Szakvizsga - "A " rész (polgár)


jogszaby # 2009.05.15. 08:06

törpi123: Ahogy mondod! :)

Kérdésekre szívesen válaszolok mindenkinek, (már ami a vizsgákkal kapcsolatos) anyagot adni nem tudok, mert csak jogszabályból tanultam.

Üdv mindenkinek!

jogszaby

doki79 # 2009.05.15. 16:45

Sziasztok!

Igaz megkésve, de íme az én polgár-kérdéseim:

PTK.: relatív érvénytelenség, birtokvédelem, vállalkozói szerződés, kötelesrész, közös tulajdon.

Pp.: végrehajtási igényper, idézés és mulasztásának jogkövetkezményei.

Gt.: betéti társaság megszűnése, előtársaság, székhely, cégnév, aláírás- minta.

Kitartást Mindenkinek!

anitascher # 2009.05.19. 10:41

Jó benneteket olvasni,de ugyanakkor rémisztő is:)!

kondidori # 2009.05.20. 15:04

Sziasztok ma voltam az A részből az LÜ-n.
Ez volt az első vizsgám, szóval az írásbelivel kezdtünk. Ez az 1986.328-as BH volt egyébként. (A végrendelet érvényességének megállapítása iránti pernek nem előkérdése az öröklési szerződés megszüntetése iránti per, ezért nem kell felfüggeszteni.) Én mondjuk hat.kiv-et irtam, és megváltoztatni kellett volna, de ott módosítottam aztán azt mondták ok.

A kérdések:

Pp.: fellebbezési határidő, ki fellebbezhet, milyen határozatokat hozhat a bíróság másodfokon, nyilvánosság kizárása; hol mondja a Pp. hogy a hatályában fenntartja... ; perújítás (volt még ilyen egy szavas is de az most nem ugrik be)

Ptk: üzleti titok fogalma, hol beszél róla a Ptk.; érvényes-e ha kizárom a cselekvőképességemet szerződéssel; biztatási kár, mi a különbség a Ptk.339§ és a biztatási kár között; mi a 339.§, mi a mentesülési szabály? Az általános elvárhatóság hol jön még elő; mik az alapelvek (általános iránymutatás kiv. az 5§(3) és a 6§ mert az önmagában lehet jogalap pernél) mi az 5.§ (3) ? mi a 295§ ehhez képest, Hogyan lehet tulajdont szerezni? (eredeti-származékos - felsorolás) Mi az elbirtoklás? Határidői? Mikor változtak és miért ? (2003. és az állami tulajdont is el lehetett birtokolni és akkor kapcsolt állambácsi, hogy az mégse túl jó, ha ripsz ropsz mindenki ezt teszi) Kizárólagos állami tul; kincstári tul. , mikor van törvényes öröklés, végintézkedés fajtái (öröklési szerz, végrendelet, halál utáni ajándék - csak felsorosolni) ; parentélák; kötelesrész, kitagadási okok, és a bonusz családjogból a lakáshasználati díj.

Gt.: vagyoni hozzájárulás; egyéni vállalkozókról minden, adóhatóságok Mo-n (Mondjuk ez hogy jön ide); kooperációs társaság, taggyűlés - tagok gyülése - a tagoknak melyiken milyen arányú szavazataik vannak; kkt-ról minden, megszünésének spec. szabálya; kisebbségvédelem (meg még egykét apróság- ha eszembe jut majd leirom)

Egyébként nagyon rendesek voltak, semmit se kellett nagyon mélyen megmagyarázni - egykét mondatos válaszokat vártak. A ptk-t nagyon áttárgyaltuk, egyébként ment és aztán ezért gt-ből már nem is nagyon nyúztak. kb. 1 órát voltam benn, de egyébként fel se tünt, mert nagyon pörgött az egész, meg is lepöttem hogy már ennyi idő van.

Impi kérésére a jegyek:
írásbeli: 4; a többi 5-5-5

Todder # 2009.05.22. 16:44

sziasztok, leírtam részletesen a kérdéseket és mégsem jelenik meg, úgyhogy most témáim röviden következnek :-(
Pp.-illetékesség, pertársaság, csatlakozó fellebbezés, elsőfokú eljárás, igazolás, vh. szervezete, igazolás
Ptk.-adásvételi, vállalkozási, mg. termékértékesítési szerz., hibás teljesítés, szavatossági igények
Gt. -KKt, ép., felszámolás (kező ip., vh. sorsa), csődegyezség, előtársaság.

kitartás, semmi sem lehetetlen!

csajun # 2009.05.25. 08:38

Sziasztok!

22-én túlestem ezen a részvizsgán és megosztom a tapasztalataimat, hátha valakinek segítség.

