Szakvizsga - "A " rész (polgár)


linn # 2012.10.10. 19:03

Ez megnyugtató, hekate, köszi. Gratulálok az eredményhez, hihetetlen jó érzés lehet túllenni...

linn # 2012.10.10. 19:06

.. hekate,jól látom, 4 nap szabid volt a vizsga előtt?? Húúú, még nagyobb gratula!!

Rafina67 # 2012.10.10. 21:49

Minden végzettnek gratulálok!

De én még küzdök.
Ez a gazdasági rész komoly?
Ezt mind tudni kell?
A kijelölt részek konkrétan, sokszor értelmetlenek a többi nélkül így gyakorlatilag egy nap három tétel. Ez iszonyat.
Ráadásul még csak nem is érdekel.
Nekem az életemtől ezek a dolgok fényévnyi távolságra vannak. Amit eddig tanultam azt tudtam mihez kötni, de ezt..........
olyan szavakat olvasok, amikről még életemben nem hallottam. Hát na!
Még jobban tisztelem azokat, akik már túl vannak ezen!

Kérem, vigasztaljon meg valaki!

marmi # 2012.10.11. 07:28

Szia Rafina67!
Nyugi, menni fog:-)))))) ha már a gt. -résznél tartasz az már felér egy sikerrel!!!!!!

Én még új vagyok itt, most kezdem a tanulást A részből de már pánik hangulatom van:-((( valahogy nem megy az egész, olyan nehéz ráhangolódni az egészre, olvasom de semmi nem marad meg. mindenkinek ilyen nehezen ment a kezdet?????? Vagy csak én vagyok ilyen hülye !!!:-(((

Láttam, hogy a gt. résszel vannak gondok, de ebből a reszből van nekem egy kidolgozás, szerintem a tv. mellett jól használható, ha gondolod át küldöm neked ha adsz egy mail címet, hátha hasznát veszed.
Mikor mész vizsgázni?

Mili04 # 2012.10.11. 11:41

Sziasztok!

Gratulálok a szerencséseknek, akik túl vannak a megmérettetésen!:)

Abban szeretném kérni a tanácsotokat, hogy polgári eljárásjogból írásbelire miből célszerű készülni?

Kérem, hogy legyetek kedvesek küldjetek feladatokat a mili8406@gmail.com címre. A jogiszakirol már letöltöm azt a pár feladatot.

Köszönöm előre is!

Kitartást mindenkinek!

milly28 # 2012.10.15. 12:09

Sziasztok.

Segítséget szeretnék kérni.
Ma voltam írásbelizni.
A feladatom:

XP. elkérte az ismerősétől az autót, és a gyalogosátkelőhely előtt elütött egy gyalogost. Fékezett de a fékhiba miatt már nem tudott megállni.
A per során perbevonták a kocsi üzembentartóját is.
Felperes kérte vagyoni és nem vagyoni kárának a megtérítését és alperesek egyetemleges marasztalását.
XP, mint I. rendű alperes kérte bizonyítás lefolytatását, hogy a felperes féktávolságon belül lépett a gyalogátkelőhelyre. Ezt az indítványt az I. fokú bíróság elutasította . Kérte megállapítani, hogy ő felelősséggel nem tartozik, mivel nem az övé az autó.

Az I. fokú bíróság az I. rendű alperest marasztalta, míg az üzembentartót nem. A felperes fellebbezéssel élt, kérte az egyetemleges marasztalást. az I. rendű alperes pedig a kereeset elutasítását.

Készítsen másodfokú határozatot.

Segítsetek léci. nem tudom jól oldottam e meg. Aki tud írja meg a megoldást. Előre is nagyon köszönöm.

hekate # 2012.10.15. 12:21

Szia linn!

Igen, 4 nap szabim maradt erre az évre és nagyon táppénzre se tudtam már elmenni, de elhatároztam, hogy így is sikerülni fog. Meló után és hétvégente tanultam, meg abba a 4 napba nagyon belehúztam :) Mindennél jobban akartam ezt a vizsgát és csak erre koncentráltam és tényleg igaz: ha valamit nagyon akar az ember az teljesül :) Ezzel kívánok mindenkinek jó tanulást. Szorítok! HAJRÁ!!!

