Sziasztok!
Sikeres polgár szakvizsga után gondoltam megosztom veletek a tapasztalataim. Nekem sokat segítettek a korábbi hozzászólások.
Írásbeli:
Végelszámolását határozta el a társaság, majd a törlésre irányuló kérelmét benyújtotta a cégbírósághoz. A tevékenységet záró mérleg is közzétételre került. A társaság később úgy határozott, hogy visszavonja a törlésre irányuló kérelmét, mert el szeretné határozni a társaság a végelszámolási eljárás megszüntetését és a társaság továbbműködését. A cégbíróság megszünteti a törlésre irányuló változásbejegyzési eljárást, amely jogerőre is emelkedik. A jogerőre emelkedés után a társaság dönt a továbbműködése felől, s egyben megválasztja az új vezető tisztségviselőt is. A cégbíróság bejegyzés a végelszámolás megszüntetését és a társaság továbbműködését.
A felperes a bejegyző végzés hatályon kívül helyezése iránt pert indít a törvényszék előtt, tekintettel arra, hogy a társaság a Ctv. 113§ alapján csak a törlésre irányuló kérelem cégbírósághoz történő benyújtásáig határozhatott volna a továbbműködése felől.
Milyen döntést hoz a bíróság?
A választ egy BDT. tartalmazza, miszerint a felperes keresetét el kell utasítani, hiszen a cégbíróság jogszerűen járt el, mikor bejegyezte a továbbműködést, hiszen a társaság a törlésre irányuló eljárás jogerős visszavonása után visszanyeri azt a szabadságát, hogy korlátozás nélkül dönthessen a társaság továbbműködése felől.
Nagyon jó bizottsághoz kerültem, a Minisztériumban vizsgáztatott 3 bíró.
Segítőkészek és kedvesek voltak :) 25 percet voltam benn, látszott, hogy nem akarnak buktatni.
Gt. kérdések:
Kft.-re vonatkozó szabályok, mikor lehet üzletrészt bevonni (saját üzletrész, gazdátlan üzletrész), ismeretlen székhelyű cég törlésére irányuló eljárás
Ptk. kérdések:
Hatálytalanság, relatív hatálytalanság, fedezetelvonó jogügylet, haszonélvezet, használat
Pp kérdések:
Általános képviselet, kötelező jogi képviselet, mi van akkor, ha kötelező a jogi képviselet és a fél képviselő nélkül tesz nyilatkozatot, mikor utasítja el a bíróság idézés kibocsátása nélkül a keresetet a jogi képviselővel eljáró fél esetén
Csak törvényből és kommentárból tanultam, ez bőven elég! Sok jogesetet olvassatok és a gyakorlat a lényeg!
Sok sikert és kitartást mindenkinek!!