Az OIT-ban voltunk. A vizsgáztatókat nem ismerem, így neveket nem tudok mondani, de mindenki rendes volt a vizsgán, segítőkészek voltak.
A kérdéseim:
Polgári jog: a cselekvőképességet korlátozó és kizáró gondokság (ezt részletesen kellett), közös tulajdon foglama, milyen jogaik vannak a tulajdonostársaknak, (itt különösen az elővásárlási jog kellett), tartási szerz. és öröklési szerz. elhatárolása, írásbeli végrendelet fajtái
Eljárásjog: mi a res iudicata, milyen határozatok vannak, amik ítélet hatályúak, itt a bírói egyezség részletesebben, elhatárolása az anyagi jog egyezségtől, felülvizsgálatból pár kérdés
Gazadsági jog: egy jogeset, ahol az volt a lényeg, hogy egyéni vállalkozó nem lehet gt. korlátlanul felelős tagja, közbeszerzés fogalma, ki lehet ajánlattevő, milyen törvényt kell még a közbeszerzési törvény mellett alkalmazni és mennyiben, vezető tisztségviselők megbízatásának megszűnése, miért 5 évre szól (mert a tv. így rendelkezik), mikor lehet ettől eltérő (ha létesítő okirat másként rendelkezik)

Nagyjából ennyire emlékszem. az eredményem pedig 5, 4, 4 lett.

Mindenkinek kitartást és sok sikerta továbbiakban!

Impossible # 2009.05.28. 18:17

"kitartás, semmi sem lehetetlen!" (Todder)

Ezzel azért tudnék vitatkozni. :D

(De nem vitatkozom.)

üdv: Impossible lol

Todder # 2009.05.28. 20:42

Impossible természetesen a szakvizsga fórumon a "semmi sem lehetetlen" mondat csakis kizárólag a szakvizsga témakörére értendő, nem az élet egyéb területére.
(de én sem vitatkoznék)

drpony # 2009.05.29. 19:16

Kedves Mindenki!

Túl a második szerencsére sikeres szakvizsgán, megosztom veletek a tapasztalataimat, hátha valaki hasznát veszi.
A Fővárosi Bíróságon vizsgáztam, korrekt volt a bizottság, rendesek voltak, segítettek is, 3. ember voltam, addig mindenki átment, remélem utána is. Gt-ből ugyan kaptam néhány meglepő kérdést, de nem voltak vészesek, viszont kellett hozzá, hogy elolvassam az "extra" jogszabályokat. Csupa 4est kaptam (Pp-bol 4es alát), íme a kérdések:
PTK: közszereplőről mi jut eszembe, közös tulajdon mesgzüntetése, kötelesrész, öröklésnél mi dologi és mi kötelmi igény, szerzői jog és szerzői díj közös tulajdon-e vagy különvagyon.
Gt: Kooperácios szerződés, kkt, egyéni vállalkozói ig. megadásának feltételei, visszavonás okai, versenytv. milyen magatartásokat tilalmaz (csak a fő kategoriák), szövetkezetet hány tag alapíthat (és régen mennyi alapíthatott - ezen kiakadtam kicsit), hitelintézet és biztosító milyen formában alakítható (rt. egyesület, szövetkezet), milyen adóhatóságokat ismerek
Pp: bírák kizárása elég részletesen, keresetlevél kellékei, fmh, tanúvallomás megtagadása, aztán csak kisebb kérdések: hatáskör, iletékesség, fellebbezés, jogorvoslathoz való jog mit jelent
ennyi jutott eszembe, biztos voltak még, mert elég sok aprót kérdeztek. kb fél órát voltam benn, de az előttem levő srác csak húsz percet, az első lány meg majdnem egy órát.
kitartás mindenkinek, reménytelennek tűnik, de nem az :-)

Lhotse # 2009.06.04. 12:00

Kedves Mindenki!

Május 28-án sikeresen vizsgáztam. Az írásbelim 25-én volt, nem volt nagyon nehéz (Ptk. anyagi jog, előszerződés, bánatpénz), de csak 4-es lett.

A szóbeli az Ítélőtáblán volt, kedvesek, érdeklődőek voltak, kérdezték, ügyvédjelölt vagyok-e (igen) és ehhez képest is olyan kérdéseket tettek fel, amikkel azért találkoztam, vagy találkozhatok...

Ennek megfelelően a Ptk. anyagi jog 4-es (felsorolásoknál voltak hiányosságaim pl. - házasság érvénytelenség alaki,)

Az eljárásjog 5-ös (keresetlevél kellékei (csemege), hiánypótlás, jogi képviselet)

Gazdasági jog 5-ös (illetékességek, hatáskörök, szövetkezet (júj),székhely, telephely, fióktelep.)

Amint látható, gazdasági jognál is inkább eljárásjogot kérdeztek.

Természetesen nem ennyiből állt, de többre nem emlékszem...:)

Impossible # 2009.06.04. 12:34

"Ennek megfelelően a Ptk. anyagi jog 4-es (felsorolásoknál voltak hiányosságaim pl. – házasság érvénytelenség alaki,)"

Nálunk ilyen miatt még kollokviumról is kivágtak egyesek...:D

drpony # 2009.06.05. 08:25

Imp, lehet, hogy kollokviumon ilyenért kivágnak, mivel a csjt összesen 20 oldal, akkor azért illik tudni a felsorolásokat. Ellentétben a szakvizsgával, ahol sokszáz oldal az anyag, nyilván nem tud mindent felsorolni az ember. ugyanakkor lehet, hogy van olyan bizottság, ahol kivágnak ilyenért...

