írásbelin gazdasági jogból és ez volt a feladat, a megoldást azóta sem találom, illetve nem tudunk rájönni. Holnap megyek szóbelizni, szóval sajnos lehet ezen múlik a vizsga...

Kérem, ha valakinek van konstruktív javaslata ossza meg. Előre is köszönöm!!!!

Elsőfokú határozatot kellett hoznom az alábbi ügyben:

NyRt. tőkeleszállításra kerül sor veszteségek rendezése miatt. Részvények névértékét csökkentik az alábbiak szerint: A sorozat 1.000.000 rol 200.000 HUFra; B sorozat 2.000.000 ról egy 1 Mio-ra míg a C sorozatba tartozók maradnak 1.500.000 es névértéken. Nem volt megadva, hogy a sorozatok egy osztályba vagy fajtába tartoznak.
A határozatot 3/4 es szótöbbséggel elfogadják a közgyűlésen, Azonban egy részvényes Gt 45.§-ra hivatkozzásal a határozat bírósági felülvizsgálatát kéri, arra hivatkozással hogya társaság ALAPSZABÁLYA úgy rendelkezik, hogy az egyes részvénysorozatokba (sorozat és nem részvény osztály, vagy részvény fajta) tartozó részvényesel többségi hozzájárulása kell a jogok korlátozásához, és ez nem volt meg az ő sorozatában.

Én az alábbiakra jutottam:

Én elutasítottam és érteítettem a cégbiróságot hogy folytasson le tvnyességi felügyeletet, mert az Alapszabály Gt. 315.§ ellenes és szerintem a Gt. nek ez a rendelkezése kógens és a Gt. 9.§ foglaltaknak teljesülnek, mivel a jogalkotó szerintem nem kívánja hogy az Nyrt működését ilyen mértékben korlátozza, ezt támasztja alá a Gt. 305 (2) , ami kizárja a Zrt-nél lévő szabály alkalmazhatóságát ami kifejezetten SOROZATOKNÁL írja elő a hozzájárulást, de Nyrt-nél kifejezetten OSZTÁLYT ÉS FAJTÁT ír a jogalkotó....

A kérdés tehát Nyrt alapszabálya előírhat-e a kisebbségre kedvezőbb rendelkezéseket, mint a Gt. 315.§-ban ban előírt osztályra és fajtára vonatkozó hozzájárulás?

Alkalmazandó jogszabályhelyek: Gt. 183. § Vannak a részvényfajták, ezen belül a részvényosztályok, ezen belül a részvénysorozatok. Ez a legszűkebb kategória, az azonos tartalmú és és mértékű tagsági jogokat megtestesítő részvények egy részvénysorozatnak minősülnek.

Gt. 208. § (2) bek. b) pontja alapján szükség szerint tartalmazza az alapszabály az egyes részvényfajtákhoz, részvényosztályokhoz illetve részvénysorozatokhoz kapcsolódó jogokat és a részvényekhez fűződő egyes jogok esetleges korlátozását.

Gt. 231. § (2) bek. k) pont: A közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik: döntés az alaptőke leszállításáról.

Gt. 237. § Alapszabály eltérő rendelkezése hiányában a közgyűlés olyan határozata, amely valamely részvénysorozathoz kapcsolódó jogot hátrányosan változtat meg, akkor hozható meg, ha ahhoz az érintett részvénysorozatok részvényesei az alapszabályban meghatározott módon külön is hozzájárulnak.

A fenti szabályok a ZRT-nél vannak NYrt-nél az alábbiak vonatkoznak a tőkeleszállításra:

Gt 305 (2) kizarja a 237 alkalmazhatósagat.

Gt. 315. § Ha a nyilvánosan működő részvénytársaság eltérő részvényfajtába illetve részvényosztályba tartozó részvényeket hozott forgalomba, az alaptőke leszállítását elhatározó közgyűlési határozat érvényességéhez az is szükséges, hogy az alaptőke leszállítással közvetlenül érintett, továbbá az alapszabály által érintettnek minősített részvényfajta, részvényosztály részvényesei az alapszabályban meghatározott módon a döntéshez külön hozzájárulnak.

drnyuszi # 2013.12.03. 18:58

köszönöm mindenkinek bíztatást...és még vannak joghézagok a tudásomban, és ezt nagyon érzem.... egyre jobban...
majd lesz valami...
Nekem azt tanácsolta az egyik ismerősöm: "ha nem tudsz semmit, sírj!" na ez biztos menne...de ahhoz be se kellene mennem, már most is tudnék...

Csmeli # 2013.12.03. 18:07

Pihenésként olvassátok el az új cikket az új ptk-val kapcsolatban!

Csmeli # 2013.12.03. 16:44

Na, kérem szépen:

  1. szabály - Kúriától nem parázunk!
  2. szabály - örülünk, ha pár nappal a vizsga előtt kavarog az anyag és úgy érezzük, hogy nem tudunk semmit, mert ez a biztos jele annak, hogy a vizsgán minden eszünkbe fog jutni!
  3. szabály - ha a 2. szabály nem jön be valami véletlen folytán, akkor kedvesen mosolygunk és figyelünk a segítőkész vizsgáztatóra: bólogatunk és. ha olyat mond, amihez tudunk két kapcsolódó mondatot, azt ellőjük, hogy lássa, milyen felkészültek vagyunk -ezzel el is tereltük a figyelmét arról, amire nem tudtuk a választ:-D

drkriszti, drnyuszi kitartás, biztosan menni fog!

Nálunk a sorrend: pp-t ismétlő, írásbelizők, 2. vagy 3. tárgyból vizsgázók. Aki babát várt, mehetett volna elsőnek, de nem élt a lehetőséggel:-D

Mindjárt vége, nem feladni!