Szakvizsga - "A " rész (polgár)


hunfrakk # 2012.04.27. 14:49

legutóbbi tapasztalatok szerint
semmit, csak jogszabályt lehet bevinni

ítéletminta, végzésminta legyen memorizálva

jaguar # 2012.04.27. 14:23

Sziasztok!

Június végén mennék PP-ből írásbelizni, ha minden terveim szerint alakul, de lenne néhány kérdésem.
(Kicsit fura ismét a fórumra írni, utoljára az még az özönvíz előtt a szakdolgozatommal kapcsolatban írtam...:))

  • Lehet-e bármilyen segédanyagot bevinni, használni, vagy felesleges is próbálkozni vele?
  • Érdemes-e kommentáros jogszabályt bevinni?
  • Célszerű-e Pp-s iratmintatárból valamennyire készülni az írásbelire? Ezt csak azért kérdezem, mert ügyvédjelöltként dolgozom, így nem kellett még sem végzést, sem ítéletet megfogalmaznom. Igaz, hogy nem egyet olvastam már belőlük, de azért nem biztos, hogy formailag tökéleteset rittyent az ember a vizsga izgalmai közepette. :)

jaguar

fdori # 2012.04.25. 06:29

rockmachine!
Amíg előjelentkezett vagy, addig a lehetséges időpontok isőpontmódosításként vannak feltüntetve. Azokra ingyen át tudsz jelentkezni.
Hogymiért van az, hogy van még hely, de már nem kínálja fel módosításként? Vannak tippeim ... a rendszerük sem tökéletes, meg kellhet a hely másnak....

Ha jól emlékszem, miután rögzítették a befizetésedet, akkor a szabad helyek halasztásként szereplnek. Úgyhog nyugodta jelentkezz még máshova, én többször csináltam, és soha nem kellett még fizetnem:), és már a vizsgán is túl vagyok:)

miami # 2012.04.25. 05:07

Az biztos, hogy hatályon kívül helyezés és új eljárás, csak abban nem vagyok biztos, hogy A2-t lehet-e egyetemlegesen marasztalni, amikor a balesetben nem vett részt, vagy A1 marasztalása esetén perelje be A2-t mert elmulasztotta tájékoztatni a fék állapotáról.
Valószínűleg igazad van és mehet az egyetemes marasztalás.
Volt valaki mostanában szóbelin?

rockmachine # 2012.04.24. 13:47

Miami! Sztem itt a megoldás a PK. 38...:) Ez alapján nincs akadálya, hogy A1-et A2-vel egyetemlegesen marasztalják, A1-et 339§, A2-t a 345§ alapján. Álláspontom szerint ezért a fellebbezés alapos mind A1-nél, mind F-nél. 1. Mert a kár, kártérítés mértéke, telepítése szempontjából fontos, hogy a kocsi fékével kapcsolatban bizonyítást vegyenek fel, illetve F pedig joggal hivatkozhat arra, hogy A1-et A2-vel egyetemleges marasztalják, ezért a bíróság hatályon kívül helyez és új eljárásra utasít szerintem. Te mit válaszoltál? Üdv

Bandi4 # 2012.04.24. 13:05

Köszi az infót, akkor minél hamarabb megcsinálom. Az nem probléma, ha úgy regisztrálok a rendszerbe, hogy a kamarai papírok, igazolások még nincsenek aláíratva, elég azokat a vizsgáig feltölteni? Elvileg elég a gyakorlati idő kezdetét beírnom, ami szeptemberben telik le, akkor a rendszer enged jelentkezni?

rockmachine # 2012.04.24. 09:45

fdori! "Amíg előjelentkezet vki, addig tud időpontot módosítani, ingyen. Ilyenkor a többi lehetséges időpont is úgy jelenik meg, hogy módosítás. És mivel olyan lassan rögzítik a befizetéseket, így erre elég sok idő van:)" Ezt hogy?? nekem nem enged más időpontra jelentkezni, pedig 20-ára még van két hely elvileg, bár azt mondta az üi a szalayban h aki 20-ra most jelentkezik azt el fogják utasítani mert az írásbeli már betelt..the true is out there?? :(