Textilhal # 2012.10.15. 16:30

Kedves milly28,

ha jól emlékszem az írásbeli feladatodra a PK.38. tartalmazza a megoldást (hatkiv + új I. fokú eljárásra utasítás lesz a meghozandó határozat tartalma).

Sok sikert a szóbelihez!

fdori # 2012.10.16. 05:56

Hekate!

Már írtam múlt héten, csak nem jelent meg. nagyon ügyi vagy, gratulálok, nekem még másfél hetem van, és 3 nap szabim, de kiindulva apéldádból remélem menni fog nekem is. Tavasszal úgy volt vele, h eddig minden meg volt elsőre, max ha egy harmad nem sikerül, ismétlek. Rossz hozzáállás volt. Most csak a siker létezik. Különböző okok miatt ez most sikerül, egy darabig nem nagyon lesz lehetőségem tanulni!!!!!
Jövő héten vizsga után mindneképpen írok!!!

hekate # 2012.10.16. 08:31

Nagyon szorítok neked fdori és biztos vagyok benne, hogy sikerül. Amúgy a polgáros bizottságokról én még csak jókat hallottam, legalábbis, akik a Kúrián voltak és általában polgárból a Kúriára osztanak be. Mikor én voltam vizsgázni volt egy csaj, aki csak az anyagiból pótolt, mint te és ő volt az első, akit behívtak, de kb. 15 percet volt csak bennt és azt mondta, hogy 2-3 kérdést kapott és tök rendesen álltak hozzá, már eleve úgy szólították, hogy jöjjön gyorsan magával hamar végzünk. Szóval szerintem az az általános hozzáállás, hogy akinek már csak 1 tantárgya van és végez, azt nem szivatják, mert tudják ők, hogy az első vizsgája is valószínűleg azért nem sikerült, mert belekérdeztek valamibe, amit nem tudott, ha már a másik kettőt megcsinálta, biztos tanult rá. Szóval szerintem ne izgulj, mert tényleg minden adott a sikerhez :)

Fátimái # 2012.10.16. 18:07

Sziasztok!

Mindenféle szempontból új vagyok, itt is és a szakvizsga tanulásban is:), viszont nagyon jó ötletnek tartom ezt a forumot. Látom, nemcsak én küszködök. Minden tanácsot, segítséget, anyagot nagyon szívesen veszek :), kitartást mindenkinek!

fdori # 2012.10.17. 07:18

Köszi Hekate!
Én is reménykedem abban amit írtál, próbálok még alaposabban tanulni. És múltkor is nagyon jó bizottságom volt, saját magamat okolhatom csak h nem sikerült, de már azt a részt átnéztem amit akkor nem tudtam:):):)
2-kor már én tuti végzem, ez nyugtat;hogy nem kell estig ott ülnöm:):)

Euro Eugen # 2012.10.17. 19:21

Üdvözlet mindenkinek!

November végén merülök alá, ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy tud-e valaki valami használható anyaggal kisegíteni.

Kérdés még, hogy van-e olyan irodalom, amit az egyetemi vizsgák egy jelentős részéhez hasonlóan szeretnek visszahallani, vagy elég, kis túlzással élve, saját szavaimmal előadni az anyagot?

Előre is köszönöm a válaszokat!


Ajró Özsén

fabma # 2012.10.18. 09:53

Sziasztok!
Én január legvégén megyek vizsgázni, véleményetek szerint mikor érdemes elkezdeni a készülést?
Sajnos szabim nem nagyon van, ezért is jelentkeztem ilyen késői időpontra.

DDD. # 2012.10.18. 11:12

Nem akarok senkit felzaklatni, de olvastátok a jogiforum cikkét az új vizsgaszabályzatról?
"A vizsgázónak ezentúl már nem csak szaktudása gyakorlati alkalmazásáról kell számot adnia, hanem az új rendelkezések értelmében az elméleti jogi ismeretek is komoly súllyal esnek a latba."
Ez most mire jó???? Nem az a szakvizsga lényege, hogy a gyakorlatról szóljon??

