Szakvizsga - "A " rész (polgár)


hardanger # 2012.05.10. 11:23

Tegnapi kérdések Ítélőtáblán:

Ptk:
Dr. Bagi …. kérdezett

  • nyomozóhatóság házkutat és közben összetörnek egy vázát
  • államigazgatási jogkörben okozott kár
  • kártérítés általános szabálya
  • jogellenesség – felróhatóság elhatárolása
  • önkormányzat előtt lefagy a járda, valaki eltöri a lábát, ki felel és ez államigazgatási jogkörben okozott kár-e?
  • nemrég történt méhcsípéses ügy, ahol több tanulót a méhek összecsípkedtek, itt milyen szabály alapján dönt majd a bíróság (veszélyes üzem)
  • végül még az „exculpatio”-t szerette volna a vizsgáztató hallani tőlem

Pp.:
Dr. Lukács Zsuzsanna bírónő kérdezett.

  • keresetlevél, kötelező tartalmi elemei
  • mi van akkor, ha a bíróság megállapítja a keresetlevél alapján, hogy nincs hatásköre, illetékessége? (átteszi, vagy idézés kibocsátása nélkül elutasítja)
  • áttételt mivel rendelik el, van-e ellene fellebbezés, ill. hogy az elbírálásáig nem lehet áttenni
  • tudok-e a gyakorlatból olyat, hogy végzés nélkül történik az áttétel? Nem tudtam. A válasz az volt, hogy ha a fél szóban jegyzőkönyvbe mondja a kérelmét, akkor illetékesség hiányában a jegyzőkönyvet átküldik, és nem hoznak végzést.
  • Hatásköri illetékességi összeütközés, mikor ki dönt
  • Egyezségkötés céljából megjelennek a felek a bíró előtt, mi történik. (végzéssel jóváhagyja)
  • Van-e helye perújításnak az egyezséget jóváhagyó végzés ellen? (igen) milyen esetben

Gt.:
Dr. Füredi Károly kérdezett:

  • kft. Tagját kizárják, mi történik az üzletrészével? Eredménytelen árverés után? A válasz valahol a Gt. 140. § körül van, de ezt nem tudtam.
  • Részvényes nem ért egyet a közgyűlés határozataival, mit tehet? 5 hónapig kórházba van, igazolása van, ez után is megtámadhatja-e? kellettek a határidők, jogvesztő 90 nap. Milyen hatása van a megtámadásnak a határozatok végrehajtására? (nincs halasztó, de a bíróság felfüggesztheti)
  • Tisztességtelen piaci magatartás
  • Cégeljárásból kellett az, hogy az eljárási határidő az adószám megérkezésétől számít, és hogy az adószámot a cégbíróság kéri be.
  • OBA biztosítási összeg, 100.000 euro, és a hitelintézeteknél a fúzió, az, hogy a fúziótól még 5 évig külön külön számítandó

Kérdeztek még másoktól:
Audit bizottságokat, polgári jogi társaságot, közbeszerzés tárgyait, egyesülést, zárgondnokot, hitelezői választmánnyal kapcsolatban az összehívásukra vonatkozó határidőt. Volt akitől szinte csak az öröklésből kérdeztek. Növedék és növedékjog közötti különbség.

Ennyi jutott eszembe.

Nekem már „csak” az alkotmány-közig rész van hátra, úgyhogy azon a fórumon még felbukkanok, ha majd aktuális lesz.

Sok sikert mindenkinek, tanuljatok minél többet!

fdori # 2012.05.10. 06:26

Gratula hardanger és zsezse26!
Tanulni-tanulni-tanulni;>aztán meglátjuk milyen bizottság lesz!
Nekem mindig az volt az elvem h minden tételről legalább egy kicsit tudjak (ezt csak a bünti szakvizsgán nem így tettem, serencsére ott nem azt kérdezték, így úgy éreztem h minden tőlem telhetőt megtettemés valahogy ennek egy nem bukásban kell komepzálódnia. Ez idáig főiskola, egyetem, szakvizsga mindig bejött. Remélem most sem lesz máshogy!!

Diza # 2012.05.10. 06:19

Kedves hardanger!