Impossible # 2009.06.05. 09:48

Hát sztem ez köbö olyan jellegű hiba, mintha nem tudná, hogy a Ptk. az az 1959. IV. tv. A nagyon alap dolgok pontos ismeretének hiányát szerintem nem lenne szabad ráfogni a megtanulandó dolgok mennyiségére. Képletesen szólva: ha a felhőkarcoló legfelső emelete még hiányzik, az gáz, de ha nem hiányzik, viszont az alapja hibás, az mégnagyobb gáz, mert ledőlhet az egész, a nem hiányzó legfelső emelettel együtt, és akkor az is hiába nem hiányzott. :D

(Én nem vágnék ki ilyen miatt senkit sem, nem azért mondom. De ez más kérdés. :) )

drpony # 2009.06.05. 10:38

Hát, nem értek egyet, eleve az, ha valaki egy felsorolást nem tud, nem hiba, hanem legfeljebb hiányosság. Ráadásul totál értelmetlen is felsorolásokat tudni, mert eleve mindig változnak, plusz ugysem fejből csinálja az ember a dolgait, hiszen azért van a dvd jogtár meg hasonlók. Én ezt nem érzem alap kérdésnek, nekem közel 4 év alatt egyszer sem kellett pl a csjt használnom a munkám során, szerintem a csjt-bol szinte semmi sem alap, egyből buktatós kérdés. De ez csak az én véleményem.

Impossible # 2009.06.05. 11:31

Nade annyira közel áll a mindennapi élethez (sajnos), mint a házasság, ezért szerintem simán elvárható az ismerete. Azzal egyetértek, hogy alkalmazni kell tudni az ismereteket, meg hogy nem kell mindent fejből tudni, és egyébként a képzés során is ezt kellene szem előtt tartani (sajnos most nem így van).

drpony # 2009.06.05. 17:43

igen, ennek a biflázásnak nem sok értelme van. az oktatás meg rettenetes, a gyakorlati haszna egyenlő a nullával.

Impossible # 2009.06.05. 18:18

ja, hát ezt már több ízben kitárgyalta a JF (jogi fórum :) ) tekintetes közönsége :D

Todder # 2009.06.06. 13:06

Eladó Nochta Tibor-Juhász László-Szécsényi László: A gazdaság jogi szabályozása I. és II. kötet (Dialog Campus, 2008-as kiadás) alig használt állapotban. Ár megegyezés szerint. Érd.: todder82@gmail.com

Lhotse # 2009.06.09. 14:58

Hát, Istenem, hülye vagyok...

Azért a Gt., Ctv. tényleg jobban ment. :)

Nektek milyen volt?

Impossible # 2009.06.10. 11:17

Én még nem szakvizsgázom, szóval nem volt. :D

Egyébiránt megkérdezném, hogyan látod, mennyire érdemes megcsinálni a szakvizsgát.

Bellerophontesz # 2009.06.10. 11:23

:) Ha a felhőkarcoló alja hiányzik, ... akkor arra nem is lehet építeni sem... :)

Lhotse # 2009.06.10. 11:38

Úgy vagyok vele, hogy szakvizsga nélkül semmit nem ér az egész.

Ez természetesen nem általános, de az én helyzetemre igaz, lévén jogi pályán szeretném folytatni. Ügyvédként.

De annyiban igaz, hogy egyre inkább látom, hogy a szakvizsga sem a vége... Ahogy Lenin mondá: Tanulni, tanulni, tanulni...

mbmb # 2009.07.22. 13:42

Sziasztok!

A jogi szakvizsga felkészítő sorozatból egy ismerősömnek szüksége lenne a következőkre megvételre:

  • Pp. I-II.
  • Gazdasági Jog
  • Polgári jog I-II.

Ha már nincs szükséged a fenti könyvekre, kérlek, írj a következő e-mail címre: kucsera.tamas@orkenyitksz.hu .

Előre is köszönöm. Üdv!

Impossible # 2009.07.22. 17:45

Valahol fórumon van egy eladó könyvek topic, amiben valaki leírt kb. száz könyvcímet, hogy azokat adná el...(nem a cmíketet adná el, hanem a könyveket a megjelölt címekkel, értelemszerűen), nézd meg ott, hátha közte van az is, amire szükséged lenne. Nem a joghallgatók topic-on belül van, hanem lejjebb, valami máson belül.

Impossible # 2009.07.22. 17:50

Na heuréka, megtaláltam!

Ez az illető ("Pimbolicska" nevű fórumozó) e-mail címe:
ritterbarbi@gmail.com

A következő módon találod meg a könyvlistáját:
Menj a www.jogiforum.hu/forum oldalra, ott a Szakmai témakörök címszó alatt látni fogsz több téma címet, melyek közül a "könyvek, szakirodalom" címűt válaszd, azon belül pedig az "ELADÓ KÖNYVEK"-et, amin belül kicsit lejjebb görgetve az oldalt látni fogod a könyvlistát. Szólj, ha sikerült. Köszi.