Szakvizsga - "A " rész (polgár)


milly28 # 2012.03.18. 07:38

sziasztok.

köszönöm az infokat.
azt szeretném még kérdezni, hogy szerintetek, ha összel megyek szekvizsgázni, mikor álljak neki tanulni?? vagy legalábbia az anyagot olvasgatni??
Eddig úgy néz ki, hogy egy-egy vizsga előtt csak 2 hetet fogok kapni.

egyáltalán nem foglalkozom egyik jogterülettel sem, mivel a közszférában dolgozom. Szóval egyetem óta bele sem néztem a jogszabályokba...

Előre is köszönöm.

miami # 2012.03.19. 06:09

Ez elég furcsa, mert úgy tudom minden gyári kiadvány tartalmaz PK-kat. BH-k nincsenek benne, de PK, GK igen. Akkor milyen jogszabályt vigyek be?
Ti mit mittetek / visztek a Ptk-n, Csjt-n, Pp-n és a Ctv, Cstv, Gt.-n kívül?

cinus # 2012.03.19. 16:21

Sziasztok!
Szeretnék jelentkezni, de nem tudom eldönteni az időpontot:
június 22. - hat főből 0
június 27. - 16 főből 3
június 28. - 16 főből 3
június 29.- 6 főből 6
Igazság szerint az utolsó időpont lett volna a nyerő, de sajnos az betelt. A tapasztal fórumozók véleménye szerint számít az, hogy 6 fő vagy 16?
Tanulásnál mivel kezdjem? Nagyon nagy az anyag, szinte átláthatatlan...
Nagyon köszönöm előre is a válaszotokat!

Kriszi83 # 2012.03.19. 19:15

Kedves cinus! Hát, remélhetőleg sikerül majd döntened...vagy akkor sétálj be személyesen a szalay utcába ha megteheted, és a kollégák vannak olyan jófejek, h az általad kért időpontot igyekszenek kijelölni. Nem ismerem a rendszert, de olyan tök mindegy. Gondolj bele, h egy nap van mondjuk 10-15 bizottság az összes tárgyból (részből, bocs), tehát pj-ből is van azért egy pár. Emiatt felesleges logikázni szerintem...és utána még ha nem az OIT-ban vagy, (bocs, OBH), akkor még sétálhatsz is...Ne haragudj, ez már a vizsga előtt vagyok és elegem van állapotom :-)
A lényeg, h ezen kár aggódni szerintem...(bár akkor még nekem is fontos volt, h páros vagy páratalna...)

esteelauder # 2012.03.19. 20:05

Sziasztok,
én most kezdem a készülést A részből, 4 hetem van (és herótom). :)
Ez lesz elvileg az utolsó, a B és a C rész letudva.
Igyekszem nem bekattanni, de ez a vizsga minden csak nem normális.
Megvettem a novissimás könyveket..hát nem rövid az anyag..
Sok-sok vidám sikeres vizsgatörténetet szeretnék olvasni:)

cinus # 2012.03.19. 20:16

Kedves Kriszti!Igazad van,tényleg a szerencsén múlik,hogy milyen bizottsághoz kerülünk.Gondoltam,azért megkérdezem,hátha van valakinek tapasztalata.Szorítok nagyon neked,ne add fel a végén. Kitartást!

Linebacker # 2012.03.21. 12:16

Sziasztok!
Polgár (azon belül is Pp.) írásbelihez létezik tételsor, vagy valami fogódzó? Mire készüljek? Milyen feladatot szoktak adni, mik tapasztalataitok?

Textilhal # 2012.03.21. 12:37

Kedves Linebacker, többnyire végzést kell hozni, az ítélet ritkább (utóbbi inkább anyagi jogosok feladata szokott lenni), a www.jogiszaki.hu-n találhatsz esetleg korábbi feladatokat, az lehet fogódzó, de tételsor ebből nincs.