Rafina67 # 2012.10.18. 14:23

Nem tudom mire kíváncsiak csak legyek rajta túl:-)
Ez lenne a gyakorlat?
Ugyan.

fabma # 2012.10.19. 06:04

Felőlem kérdezhetik az elméleti tudást,de akkor a IM-nek legyen egy kiadványa minden szakvizsga részhez, hogy a jogszabályokon kívül pontosan milyen elméleti tudásról kell számot adni a vizsgákon.
És láttátok, hogy egy vizsgáért, halsztásért mennyit kell fizetni? Vagy egy részvizsga pótvizsga díja mennyi? Hol élnek ezek, vagy azt gondolják, hogy minden jogász, főleg szakvizsga nélkül vagyonokat keres??

Roni04 # 2012.10.19. 09:34

Sziasztok!

Most olvasom én is a jogi szakvizsgáról szóló rendelet november 1-én hatályba lépő rendelkezéseit, és le vagyok döbbenve a vizsgadíjjakon én is. Tényleg nem tudom hol élnek, de azért ez durva emelés. Magyarul, ha valaki október 31-ig jelentkezik, és addig be is fizeti a díjat, akkor még 18000, de ha csak utána fizeted, kkor már 24500. Ft.? Nonszensz. Sajnos nekem el kellett halasztanom a vizsgámat, májusban mentem volna. Sajnos nem maradt nekem sem sok szabin. Hekate, neked minden elismerésem, de gondolom gyerkőc még nincs.....

zala.magdolna # 2012.10.22. 20:18

Sziasztok, eladók kidolgozott polgári jogi jegyzeteim és könyveim.
Nekem szerencsét hoztak :)

fdori # 2012.10.23. 12:23

Az önallo zalogjogra vki tud gyakorlati peldat mondani.mikor es hol fordulhat ez elő?

helgy # 2012.10.25. 11:27

Sziasztok!

Tegnap voltam a Kúrián a polgári jogi részből, korrekt bizottságnál. :-)
Leírom a kérdéseim (amik eszembe jutnak), hátha valakinek segít..
Anyagi jog: birtokvédelem bíróság előtti esetei, gyermektartásdíj mértéke és megállapításakor figyelembe veendő szempontok, mikkel szemben nem lehet beszámítani.
Eljárási jog: tárgyalás felfüggesztése, közbenső ítélet és részítélet, perújítás határidői, szakaszai, bíróság lehetséges döntései.
Gazd-i jog: társasági szerz. kötelező elemei, az egyes gazd-i társaságoknál a vezető tisztségviselők, egyéni céget ki és hogyan alapíthat, fizetésképtelenségi/fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet.

Sok sikert Mindenkinek! :-)

Habi2005 # 2012.10.25. 14:28

Kedves Fdori!

Utánanéztem önálló zálogjoggal kapcsolatos kérdésednek (én is most készülök polgárra), BH-t nem találtam, csak magyarázatot. Eszerint az önálló zálogjog úgy is alapítható, hogy az alapjogviszonyban nincs ellenszolgáltatás. A zálogtárgyat tehát személyes követelés nélkül terheli. A zálogjogosult tehát kielégítést csak a zálogtárgyból kereshet.

Olyan jogviszonyról is lehet szó, hogy az alapszerződésben még van szolgáltatás-ellenszolgáltatás, ezt biztosítja a zálogjog. Később az ellenszolgáltatást kiszedik a kötelemből és csak a zálogjog marad (már mint tk. ellenszolgáltatás).

Konkrét példát sehol nem találtam, de ez nem lesz (vagy nem ez lesz) a mérvadó hiányosságom a vizsgán. :)

Te mikor mész?

drMaki # 2012.10.25. 14:57

Sziasztok!

Szept. végén voltam A részből vizsgázni. Ez volt az első vizsgám.

Pp-ből írtam. A feladat az volt, hogy az elsőfokú bíróság ítélete elleni fellebbezésre az illetéket a fellebbező fél nem rótta le, és nem igazolta, hogy megfizette az adóhatóságnál. Az elsőfokú bíróság hp-ra felhívta. A fél nem tett eleget e hp-nak, ezért hivatalból el lett utasítva a fellebbezése, ami ellen újabb fellebbezést nyújtott be arra hivatkozva, hogy megfizette az illetéket az adóhatóságnál. II.fokú végzést kellett hozni, amiben az I. fok határozatát helyben kellett hagyni. (5 lett)

Pp: (4 lett)

  • Perbeli jogképesség- és cselekvőképesség, amely során az anyagi jogi jogképességre is ki kellett térni.
  • Pertársaságok
  • Elsőfokú bíróság mikor helyezheti hat. kiv. a határozatát.