FOGADD HATALMAS GRATULÁCIÓMAT! Várom a beszámolódat!

hardanger # 2012.05.09. 20:38

Én ma vizsgáztam az Ítélőtáblán, 5-en voltunk, egy embernek nem sikerült. Nekem szerencsére igen. Polgári jog 4-es, pp. 4-es, gazdasági 3-as.
A kérdéseket, vizsgáztatókat összeírtam, holnap részletesen leírom. A lényeg: szinte tisztán gyakorlati vizsga volt, csak jogesetekkel, az 5-ös fogatot el lehet felejteni, közbeszerzés, OBA, tisztességtelen piaci magatartás, polgári jogi társaság, egyesülés. A-tól Z-ig mindent nézzetek meg!

DE!

Meg lehet csinálni. Én életemben nem foglalkoztam polgári joggal, sem gazdasági joggal, de levizsgáztam.

Jó tanulást és sok sikert!

(A Debreceni I. számú közjegyzői irodába Dórának üzenem, hogy SIKERÜLT nekem is, meg a másik srácnak is, akivel már nem tudtam beszélni, mert váltottuk egymást)

hekate # 2012.05.09. 16:54

Na...hát akkor tanuljunk :)

Zsezse26 # 2012.05.09. 10:55

Úgyhogy én arra bíztatok mindenkit hogy MINDEN törvényt ami meg van adva a tételek mellett nézzetek meg...A Gt-s kérdéseim nagyrészt a kis "mellékes" törvényekből voltak...Kérdezte az OBA-t is, persze a Gt-t is...Cégtörvényből volt sok gyakorlati kérdés...(sajna nem jut eszembe pontosan)pp-ből 8többek között)a perújításról kellett beszélnem-(jogeseteken keresztül persze)Hatáskörös kérdések, jogesetek voltak...sajnos már alig emlékszem...a vizsga végén kérdezték meg milyen területen dolgozom...hát épphogy eszembe jutott a munkahelyem neve, de mondtam nekik meg ne kérdezzék mivel foglalkozom, mert nem tudnám elmondni.Totál kiégetett az egész vizsgázás, meg a stressz... Kitartást mindenkinek!

Zsezse26 # 2012.05.09. 10:44

Sziasztok!

Április 26-án voltam szakvizsgázni a KIM-ben polgári jogból.Utolsó vizsgám volt. 4 hetet tanultam rá, 6 éves gyerek mellett...(persze volt segítségem), és 20 nap szabadságot vettem ki rá (közigazgatásban dolgozom)
napi kb 12 órát tanultam netto. Elég gázos időszak volt... A lényeg, hogy sikerült 4-esekkel. Viszont az én tapasztalatom: csak és kizárólag GYAKORLATI kérdések voltak... A Gt-s nő nagyon gáz volt, tőlem végigkérdezte az Egyéni cégekről szóló törvényt...de úgy, hogy gyakorlati példákkal kellett válaszolnom, vagy az általa előadott jogeseteken keresztül kábé egyszavas válaszokat várt... Nagyon kellett koncentrálni, merthogy "életszagú" kérdések voltak. pl: milyen költségekkel kell hogy számoljon egy cipész, aki egyéni céget akar alapítani...Én voltam anno ügyvédjelölt és jól megválaszoltam, de előttem például 2 embernek egyáltalán nem sikerült a vizsga (egyik tárgyból sem), tekintettel arra, hogy elmondásuk szerint a kérdéseket se mindíg értették, márminthogy mégis mire kiváncsi a "kedves" vizsgáztató... De így volt a Polgári jogos és a pp-s vizsgáztatónál is... Jogeseteken keresztül kellett pár szavas, pár mondatos válaszokat adni...Összességében meg lehetett oldani, nekem is sikerült... de egyáltalán nem olyan vizsga volt, ahol törvényt kérdezték volna...vagy felsorolásokat...logikus válaszokat vártak...És szerintem kellettek hozzá a novissimás könyvek...kizárólag törvényből pl. a polgári jog nem hiszem, h ment volna... Nem akarok senkit sem megijeszteni, csak most ezt azért írom hogy számítsatok gyakorlatias vizsgákra is....