Ami fontos, hogy ha eljárásjogból írsz, akkor sokkal inkább elvárják, hogy megfeleljen az irományod az alakszerűségi követelményeknek, felépítés, forma, tartalmai elemek szempontjából egyaránt.

Én is Pp.-ből írtam, leírom a feladatomat neked egy példaként (s a megoldást is, de a hozzá tartozó BH számát nem tudom):
Emberünk 70.000,- Ft + kamatai kölcsönösszeg megfizetése iránt pert indít. Alperes tagadja a kölcsön létrejöttét is, a kereset elutasítását kéri. Felperes az első tárgyaláson jelzi, hogy okirattal tudja bizonyítani a kölcsön létrejöttét, azonban ezt nem prezentálhatja most, mert a lánya lakásán van, aki 10 napig külföldön tartózkodik. Bíróság elhalaszt, felhívja felperest a következő tárgyaláson (a megjelenésen túl) az okirat bemutatására.
Köv. tárgyalás szeptember 10., felperes nem jelenik meg (szabályszerű idézés nyilvánvalóan), bíró berekeszt és dönt: elutasítja a keresetet.
Az ítéletet felperes szeptember 22-én veszi át, 26-án bead egy "fellebbezés"-nek nevezett, ám tartalmában igazolási kérelem beadványt, amiben csupán annyit ír, hogy azért nem tudott a tárgyaláson megjelenni, mert kórházban volt szeptember 08-20. között, zárójelentést is csatol.
FELADAT: meghozandó intézkedés.
Én szigorúan és szőrös szívvel érdemi vizsgálat nélkül elutasítottam az igazolási kérelmet (amit a Pp. 3. § (2) bekezdése szerint nem tekintettem fellebbezésnek), lévén, hogy az igazolási kérelemre irányadó szabályok ellenére felperes ugyan kimentette a távolmaradását a tárgyalásról (határnap mulasztási vétlenségét tehát igazolta), azonban nem csatolta az okiratot, amire bíró felhívta, így az elmulasztott cselekmény pótlása az igazolási kérelemmel egyidejűleg nem történt meg. A végzés ellen fellebbezést engedtem.

A szóbelin kiderült, hogy van erről egy BH, ami mást mond, mint az én megoldásom, elnök szerint ennek megfelelően kellett volna eljárni és az ügyben új tárgyalást kitűzni. Tehát nem volt jó a megoldásom (szerinte). Szerintem meg a BH nem jó és a jogszabályok alapján helyesen utasítottam el, mert nem csak határnapot mulasztott, hanem határidőt is és nem pótolta az elmulasztott cselekményt. Végül engedett szóbelizni 4-est kaptam az írásbelire (az elnöknek nagyon tetszett amit és ahogyan írtam, csak nem értett vele egyet…) és az összes szóbelire is.

Sok sikert!

Linebacker # 2012.03.21. 14:00

Kedves Textilhal! Köszönöm a segítséget! Szerintem én is így oldottam volna meg a feladatot! Üdv!

totmerc # 2012.03.21. 18:04

Sziasztok!

Jön valaki 04.04-én vizsgázni?

Linebacker # 2012.03.21. 19:26

Én 04.04.-én megyek szóbelire.

miami # 2012.03.22. 06:09

Sziasztok!
Valaki tudja esetleg, hogy a jogiszaki.hu-n miért angol nyelven megy a fórumozás?

fdori # 2012.03.22. 11:52

Esteelauder, ill a többiek!

A novissimas könyvek közül melyik hatályos? melyiket érdemes megvenni? Mert ha folyamatosan nézegetni kell hozzá a tv-eket, akkor nem adnék ki több ezreket értük.

papamaci # 2012.03.22. 18:34

Sziasztok!