Ptk: (3 lett)

  • jogesetet kérdezett a cenzor. Van egy osztatlan közös tulajdonban lévő lakás, aminek a tulajdonosai az ország különböző pontjain laknak, és az egyik tulajdonos ki akarja adni az ingatlant, de a másik ehhez nem járul hozzá. Mit lehet tenni. Ptk. 5.§ jognyilatkozat pótlása, mert a tulajdonos rendelkezési jogával szemben a lakhatáshoz való jog különös méltánylást érdemlő magánérdek. (előttem lévő vizsgázótól biztatási kárt kérdeztek)
  • a tulajdonos rendelkezési jogát mi korlátozza még? (Nem igazán értettem a kérdést, kisajátításra lett volna kíváncsi
  • szerződés érvénytelensége különösen az alkalmazandó jogkövetkezményekre
  • öröklési jog eset: az egyik gyermek lemond a várt örökségéről 3 millió Ft-ért 10 évvel később az ingatlan 20 milliót ér. Ptk 605.§ (2) szerinti rendkívüli növekedés nem állapítható meg.
  • házasság felbontása részletesen, 2 éven belül gyermek elhelyezés, kapcs.tartás gyr, megvált. körülményei

Gt: (ez sajnos nem sikerült)

  • vezető tisztségviselők elnevezés, kizárás Gt. 23.§ részletesen
  • Kkt. társasági részesedé átruházása
  • egyszerűsített végelszámolás
  • vált. bejegyzés kötelező elemei
fdori # 2012.10.25. 16:46

Kedves Habi2005!

Köszi az infokat, ma voltam vizsgázni, így én már nem fogok hasznosítani ezeket az infókat!!!:)

Kúrián voltam, nekem csak az anyagi volt, így csak arról tudok írni.
A KIM-es ügyintéző szerint nagyon jó bizottságunk volt, nekem az anyagis nő nagyon szigorúnak tűnt, 2-est adott, (aminek persze borzasztóan örülök, hisz ezzel befejeztem ezt az egész .....,) ill. mondták, ha ezzel akarok esetleg foglalkozni (mert látják, hogy most közigazgatásban dolgozom), akkor tanuljak még rá. Én nem éreztem annyira rossznak.

Kérdéseim: adásvételi-szerz. elemei, ha az eladó lényeges körülményekről nem tájékoztatott az autó adás-vételénél, mire hivatkozhatok, hogy a vételárrészletet ne kelljen kifizetnem.(mondtam a szavatosságot, de még vagy kettő van, ezekre ne emlékszem), aztán kérdezte, hogy ha ingatlan adásvételit az alakiságos megsértésével kötük, az mi. (semmis). Mi lesz ha ezt követően az alakiságoknak megfelelően kötünk szerződést. (új szerződés).

szóbeli végrendelet, néma mit tud ilyenkor csinálni? (passz, ő sem mondta meg a választ), magánokirat mikor teljes bizonyító erejű.
Ennyire emlékszem.

Mindenkinek kitartás!!!

hekate # 2012.10.25. 18:58

Gratula fdori! Nagyon ügyes voltál, és végre vége :) Szorítottam neked nagyon. A jeggyel meg ne foglalkozz, ez úgyis bizottságfüggő sztem, hogy ki hányast kap, lehet, hogy egy másik bizottságnál ugyanerre a teljesítményre jobb jegyet kaptál volna. Szóval ne okold magad, a lényeg, hogy megvan és egy gonddal kevesebb :)
Amúgy a néma szóbeli végrendeleténél nem a jelbeszéd a megoldás? :) mintha valahol olvastam volna :)
Én ma kaptam meg a bizonyítványomat és meglepődtem, mert nem a sima a4-es lap volt, hanem szép keménykötésű bizi :) Kitartás mindenkinek :)