fdori # 2012.05.08. 07:26

szabim nekem sincs annyi, ráadásul nálunk van kötelező igazgatási szünet nyáron, 6 nap, + két ünnep között még 4.
beteg leszek:):)

Textilhal épp nekem is tegnap jutott eszembe, h olyan régen jelentkezett már. Milyen jó lesz, lenne, ha szeptembertől mi is aranyhalak lehetnénk:):)

Én nemhogy a köny felett aludtam el, alapjában, általában fél10kor este. Tegnaptól próbálok nagyon aktív lenni, friss.....ezt próbáltammagammal megbeszélni:)

hekate # 2012.05.08. 06:33

jah és a szerencsét hozó arany (textil) halam is eltűnt :(

hekate # 2012.05.08. 06:32

Gratulálok én is bogarock :) és várjuk a további vizsgakérdéseket, akik mostanság voltak vizsgázni, szerintem ez sokat segít!
fdori, hát nekem nem ilyen fényes a helyzet, 1 hét tuti a vizsga előtt, de az is lehet, hogy a vizsga hete lesz, előtte meg talán 1 hét táppénz. Nekem már nem sok szabim van, a büntetőmre elment sajna :( Próbálok munka után tanulni, de olyan fárasztó, ráadásul nem tudom ti hogy vagytok vele, de már harmadszorra alszok el a könyv felett :)

fdori # 2012.05.07. 17:24

Gratula bogatock,első olcadatra ezek normalis kerdeseknek tűntek.Hekate,en elotte 2hetet tudok otthon lenni,ill. Rem h ez osszejon,m multkor bünti elott is be kellett mennem masfel napra.Ill a 3. hetet ugy tervezem,h fél nap szabik.Te?
Megprobalom a lenyeget kiszűrni mindenbol,de eleg nehez.

bogarock # 2012.05.07. 14:33

Szaisztok!

2-án sikeresen meglett a polgárom.
A KIMben vizsgáztam, egy kaposvári bíró volt az elnök, ő pp-t kérdezett, és 2 ügyvéd volt, ők meg a pj-t meg a gt-t. Nagyon rendesek, jóindulatúak voltak, jófejek, a jogszabályokra voltak kíváncsiak, nem a gyakorlatra, rávezettek a dolgokra.
Kérdéseim:
PJ: birtokvédelem részletesen, adásvétel különös nemei, ebből a vételi jog (más nem jut az eszembe)
PP: jegyzőkönyvről minden, eljárás felfüggesztése, különös tekintettel az előzetes döntéshozatali eljárásra, hogy mivel rendeli el a bíróság, hogy alakul a fellebbezés (itt még megkérdezte azt is, hogy emlékszem-e, melyik ügy alapján mondta ki a EuB, hogy nincs fellebbezése, mert ebből a részből már vizsgáztam:), meg a kisértékű perekre vonatkozó különleges szabályok
GT: összevissza kérdezgetett, meg hadart, hogy hogy hívják az egyes gtkben a vezető tisztségviselőket meg a bt-ben hogy van ez, meg rájuk vonatkozó kizárás, egyszerűsített végelszámolás, most így többre nem is emlékszem,sok kis apró kérdése volt és mivel nagyon gyorsan szúrkálta a kérdéseket, olyan érzésem volt, h nagyongyorsan kell rájukválaszolni is..:s
25 percet vizsgázott kb mindenki, egy embert húztak, de csak ppből.

Az én tapasztalatom, hogy a lényegre voltak kíváncsiak, a "melléktörvényekből" is az kell, amit egyébként is fontosnak éreznél.

Kitartást mindenkinek!