hekate # 2012.04.24. 05:54

Bandi4! Én úgy tudom, hogy legkésőbb 1 hónappal előtte be kell legyél jelentkezve, tehát elvileg ha augusztus 2-án jelentkezel szeptember 3-ra akkor azt még elfogadja. Én azonban mindenképpen azt ajánlom, hogy ha már most tudod, hogy mikor akarsz menni szeptemberbe akkor már most foglald le a helyedet, mert nagyon gyorsan be tudnak telni az időpontok és akkor már hívogathatod őket, úgyse veszik fel :) arról meg nem is beszélve, hogy mire véglegesítik a jelentkezésedet addig eltellik egy pár hónap :) addig meg úgyis tudsz időpontotmódosítani, ha éppen meggondolod magad :)

miami # 2012.04.24. 05:46

Szerintem nem teljesen így van. Más vélemény?

Bandi4 # 2012.04.23. 22:15

Hekate köszi az infót, én kérdeztem még múlt héten!

Ha jól olvastam a rendeletet, akkor egy pl egy szeptember 3.-i vizsgára legkorábban május 3-án lehet feljelentkezni? Azért lenne fontos, mert nem tudom, hogy milyen arányban telnek be a helyek az őszi időpontra 4 hónappal előbb és nem akarok majd kapkodni azzal, hogy időpontot hajkurászok ősszel. Tehát milyen hamar célszerű jelentkezni a vizsga előtt, hogy tuti legyen hely ősszel?

yuri # 2012.04.23. 18:55

Az üzembentartó akkor is A2 marad, ha kölcsönadja a kocsit.
A Ptk. 345. § alapján csak őt lehetne marasztalni.

miami # 2012.04.23. 17:49

Ma voltam írásbelin polgár anyagi jogból.
Feladat: A1 kölcsönkért A2-től egy autól, amivel elgázolta a zebrán áthaladó F-et.
F keresetet indított A1 ellen, majd az eljárás későbbi szakaszában perbe vonták A2-t.
A1 azzal védekezett, hogy az autó fékének hibája okozta a balesetet, továbbá, hogy F is jócskán hozzájárult a baleset bekövetkezéséhez azáltal, hogy féktávolságon belül lelépett a zebrára. Ezzel kapcsolatosan bizonyítást is felajánlott.
Az elsőfokú bíróság 200ezer Ft. vagyoni és 500ezer Ft. nem vagyoni kártérítésben marasztalta A1-t és az általa felajánlott bizonyítási indítványokat elutasította azzal, hogy a fék a fokozott veszéllyel járó tevékenység körébe tartozik, ezért függetlenül attól, hogy hibás volt-e vagy sem, felelőséggel tartozik.
Az ítélet ellen F és A1 élt fellebbezéssel. F A1 és A1 egyetemleges marasztalását kérte, mert A2 álláspontja szerint felelősséggel tartozik az autó műszaki állapotáért. A1 fellebbezésében kifogásolta, hogy az I. fokú bíóság nem folytatott le bizonyítást a fék hibájával, valamint F közrehatásával kapcsolatosan.
Feladat: másodfokú ítéletet kell hozni.
VÁROM AZ ÖTLETEKET!

Diza # 2012.04.23. 12:04

Sziasztok!

Jön valaki június 4-én írásbeli, 7-én szóbeli vizsgára?

hekate # 2012.04.22. 07:29

Valaki kérdezte hogy mikor lesznek fennt a szeptemberi vizsganapok, most néztem és egész november végéig felrakták őket!

hekate # 2012.04.21. 17:32

Cézé85, jól tetted, ezt kell csinálni...:) fdori, hát én is a 4 napba bízok, de én nagyon nem vagyok lelkes :(

fdori # 2012.04.21. 09:40

Én mindig elektronikusan jelentkeztem, postán soha nem kaptam semmit, a vizsgadíj befizetése után, jóval, inkább úgy fogalmaznék, hogy a vizsga előtt 1-2 héttel, rögzítették az időpontomat, s jelentkezett volta statusom.
Ne aggódj fogsz tudni menni vizsgázni:)

Amíg előjelentkezet vki, addig tud időpontot módosítani, ingyen. Ilyenkor a többi lehetséges időpont is úgy jelenik meg, hogy módosítás. És mivel olyan lassan rögzítik a befizetéseket, így erre elég sok idő van:)

Hekate, hát én ettől a héttől már intenzív olvasást tervezetem, de terv maradt. Pedig én lekes vagyok,nem tudom miért, mert én is közigben dolgozom, tehát 1-1 tétel kivételével semmi közöm hozzá. de a lelkesedés nem segít most. A jövő heti 4napban reménykedem. Itt nem süt a nap, pedig jó lenne, ilyenkor az erkélyen tanulok, és az hatékonyabb:)

hardanger # 2012.04.21. 06:50

Köszi a választ, sirloui.