Tegnap voltam a KIM-ben vizsgázni, gondoltam megosztom Veletek a tapasztaltakat.
Kezdeném azzal, hogy sikerült az A-rész is, így már csak egy vizsgára kell készülni. Mondhatnám, ragyogó érzés. De jöjjenek a tények.
Délelőtt 11. órára odarendeltek az OIT-ba, akarom mondani sz OBH-ba. Mint később kiderült, 12-re kellett volna megjelenni. :-) Ez nagyon fincsi volt, mindannak tükrében, hogy 13.00-kor kezdődtek a vizsgák.
Neveket nem tudok mondani a bizottsági tagok közül, talán annyi, hogy az elnök a Kaposvári Törvényszék vezetője volt, ő a Pp-t kérdezte. Az anyagi jogot a Szabolcsi Főügyészségről delegált ügyész bácsi kérte számon, a gazdasági jogot pedig egy ügyvég asszonyka.
Utolsó voltam, délután fél 4 körül jutottam be. Minden emberre 30-40 percet szántak, mondanom sem kell, hogy azt sem tudtam a végére, hogy fiú vagyok-e, avagy leány!
Akkor a kérdések: elöljáróban talán annyit, hogy gyakorlatias volt az egész vizsga. Kérdezték a tételes felsorolásokat is, de összességében az összefüggésekre voltak kíváncsiak. Ami viszont tapasztalat, hogy nagyon szabatosan kértékl a jogszabályt, ha lehetett, szó szerint.

Ptk.: - köztestület, közalapítvány fogalma, elhatárolása, tevékenységük. (kik hozhatják létre, hogyan? Lehet e 2012-ben közalapítványt létrehozni? A cenzor a vonatkozó jogegységnyi határozatot és a törvényt is kérdezte. Elvileg nem lehet alapítani már)
- birtokvédelem példán keresztül, ehhez kapcsolatosan tartozáselismerés (szomszédom állítja, hogy én tartozom neki 100 ezer forinttal, azért "háborgat". A jegyző kiszáll a helyszínre, és megpróbálja rendezni a jogvitát. Tartozáselismerés e , ha azt mondom a helyszínen a jegyzőnek, hogy igen, tartozom a szomszédnak? A cenzor arra volt kíváncsi, hogy tudom-e, hogy a tartozáselismerés egyoldalú és címzett jognyilatkozat, illetve, hogy írásban kell megtenni! Kitértünk a bizonyítási teher megfordulására is.)
- szerződést biztosító mellékkötelezettségek ( hol módosíthat a bíróság, milyen esetekben?)
- termékfelelősség (hogyan mentheti ki magát a gyártó, mennyi időn belül?)
- házasság érvénytelenségi okai

Pp.: - pertársaság fajtái, mondjak példákat (ezt nagyon szeretik, nem tudom, miért)
- keresetlevél kötelező tartalmi elemei
- kereset elutasításának okai, Pp. 130. § kimerítően
- rendfenntartás tárgyaláson (ha az alperes nem tud viselkedni, mit tehet a bíró, mire kell figyelmeztetnie őt az adott szankció alkalmazása előtt?)
- végrehajtható okiratok fajtái
- ingatlannyilvántartás

Gt.: - egyéni vállalkozó ki lehet, mik a kizáró okok, hogyan jön létre a vállalkozás? Kell e vállalkozói engedély a tevékenység megkezdéséhez? (nem)
- felszámolási eljárás, hitelezői igények bejelentése, kielégítési sorrend.
- tisztességtelen piaci magatartás, mi tekinthető ennek, mi a gazdasági erőfölénnyel visszaélés?
- értékpapírok, allokáció
- a könyvvizsgáló

A Ptk. és a Pp. 5-ös lett, a gt. gyengén sikerült, az csak 2-es. Összességében egy 4-se, úgyhogy én már ezzel ilyen szinten foglalkozni nem fogok. (mármint ami a vizsga részét illeti) Nagyon empatikusan vizsgáztattak, ha valami nem ugrott be egyből, rávezettek. Arra voltak kíváncsiak, mit tud a jelölt, hogyan látja az összefüggéseket.
Nagyon sok sikert kívánok minden kollégának, továbbá kitartás és nem megőrülést!
Üdvözlettel!