Diza # 2012.05.07. 13:47

Én ezzel a jogterülettel foglalkozok, de nagyon kevés időm van felkészülni, csak munka után+ hétvége. 10 nap szabit tudok kivenni a vizsga előtt. Én se az 5-ért hajtok. Ráadásul az első vizsgám, úgyhogy nagyon izgulok. Az anyagmennyiség borzasztóan sok. Én szelektálok, pl.: szerzői jogot nem nézek. A kisebb jogszabályokat pedig vizsga előtt egyszer átolvasom. Az 5-ös fogatra próbálok koncentrálni. Rengeteget forgatom magam: az írásbelivel hogy fogok boldogulni, milyen lesz a bizottság, mennyire lesznek gyakorlatiasak a kérdések stb.. Nagyon parázok tőle!

hardanger # 2012.05.07. 12:21

Szia Diza!
Ápr. 16 óta vagyok szabin, azóta tanulok. Olyan napi 8 órában. Mostmár ismételek. Remélem olyan kérdéseket kapok, ami eszembe jut és meg tudom válaszolni. Nem vagyok maximalista, egyszerűen csak át akarok csúszni. Van ami jobban megy, és lesz olyan is, amiről fogalmam nincs. Sok az anyag, és mivel én büntetőjoggal foglalkozom, nagyon nehéz is számomra.

hekate # 2012.05.07. 10:41

nincsmit :) még az is lehet, hogy egy bizottsághoz kerülünk :) Te mikor mész szabira előtte?

fdori # 2012.05.07. 10:37

Köszi hekate, az e-mailt is;átjelentkeztem. Most már csak tanulni kell!!!!
Kösz-kösz-kösz

Diza # 2012.05.07. 10:25

Kedves hardanger!

Én június 7.-én megyek, előtte 4.-én írásbeli. Hogy haladsz? Mióta tanulsz?

hekate # 2012.05.07. 10:22

fdori, fdori, gyorsan, van egy hely 28-ra, én már átjelentkeztem és még egy hely van gyorsan jelentkezz fel!!!!

hardanger # 2012.05.07. 06:52

No én 9-én megyek, gondolhatjátok, hogy érzem magam....
Próbálom majd megjegyezni kiknél vizsgáztam és hogy mit kérdeztek, hogy aztán megosszam veletek.

hekate # 2012.05.07. 06:49

Kedves Június végén vizsgázók :) (velem együtt) a 4 nap nekem sem hozta meg a csodát :) nem tanultam még szinte semmit, valószínű nekem is csak a június hónap marad a tanulásra, mert annyira nem tudok nekiállni, hogy az már fáj :) ráadásul két hét múlva szemműtétem is lesz szal utána 1 hétig nem is fogok látni, szóval kitartás, más sem áll jobban :) ha ez valakit is megnyugtat :)

fdori # 2012.05.05. 20:52

Mindig picit megnyugszom h masnak sem megy jobban.probalkozom èn is minden nap...hàtha csak a kezdeti nehezseg,es minden uj n a aptol vàrom a reményt.màig még nem jött el:)

macyca # 2012.05.05. 11:31

Sziasztok!

Rockmachine, igen, ott található a hivatalos tételsor.

Én is június végén megyek, de mostanában csak olvasgatok néha egy-egy szakaszt. Sajnos most a munkahelyemen nagy hajtás van május végéig, úgyhogy június előtt nem igazán fogok tudni nekiállni tanulni.

Kitartást mindenkinek!

rockmachine # 2012.05.05. 10:03

Sikerült át jelentkezni (elektronikusan) június végére, ugyhogy elkezdtem tanulni..1,5 tételnél járok. :) Tekintettel arra, hogy "minden kezdet nehéz", a gazdasági joggal indítottam, az mégis közelebb áll hozzám mint a többi. Kérdésem a "hivatalos tételsor" az ugye innen tölthető le? http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…ndo-joganyag Megnyugtató válaszotokat előre is köszönöm, tekintettel arra, hogy már kinyomtattam ezt a 16 oldalt. :)

fdori # 2012.05.04. 07:20

Júni végén vizsgázók:) hogy álltok a tanulással? nekem elég lassan megy:(:( a négy nap sem hozta azt ez eredményt, amit terveztem:(

Kiszi # 2012.04.30. 07:09

Azért annyival finomítanám :) hunfrakkot, hogy "tarcsiba" legyen nálad mindenféle kommentár, ítélet, stb., mert vannak olyan "retrónapok" :) amikor minden úgy működik mint régen. Csak a szerencsén múlik, de hallottam már olyan beszámolókat is, melyek szerint újra felpuhult az ellenőrzés. Mérd föl a terepet és ha olyan, vedd elő őket, ha nem, akkor meg maradnak a táskában.