Elektronikusan jelentkeztem, és visszaigazolták. Remélem minden rendben lesz. Azért a visszaigazolást kinyomtatom.

rockmachine # 2012.04.21. 02:55

Ki tudja hogyan lehet le-át-jelentkezni egy vizsgaidőpontról, ha csak előjelentkezés alatt van a státusz...? Most 14 napig, amíg fenntartják a helyet és amíg nem fizetem be a vizsgadíjat nem történik semmi?

esteelauder # 2012.04.20. 16:02

Sziasztok,

sikerült tegnap levizsgáznom, nem ez volt életem legszebb vizsgaélménye..
de hagyjuk, túl vagyok ezen az egészen végre :)

Így sok szeretettel felajánlom az 5 Novissimás könyvet (nagy része teljesen szűz, egy könyv van kihúzogatva, meg talán pár oldal még egy másikban) együtt 10.000Ft-ért.
20/496-9196

sirloui # 2012.04.20. 14:09

Kedves hardanger!

Ha elektronikusan jelentkeztél a vizsgára, akkor postai úton nem fogsz kapni értesítést. Ha az időpontot visszaigazolta a rendszer, akkor a jelentkezést elfogadták.

Cézé85 # 2012.04.20. 13:07

Kedden a megadott időben szerettem volna valakivel beszélni a jogi szakvizsga ügyfélszolgálatnál, mert két hete nem vitték fel az eredményemet, és jelentkezni akartam.
Sosem sikerült beszélni senkivel. Egyre idegesebb lettem. Nem szoktam ilyet csinálni, de már annyira felhúztam magam, hogy azt a idióta fél perces szöveget huszonötször végighallgattatták velem, de semmi más, hogy felhívtam az OIT központi számát, mondtam, hogy kérem kapcsolja a jogi szakvizsgások felettesét, kapcsolta is valami helyettes államtitkárságot (!), ott elmondtam a gondom, hogy több heti telefonálás, stb, mire egy hölgy nagyon kedvesen elnézést kért, elkérte a telefonszámom, és mondta, hogy majd visszahívnak. Így is lett.
Közölték, hogy az elektronikus rendszer nem működik, jelentkezzek postán, ha a neten van hely a választott napra, akkor 99%-os valószínűséggel tudok majd ott vizsgázni, postán értesítenek pár hét múlva.

hekate # 2012.04.20. 08:26

Hát...ööö...izéé..én még nem kezdtem el fdori :) Mondjuk ez így nem teljesen igaz, mert a Polgár 1-es könyv előszavát sikerült elolvasnom :) Annyira nincs kedvem, sajnos ez van mikor valami nem köti le teljesen a figyelmem, és hát ez a polgári jog :) Meg olyan szépen süt kinnt a nap :)
Te hogy vagy ezzel a témával? :)

hardanger # 2012.04.20. 06:30

Sziasztok.
Nem tud valaki egy olyan telefonszámot, amin szakvizsga időponttal kapcsolatban tudok érdeklődni?
Sajnos, ami a honlapon meg van adva, az folyton szétkapcsol.
Május 9-én megyek vizsgázni, de még nem kaptam semmilyen értesítést.
Nem szeretnék aznap meglepődni, hogy valami mégsem úgy van, ahogy elterveztem.
Köszi előre is.

fdori # 2012.04.19. 08:23

Bartosmr, szerintem is add be, szerintem el is fogják fogadni.
Hekate hogy állsz,nézegeted már? Hatalmas az anyag, még egyszeri olvasásra is!

bartosmr # 2012.04.19. 05:17

Kedves Hekate!

Köszönöm a tanácsot, úgy lesz.