Textilhal # 2012.03.22. 18:45

Papamaci, gratulálok, nem volt egy könnyű vizsga és nagyon szépen teljesítettél!

Pihenj, regenerálódj és légy büszke magadra...mindhármat megérdemled!:-)

Diza # 2012.03.22. 18:46

Kedves papamaci!
Egy nagy gratuláció neked!!!
Érdeklődni szeretnék, hogy mennyi időt készültél a vizsgára és milyen mélységig tanultad szó szerint, mert véleményem szerint ekkora mennyiségű anyagnál ez lehetetlenség!

papamaci # 2012.03.22. 19:17

Köszönöm Textilhal, köszönöm, Diza!
Jól esik a gratuláció, mint bárkinek, aki sikeresen túl van rajta.
Diza! A kérdésedre a válaszom a következő. Az anyag mennyiségét tekintve jómagam már február eleje óta, munka után hazaérve kb. 3-4 órát foglalkoztam az anyaggal. Ez, mint utóbb kiderült, nagyon jól jött. El tudott mélyülni a rengeteg paragrafus, jobban át tudtam látni az egészet. Március 5-20-ig tanultam itthon, volt benne 5 nap tanulmányi szabadság, a többi fizettet szabi. Az én agyamnak ennyi kellett, de természetesen nem vagyunk egyformák. Azt azonban el tudom mondani, érdemes előtte is nekiállni, még ha apránként is, mert önmagában véve egy borzalom az egész! :-)

A legjobbakat kívánom mindenkinek!
Üdv!

papamaci # 2012.03.22. 19:25

Ami kimaradt az előzőekből:

A szó szerinti tanulást én nem konkrétan értettem, azaz úgy, ahogy mondjuk a Btk-nál követelmény, ahol nem mindegy, hogy "és-t" avagy "vagy-ot" mond az ember.
Inkább szabatosan, jogásziasan kellett fogalmazni. Nyilván ez megtehető bizonyos esetekben, bizonyos szakaszokat illetően, de azért általában az egyes jogintézmények, esetek lényegére voltak kíváncsiak lehetőleg ne csak saját szavakkal kifejezve. Nem definiatív vizsga volt, de szerették mondjuk a főbb és sarkalatosabb törvényhelyeket pontosan elmondva hallani.

Pippa # 2012.03.22. 19:29

Gratula papamaci, nagyon ügyes voltál!

papamaci # 2012.03.22. 19:41

Köszönöm Pippa, kedves vagy!
Ha bárkinek segíteni tudok, csak egy jó és hasznos szóval, tanáccsal, szívesen és önzetlenül teszem!

esteelauder # 2012.03.23. 02:11

fdori

én a novissimás legutolsó kiadású könyveket vettem meg, nem minden legutolsó hatály, de szerintem nem összenézni kell a hatályossal.
én annyit csináltam, hogy a kézirat lezárásakor hatályos verziót összehasonlítottam a jelenleg hatályossal (sima word összehasonlítás) és ránézek tanulás előtt.
relatív sok időm van még, de már most gyomorvérzést kapok..
az én agyam "rövidlátó" amit most tanulok arra már 3 nap múlva sem emlékszem, nem 3 hét múlva..
embertelen.

Diza # 2012.03.23. 06:23

Papamaci! Köszönöm az infókat!

Nenikő # 2012.03.23. 08:52

Sziasztok!
Szeretnék elektronikus jelentkezést leadni, de a számok nem tudom mit jelentenek az oldalon:
6/16, 0/6, stb.
Ennyi szabad hely lenne, vagy már/még ennyien jelentkeztek?
SOS választ kérnék.

Textilhal # 2012.03.23. 09:44

Nenikőnek SOS válasz: az első (a / előtti) szám a jelentkezők aktuális száma, a második (a / utáni) pedig a keretszám, azaz hogy hány fő jelentkezhet elektronikusan.

Nenikő # 2012.03.23. 12:57

Textilhal hálás köszönet.